Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΟΣ (1833-1863)

Ἀπό τὸ βιβλίο, ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ τοῦ Ἀραβαντινοῦ Πάνου.

Ἀπό τὸ βιβλίο, ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ τοῦ Ἀραβαντινοῦ Πάνου.,

,Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΟΣ (1833-1863)

Γενικά

……….Η κατάσταση αναρχίας που ακολούθησε μετά τον θάνατο τού Καποδίστρια το 1831 και διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, προκάλεσε γενική ανωμαλία στο εσωτερικό τής χώρας και κλόνισε επικίνδυνα την τάξη και την πειθαρχία στο στράτευμα.

……….Οι ελάχιστες μονάδες στρατού που υπήρχαν, εμφάνιζαν εικόνα διαλύσεως και δεν παρείχαν τις εγγυήσεις για την άμυνα και ασφάλεια. Η δύναμή τους ανερχόταν περίπου σε επτακόσιους άνδρες, που ήταν στρατωνισμένοι στην ύπαιθρο και ζούσαν σε βάρος των χωρικών, γιατί η κυβέρνηση αδυνατούσε να τους δώσει οποιαδήποτε βοήθεια.

……….Τον Ιανουάριο τού 1833, έφτασε στην Ελλάδα ο νεαρός (μόλις δεκαεπτά ετών) Βαυαρός Πρίγκηπας Όθων, ο οποίος είχε εκλεγεί ως Βασιλιάς της, από τις τρεις Συμμάχους Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία). Τον Βασιλέα συνόδευαν η Αντιβασιλεία και Βαυαρική Φρουρά, δυνάμεως περίπου τεσσάρων χιλιάδων ανδρών.

……….Η πρώτη Κυβέρνηση που σχηματίστηκε αμέσως μετά την άφιξη τού Όθωνα,επιδόθηκε με ζήλο στην αποκατάσταση της τάξεως, παίρνοντας αυστηρά μέτρα για την διάλυση των ατάκτων, την απαγόρευση της οπλοφορίας και την ανασυγκρότηση του Τακτικού Στρατού. Η πρόοδος ωστόσο που συντελέστηκε στον τομέα αυτό δεν ήταν η επιθυμητή.

……….Η οικονομική κατάσταση τού νεοσύστατου Κράτους ήταν πολύ κακή. Η εσωτερική κατάσταση επίσης εξακολουθούσε να είναι ανώμαλη. Πολλές στάσεις, επαναστάσεις και ταραχές ξέσπασαν στην διάρκεια τής βασιλείας τού Όθωνος. Συχνά μάλιστα, έπαιρνε ενεργό μέρος και ο στρατός.

……….Συγχρόνως μία σημαντική μερίδα τού λαού αλλά και τής πολιτικής ηγεσίας, υποστήριζε την διατήρηση και ενίσχυση των ατάκτων, πιστεύοντας ότι με τα άτακτα σώματα και τον ανταρτοπόλεμο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ευκολότερα η απελευθέρωση των σκλαβωμένων ακόμη ελληνικών περιοχών..

Ο νέος οργανισμός του Στρατού του 1833

……….Αμέσως μετά την άφιξη τού Όθωνος  τον Φεβρουάριο τού 1833, ψηφίστηκε ο νέος Οργανισμός τού Στρατού στην σύνθεση τού οποίου περιλαμβάνονταν:

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση