Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ [26-4-1825]

,

26-4-1925 Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Πίνακας τού Παναγιώτη Ζωγράφου που αναπαριστά την μάχη τής Σφακτηρίας και την πολιορκία τού Ναυαρίνου από περιγραφές τού Μακρυγιάννη.
Η μάχη τής Σφακτηρίας (26/4/1825)

……….[ ] Το μεσημέρι τής 26ης Απριλίου 1825, δύο κανονιές έδωσαν το σύνθημα γιά την συντονισμένη επιχείρηση κατά τής Σφακτηρίας και τού Νεόκαστρου. Από τα εχθρικά καράβια, έφθαναν βάρκες στην στεριά και αφού γέμιζαν με στρατιώτες, ξαναγύριζαν πίσω στα καράβια. Μόλις τα τούρκικα καράβια γέμιζαν στρατιώτες, κινούνταν προς την Σφακτηρία. Επάνω στο νησί οι Έλληνες είχαν τοποθετήσει μόνο 6 κανόνια στραμμένα προς το στόμιο τού λιμανιού με λίγους στρατιώτες.

……….Όταν ο Αναγνωσταράς που ήταν στο νησί αντιλήφθηκε τα εχθρικά καράβια να πλησιάζουν, ζήτησε από τον Μακρυγιάννη να πάει εκεί με τους άνδρες του, αλλά και ενισχύσεις από το Παλαιό Ναυαρίνο. Όμως οι υπερασπιστές τού Νεόκαστρου, μόλις έμαθαν ότι ο Μακρυγιάννης σκόπευε να πάει στην Σφακτηρία δεν τον άφησαν, λέγοντάς του ότι εάν φύγει θα έφευγαν και αυτοί. Τότε ο φρούραρχος έγραψε στον Αναγνωσταρά ότι δεν αφήνει τον Μακρυγιάννη και αντί αυτού εστάλη στο νησί ο Τζόκρης και ο Σταύρος Σαΐνης με μερικούς άνδρες. Ενισχύσεις στο νησί έστειλε και ο Χατζηχρήστος, που βρισκόταν στο Παλαιό Ναυαρίνο.

……….Ενώ συνέβαιναν αυτά, τα τούρκικα καράβια άρχισαν να κανονιοβολούν τους υπερασπιστές τού νησιού που δεν είχαν ακόμη προλάβει να οχυρωθούν. Συγχρόνως, έστειλαν βάρκες με στρατιώτες υπό τον Σουλεϊμάν πασά και τους αποβίβασαν. Μετά τις μάχες που διεξήχθησαν, πολλοί από τους υπερασπιστές τού νησιού σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι που βρίσκονταν προς την πλευρά τού Παλαιού Ναυαρίνου, κατόρθωσαν να διαφύγουν.

……….Όταν μερικοί έπεσαν στην θάλασσα γιά να γλιτώσουν, οι περισσότεροι πνίγηκαν. Μόνο μικρές ομάδες Ελλήνων κατόρθωσαν να κρατήσουν σταθερά τις θέσεις τους, προξενώντας μεγάλη φθορά στους εχθρούς, οι οποίοι οδηγούμενοι από Ευρωπαίους αξιωματικούς έκαναν επιθέσεις με εφ’ όπλου λόγχη.

……….Ανάμεσα στους άνδρες που έπεσαν νεκροί στο νησί ήταν οι Αναγνωσταράς, Τσαμαδός, Σαΐνης, Σίμος, ο Ιταλός Σανταρόζα, και άλλοι. Πολλοί ναύτες, αναζητώντας τις βάρκες τους που ήταν ανάμεσα στα βράχια κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τα οκτώ ελληνικά καράβια που ήταν μέσα στον όρμο.

……….Όταν οι υπερασπιστές τού Νεόκαστρου διαπίστωσαν τον άνισο αγώνα που διεξαγόταν στην Σφακτηρία, θέλησαν να βοηθήσουν, και σε αντιπερισπασμό εκτέλεσαν έξοδο κτυπώντας τους Αιγυπτίους που βρίσκονταν μέσα στα χαρακώματα. Όμως ο εχθρός που είχε ήδη καταλάβει την Σφακτηρία, και είχε κυριεύσει τα ελληνικά κανόνια που βρίσκονταν στο νησί, τα έστρεψε αμέσως κατά τού Νεόκαστρου, και με εύστοχες βολές, σκορπούσε τον θάνατο σε αυτούς που είχαν εκτελέσει την έξοδο.

……….Έτσι, ενώ οι Έλληνες δέχονταν πυρά από όλες τις μεριές, ο εχθρός άρχισε να μεταφέρει άνδρες από το νησί προς το λιμάνι τού Ναυαρίνου. Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, πολύ λυπημένος γιά τις μεγάλες απώλειες των Ελλήνων, αλλά και την ατολμία τού Κουντουριώτη, πρόσθεσε τα εξής:

……….«[ ] Αυτείνη η μέρα ήταν πολύ φαρμακερή γιά την πατρίδα, οπού έχασε τόσα παλληκάρια και σημαντικούς άνδρες, στεριανούς και θαλασσινούς. [ ] Γιόμωσε και το λιμάνι πνιγμένους σα να ήταν μπακακάκια εις τον βάλτο, έτσι πλέγαν κι’ αυτεινοί εις την θάλασσα. Και το νησί και τα άλλα μέρη γεμάτα κουφάρια σκοτωμένους. Κι’ ελληνικές δυνάμεις μας, τήραγαν από αλάργα».


Αφήστε μια απάντηση