ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (+10/4/1826)

.

.

ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

.

……….Σουλιώτης την καταγωγή, κατά την οικογενειακή παράδοση, ο Κώστας Σιαδήμας, έφυγε απ’ το Σούλι, άγνωστο πότε, με τον πατέρα του Ιωάννη, τη μάνα του Σοφία και τους αδελφούς του.

Όπως και άλλοι πολλοί Σουλιώτες και ο Σιαδήμας πέρασε στους Κλέφτες. Κλέφτη τον βρίσκουμε στο Νταϊφά τού Ταρκαζίκη. Το αρματωλίκι στο Απόκουρο το πήρε το 1818 και το κράτησε ως το 1823 ενώ από ένα γράμμα που άφησε στην μάννα του ο Ιεραπόστολος τής Φιλικής Εταιρείας, Δαμιανός, από τα Κοτλίστια (Κρυονέρια) Ναυπακτίας, με ημεροχρονολογία 5η Ιουνίου 1821, μαθαίνουμε ότι αυτός μύησε τον Σιαδήμα και άλλους πολλούς.

……….Ο καπιτάν Σιαδήμας πήρε μέρος με το στρατιωτικό του σώμα σε 30 τουλάχιστον μάχες και συμπλοκές με τούρκους που σημειώθηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα απ’ την αρχή τής Επαναστάσεως,  μέχρι την ημέρα που μπήκε στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι στις 9 Σεπτεμβρίου 1825.

……….Πρώτη πολεμική ενέργεια στην οποία πήρε μέρος με 80 περίπου Αποκουρίτες είναι η επιχείρηση απελευθέρωσης τής Ναυπάκτου, τον Μάϊο τού 1821 – παραμονές απελευθέρωσης τού Βραχωριού – μαζί με άλλους οπλαρχηγούς τών Κραβάρων.

……….Σκοτώθηκε στην ιστορική έξοδο τής φρουράς τού Μεσολογγίου..

***

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση