ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

,

,

 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ,

,

01 Αὐγούστου

,

527.—Πεθαίνει ο Ιουστίνος Α’ αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Φλάβιος Ιουστίνιος Αύγουστος ή Ιουστίνος Α’ ήταν ιδρυτής της Ιουστινιάνειας Δυναστείας και βασίλευσε από το 518, σε ηλικία 70 ετών, εώς το 527 όπου πέθανε μάλλον από καρκίνο, αφού πρώτα όρισε ως διάδοχο τον ανηψιό του Ιουστινιανό Α’.

.—Ο Ιουστινιανός Α’ ο μέγας, στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον θρόνο της αυτοκρατορίας, όπου παρέμεινε ως το 565. Μια σειρά νομοθετικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, πολλές στρατηγικές επιτυχίες καθώς και η θρησκευτική του πολιτική, του χάρισαν τον τίτλο του ’’Μέγα’’ και την χαρακτήρισαν την εποχή του ως ’’χρυσή’’. Πέθανε στις 14 Νοεμβρίου του 565.

902.—Οι Άραβες καταλαμβάνουν το Ταυρομένιο (σημερινή Ταορμίνα) της Σικελίας, και έτσι ολοκληρώνεται η κατάληψη του νησιού.

1203.—Ο Ισαάκιος Β’ Άγγελος αναλαμβάνει επισήμως την Αυτοκρατορία, ενώ ο γιος του Αλέξιος Άγγελος Δ’, κατ’ απαίτηση των σταυροφόρων, δηλώνεται συναυτοκράτορας. Οι λατίνοι της 4ης Σταυροφορίας, μετά την βοήθεια που τους ζήτησε ο Αλέξιος Δ’ Άγγελος για να αποκατασταθεί ο ίδιος κι ο πατέρας του στον βυζαντινό θρόνο, είχαν εισβάλει από τις 17 Ιουλίου στην Πόλη.

1571.—Μετά από ετήσια σχεδόν πολιορκία, και έχοντας τελειωμένα τα αποθέματα τροφίμων και πολεμοφοδίων, οι πολιορκημένοι υπερασπιστές της Αμμοχώστου, υψώνουν λευκή σημαία επάνω στα τείχη. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους οθωμανούς και υπογράφηκε συμφωνία με τους εξής όρους: 1) οι Ιταλοί στρατιωτικοί, στρατηγοί, αξιωματικοί και στρατιώτες, να επιβιβαστούν με τις σημαίες τους στα καράβια και να φύγουν· μπορούσαν επίσης να επιβιβαστούν και οι τραυματίες, οι άρρωστοι, καθώς και όσοι Έλληνες stradioti με τις οικογένειές τους ήθελαν να φύγουν· 2) όσοι Έλληνες θελήσουν να μείνουν να είναι ελεύθεροι να το πράξουν. Όμως ο Μουσταφά πασάς παραβίασε την Συνθήκη και «ἔσφαξαν πολλοὺς ἀξιωματικούς καὶ στρατιῶτας, ὑπέβαλον δὲ τὸν Βραγαδίνον εἰς φρικώδη ἀκρωτηριασμόν. Τοῦ ἔκοψαν τὴν ρίνα καὶ τὰ ὧτα καὶ τὸν ὑπεχρέωσαν νὰ μεταφέρῃ κοφίνια μὲ χῶμα διὰ τὴν ἀνοικοδόμησιν τοῦ φρουρίου. Τὸν ἐξέδαρον, τέλος, ζωντανὸν, καὶ, ἀφοῦ τοῦ ἔκοψαν τὰ πόδια καὶ τὰ χέρια, ἐγέμισαν τὸ δέρμα του μὲ ἄχυρα καὶ τὸ ἀπέστειλαν είς Κωσταντινούπολιν. Τὸ ἴδιο ἔγινε καὶ διὰ πολλοὺς ἄλλους ἐκ τῶν σφαγιασθέντων.»

1821.—Εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική». Σ’ αυτήν δημοσιεύθηκε προκήρυξη τού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τις Ευρωπαϊκές αυλές.

.—Συνιστάται στην Οδησσό (Ρωσία) Γραικική Φιλανθρωπική Εταιρεία, στην οποία συμμμετείχαν οι Κυριακός Κούμπαρης, Αλ.Μαύρος, Μ. Νάζος, Βαγιανός Παλαιολόγος, Γρ. Μαρασλής, Ι. Αμβρόσιος και άλλοι. Στην εκδοθείσα προκήρυξη τονίσθηκε ότι σκοπός της Εταιρείας είναι «να συνδράμωμεν παντί σθένει διά χρημάτων, πραγμάτων, διά πρεσβειών καί γραμμάτων καί με την ιδίαν μας ύπαρξιν να βοηθήσωμεν τούς υπέρ τής ημετέρας ελευθερίας προμαχομένους κατά ξηράν καί θάλασσαν εναντίον τών βαρβάρων».

