ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

,

12 Ιανουαρίου

,

812.—(11ἤ12/1) Απεβίωσε ο Αυτοκράτορας Σταυράκιος από επιπλοκές τραύματός του.  Μετά την μάχη με τους βούργαρους τού Κρούμου στην οποία σκοτώθηκε ο πατέρας του,Νικηφόρος Α΄, ο βαριά τραυματισμένος Σταυράκιος επέστρεψε στην βασιλεύουσα όπου ανατράπηκε από τον Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ. (2/10/811). Γεμάτος πικρία αποσύρθηκε σε μοναστήρι όπου και απεβίωσε στις 11 ἤ 12 Ιανουαρίου 812.

1371.—Με την ενηλικίωσή του, ο Πέτρος Β΄ στέφεται βασιλέας τής Κύπρου στον καθεδρικό ναό τής Αγίας Σοφίας στην Λευκωσία. Ο Πέτρος Β΄ είχε διαπραγματευτεί και πετύχει την σύναψη ειρήνης με τον σουλτάνο τής Αιγύπτου, όπως επίσης είχε κτίσει και βελτιώσει τις οχυρώσεις τής Λευκωσίας.

1583.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Έλληνα επιστήμονα, Νικόλαου Αλεμάννου. Γεννήθηκε στην Άνδρο, όμως, διέπρεψε στην Ευρώπη (Ιταλία).

1681.—Τρίτη ημέρα των φονικών και καταστρεπτικών σεισμών στην Κρήτη. Το μέγεθος τού σημερινού υπολογίστηκε στα 7,0 Ρίχτερ αλλά λόγω των αλλεπάλληλων δονήσεων υπολογίζεται ότι καταστράφηκε το ένα τρίτο, μόνο από την πόλη τού Ηρακλείου.

1804.—Οι οχυρωμένοι Σουλιώτες στην Μονή Σέλτσου, περικυκλώθηκαν σαν σήμερα από 8.000 τουρκαλβανούς και από Έλληνες Αρματολούς που βρίσκονταν στην υπηρεσία τού Αλή Πασά. Μετά από την παράδοση τού Σουλίου στον Αλή πασά με την συνθήκη τής 12ης Δεκεμβρίου 1803, την θυσία τού καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι στις 16/12/1803 και των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο στις 18/12/1803, μία από τις τρεις ομάδες που διέφυγαν από την καταδίωξη των τουρκαλβανών,  αποφάσισαν να οχυρωθούν στην Μονή Σέλτσου, με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη. Ο συνολικός αριθμός των συγκεντρωμένων στην Μονή ανερχόταν σε 1.400 Σουλιώτες. Από αυτούς, οι ένοπλοι ήταν 360 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Στις 15 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση· οι Σουλιώτες θα κρατήσουν άμυνα για τρείς μήνες.

1812.—Ο Τζανέτμπεης Καπετανάκης, ζητά επισήμως από τους Υδραίους την απελευθέρωση των δύο Μανιατών πειρατών οι οποίοι συνελήφθησαν στις 25 Δεκ. 1811. Οι Μάνης Σωτήρης και Γεωργάκης Γιαννοζάκος, όπως πολλοί συντοπίτες τους, δρούσαν ακόμη και εναντίον ομοεθνών σε ένα πεδίο δράσεως το οποίο εκτεινόταν από το Τρίκερι μέχρι την Σάμο, με τα κρούσματα να είναι σχεδόν καθημερινά και τα οποία έφθαναν συχνά σε φόνους.

1822.—«Μάχη ἐν Στούροις, 5 ὥρας ἀπὸ τῆς Καρύστου, καθ’ ἥν ἐφονεύθη ὁ Γεν. Ἀρχηγὸς τοῦ Ἑλληνικοῦ σώματος Ἠλίας Μαυρομιχάλης, οὗ ὁ Ὀμέρμπεης ἀπέστειλεν τὴν κεφαλὴν εἰς Κωνσταντινούπολιν. Νίκη τούρκων, ἀρχηγουμένων ὑπὸ Ὀμέρμπεη τῆς Καρύστου καὶ Ἰσοὺφ Ἀγᾶ». Οι Έλληνες, με αρχηγούς τους Ηλία και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, συνήψαν μάχη με τους τούρκους στα Στύρα Καρυστίας. Κατά την διάρκειά της, έπεσε ηρωικώς ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ο γενναίος μαχητής τού Βαλτετσίου.

.—«Ἄφιξις εἰς Ἑλλάδα τοῦ Νορμάνου Ἔρινφελς στρατηγοῦ, καὶ ἄλλων φιλελλήνων». Ο Φιλέλλην Κάρολος Νόρμαν αφίχθη στην Ελλάδα γιά να λάβει μέρος στον Αγώνα.

1825.—«Ἀπεβίωσεν ἐν Ζακύνθῳ ὁ Ἰωάννης Βαρβάκης». Σαν σήμερα απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης στην Ζάκυνθο. Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, παρά την προχωρημένη ηλικία του, ήλθε στην Ελλάδα γιά να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες. Ενώ επέστρεφε το 1825 στην Ρωσία, ασθένησε και τελικά πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο τής Ζακύνθου στα 80 του χρόνια. Η τεράστια προσφορά του (χρηματοδότηση των αγωνιστών τού ’21, εξαγορά αιχμαλώτων, περίθαλψη προσφύγων, ίδρυση εκπαιδευτηρίων) δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα. Μέρος από την τεράστια περιουσία του διέθεσε γιά κοινωφελή έργα στην Ρωσία, την ανέγερση διδακτηρίου στην Σινασό, την παλιά Ναζιανζό, πατρίδα τού Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου και γι’ αυτό παρασημοφορήθηκε από τον Τσάρο και τού δόθηκε και τίτλος ευγένειας με το επίθετο Κομνηνός Βαρβάκης.

1826.—«Ἐκστρατεία Καρόλου Φαβιέρου εἰς Εὔβοιαν καὶ ἀποτυχία».

1827.—«Κανονοβολισμὸς κατὰ τῆς ἀκροπόλεως Ἀθηνῶν. Φθορὰ τοῦ Ἐρεχθείου. Ἐφονεύθη ἐντὸς τῆς Ἀκροπόλεως Ἀθηνῶν ἡ σύζυγος τοῦ στρατηγοῦ Ἰωάννου Γκούρα, Ἀσήμω». Η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος τού Γκούρα, μετά τον θάνατό του είχε αναλάβει την διοίκηση τής Ακροπόλεως. Διέμενε με τους συγγενείς της στο Ερεχθείο και φονεύθηκε από έκρηξη τουρκικής βόμβας η οποία προκάλεσε πτώση τής στέγης.

1828.—Δέκα ημέρες μετά την αναχώρησή του από την Μάλτα, ο Ιωάννης Καποδίστριας αφίχθη στην προσωρινή πρωτεύουσα τής Ελλάδος την Αίγινα. Στο νησί βρισκόταν η έδρα τής Κυβερνήσεως και τής Βουλής. Κατά την άφιξή του, «[…] ἐπεσκέφθησαν ἐπισήμως τὸν Κυβερνήτην τῆς Ἑλλάδος […] ἅπασαι αἱ πολιτικαὶ καὶ στρατιωτικαὶ ἀρχαί ἐν Αἰγίνη». Στην υποδοχή του, τού δόθηκε η προκήρυξη τής Αντικυβερνητικής Επιτροπής, με την οποία τού ανέθεταν την ηγεσία τής χώρας.

1847.—Προβλέποντας την δημιουργία σοβαρότατου διπλωματικού ζητήματος μεταξύ Ελλάδος και τουρκίας, ο  πρέσβης τής Υψηλής Πύλης Μουσούρος έστειλε τον γραμματέα του στον Έλληνα πρωθυπουργό, γιά να μεταφέρει τις σχετικές εξηγήσεις. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μουσούρος είχε αρνηθεί να θεωρήσει το διαβατήριο τού Τσάμη Καρατάσου, με την αιτιολογία ότι στο Άγιον Όρος, λίγα χρόνια πριν, ήταν υποκινητής εξεγέρσεως εναντίον τής οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1863.—Μετά από την απόφαση τού βασιλέα Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα γιά να μην χυθεί περισσότερο αίμα, την διακυβέρνηση ανέλαβε προσωρινά η τριανδρία των Βούλγαρη, Κανάρη και Ρούφου. Προκήρυξαν εκλογές (24/11/1862 – 10/12/1862) γιά την σύγκληση τής «Δευτέρας ἐν Ἀθήναις Ἐθνοσυνελεύσεως τῶν Ἑλλήνων» υπό τον Κριεζή. Έργο της, η σύνταξη τής πολιτείας και η εκλογή ηγεμόνα.

1872 ἤ 1873.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης. Ο νερουλάς από το Μαρούσι που κατέκτησε την νίκη στον Μαραθώνιο, το δημοφιλέστερο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων, έζησε μία ιδιαίτερη ζωή, από την απόλυτη φτώχεια και αφάνεια, στην δόξα και πάλι στην αφάνεια. Δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με αθλητισμό και προπόνηση, αλλά έτρεχε γιά βιοποριστικούς λόγους. Σύμφωνα με ορισμένους, αμφισβητείται το εάν όντως νίκησε δίκαια ή μετά από παρασπονδία το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο.  Κατά την γνώμη τους, χρυσός ολυμπιονίκης είναι ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος.

