ΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΜΕΡ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΤΟ 1867

,

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΜΕΡ ΠΑΣΑΣ,.

,ΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΜΕΡ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΤΟ 1867

,

Εντυπωσιασμένος ο ποιητής του «Ύμνου της Κρήτης» και εθελοντής στον αγώνα, Γ.Παράσχος, δημοσίευσε το 1881 ένα εξαιρετικό κείμενο για την ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο των αγωνιστών.

Η ζωή των Κρητών του 19ου αιώνα ήταν ένας διαρκής πόλεμος. Τι να έκαναν, άλλωστε, μία ζωή μέσα στην σκλαβιά; Κι η αναμονή της μάχης ήταν η διασκέδασή τους. Περίμεναν τον εχθρό, γνωρίζοντας ότι μαζί του μπορεί να ερχόταν ο θάνατος, αλλά εκείνοι βίωναν τις ώρες της αναμονής σα να ήταν σε γλέντι, σε διασκέδαση.

Το στοιχείο αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει την παλικαριά των αγωνιστών, το αποφασιστικό και ατρόμητο του χαρακτήρα τους, που εντυπωσίαζε ακόμη και τους συμμαχητές τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εκείνους τους επίσης αποφασισμένους, που έρχονταν για να πεθάνουν στο όνομα της ελευθερίας της σκλαβωμένης Κρήτης.

Το κλίμα της αναμονής πριν από τέτοια μάχη, με έναν σκληρό κι απάνθρωπο αντίπαλο, όπως ήταν ο Ομέρ πασάς, μας μεταφέρει το κείμενο ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές του 19ου αιώνα, του Γεωργίου Παράσχου. Ο ίδιος γράφει ως εθελοντής στον κρητικό αγώνα 1886-1869, αν και τέτοιο στοιχείο για την ζωή του δεν ήταν γνωστό…

,

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.e-istoria.com

 

Αφήστε μια απάντηση