1826.—Ο Κιουταχής κανονιοβολεί την Αθήνα.

1831.—Ο εσωτερικές διαμάχες για άλλη μία φορά ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Ο Μιαούλης πυρπόλησε πλοία του εθνικού στόλου στον Πόρο. «Ὁ Ρῶσος ναύαρχος Ρίκορντ ἀνέλαβε νὰ ἐφαρμόσῃ, μόνος αὐτός, τὶς ὁδηγίες τοῦ Καποδίστρια. Ἀπέκλεισε τοὺς ἀντάρτες, ἦρθε σὲ προστριβὲς μαζὶ τους, τίναξε στὸν ἀέρα τὴν «Νῆσο τῶν Σπετσῶν», αἰχμαλώτισε ἕνα ἀκόμη πλοῖο καὶ τελικὰ ἐξώθησε τὸν Μιαούλη στὸ «Μεγαλουργὸν ἔγκλημα». Τὸ πρωῒ τῆς 1ης Αὐγούστου 1831 ὁ Μιαούλης, ὅπως εἶχε προειδοποιήσει τὸν Ρίκορντ, ἀνατίναξε τὴν φρεγάτα “ Ἑλλάς” καὶ τὴν κορβέτα“ Ὕδρα”.

1840.—Πεθαίνει ο αρχαιολόγος Karl Otfried Müller από πυρετό που προήλθε από ηλίαση, κατά την διάρκεια ερευνών που έκανε στους Δελφούς. Ήταν λάτρης της αρχαίας Σπάρτης και o τάφος του βρίσκεται στον Κολωνό, δίπλα σε αυτή του Charles Lenormant.

1893.— (20/7 – 1/8) Γεννιέται ο βασιλιάς της Ελλάδος Αλέξανδρος ο Α’. Ήταν δευτερότοκος γιός του Βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄ και της Βασίλισσης Σοφίας.Πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους ως αξιωματικός του πυροβολικού και ανέβηκε στον θρόνον στις 30 Μαΐου 1917, ύστερα από την απομάκρυνση του πατέρα του και του διαδόχου, Πρίγκηπος Γεωργίου Β’, απο τις δυνάμεις της Αντάντ που είχαν καταλάβει τον Πειραιά και τον Ισθμό της Κορίνθου. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες και μάλιστα έτυχε θερμότατης υποδοχής κατά την διάρκεια απελευθερώσεως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η σύντομη βασιλεία του ήταν υποδειγματική, ενώ πέθανε νεώτατος στις 25 Οκτωβρίου 1920 σε ηλικίαν 27 ετών, από μόλυνση που του προκάλεσε το δάγκωμα ενός πιθήκου.

1903.—Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο επίσκοπος Τριφυλίας, Νεόφυτος.

1909.—Μετά τις απειλές των οθωμανών για εισβολή στην Θεσσαλία, Βολιώτες ίδρυσαν τον Ιερό Λόχο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι νέοι του Βόλου έσπευσαν να εγγραφούν στις τάξεις του.

.—Η Ελληνική εξέγερση στην Ήπειρο, εξαναγκάζει την Πύλη να ζητήσει την ανάκληση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

.—Η τουρκική κυβέρνηση αποστέλλει διακοίνωση στην χώρα μας, εξ αιτίας του έργου των Ελλήνων αξιωματικών στην Μακεδονία.

1911.—Εκτός από τις βουργάρικες συμμορίες και τους κομιτατζήδες, η Μακεδονία μαστίζεται από τις νέες αγριότητες των τούρκων της περιοχής.

1914.—Ο πολεμικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε συσκέψεις προετοιμαζόμενος για τον επερχόμενο πόλεμο.

1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακών.

1920.—Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών στο Σιμάβ-Νταγ και εκδιώκουν αυτές από τις θέσεις τους.

1921.—Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας, με τα Α’ Β’ και Γ’ σώματα στρατού, επιτίθεται εναντίον των τούρκων, οι οποίοι υποστηρίζουν την γραμμήν Σαγγαρίου και καταλαμβάνει την Γραμμή του Τεπέ Καϊμάλ.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1924.—Οι βουργάρικες συμμορίες, συνεχίζουν να λεηλατούν περιοχές της Μακεδονίας.

1933.—Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1936.—Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνο.

.—Ο Αλέξανδρος Παπάγος τοποθετείτε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Παρέμεινε στην θέση αυτή και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και τον επανεξοπλισμό του ελληνικού στρατού υπό το πρίσμα του διαφαινoμένου πολέμου.

