ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1919-1922

,

Η φωτογραφία είναι του 1922, όταν περνούσαν στη δυτική όχθη του Έβρου οι διωγμένοι άδικα από τις πατρογονικές τους εστίες, Ανατολικοθρακιώτες.
Η φωτογραφία είναι του 1922, όταν περνούσαν στη δυτική όχθη του Έβρου οι διωγμένοι άδικα από τις πατρογονικές τους εστίες, Ανατολικοθρακιώτες.

,

Εθνικιστικές και στρατιωτικές κινητοποιήσεις των τούρκων στην Ανατολική Θράκη κατά τα έτη 1919-1922 

,

,

Ιακώβου Ζ. Ακτσόγλου,
Κοινωνιολόγου
ΜΑ. στην Νεώτερη Οθωμανική Ιστορία

(ως εκπροσώπου του -Νέου Κύκλου Κωνσταντινοπολιτών”)

,

……….Η λήξη τού Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών και την οθωμανική τουρκία καταρρακωμένη, υποχρεωμένη να δεχτεί τους όρους των νικητών. Μεταξύ των εδαφών που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν και αυτά τής Θράκης.

……….Η παρουσία των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, είχε προκαλέσει έξαψη στις συνειδήσεις των τούρκων Εθνικιστών τής περιοχής. Σημαντικός λόγος επίσης ήταν το γεγονός, ότι η Ελλάδα δεν έκρυβε το ενδιαφέρον της να επεκτείνει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ηθικό δικαίωμα να προστατεύσει τους εκεί πολυάριθμους και επικρατέστερους των άλλων εθνοτήτων ελληνικούς πληθυσμούς.

……….[ ]Ο Καφήρ Ταγιάρ (Caffer Tayyar) στις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε με κρυπτογράφημα στον Κεμάλ ότι η Δυτική Θράκη έχει μετατραπεί σε Ελληνική αποικία και ότι ο Ντ’ Εσπερέ (Franchet d’Esperey) εργάζεται καταχθόνια γιά να επιτύχει την απόδοσή της στους Έλληνες. [] Ο Μουσταφά Κεμάλ (Mustafa Kemal) επικοινωνεί με κρυπτογράφημα με τον Ταγιάρ (Tayyar), στον οποίο τού τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό γιά τον αγώνα που διεξάγεται στην Θράκη, να εξοπλιστούν οι εθνικιστικές ομάδες, και να μελετηθούν με κάθε λεπτομέρεια οι ανάγκες σε όπλα και πολεμικά εφόδια.

……….[ ]Σε λίγες μέρες γιά να επιτύχει την οργάνωση των στρατιωτικών του δυνάμεων και να τις ενισχύσει με άνδρες, έτσι ώστε να τις φέρει σε επίπεδο πολεμικής σύνθεσης, ο Ταγιάρ (Tayyar) κηρύσσει επιστράτευση αρκετών ηλικιών. Ο βασικός σκοπός τού όλου εγχειρήματος είναι να αποτραπεί η κατοχή τής Ανατολικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό.


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο :www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση