ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

.

.

8 Ιανουαρίου

,

970.—Μετά από την άγρια δολοφονία τού Πατριάρχη Αντιοχείας Χριστόφορου από τους μουσουλμάνους κατά την άλωση τής πόλεως, ο Αυτοκράτορας Τσιμισκής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πολύευκτο και την Σύνοδο, εξέλεξαν νέο Ποιμενάρχη τον μοναχό Θεόδωρο. Εκτός από τις αιρέσεις που δίχασαν την περιοχή, η Εκκλησία τής Αντιόχειας πέρασε άλλη μία δύσκολη περίοδο υπό την Αραβική κατοχή· βίωσε οδυνηρές καταστάσεις κατά την επαφή της με τον τότε νεοεμφανιζόμενο αραβικό θρησκευτικό φανατισμό. Έτσι το ποίμνιό της άρχισε σταδιακά να μειώνεται από τους συνεχείς και ομαδικούς εξισλαμισμούς. Η ελληνική γλώσσα άρχισε να υποχωρεί και την θέση της κατέλαβε η αραβική, η οποία έγινε τελικά η κυριότερη γλώσσα των κατοίκων. Μετά από τους Άραβες εμφανίστηκαν οι Σελτζούκοι τούρκοι και η ήττα τού Ματζικέρτ άνοιξε τον δρόμο γιά την κατάκτηση τής Συρίας, τής Αρμενίας, τής Κιλικίας, και το 1084, τής Αντιόχειας.

1010.—Βρισκόμαστε στην Βασιλεύουσα, εν μέσω ενός δριμύτατου χειμώνα, όταν ξαφνικά ο τρομερός Εγκέλαδος χτύπησε με δύναμη 7,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εστιάστηκε μεταξύ τής Θρακικής χερσονήσου τής Καλλιπόλεως και τής Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι καταστροφές ήταν εξαιρετικά μεγάλες και εκτεταμένες. Συνέβη στις 04:00 το απόγευμα, με τους μετασεισμούς να διαρκούν επί τρίμηνο αναγκάζοντας τους άπορους ανθρώπους να διαβιούν στο ύπαιθρο, υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

1477.—Άγρια επεισόδια ξέσπασαν στην Ρόδο με αφορμή τις διώξεις Ελλήνων μοναχών.

1805.—Ισχυρός σεισμός έπληξε την Πάτρα αφήνοντας πίσω του πολλές καταστροφές και μεγάλο αριθμό νεκρών.

1823.—Ο τούρκος Ντελή Αχμέτ πασάς στην Ακράτα Αχαΐας, διαπραγματεύεται την παράδοσή του στους οπλαρχηγούς Πετμεζά και Ζαΐμη.

1825.—Στις 02:00 και στις 04:00 τα χαράματα, δύο μετασεισμοί συμπλήρωσαν την βιβλική καταστροφή στην Λευκάδα. Μία ημέρα πριν, στις 7 Ιανουαρίου, τα 6,7 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους 65 νεκρούς, περισσότερους από 80 τραυματίες και πολλά ερείπια.

1828.—«Ὁ Κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος Ἰωάννης Καποδίστριας ἀπέβη είς Ναύπλιον». Ο πρώτος Κυβερνήτης τής Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στο Ναύπλιο.

1854.—Αναζωπυρώνεται η φλόγα τού ξεσηκωμού σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, με αφορμή τον νέο πόλεμο μεταξύ Ρωσικής και οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ήπειρος επαναστάτησε πρώτη, με τους αγωνιστές της να υψώνουν κυανή σημαία με λευκό σταυρό, πάνω στον οποίο γράφτηκε το «Εν τούτω νίκα». ενώ χωριστά στις δύο πλευρές τού σταυρού (εκατέρωθεν) το «Ελευθερία ή θάνατος». Ο γυιός τού Γεώργιου Καραϊσκάκη, Δημήτριος (ή Σπυρίδων), πέρασε τα σύνορα μαζί με πολλούς εθελοντές γιά να ενισχύσει τους επαναστάτες.