1941.—Δίδεται έκτακτο επίδομα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

1943.—Κανονιοβολήθηκε το χωριό Καλουτάς του Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου, από το Γερμανικό Πυροβολικό που έδρευε στην περιοχή Ελεούσα έξω από τα Ιωάννινα και σκοτώθηκαν δύο άτομα. Επίσης, το χωριό πυρπολήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1943 από γερμανικό στρατιωτικό τμήμα της Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις.

1945.—Τὸ δάσος τῆς ἐξοχικῆς βασιλικῆς κατοικίας στὸ Τατόι, πέφτει θύμα τοῦ «ὶδεολογικοῦ» φανατισμοῦ καὶ κατόπιν ἐμπρησμοῦ ἀπό ἑστίες ποὺ τοποθετήθηκαν γύρω του τὴν 1η Αὐγούστου, καίγεται ἐπί τρεῖς ἡμέρες ἔως τὶς 03 Αὐγούστου. Στὶς ἑβδομάδες τοῦ χάους ποὺ προηγήθηκαν, τὸ Τατόϊ λεηλατήθηκε δύο φορὲς. Τὴν πρώτη, ἀνήμερα τὰ Χριστούγεννα τοῦ 1944 καὶ τὴν δεύτερη – μαζὶ μὲ πολλὰ ἀγροκτήματα τῆς Ἀττικῆς – ἀνήμερα τὰ Φῶτα, ἀπό δυνάμεις τοῦ ΕΛΑΣ. Οἱ κάτοικοι τοῦ Τατοῒου εἶχαν χωριστεῖ σὲ δύο στρατόπεδα. Μὲ τὸ ΕΑΜ πῆγαν οἱ νέοι ὑπάλληλοι ἤ ἐργᾶτες, ἐνῶ ἐναντίον του τοποθετήθηκαν οἱ παλιοὶ. Πρὶν τὸν ἐμπρησμό, ἕνας ἀπό τοὺς ὐπαλλήλους, ἄν καὶ ΕΛΑΣίτης, προειδοποίησε 11 ἄτομα νὰ φύγουν καὶ νὰ κρυφτοῦν. Τρεῖς δὲν ἔφυγαν, πεπεισμένοι πὼς ἐφόσον δὲν εἶχαν βλάψει κανένα, δὲν κινδύνευαν. Τα πτώματά τους βρέθηκαν κατακρεουργημένα στην θέση «Κρεμᾶλα». Τὴν ἐπομένη βρέθηκε κρεμασμένο ἀπό μία ἑλιά, πρὸς τὸ ρέμα τῆς Βασιλοπούλας, ἕνα κορίτσι ποὺ ἦταν ἀρραβωνιασμένο μὲ ἕνα ἀπό τὰ θύματα καὶ μάλιστα ἦταν ἔγκυος.

1947.— Δεύτερη προσφυγή της Ελλάδος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βοήθεια της Γιουγκοσλαβίας, της αλβανίας και της βουλγαρίας προς το ΚΚΕ και τους συμμορίτες.

.—(27/7-1/8) Συμφωνία του Μπλέντ μεταξύ Τίτο και Δημητρώφ για την αναγνώριση του κράτους της «Μακεδονίας», που απαρτίζεται από την Γιουγκοσλαβική Μακεδονία (του «Βαρδάρ»), από την Βουλγαρική Μακεδονία (του «Πιρίν») και από την Ελληνική Μακεδονία (του «Αιγαίου»). Ο Τίτο έχοντας την υποστήριξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του ίδιου του Στάλιν, προωθούσε την ιδέα της δημιουργίας μιας μεγάλης κομμουνιστικής ομοσπονδίας στα Βαλκάνια, η οποία μάλιστα θα περιλάμβανε και την βουλγαρία. Σύμφωνα με τα σχέδια του Τίτο, η βουλγαρία θα συμμετείχε ως μια αυτόνομη σοσιαλιστική δημοκρατία μαζί με τις υπόλοιπες δημοκρατίες. Οι τελικές συζητήσεις για τη δημιουργία της Νοτιοσλαβικής Ομοσπονδίας, διεξήχθησαν στο γιουγκοσλαβικό θέρετρο Μπλεντ μεταξύ του Τίτο και του Γκιόργκι Δημητρώφ, ιστορικού ηγέτη του ΚΚΒ.

1948.—Ο εθνικός στρατός, έπειτα από σκληρό αγώνα, διάρκειας πάνω από μήνα, κατέλαβε με έφοδο την βραχώδη κορυφή «Κλέφτης» στον Σμόλικα, που την κατείχαν συμμορίτες· κατά την βιαστική τους υποχώρηση, εγκατέλειψαν πολλούς νεκρούς καί τραυματίας και μεγάλο αριθμό όπλων και πολεμεφοδίων.

