ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ GEHEIMES ARCHIV ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1833-1834)

 

Peter von Hess. Η είσοδος του Όθωνα στην Αθήνα
Peter von Hess. Η είσοδος του Όθωνα στην Αθήνα

.

.ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ GEHEIMES ARCHIV ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1833-1834)

 

«…Στο υπόμνημά τους ο v. Maurer και ο v. Abel εκθέτουν τα αίτια των προστριβών μέσα στους κόλπους της Αντιβασιλείας, καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στο διπλωματικό αντιπρόσωπο της Αγγλίας Dawkins, αναφέρουν τις παχυλές αποζημιώσεις του v. Armansperg από το ελληνικό κρατικό ταμείο για διάφορους λόγους, απαριθμούν τις δυσάρεστες συνέπειες του γεγονότος αυτού στα οικονομικά της χώρας και τονίζουν την αντίδραση των άλλων μελών της Αντιβασιλείας.

Κατόπιν έρχονται σε άλλα πρόσωπα και ζητήματα της αυλής και αναφέρουν ορισμένα περιστατικά ή επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκιασθή η αίγλη του Όθωνος. Τονίζουν ιδιαίτερα τον κακό τρόπο, με τον οποίο εισάγει το νεαρό βασιλιά στις κρατικές υποθέσεις ο v. Armansperg, γιά τον καταρτισμό του προϋπολογισμού, για το βλαβερό φορολογικό σύστημα της δεκάτης και για διάφορους άλλους φόρους.

Ακολουθούν σελίδες με χαρακτηριστικά επεισόδια από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τις στενές σχέσεις του με τον Dawkins, τον οποίο ενημέρωνε στα εσωτερικά του κράτους και της Αντιβασιλείας. Καταγγέλουν κατόπιν τη σκανδαλώδη ανάμειξη της κόμησσας v.Armansperg στα εσωτερικά της χώρας και τις παράλογες δαπάνες της, κατά την κάθοδο των μελών της Αντιβασιλείας στην Ελλάδα, για την επίπλωση του σπιτιού της στο Ναύπλιο κ.λ., γεγονότα που αποτελούσαν αληθινή πρόκληση, γιατί έρχονταν σε άκρα αντίθεση με τη φτώχεια του ελληνικού λαού.

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η έκθεση του von Gasser, ο οποίος είχε πάρει το μέρος των δύο άλλων μελών της Αντιβασιλείας. Αναφέρει τις πρώτες κρίσεις των ξένων παρατηρητών για την αγάπη, που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον Όθωνα, μιλεί για την ανάγκη των ταξιδιών του, με την οποία έρχεται σε επαφή με το λαό, για τις συντροφιές του στο σαλόνι της κόμησσας v. Armansperg και για τους κινδύνους των συναναστροφών αυτών (φθοράς του γοήτρου, και ειδυλλίου με τη μεγαλύτερη κόρη της κόμησσας, τη Λουῒζα). Κατά τη γνώμη του, η κόμησσα, την οποία ονομάζει ραδιούργα γυναίκα, καθώς και οι κόρες της, αποβλέπουν να μπλέξουν τον ανήλικο βασιλιά. Θεωρεί την κόμησσα όργανο του Dawkins, ο οποίος είναι μηχανορράφος και σκοτεινός «αληθινή συμφορά για τον τόπο». Με τα ίδια περίπου χρώματα κρίνει και τον αντιπρόσωπο της Ρωσίας κόμη Katakazy. Γενικά οι επιδράσεις των αντιπροσώπων των Δυνάμεων είναι ολέθριες στην πρόοδο του τόπου και παραλύουν το κυβερνητικό έργο»…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.e-istoria.com  

Αφήστε μια απάντηση