1868.—Σαν σήμερα υπογράφηκε από τον Σουλτάνο γιά την Κρήτη ειδικός διοικητικός κανονισμός, ο οποίος έμεινε γνωστός ως ο Οργανικός Νόμος τής Κρήτης. Εκτός από την διοικητική αναδιάρθρωση τού νησιού, ο νόμος αυτός πρόβλεπε την συμμετοχή χριστιανών σε όλη την κλίμακα τού διοικητικού μηχανισμού και στην σύνθεση των δικαστηρίων, την ισότιμη χρήση τής τουρκικής και τής ελληνικής γλώσσας ενώπιον τής Διοικήσεως, την ίδρυση τοπικής Τράπεζας και την εκλογή Γενικής Συνελεύσεως με νομοθετικές αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα.

1895.—Πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα παρουσία τού διαδόχου Κωνσταντίνου, με σκοπό την διαμαρτυρία γιά τις υψηλές φορολογίες. Δύο μέρες μετά, η κυβέρνηση Τρικούπη θα υποβάλει παραίτηση.

1905.—Απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών ο νομικός, συγγραφέας και βουλευτής Θεσσαλίας Λέων Μελάς, αδελφός τού Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και εκ των ιδρυτικών μελών τού Συλλόγου Προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων. Ο Λέων Μελάς συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση τής νομικής εκπαιδεύσεως, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα, ενώ το 1902 εξελέγη βουλευτής Αγυιάς – Θεσσαλίας με ενεργό δράση τόσο στην Εθνική Εταιρεία, όσο και αργότερα στο Μακεδονικό Κομιτάτο. Το 1892 νυμφεύθηκε  την κόρη τού γνωστού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, Ανδρομάχη, με την οποία απέκτησε τρεις γυιούς.

.—Τα Ελληνικά Σώματα των ηρωικών Μακεδονομάχων, συνεχίζουν τις εξοντώσεις ληστρικών συμμοριών των βούργαρων κομιτατζήδων στην Μακεδονία.

1907.—Ο μακεδονομάχος Λάζος Δογιάμας, παρέστη σε διαπραγματεύσεις στην Γοργόπη όπου ασκούσε επιρροή, με σκοπό την απόσπαση των κατοίκων από την Εξαρχία, με επιτυχές αποτέλεσμα.

1908.—Οι βούργαροι πυρπόλησαν βλάχικες ποιμενικές καλύβες σε περιοχή των Σερρών σπέρνοντας τον τρόμο σε όλη την Μακεδονία. Από τα 1600 έως τα 1611, με την επανάσταση τού Μητροπολίτη Τρίκκης, Διονυσίου τού Φιλοσόφου, έως τις ληστρικές επιθέσεις τουρκαλβανών τον 18ο αι. και τους διωγμούς των Χριστιανών τής Ανατολική Ρωμυλίας και τού Αχρί Τσελεμπί από τούς βούργαρους, η διασπορά των Βλάχικων πληθυσμών τούς έφερε στις περιοχές τής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες ήταν ήδη γνωστές μιάς και από τον 15ο και 16ο αιώνα διασχίζονταν από τους Ζαγορίσιους Βοϊνίκους γιά να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη. Οι κάτοικοι τού Βλαχοζάγορου και των χωριών των Γρεβενών επέλεξαν σαν χώρους εγκαταστάσεως τις εύφορες πεδιάδες των περιοχών αυτών, οι οποίες αποτέλεσαν γιά τους ορεσίβιους αυτούς κατοίκους, την «Εδέμ», διότι εκτός τού ότι ήταν εύφορες, ήταν και περάσματα γιά να φτάσει κανείς στα μεγάλα αστικά κέντρα τής Αδριανουπόλεως, τής Κωνσταντινουπόλεως, και τής Φιλιππουπόλεως, καθώς τα διέσχιζε η Εγνατία Οδός.

1913.—Νέα επίθεση που έγινε από τις 7 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, με κύρια προσπάθεια κατά τού Οχυρού Μπιζάνι, αναχαιτίστηκε και πάλι από τους τούρκους, με πολλές μάλιστα απώλειες γιά τις Ελληνικές δυνάμεις.

1916.—Πρώτος (Α΄) Παγκόσμιος Πόλεμος: Μία από τις καταστροφικότερες περιπέτειες τής πολεμικής ιστορίας έλαβε τέλος, με την απόσυρση των Συμμαχικών Δυνάμεων από την χερσόνησο τής Καλλίπολης. Μισό εκατομμύριο συμμαχικού στρατού αντιμετώπισε μισό εκατομμύριο τούρκων επί οχτώ μήνες, εκ των οποίων 252 χιλιάδες δεν επέστρεψαν ποτέ.