1951.—Ιδρύεται η “Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά” (ΕΔΑ) με πρωτοβουλία των Ι. Πασσαλίδη, Δ. Μαριόλη, Στ. Χατζήμπεη και Μ. Κύρκου, στην οποία προσχώρησε και το ακέφαλο κόμμα “Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών” του Ι. Σοφιανόπουλου. Μετά τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, η ΕΔΑ αποτέλεσε πλέον πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εκφράζοντας το πολιτικό φάσμα που είχε συμμετάσχει και είχε υποστηρίξει το μετακατοχικό ΕΑΜ μέχρι τα τέλη του 1947, ενώ παράλληλα αποτέλεσε την νόμιμη πολιτική έκφραση της κομμουνιστικής Αριστεράς.Τον Ιανουάριο του 1958, η 8η Ολομέλεια του ΚΚΕ, αποφάσισε την διάλυση των κομματικών οργανώσεων. Επρόκειτο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για υιοθέτηση των υποδείξεων της Μόσχας, καθώς «το ΚΚΣΕ συνιστούσε την διάλυση των κομματικών οργανώσεων, μη σύσταση νέων, και διάχυση των κομματικών μελών στην ΕΔΑ». «Ολοι οι κομμουνιστές και οι συμπαθούντες πρέπει να μπούνε στην ΕΔΑ για να δουλέψουν μέσα στις γραμμές της, για να την μετατρέψουν σε μαζικό κόμμα [..]»Με την παραπάνω απόφαση ακυρωνόταν κάθε στοιχείο αυτοτελούς ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως, «θεμελιακό λάθος δεξιού οπορτουνιστικού χαρακτήρα».

1963.—Ἡ ἐφημερίδα «Ἐλευθερία» τοῦ Πάνου Κόκκα, στὸ φύλλο τῆς Πέμπτης τῆς 1ης Αὐγούστου 1963, ἀναφέρθηκε στὴν ἀνταπόκριση τοῦ Γαλλικοῦ Πρακτορείου, σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία ὁ Μανώλης Γλέζος, τὴν προηγούμενη ἡμέρα [31/7/1963], εὑρισκόμενος στὴ Μόσχα «ἐξεφράσθη ὑπέρ τῆς λύσεως τοῦ προβλήματος τῶν μακεδονικῶν μειονοτήτων διὰ διαπραγματεύσεων, διετύπωσε δὲ τὴν ἐλπίδα ὅτι τριμερεῖς βαλκανικαὶ διαπραγματεύσεις θὰ ἐπέτρεπαν εἰς δεδομένην στιγμὴν τὴν ἴδρυσιν μιᾶς αὐτονόμου Μακεδονίας».[ ἀπό τὸ βιβλίο τοῦ Σαράντου Ι. Καργάκου μὲ τίτλο ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ]

1973.—Πεθαίνει, σε ηλικία 53 ετών, ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1935-1956).

1976.—Το τούρκικο ερευνητικό σκάφος ‘’Σισμίκ’’ πραγματοποίησε έρευνες στα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από τον πολιτικό κόσμο προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για ενδοτισμό και χαλαρή πολιτική.

1974.—Επαναφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, εκτός των διατάξεων που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος, η οποία θα κριθεί με σχετικό δημοψήφισμα.

.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση δυνάμεων και δημιουργεί την λεγόμενη “Πράσινη Γραμμή “,  διαιρώντας έτσι την Κύπρο στα δύο.

1992.—Τμήματα από ελληνικά μπρούτζινα αγάλματα του 15ου αιώνα π.Χ. βρίσκονται από δύτες στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

1995.—Ψηφίζεται επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και την πώληση της Τράπεζας Κρήτης.

1997.—Ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

2002.—Μαρμάρινη κεφαλή, ηλικίας 2.500 ετών, κλάπηκε από την αίθουσα Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για την δεύτερη κλοπή ελληνικών αρχαιοτήτων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το συγκεκριμένο μουσείο. Η διεύθυνση του μουσείου, ομολόγησε ότι την ώρα της κλοπής δεν υπήρχε φύλακας.

.—Μετά την απολογία τους μεταφέρθηκαν στα κελιά υψίστης ασφαλείας, στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, οι Πάτροκλος Τσελέντης και Νίκος Παπαναστασίου, που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

,

,

,

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ μέρους ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο» μὲ ἐνεργό σύνδεσμο
http://eistorias.wordpress.com/

,

,

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

,

,

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

,

,
Συντομευμένος σύνδεσμος :  http://wp.me/p12k4g-5fk

,

,

Αφήστε μια απάντηση