ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

.

.

11 Ιανουαρίου

,

346 ἤ 347.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Ιβηρικής καταγωγής Αυτοκράτορα, Φλάβιου Θεοδόσιου Αύγουστου (Flavius Theodosius Augstus), ἤ Μεγάλου Θεοδόσιου Α΄.  Διακρίθηκε γιά τις στρατηγικές του ικανότητες, όπου ήδη από την ηλικία των τριάντα ετών ο Γρατιανός τον έστεψε αύγουστο τής Ανατολής, ακριβώς λόγω των επιτυχιών του στα πεδία μάχης. Αργότερα κατάφερε να καταπολεμήσει τους Γότθους στην Ιλλυρία. Στην προσπάθειά του να καταστείλει τις συνεχείς βαρβαρικές τους επιδρομές στο Ανατολικό τμήμα, και στα πλαίσια ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής, τους προσεταιρίστηκε ως συμμάχους (φεδεράτοι), παραχωρώντας τους γη γιά να κατοικούν εκατέρωθεν τού Βοσπόρου, στην Φρυγία και στην Θράκη, με την υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας γιά την άμυνα των συνόρων τής Αυτοκρατορίας από τους άλλους βαρβάρους. Το ειρηνικό διάστημα ήταν βραχύ και η παρουσία τους στην περιοχή μελλοντικά αποδείχτηκε δυσμενής. Στην συλλογική μνήμη, ο Θεοδόσιος έμεινε περισσότερο γνωστός γιά τις αποφάσεις του υπέρ τής Χριστιανικής Πίστεως, σε μία περίοδο όπου η Αυτοκρατορία διχάζετο από διάφορες τάσεις, αιρέσεις και θρησκείες, οι οποίες δημιουργούσαν διαμάχες και αναταραχές. Κυρίως αντιμετώπισε τις αιρετικές ομάδες που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις τής Α΄ Οικουμενικής συνόδου. Η λεγόμενη εθνική θρησκεία, την περίοδο εκείνη (και πριν από τον Θεοδόσιο), είχε μεταβληθεί σε ένα συνονθύλευμα λατρειών και δεισιδαιμονιών. Με τις αποφάσεις του υπέρ τού χριστιανισμού, σχετίζεται το διάταγμα γιά το κλείσιμο τής φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, στην οποία είχαν φοιτήσει ο Ιουλιανός, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και πολλοί άλλοι εθνικοί και χριστιανοί· απαγόρευσε (με ποινή θανάτου και δήμευση τής περιουσίας των εθνικών), την κάθε μορφή θυσίας, μαντικής, ψαλμωδιών προς τιμήν των θεών, κατεδάφισε ή σφράγισε ιερά και απαγόρευσε τελέσεις θυσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα σκληρά αυτά μέτρα δημιούργησαν αντιθέσεις και μίσος ανάμεσα στους πιστούς τής παλιάς και τής νέας θρησκείας. Ακολούθησαν πράξεις βίας από την πλευρά φανατικών χριστιανών.

532.—Οι Πράσινοι και οι Βένετοι ωθούν τον λαό σε στάση εναντίον τού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, γνωστή ως «Στάση τού Νίκα», με αποτέλεσμα γιά αρκετές ημέρες η Κωνσταντινούπολη  να βρίσκεται στο έλεος τού όχλου. Τέτοια ήταν η έντασή της, που ο Ιουστινιανός έφτασε στο σημείο να υποχωρήσει στα αιτήματα των στασιαστών οι οποίοι θεωρώντας την υποχωρητικότητά του ως αδυναμία, ανακήρυξαν αυτοκράτορα στις 17 Ιανουαρίου τον Υπάτιο. Τότε παρενέβη η αυγούστα Θεοδώρα, λέγοντας ότι προτιμούσε να πεθάνει φορώντας το στέμμα παρά ντροπιασμένη στον δρόμο τής εξορίας. Ο Ιουστινιανός στις 18 Ιανουαρίου διέταξε τους στρατηγούς Βελισσάριο και Μούνδο να εισβάλουν με στρατό στον Ιππόδρομο, όπου μεγάλο μέρος τού πλήθους είχε συγκεντρωθεί γιά την αυτοκρατορική αναγόρευση τού Υπάτιου· σφαγιάστηκαν τριάντα πέντε περίπου χιλιάδες άνθρωποι, ο Υπάτιος με τους συγγενείς του εκτελέστηκε, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν αρκετοί πολίτες, ενώ η Σύγκλητος υποβιβάστηκε.

1055.—Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος, Αυτοκράτορας τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τρίτος σύζυγος τής πορφυρογέννητης Ζωής.

.—Κατά πάσα πιθανότητα χωρίς την θέλησή της, η μικρότερη κόρη τού Κωνσταντίνου Η΄ πορφυρογέννητη Θεοδώρα, ήδη άνω των εξήντα ετών, ανέλαβε την διακυβέρνηση μετά τον θάνατο τού Κωνσταντίνου Θ΄. Κυβέρνησε με σύνεση, σε όποιο βαθμό τής επέτρεπε η ηλικία και το φύλο της, δεδομένου ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική, ενώ είχε επανέλθει από πολυετή μοναστική ζωή.

1681.—Δεύτερη ημέρα των φονικών και καταστρεπτικών σεισμών στην πολύπαθη Κρήτη. Το μέγεθος τού κυρίως σεισμού υπολογίστηκε στα 7,0 Ρίχτερ, ο οποίος λόγω τής εντάσεως και των αλλεπάλληλων δονήσεων υπολογίζεται ότι κατάστρεψε το ένα τρίτο τού Χάνδακα (Ηρακλείου).

1693.—Σημειώθηκε έκρηξη στο ηφαίστειο τής Αίτνας στην Σικελία, το μεγαλύτερο αλλά και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψους 3.350 μέτρων). Προηγήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου καταστροφικές προδονήσεις. Το μέγεθός του εκτιμήθηκε σε 7,4 Ρίχτερ και κατέστρεψε τουλάχιστον 70 πόλεις προκαλώντας τον θάνατο 60.000 ανθρώπων. Τον σεισμό ακολούθησε θαλάσσιο σεισμικό κύμα («τσουνάμι»), που κατέστρεψε τα παράκτια χωριά στο Ιόνιο πέλαγος και στα Στενά τής Μεσίνα.

1790.—Ο κουρσάρος Μιχαήλ Γκιολμάς κατέλαβε Γαλαξιδιώτικο πλοίο υπό τουρκική σημαία κοντά στην Μάνη. Το εμπορικό με προορισμό το Λιβόρνο, είχε καπετάνιο κάποιον Νικολό Λογγιέρη και γιά φορτίο – ως εμπόρευμα τού Μοραΐτη Παρασκευά Αποστολόπουλου –, μετέφερε βελανίδια. Αν και το φορτίο αποδόθηκε στον δικαιούχο, το πλοίο θεωρήθηκε πολεμική λεία και σύντομα εντάχθηκε στον στόλο τού συνεργάτη τού Γκιολμά, τον θρυλικό Λάμπρο Κατσώνη.

1801.—Κατόπιν εντολής τού αιμοδιψούς Αλή Πασά, η Κυρα-Φροσύνη με άλλες 17 Γιαννιώτισσες πνίγονται στα νερά τής λίμνης των Ιωαννίνων. Τέσσερεις σημαντικοί νεοέλληνες ποιητές, οι Βαλαωρίτης, Ραγκαβής, Βερναρδάκης και Σκίπης, έχρισαν την κυρα Φροσύνη ηρωίδα ομώνυμων δραμάτων τους. Στις 16 Νοεμβρίου 1868, ο μουσουργός Παύλος Καρρέρ και ο ποιητής Ελισσαβέτιος Μαρτινέγκο, βασισμένοι στο έργο τού Βαλαωρίτη, ανέβασαν το λιμπρέτο τής τετράπρακτης όπερας «Κυρα Φροσύνη» στην σκηνή τού θεάτρου “Απόλλων” στο Τζάντε (Ζάκυνθος). Η Φροσύνη ως μελοδραματική ηρωίδα λατρεύτηκε γύρω στα σαράντα χρόνια από το ελληνικό κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Tο 1992, ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος στο σπουδαίο δοκίμιό του γιά τις χαμένες ελληνικές όπερες, την ενέταξε σε αυτές. Ογδόντα έξι χρόνια περίπου μετά την εξαφάνιση και την σιωπή, ο μαέστρο Βύρων Φιδετζής αποκατέστησε την μουσική και την διδασκαλία της.

1822.—(ν.ημ.) Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και ο Νικόλαος Κριεζώτης φτάνουν στα Στύρα Ευβοίας.

1828.—Στην Τουρλωτή Χίου, οι Έλληνες υπό τον Φαβιέρο νικούν τους τούρκους. «Μάχη παρὰ τὴν Τουρλωτήν τῆς Χίου καὶ νίκη Ἑλλήνων. Κατ’ αὐτήν ἠχμαλωτίσθη ὁ ἀρχηγός τοῦ τουρκικοῦ στρατοῦ Ἰμβραήμ Ἀγᾶς Μογδαρῆς. Ἐφονεύθη δὲ ὁ φιλέλλην Ἄγγλος Λουχτῖνος. Ταύτην διηύθηνεν ὁ Φαβιέρος».

.—«Ἄφιξις Ἰωάννου Καποδίστρια εἰς Αἴγιναν». O Ιωάννης Καποδίστριας μεταφερόμενος με το Βρετανικό δίκροτο σκάφος “Warspite”αποβιβάζεται στην Αίγινα. Οι λόγοι γιά τους οποίους επιλέχθηκε η Αίγινα ως έδρα τής Διοικητικής Επιτροπής, αναφέρονται με σαφήνεια στην Διακήρυξη τής 6ης Νοεμβρίου. «Καὶ ἰδοῦ μεταβαίνει εἰς νῆσον Αἴγινα, τόπον ἀτάραχον καὶ πλησίον εἰς τὸ θέατρον τοῦ πολέμου κείμενον».

1847.—Ο Τσάμης Καρατάσος διαπρεπής αγωνιστής τού 1821 και υπασπιστής τού Βασιλέα Όθωνα, παρουσιάστηκε στο τουρκικό προξενείο στην Αθήνα γιά να θεωρήσει το διαβατήριό του, προκειμένου να μεταβεί με τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη. Ο υπάλληλος όμως τού τουρκικού προξενείου Μουσούρος, αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριο, κατηγορώντας τον Καρατάσο ως υποκινητή εξεγέρσεως στο Άγιο Όρος λίγα χρόνια πριν. Ο Όθων έμαθε την άρνηση τού Μουσούρου η οποία τον εξόργισε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διπλωματικό επεισόδιο στις 13 Ιανουαρίου.

1853.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός Γεώργιος Ιακωβίδης με καταγωγή από την Λέσβο. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον γιά την τέχνη και ασχολήθηκε πρώτα με την ξυλογλυπτική. Ήταν 17 ετών όταν πήγε στην Σχολή Τεχνών Αθηνών και 24 ετών όταν πήρε υποτροφία γιά να σπουδάσει στην Γερμανία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών τού Μονάχου. Δημιούργησε κυρίως προσωπογραφίες και μάλιστα συνθέσεις με παιδιά, ώστε να χαρακτηρίζεται ως ο ζωγράφος που αγαπούσε τα παιδιά. Υπήρξε σπουδαίος τεχνίτης, απαράμιλλος σχεδιαστής, κυρίως όμως, μάς αποκάλυψε με την τέχνη του έναν κόσμο βαθιά ανθρώπινο, πλούσιο σε αισθήματα και συγκινήσεις. Η ζεστασιά, η ανθρωπιά που αποπνέουν τα έργα του είναι αρχετυπική και άμεσα μεταδοτική. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι πίνακες τού Ιακωβίδη, ιδιαίτερα αυτοί που αφιέρωσε στα παιδιά, είναι τόσο δημοφιλείς. Απεβίωσε στις 13 Δεκεμβρίου 1932.

1854.—Έντονη δράση των ανταρτικών σωμάτων σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Η εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ οθωμανικής και ρωσικής αυτοκρατορίας, έδειχνε ότι ένας νέος πόλεμος δεν θα αργούσε να ξεσπάσει. Στις αρχές λοιπόν τού Ιανουαρίου, στην νότια περιοχή τής Ηπείρου εκδηλώθηκε επαναστατικό κίνημα το οποίο κήρυξε την Ένωσή της με την Ελλάδα. Εθελοντές έσπευδαν από παντού, ακόμη και από την Ζάκυνθο η οποία τελούσε υπό Αγγλική κατοχή. Σύντομα η φλόγα επεκτάθηκε και διαδόθηκε και στην Θεσσαλία.

1878.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Σαλαμίνα ο στρατηγός, πολιτικός αλλά και δικτάτορας την περίοδο 1925–1926, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ήταν το τρίτο παιδί τού γιατρού και βουλευτή Αττικοβοιωτίας Δημήτριου Πάγκαλου και τής Κατίγκως Χατζημελέτη, κόρης αρχοντικής οικογενείας τής Ελευσίνας, με αρβανίτικη καταγωγή. Ο όρος «Αρβανίτης» που αφορά τους Σουλιώτες, τους Υδραίους, τους Σπετσιώτες και πολλούς κατοίκους των Μεσογείων, προέρχεται από την λέξη «Άρβανον» τοπωνύμιο τής Βορείου Ηπείρου, το οποίο βρίσκουμε ήδη από τον 11ο αιώνα στα κείμενα τής Άννας Κομνηνής. Από το Άρβανον, δηλαδή από την Ελληνικότατη Βόρειο Ήπειρο, μετοίκησαν σε πόλεις και νησιά τής Νοτίου Ελλάδος αυτοί οι ελληνικοί πληθυσμοί. Η διάλεκτος που μιλούσαν ήταν ανάμικτη με αρχαία ελληνικά, λατινικά, τουρκικά και εντόπια βαλκανικά γλωσσικά στοιχεία. Οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες ουδέποτε είχαν διαφορετική εθνική συνείδηση από τους υπόλοιπους Έλληνες.

.—Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος έγινε γιά ένατη φορά Πρωθυπουργός τής χώρας με διάρκεια θητείας έως τις 21 Οκτωβρίου τού 1878. Σε αυτή την θητεία συνέβησαν τα λεγόμενα «Πετσωματικά» επεισόδια, κατά τα οποία ο λαός ξεσηκώθηκε, λιθοβόλησε τα σπίτια των πολιτικών που απάρτιζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση και συγκρούσθηκε με δυνάμεις τού στρατού και τής χωροφυλακής· θύματα υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Αφορμή γιά να ξεσπάσουν τα «Πετσωματικά» και η λαϊκή θύελλα κατά τής Οικουμενικής Κυβερνήσεως τού Κουμουνδούρου, ήταν η διάψευση των εθνικών ονείρων με την Συνθήκη τού Αγίου Στεφάνου.

1879.—Συγκέντρωση τουρκαλβανών προυχόντων στην Πρέβεζα, οι οποίοι απειλούν την Υψηλή Πύλη με ένοπλη δράση στην περίπτωση που η τουρκία παραδώσει στην Ελλάδα έστω και την Άρτα (…)

1897.—Συναθροίζονται στην πρώτη συγκέντρωση στο γυμναστήριο τού Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, 28 αθλητικά σωματεία, και την επομένη στον Παρνασσό συνέρχεται επίσημα το συνέδριο και λαμβάνεται η απόφαση ιδρύσεως τού ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ. Την ίδια μέρα ψηφίζεται το καταστατικό τής αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας. Αρχικά ο ΣΕΓΑΣ απετέλεσε ένα είδος μικρής Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου υπάγονταν πολλά αθλήματα κυρίως ατομικά και στην συνέχεια ομαδικά, όπως η καλαθόσφαιρα (μπάσκετ) και η πετόσφραιρα (βόλεϊ). Σταδιακώς όμως άρχισαν, κυρίως γιά λόγους λειτουργικούς, να δημιουργούνται ανεξάρτητες ομοσπονδίες. Στις 27/2, η ίδρυση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως.

1902.—Σε συμπλοκή μεταξύ αποσπάσματος τού τουρκικού στρατού και βουργαρικών συμμοριών στην περιοχή τής Κοζάνης, φονεύονται δέκα συμμορίτες κομιτατζήδες.

1904.—Τίθενται τα θεμέλια τού Μαράσλειου Εκπαιδευτηρίου, άλλη μία προσφορά τού Εθνικού ευεργέτη Γρηγόριου Μαρασλή με καταγωγή από την Θράκη. Το Εκπαιδευτήριο κτίσθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε η Μονή Πετράκη μετά από πρωτοβουλία τού Διδασκαλικού Συλλόγου Ελλάδος, σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Δημήτριου Καλλία. Το ευεργετικό έργο τού Μαρασλή αφορά την Ρωσία, την Ελλάδα, αλλά και τον Ελληνισμό τής ευρύτερης περιοχής.

1910.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας στην Άπω Ανατολή, στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι τής Μαντζουρίας. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να έλθει στην Ελλάδα το 1914. Ο Καββαδίας μετά τον θάνατο τού πατέρα του, εγκατέλειψε το γραφείο και τα «χοντρά λογιστικά βιβλία» και ναυτολογήθηκε στο φορτηγό «Άγιος Νικόλαος», ξεκινώντας παράλληλα και το μεγάλο του ποιητικό ταξείδι.

1911.—Φυλακίζεται από την κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου ο συνταγματάρχης Λεωνίδας Λαπαθιώτης (πατέρας τού ποιητή Ναπολέοντα), ως αρχηγός στασιαστικού κινήματος. Κατηγορήθηκε στα τέλη τού 1910 γιά οργάνωση συνωμοτικών συγκεντρώσεων αξιωματικών στο σπίτι του, με αποτέλεσμα την φυλάκισή του· τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αποστρατεύθηκε. Επανήλθε όμως κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, από όπου τελικώς αποστρατεύθηκε ως υποστράτηγος. Το 1915 συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος χωρίς να κατορθώσει όμως την εκλογή του. Κατά την διάρκεια τού Εθνικού Διχασμού έλαβε το μέρος τής Αντάντ και αρθρογράφησε στις εφημερίδες, ενώ το 1916 ως επί κεφαλής των «εθνικών ενώσεων επιστράτων», συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας  αντίβαρου στις «μοναρχικές επιστρατικές ενώσεις». Το 1916 προσχώρησε στο καθεστώς τού Βενιζέλου.

1912.—Μεγάλες καταστροφές σημειώνονται από τις σεισμικές δονήσεις στην Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Ο μεγαλύτερος από τους δύο σεισμούς έφθασε τα 6,8 Ρίχτερ, με τελικό αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 30, ενώ περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι διαβιούν στο ύπαιθρο.

1913.—Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Μαχμούτ Σεφκέτ ανατρέπεται μετά από πραξικόπημα τού Εμβέρ μπέη, ισχυρού άνδρα τού κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος». Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν οι συνομιλίες τής πρεσβευτικής συνδιάσκεψης τού Λονδίνου.

1915.—Οι Βρετανοί μάς καλούν να πολεμήσουμε στο πλευρό τής Αντάντ (Εγκάρδια Συμφιλίωση) δελεάζοντάς μας με εδάφη στην Μικρά Ασία.

1916.—Οι Σύμμαχοι τού Ελευθέριου Βενιζέλου, φράζουν με συρματοπλέγματα τον Παγασητικό κόλπο, με την δικαιολογία ότι εχθρικά υποβρύχια ανεφοδιάζονται από την περιοχή. Στις 02/11/1915 είχε κάνει την εμφάνισή του μέσα στον κόλπο ένα γερμανικό υποβρύχιο.

.—Στην εναρκτήρια συνεδρίαση τής νέας Βουλής των Ελλήνων μετά τις εκλογές τής 19ης Δεκεμβρίου 1915, συμμετέχουν και οι αντιπρόσωποι βουλευτές τής Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με επευφημίες από ολόκληρη την Εθνική Αντιπροσωπεία.

1920.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

1921.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας Έλληνες και τούρκοι οχυρώνουν τις θέσεις τους.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μ. Ασίας δρα με πυροβολικό.

1923.—(ν. ημ.) Απεβίωσε ο Βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄των Ελλήνων στο Παλέρμο τής Σικελίας. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό, ως την Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν ο πρωτότοκος γιός τού βασιλέα Γεωργίου Α΄ και τής Βασίλισσας Όλγας, και έλαβε το όνομα τού παππού του, Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίνου τής Ρωσίας. Ήταν ένα όνομα με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση γιά τους Έλληνες οι οποίοι είχαν ενστερνιστεί την Μεγάλη Ιδέα.

1924.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση αφού πρώτα παραιτήθηκε από την προεδρία τής Βουλής. Η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου τού 1924.

1930.—Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος τής Ακαδημίας Αθηνών.

.—Η συζήτηση που γίνεται στην Βουλή αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την ολοένα και περισσότερο ενισχυμένη αντίδραση τής αντιπολιτεύσεως κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1931.—Ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην Ευρώπη επιστρέφει ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

1940.—Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες καπνού και βάμβακος στην Θεσσαλονίκη, καταστρέφει τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένων προϊόντων.

1941.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τού Β΄ Σώματος Στρατού σε θυελλώδη επίθεση εναντίον των Ιταλών κατορθώνουν και καταλαμβάνουν το Γαρονίν αλβανίας.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πάτρα.

.—Απεσταλμένος τού Χίτλερ διαπιστώνει ιδίοις όμμασι την ελεεινή κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι Ιταλοί στην Βόρειο Ήπειρο, και την μεταφέρει στην Γερμανία.

1943.—Οι απολίτιστοι Γερμανοί γκρεμίζουν και καταστρέφουν αρχαιολογικά μνημεία τής Φαιστού, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε ορύγματα (!..)

.—Δύναμη εξήντα περίπου ανδρών τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας (ΕΣΑΠ), επιχείρησε να ανατινάξει την γέφυρα τής Κουτσούφλιανης, τής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω ελλείψεως επαρκούς εκρηκτικής ύλης. Είχε προηγηθεί η εξουδετέρωση τής τριακονταμελούς φρουράς τής γέφυρας.

.—Το ΚΚΕ ιδρύει επιτελείο τού ΕΛΑΣ στην Θεσσαλία και πραγματοποιεί την πρώτη συνδιάσκεψη ανταρτών Δυτικής Θεσσαλίας σε χωριό τής Καρδίτσας.

1944.—Δύναμις Ελλήνων ανταρτών τού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων επιτίθεται κατά ισχυρής γερμανικής φάλαγγας στο 51ο χιλιόμετρο τής οδού Γραβιάς-Αμφίσσης. Μετά δίωρο σκληρό αγώνα, οι Γερμανοί αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Γραβιά με σημαντικές απώλειες. Ακολούθως, οι Γερμανοί επανήλθαν με μεγάλη δύναμη 200 ανδρών και συνοδεία δύο αρμάτων μάχης, έχοντας σκοπό την διάνοιξη τής οδού. Κατόπιν τρίωρης μάχης, μάζεψαν τους νεκρούς τους και ξανάφυγαν. Δυστυχώς είχαμε πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ένας, ο γενναίος Ανθυπασπιστής Γ. Αγαλιώτης, κατέληξε.

.—Βομβαρδιστικά των Η.Π.Α. και τής Μ. Βρετανίας, έπληξαν σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, καταφύγια και γενικά χώρους συγκεντρώσεως αμάχων στην περιοχή τού Πειραιά, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Οι πιό μεγάλες καταστροφές από τις εμπρηστικές στο μεγαλύτερο ποσοστό βόμβες, σημειώθηκαν στα τετράγωνα από τον σιδηροδρομικό σταθμό των ΣΠΑΠ έως την οδό Κολοκοτρώνη, πίσω από το Δημοτικό Θέατρο. Η πρώτη επίθεση έγινε από βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, αλλά την ίδια ημέρα άλλοι δύο βομβαρδισμοί έγιναν από Βρετανικά. Ο τριπλός καταστροφικός βομβαρδισμός τού Πειραιά, εκτός από την σφοδρότητά του, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι υπήρξε από τις ελαχιστότατες συμμαχικές πόλεις οι οποίες βομβαρδίστηκαν από τους ίδιους της τους συμμάχους, δίχως μάλιστα να πληγεί κάποια εχθρική υποδομή!.. Ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης διαμαρτυρήθηκε έντονα γράφοντας μεταξύ άλλων: «[…] Δεν πρόκειται περί πολεμικής επιχειρήσεως, αλλά περί τρομοκρατικής επιθέσεως εναντίον τού ελληνικού λαού τού Πειραιώς, πεσόντος θύμα τής βαρβάρου αυτής ενεργείας. Δεν εβομβαρδίσθησαν στόχοι στρατιωτικοί, αλλ’ αυτή η καρδιά τής πόλεως τού Πειραιώς». Ο Πειραιάς βυθίστηκε ολοκληρωτικά στο χάος και έκανε χρόνια γιά να ορθοποδήσει, ενώ άθικτες έμειναν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις τού Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο, και τα ναυπηγεία τού Περάματος.

1945.—Ο ΕΛΑΣ, μετά την αποτυχία των προσπαθειών του, εξαναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή, τερματίζοντας το αιματηρό κομμουνιστικό κίνημα τού Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει στις 12 Φεβρουαρίου 1945 η υπογραφή, μεταξύ τής κυβερνήσεως με πρωθυπουργό πλέον τον Πλαστήρα, τής Συμφωνίας τής Βάρκιζας, που υποχρέωνε τον ΕΛΑΣ να παραδώσει τον οπλισμό του και να διαλυθεί εντός δύο εβδομάδων.

1946.—Ο Εμβέρ Χότζα διακηρύττει την Λαϊκή Δημοκρατία τής αλβανίας και αυτοαναγορεύεται δικτάτορας. Αρχίζει ο νέος γολγοθάς των Ελλήνων τής «Βορείου» Ηπείρου.

1949.—Στο αεροδρόμιο Γουίλιαμς (Williams) τής Αριζόνα των ΗΠΑ  και κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, σκοτώθηκε ο πιλότος μας Λαμπίρης Μιχαήλ τού Νικολάου.  http://www.pasoipa.org.gr/

.—Σφοδρές συγκρούσεις τού εθνικού στρατού με τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «Δημοκρατικό Στρατό» τού Κ.Κ.Ε., κατά την προσπάθεια των δεύτερων να καταλάβουν την πόλη τής Νάουσας. Στην διάρκεια τής καταλήψεως, αλγεινές ήταν οι σκηνές που εξελίχθηκαν εναντίον Ελλήνων.

1955.—Τρομερές καταστροφές από πλημμύρες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεκάδες χιλιάδες καλλιεργήσιμης γης κατακλύστηκαν από νερά, με την στάθμη τού Στρυμώνα να έχει ανέβει σε οριακά επίπεδα.

.—Μετά τις δηλώσεις «μετανοίας», η κυβέρνηση Παπάγου απελευθερώνει περίπου 1.500 κομμουνιστές κρατούμενους.

1964.—Κατά την διάρκεια τής Υπηρεσιακής κυβερνήσεως Ι. Παρασκευόπουλου και εν’ όψει των εκλογών τού Φεβρουαρίου, το κόμμα τής Ε.Ρ.Ε. και ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης έρχονται σε συμφωνία γιά ενιαίο συνδυασμό.

1979.—Ιδρύεται το «Ελληνικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (ΚΟΔΗΣΟ) με πρώτο πρόεδρο τον Ιωάννη (Γιάγκο) Πεσμαζόγλου.

1982.—Ἐλευθέριος Βερυβάκης ὡς ὑπουργός Ἐθνικῆς Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων στὴν πρώτη κυβέρνηση τοῦ ΠαΣοΚ, πέρασε τὴν τροπολογία γιὰ τὴν κατάργηση τῶν τόνων καὶ τῶν πνευμάτων σὲ μεταμεσονύχτια συνεδρίαση τῆς Βουλῆς. Ἡ ἀπόφαση ἐφαρμογῆς τοῦ πρόχειρου μονοτονικοῦ-ἀτονικοῦ συστήματος στὴν Ἐκπαίδευση καὶ στὴν Διοίκηση, δημοσιεύθηκε στὶς 29 Ἀπριλίου στὸ ΦΕΚ 52/Α. Μεταξὺ ἄλλων ὁ νόμος ἔγραφε ὅτι θὰ ἔδειχνε ἀνοχή (!..) σὲ «λάθη»  ποὺ ὁφείλονται σὲ παράβαση τῶν νέων κανόνων τοῦ τονισμοῦ· τα υποτιθέμενα «λάθη» θὰ σημειώνονται ἀλλά δὲν θὰ λαμβάνονται ὑπ’ ὅψιν γιὰ τὴν βαθμολόγηση τῶν γραπτῶν δοκιμίων τῶν ἐξετάσεων πάσης φύσεως, ποὺ ἔχουν σχέση μὲ τὸ σχολικὸ ἔτος 1981-82  ἤ προηγούμενα αὐτοῦ σχολικὰ ἔτη.

1987.—Ισχυροί νοτιάδες 11 μποφόρ σαρώνουν το Αιγαίο και προκαλούν ζημιές μέχρι και στο λιμάνι τού Πειραιά.

1989.—Δήλωση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή γιά την χώρα η οποία μεταβλήθηκε σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Ενώ οι αποκαλύψεις γιά το σκάνδαλο Κοσκωτά συνταράσσουν την χώρα, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση κάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή  να καταθέσει, με το αιτιολογικό ότι είχε συναντηθεί κάποτε με τον Κοσκωτά σε μία δεξίωση. Ο Καραμανλής, σαφώς ενοχλημένος, έκανε την γνωστή πλέον δήλωση: “η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο”.

1990.—Στους 56 φθάνουν οι τραυματίες από τα επεισόδια στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Στο αγωνιστικό μέρος, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0.

1991.—Σαν σήμερα στο Κεφαλοχώρι τής Δρόπολης, την Δερβιτσιάνη, ιδρύθηκε η ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’.

1993.—Συζήτηση στον ΟΗΕ σχετικά με την αίτηση εντάξεως των Σκοπίων στον Οργανισμό με το όνομα “Μακεδονία”.

1996.—Απεβίωσε σε ηλικία πενήντα ετών, ο Έλληνας μουσικός και διευθυντής (σε κάποια έργα) τής συμφωνικής κρατικής ορχήστρας των Βρυξελλών, Δημήτριος Δαπέργολας.

.—Ο πιλότος μας Παρούσης Κωνσταντίνος τού Σωκράτους, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος τύπου A-7H τού οποίου ήταν κυβερνήτης, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή Πεδίου Βολής Καράβια.

2004.—Ορίζεται ως νέος ψευδοπρωθυπουργός τού ψευδοκράτους στην Κύπρο, ο ηγέτης τού ρεπουμπλικανικού τούρκικου κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως που έλαβε από τον ηγέτη του, Ραούφ Ντεκτάς.

2015.—Απεβίωσε ο Μπάμπης Γκολές, ένας από τους πρωτεργάτες στην αναβίωση τής ρεμπέτικης μουσικής.

2019.—Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (ΑΝΕΛ) και δεκανίκι τού ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει υπό την προεδρία τού αρχηγού τού κόμματος και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου. Ο υπουργός Άμυνας «προσεύχεται» (ακριβώς πού αγνοούμε), να υπάρξει εμπλοκή στην Βουλή των σκοπιανών σχετικά με την κύρωση τής ‘’συμφωνίας’’ των Πρεσπών, ώστε ο ίδιος να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί, ούτε να βάλει σε περιπέτεια την συγκυβέρνηση…

.—Τελικά (προς μεγάλη απογοήτευση τού Πάνου Καμένου), η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή των σκοπίων, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, βάσει τής προδοτικής ‘’συμφωνίας’’ των Πρεσπών. Με 81 ψήφους υπέρ και καμμία κατά, η Βουλή των σκοπίων ενέκρινε τις τέσσερεις τροπολογίες τού Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του. Ο Ζάεφ μεταξύ άλλων, δήλωσε και το  α ν τ ι φ α τ ι κ ό τ α τ ο : «[…] Εργαστήκαμε γιά την εξεύρεση μιάς λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης τής Δημοκρατίας τής Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι ‘’Μακεδόνες’’»(!..)  Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο (με βαριά καρδιά) υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, ο οποίος είχε αναβάλει την συνάντησή του με τον πρωθυπουργεύοντα Τσίπρα, βρέθηκε πλέον σε δύσκολη θέση, καθώς εξέλιπε ο λόγος τής κωλυσιεργίας του. Μάλιστα, βάσει δημοσιευμάτων, έγινε έξαλλος με τους υπουργούς των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι αρνήθηκαν να παραιτηθούν…

.—Η υπουργός ‘’Προστασίας τού Πολίτη’’, Όλγα Γεροβασίλη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά αξιωματικών των ΜΑΤ. Αιτία ήταν τα επεισόδια σε πορεία εκπερδευτικών, με αποτέλεσμα τον ‘’τραυματισμό’’ ενός βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. και μίας μέλους τής ΔΟΕ και στελέχους τού ΠΑΜΕ. Η Γεροβασίλενα όμως, όταν τα ΜΑΤ βιαιοπράγησαν σε διαδηλωτές κατά την διαμαρτυρία τους γιά την προδοτική ‘’συμφωνία’’ των Πρεσπών, σιώπησε…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com 

Αφήστε μια απάντηση