1918.—Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γούντροου Γουίλσον, διατυπώνει τους στόχους τής συμμαχίας Αντάντ – Η.Π.Α. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ‘’Προοπτική αυτονομίας γιά τους μη τουρκικούς λαούς τής οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ανεμπόδιστη διέλευση από τα Στενά, με βέβαιη όμως κυριαρχία των τούρκων στις δικές τους περιοχές’’.

1919.—Πλήρης συντριβή τού βουργάρικου στρατού και ανακατάληψη τής Θράκης. Τα Ελληνικά Στρατεύματα κυριαρχούν από την Αδριανούπολη μέχρι τις Σαράντα Εκκλησιές, Ραιδεστό και Τζατάλτζα. Στην βόρεια Θράκη που έμεινε γνωστή στην διπλωματική ορολογία ως Ανατολική Ρωμυλία, οι πιέσεις και οι διώξεις των Ελλήνων άρχισαν αμέσως μετά την παράνομη προσάρτησή της από την βουργαρία το 1885. Τα επεισόδια πλήθυναν και κορυφώθηκαν στους γνωστούς ανθελληνικούς διωγμούς τού 1906, με την τραγική καταστροφή τής Αγχιάλου. Τότε σημειώθηκε το πρώτο κύμα μεταναστεύσεως των Ελλήνων. Το δεύτερο κύμα που ήταν το μεγαλύτερο, σημειώθηκε μετά την έκρηξη τού Βαλκανικού πολέμου το 1913, όταν οι βούργαροι προχώρησαν στην κατάληψη όλων των δημόσιων οικημάτων, σχολείων και εκκλησιών, καθώς  και στην κατάσχεση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων. Ο τρίτος ξεριζωμός έγινε μετά την συνθήκη τού Νεϊγύ.

.—Καταπλέει στην Οδησσό το «Τίγρης», το δεύτερο πλοίο που μεταφέρει το τμήμα τού Ελληνικού Στρατού το οποίο θα συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά των Ρώσων μπολσεβίκων. Η πρώτη μάχιμη μονάδα που μεταφέρθηκε στο Ρωσικό μέτωπο, ήταν το 34ο Σύνταγμα Πεζικού τής ΙΙ Μεραρχίας. Επιβιβάστηκε από το λιμάνι τής Σκάλας τού Σταυρού, στα πλοία «Νορμανδία» και «Τίγρης» την 1η και 2α Ιανουαρίου 1919, τα οποία κατέπλευσαν στο λιμάνι τής Οδησσού στις 7 και 8 Ιανουαρίου αντιστοίχως.

1920.—(π. ημ.) Στο μέτωπο τής Κιλικίας, τα Γαλλικά στρατεύματα ηττώνται από τον σφαγέα των Λαών Μουσταφά Κεμάλ. Σαν σήμερα άρχισε η πολιορκία και οι μάχες μέσα στην πόλη Μαράς. Αργότερα στις 29 Μαρτίου, η ήττα των Γάλλων στην Ούρφα  ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία Βυρηττού σε εικοσαήμερη ανακωχή. Στα γαλλικά στρατεύματα συμμετείχαν και Αρμένιοι εθελοντές, ενώ στις πόλεις που κατείχαν οι Γάλλοι είχαν επιστρέψει όσοι Αρμένιοι είχαν επιζήσει τής τουρκικής γενοκτονίας. Η αποχώρηση των Γάλλων προδιέγραφε το ζοφερό μέλλον τους. Η ήττα τού Κλεμανσώ τον Ιανουάριο τού 1920 στις γαλλικές εκλογές, διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσεως τής Γαλλίας έναντι των τούρκων.

1921.—Ο Κιρκάσιος αρχηγός ατάκτων και μέχρι πρότινος σύμμαχος του Κεμάλ, Ετέμ Βέης, έστειλε αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο τού Α΄ Σώματος Στρατού προς διαπραγμάτευση τής εισόδου του μετά των 2.000 οπαδών του, στην Ελληνική ζώνη.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα διά περιπόλων.

1923.—Στην πλατεία Ομονοίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά τής τουρκίας, κυρίως από πρόσφυγες, στο οποίο απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό και τούρκοι αντικεμαλικοί.

1932.—Η μεγάλη οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τους αγρότες. Δυσμενέστατη εποχή γιά τις περιοχές τής Θεσσαλίας.

1938.—Υπόμνημα τού Παναγιώτη Κανελλόπουλου εναντίον τού βασιλέα Γεώργιου Β΄ και τού καθεστώτος Ι. Μεταξά, γίνεται αιτία τής εξορίας του σε νησιά.

1941.—Κατά την διάρκεια σφοδρής αεροπορικής βρετανικής επιθέσεως την νύχτα τής 8ης Ιανουαρίου εναντίον τής ναυτικής ιταλικής βάσεως στην Νεάπολη, εβλήθη το θωρηκτό Giulio Cesare το οποίο υπέστη όμως ελαφρές ζημιές. Από τον Δεκέμβριο τού 1940, οι Βρετανοί με βάση την Μάλτα, είχαν εντατικοποιήσει τις αεροπορικές επιθέσεις με στόχους λιμάνια και ναυτικές βάσεις τής Νοτίου Ιταλίας.

.—Ο δριμύς χειμώνας προκάλεσε την ανάσχεση τής Ελληνικής προελάσεως. Ένα από τα θλιβερώτερα αποτελέσματα τού βαρύτατου εκείνου χειμώνα, ήταν ότι μερικές χιλιάδες ανδρών υπέστησαν κρυοπαγήματα και πολλοί ακρωτηριάστηκαν. Όμως η Ελληνική αντεπίθεση θα επαναληφθεί και παρά το ότι η αντίσταση τού αντίπαλου υπήρξε μεγαλύτερη, μέσα σε είκοσι ημέρες ο εχθρός είχε απωθηθεί τόσο, ώστε να έχει διπλασιαστεί το αλβανικό έδαφος στο οποίο είχαν προελάσει οι Έλληνες.

.—Στην Ελληνική Αεροπορία η έλλειψη ανταλλακτικών και εξοπλισμού συντηρήσεως των αεροσκαφών, κατέστησαν το έργο της ακόμη δυσκολότερο. Προκειμένου να υπερκεραστούν διάφορα τεχνικά προβλήματα, το προσωπικό κατέφευγε στην εφαρμογή διαφόρων επινοήσεων.  Όπως γιά παράδειγμα ο εσωτερικός κώδικας συνεννοήσεως ή η εφαρμογή ενός πρωτόγονου συστήματος με σπάγκους το οποίο καθιστούσε δυνατό τον ακριβή βομβαρδισμό από ύψος 2.000 μέτρων.

 .—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Άρτα και την Θεσσαλονίκη.

1942.—Μεγάλο συλλαλητήριο ανάπηρων πολέμου στην κατεχόμενη Αθήνα, στο οποίο έλαβαν μέρος περίπου 6.000 άτομα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από τους αποκομμένους νησιώτες φαντάρους, τους φοιτητές και τους στοιβαγμένους στα νοσοκομεία ανάπηρους τού μετώπου. Από την άνοιξη όμως τής ίδιας χρονιάς, οι κινητοποιήσεις απλώθηκαν στον υπαλληλικό χώρο, σε δημόσιους υπαλλήλους και στο προσωπικό νοσοκομείων και διαφόρων υπηρεσιών.

1944.—Αυτοκτόνησε, ἤ κατ’ άλλους δολοφονήθηκε, ο λογοτέχνης Ναπολέων Λαπαθιώτης. Χαρακτηριζόταν από μία τραγικότητα η οποία τον κατέταξε στους λεγόμενους “καταραμένους” ποιητές τού μεσοπολέμου. Με εξεζητημένες εμφανίσεις, προκλητική συμπεριφορά και τολμηρούς στίχους, ο αριστοκράτης και μοσχαναθρεμμένος Ναπολέων, είχε χαρακτήρα συναισθηματικό και απόκοσμο· πρότυπό του ήταν ο Όσκαρ Ουάιλντ τον οποίο προσπαθούσε να μιμηθεί και στην ποίηση και στην ζωή. Ίσως το πιό γνωστό μελοποιημένο ποίημά του είναι το «Ερωτικό» σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Μετά τον θάνατο των γονέων του, η ψυχική του διάθεση επιδεινώθηκε, ενώ η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά τον οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

.—Οι βάρβαροι Γερμανοί, εκτέλεσαν 50 Έλληνες τους οποίους είχαν φυλακισμένους στην Λιβαδειά. Ο λόγος ήταν αντίποινα γιά έναν νεκρό στρατιώτη κοντά στο χωριό Υψηλάντη τής Βοιωτίας.

.—Τα στρατεύματα κατοχής, προβαίνουν στην εκτέλεση 12 ατόμων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη.

1951.—Συγχωνεύονται οι πολιτικές ομάδες Στεφανόπουλου και Κανελλόπουλου συγκροτώντας το  Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα. Το Λαϊκό Κόμμα είχε διασπαστεί στις 16/11/1950, όταν 25 βουλευτές, με επί κεφαλής τον Στ. Στεφανόπουλο και με την συμμετοχή των μετέπειτα πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη, αποχώρησαν από αυτό, συγκροτώντας ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Η ομάδα αυτή συνενώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 1951 με την ομάδα βουλευτών τού Π. Κανελλόπουλου διαμορφώνοντας ένα νέο κόμμα, το Λαϊκό Ενωτικό. Η ηγεσία τού νέου κόμματος ήταν δικέφαλη με ισότιμους συναρχηγούς τους Στεφανόπουλο και Κανελλόπουλο, και ανερχόμενο ισχυρό παράγοντα τον Κ. Καραμανλή.

1953.—Οι πλημμύρες στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη προκάλεσαν μεγάλου μεγέθους καταστροφές και τουλάχιστον 20 περίπου χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν.

1956.—Ο αγωνιστής τής ΕΟΚΑ Χρίστος Κκέλης, διηύθυνε ενέδρες εναντίον των Άγγλων στην Κισσόνεργα.

1962.—Απεβίωσε από εγκεφαλική συμφόρηση, σε ηλικία 72 ετών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος.

1970.—Έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα την νύχτα τής 8ης προς 9η Ιανουαρίου, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και φιλοσόφους τής μουσικής, ο Γιάννης Χρήστου.

1976.—Κατά την διάρκεια διατεταγμένης ενόργανης πτήσεως, το αεροσκάφος τού Νικόλαου Θεοδώρου τής 344 Μοίρας ΔιώξεωςΒομβαρδισμού, κατέπεσε και συνετρίβη στα Φάρσαλα Λαρίσης, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Μαζί του σκοτώθηκε και ο Χρήστος Καρσίκης.   http://www.pasoipa.org.gr/

1977.—Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναγγέλλουν την σύλληψη στον Ισθμό τής Κορίνθου τού κυπριακού φορτηγού πλοίου “Gloria”, με 11 τόνους χασίς (το μεγαλύτερο φορτίο που είχε πιαστεί έως τότε στην Ευρώπη). Λίγο αργότερα, στα καμαρίνια τού κέντρου “Χάραμα” θα γεννηθεί “Το βαπόρι απ’ την Περσία“, η  τελευταία μεγάλη επιτυχία τού Βασίλη Τσιτσάνη. Όπως διηγήθηκε ο ίδιος: «Μού τηλεφώνησε μία φίλη μου και μού λέει, το και το… Κάθισα τότε και έγραψα την πρώτη στροφή. Το ίδιο βράδυ έπιασα να γράψω την μουσική… Δεν μού άρεσε το τέμπο… Μετά έγραψα την δεύτερη στροφή πίσω από ένα αγγελτήριο γάμου». Γιά το τραγούδι τέθηκε θέμα λογοκρισίας το οποίο λύθηκε στα δικαστήρια, όπου η απόφαση έκανε λόγο γιά “απλοϊκό τραγούδι που περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός”. Η «πολεμική» επιχείρηση  γιά την κατάσχεση τής τεράστιας ποσότητας χασίς, αξίας άνω τού ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, καταστρώθηκε και εκτελέσθηκε με απόλυτη επιτυχία από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, έγραφαν στο πρωτοσέλιδό τους τα «ΝΕΑ». Το πλήρωμα τού καραβιού αποτελούσαν τρεις Έλληνες, που ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα γιά το περιεχόμενο των σάκων που παρέλαβαν στην Βηρυτό και τελικά δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους. Αντιθέτως, οι δύο τούρκοι, δεν έπεισαν ότι ναυτολογήθηκαν ως ναύτες και καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η ιστορία τού «Γκλόρια» ήταν στημένη από το ξεκίνημα. Ο πλοίαρχος ήταν συνεργάτης των υπηρεσιών διώξεως ναρκωτικών και η επιχείρηση ελέγχου και κατασχέσεως τού παράνομου φορτίου, καθώς και τής συλλήψεως τού πληρώματος ήταν σκηνοθετημένη, ώστε να μην προδοθεί ο συνεργάτης.

1979.—Οι κακές καιρικές συνθήκες στην χώρα μας, προκαλούν πολλά τροχαία δυστυχήματα καθώς και προβλήματα στις επικοινωνίες.

1980.—Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελιώνει το Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1982 η Ελλάδα φιλοξένησε το 13ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα. Οι αγώνες αυτοί είχαν αφιερωθεί στην παγκόσμια ειρήνη… Συνάμα, ήταν η πρώτη αθλητική διοργάνωση στο ολοκαίνουργιο τότε Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών.

1987.—Η πυκνή χιονόπτωση στην Κεντρική Μακεδονία προκαλεί αποκλεισμούς χωριών και μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

1991.—Κατά την διάρκεια επεισοδίων σε σχολικό συγκρότημα τής Πάτρας μεταξύ τραμπούκων καταληψιών και τραμπούκων εξωσχολικών, σκοτώθηκε ο εκπαιδευτικός τής δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως Νίκος Τεμπονέρας. Οι κινητοποιήσεις στρέφονταν εναντίον των μέτρων τού υπουργού Παιδείας τής κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Β. Κοντογιαννόπουλου.

2004.—Με απόφαση τού υπουργού Πολιτισμού (Φ.Ε.Κ. τεύχ. Β΄ 25, 14.1.2004) το κτήριο τής Μπενακείου Βιβλιοθήκης χαρακτηρίζεται «μνημείο γιά χρήση ως βιβλιοθήκη».

2014.—Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος βιολιστής Γιώργος Κόρος, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές τής μουσικής παραδόσεως. Με το βιολί του ταξίδεψε την Ελλάδα ολόκληρη σε μονοπάτια παραδοσιακά, γράφοντας παράλληλα και δικές του αξέχαστες επιτυχίες.

2018.—Μετά το δημοσίευμα – αφιέρωμα τής εφημερίδας «Καθημερινής» γιά τους εδώ και δεκαετίες βανδαλισμούς που υφίσταται ο χώρος τού Πολυτεχνείου και η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με την κατάσταση ολοένα να επιδεινώνεται, το θέμα έφτασε και στην Βουλή…

2019.—Το κόμμα ‘’Ποτάμι’’ εξέδωσε σαν σήμερα ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ΔΕΝ στηρίζει ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν ζητηθεί, στην περίπτωση που ο Καμένος αποχωρίσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ψηφίζει όμως ΝΑΙ στην προδοτική ‘’Συμφωνία’’ των Πρεσπών.

.—Την θέα τής χιονισμένης Ακρόπολης απόλαυσαν σαν σήμερα οι κάτοικοι στο κέντρο τής Αθήνας, καθώς σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση  όλη την νύχτα στην Αττική. Εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και τού παγετού, παρέμειναν κλειστά ορισμένα σχολεία σε περιοχές τής Αττικής και τής υπόλοιπης Ελλάδος.

.—Τί συμβαίνει όταν το κράτος δεν προστατεύει τους Πολίτες του. Ποινική δίωξη γιά «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη εκ προθέσεως» σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε εναντίον Έλληνα αυτοκινητιστή, ο οποίος είχε αποκλειστεί μαζί με άλλους οδηγούς από παράνομους αλλοδαπούς. Το περιστατικό συνέβη όταν γιά πολλοστή φορά 40 παράνομοι έποικοι είχαν αποκλείσει θρασύτατα την Συμμαχική Οδό στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Επιτέθηκαν μάλιστα με πέτρες και ξύλα σε οδηγούς που προσπάθησαν να περάσουν. Δεχόμενος επίθεση ο οδηγός  νταλίκας και φθορές στο όχημά του, αυτοαμύνθηκε. Όμως η εισαγγελέας πλημμελειοδικών η οποία τού απήγγειλε κακουργηματική δίωξη, τον παρέπεμψε να απολογηθεί σε ανακριτή, ενώ παρήγγειλε την διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης γιά τον δήθεν ‘’τραυματισμένο’’ λαθροέποικο. Γιά το ίδιο επεισόδιο υπέβαλε μήνυση και ο Έλληνας αυτοκινητιστής, βάσει τής οποίας συνελήφθησαν τέσσερεις λαθροέποικοι γιά σωματικές βλάβες και παρακώλυση συγκοινωνιών. Η μήνυση στρέφεται και εναντίον τού δήθεν ‘’τραυματία’’.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
 Βασική πηγή: www.e-i storia.com  

Αφήστε μια απάντηση