ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΜΠΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ

,

21-4-1905 ΜΠΟΜΠΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

……….21-23/ Απριλίου 1905.

……….Αφού τελείωσε η φονική μάχη τού Μουρικίου, ο Ιωάννης Μπομπαράς, σύνδεσμος των Μακεδονομάχων με την Επιτροπή τού Αγώνα και γενικός οδηγός των Καπεταναίων,  έπεσε σε ενέδρα και πιάστηκε από τουρκικό απόσπασμα. Πρόλαβε και μάσησε τα εμπιστευτικά σημειώματα γιά να μην πέσουν στα χέρια των τούρκων και κινδυνεύσει η ζωή των συντρόφων του. Οι τούρκοι τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια γιά να μαρτυρήσει τα μυστικά τού Αγώνα αλλά δεν πέτυχαν τίποτα και τον κατακρεούργησαν.

Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΜΠΑΡΑΣ

του Κίμωνος Κοεμτζόπουλου,

……….Ο Γιάννης Μπομπαράς γεννήθηκε στην Βλάστη το 1878 και καταγόταν από ηρωική οικογένεια. Από τούς πρώτους μπήκε στην υπηρεσία τής ομάδας των Ελλήνων αξιωματικών, που ήρθαν από την Αθήνα, με επικεφαλής τον Γ. Κατεχάκη (Καπετάν Ρούβα) γιά να μελετήσουν την κατάσταση στην Μακεδονία και να οργανώσουν την αντίσταση κατά των Κομιτατζήδων στον καιρό τού Μακεδονικού Αγώνα. Ο Μπομπαράς ήταν γρήγορος στο περπάτημα, σωστός «ωκύπους Αχιλλεύς», πολύ εχέμυθος, με εύστροφο μυαλό και μεγάλη αποφασιστικότητα. Γιά τις συνθήκες τού Μακεδονικού Αγώνα τα προσόντα αυτά ήταν μοναδικά.

……….Στην αρχή έγινε σύνδεσμος τής Επιτροπής τού Αγώνα, που είχε έδρα την Βλάστη, με όλους τους Καπεταναίους, που λημέριαζαν στην βουνοσειρά Σινιάτσικο – Μουρίκι κι από τον Αλιάκμονα ως τα ριζά τού κάμπου τής Πτολεμαΐδας. Ύστερα έγινε γενικός οδηγός των καπεταναίων Ρούβα, Βέργα, Βάρδα, Γύπαρη, Παπαδράκου και σύμβουλος των Σωμάτων τους.

……….Αλλά γιά να ξεχωρίσει η προσωπικότητα τού Γιάννη Μπομπαρά μέσα στο Πάνθεο των Μακεδονομάχων και να φαντάζει το μεγαλείο τής ηρωικής ψυχής του, χρειάστηκε να γίνει η πολύνεκρη και δοξασμένη μάχη τού Μουρικιού στις **20-21 Απριλίου τού 1905, όπου 80-100 περίπου Μακεδονομάχοι νίκησαν και κατατρόπωσαν 300 τουρκαρβανίτες.


** Σε άλλες πηγές ως ημερομηνία τής μάχης αναφέρεται η 23η Απριλίου.


  • Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

*** ** ***

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ 21/23-4-1905

……….Τα τρία σώματα των Κατεχάκη, Γύπαρη και Μάνου [Βέργα], κατευθύνονταν σ’ ένα κρησφύγετο, όταν έμαθαν από ένα χωρικό ότι ο Μήτρος Βλάχος επρόκειτο να επισκεφθεί το χωριό αυτό την επόμενη μέρα. Κινήθηκαν λοιπόν προς Λέχοβο, διανυκτερεύοντας στην κορυφή τού όρους Μουρίκι αποφασισμένοι να επιτεθούν στον εχθρό που τόσο καιρό κυνηγούσαν·  προδομένοι όμως από εξαρχικούς, βρέθηκαν κυκλωμένοι από μεγάλη τουρκική δύναμη, που άνοιξε πυρ εναντίον τους.

……….Ανταπέδωσαν τα πυρά με επιδεξιότητα και αποφασιστικότητα, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιωτών και τραυματίζοντας διπλασίους. Η ομάδα Γύπαρη περιεκύκλωσε τους τούρκους και παρά την ενίσχυση διακοσίων επί πλέον ανδρών, τους έτρεψε σε φυγή. Πλήρωσε όμως τον μεγαλύτερο φόρο διότι σχεδόν εξοντώθηκε.

……….Στην μάχη διακρίθηκε και ο Χρήστος Αργυράκος [Καπετάν Μουρίκης], συνεργαζόμενος με το σώμα του Πέτρου Μάνου. Οι Μακεδονομάχοι, διέφυγαν την στιγμή ακριβώς που ισχυρές τουρκικές ενισχύσεις πλησίαζαν στον τόπο τής συμπλοκής. Οι απώλειες των τούρκων ανήλθαν σε δεκάδες.

Αφήστε μια απάντηση