1874.—Ημερομηνία υπογραφής τού τελευταίου πρακτικού τού «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Βοδενών» [Εδέσσης]. Στο έργο τού Συλλόγου που δημιουργήθηκε την 1/1/1873, πρέπει να τονιστούν οι διορισμοί διδασκάλων, η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου, αναγνωστηρίου, βιβλιοθήκης και πολλές άλλες προσφορές προς το Γένος, με δαπάνες τού Συλλόγου. Δυστυχώς, οι τούρκοι, από φόβο απέναντι σε κάθε στοιχείο τού μεγάλου Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα σε μόλις έναν χρόνο έπαυσαν το έργο του.

1889.—Έναρξη λειτουργίας Σχολής Ναυτοπαίδων (Παραγωγικής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Β.Ν.). Στα ελληνικά πλοία στην διάρκεια τής Επαναστάσεως και πριν απ’αυτήν, οι ναυτόπαιδες ήταν συγγενείς τού καπετάνιου και τού πληρώματος που αποτελούσαν οι ναύτες. Ο πατέρας ή ο στενός συγγενής, έπαιρνε το παιδί από 7 χρονών σαν μούτσο κι’ όταν έφτανε σε ηλικία 16 ετών ήταν ώριμος ναύτης στο ναυτικό επάγγελμα. Η πρώτη προσπάθεια γιά σύσταση σχολής ναυτοπαίδων, έγινε με το διάταγμα τής 17ης Μαρτίου 1879,  το οποίο όριζε ότι ο πάρων «Αθηνά» θα ήταν το σχολείο υπαξιωματικών, ναυτών και παίδων. Με το Διάταγμα αυτό καθορίστηκε με κάθε λεπτομέρεια η λειτουργία τής σχολής, συγκεντρώθηκαν δε όλα τα παιδιά που υπηρετούσαν στα πλοία, με προορισμό να γίνουν υπαξιωματικοί γιά το Βασιλικό Ναυτικό.

1895.—Μετά από την παραίτηση τού Χαρίλαου Τρικούπη στις 10 Ιανουαρίου, ανατέθηκε, με εντολή τού βασιλέα Γεώργιου Α΄, στον Θεόδωρο Δηλιγιάννη να σχηματίσει κυβέρνηση.

1902.—Δεκαεπτά άτομα ασθένησαν από τύφο στο Κριεκούκι (μάλλον Αττικής), από τα οποία εξέπνευσαν τα τρία.

1907.—Ο μακεδονομάχος καπετάν Ζέρβας, αφού πρώτα περικύκλωσε το χωριό των Σερρών Γράτσιανη (νυν Αγιοχώρι), στο οποίο διέμενε η βουργαρική συμμορία τού αιμοσταγή βοεόδα Πανίτσα, κατάφερε να φονεύσει μέλη της και να την εκδιώξει.

.—Την ίδια ημέρα, οι καπετάνιοι Στ. Βλάχμπεης και  Νίκ. Τζαβέλας, έστησαν ενέδρα στην Τζουμαγιά των Σερρών και μεταμφιεσμένοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον προδότη βλάχο Μαργαρίτη.

1909.—Ο Μακεδόνας μακεδονομάχος Στόγιας Αθανάσιος (πράκτορας και αγγελιοφόρος τού Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομου), μετά από στενή παρακολούθηση ανακάλυψε το κρησφύγετο τού αιμοδιψούς Τοντόρ Πανίτσα στην Γράτσιανη (Αγιοχώρι) των Σερρών. Αμέσως ειδοποίησε την ομάδα τού καπετάν Ζέρβα, ο οποίος φρόντισε να τον εξολοθρεύσει.

1911.—Απεβίωσε ο δικηγόρος και πολιτικός Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος. Υπήρξε βουλευτής Καλαβρύτων και Αχαΐας, ενώ ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία, εκδίδοντας τις εφημερίδες «Πέλοπας», το 1874, και «Τοξότης», το 1876.

1912.—Αφού πρώτα έφτασε στα εννέα κρούσματα η χολέρα που κτύπησε την Πρέβεζα και την Φιλιππιάδα, επετεύχθη ο περιορισμός της.

1913.—Οι τουρκικές δυνάμεις τού οχυρού Μπιζάνι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά προξενούν ελάχιστες ζημιές. Εν τω μεταξύ, στο στρατηγείο του, ο διάδοχος Κωνσταντίνος καταστρώνει το σχέδιο επιθέσεως με τους επιτελείς του. Στις 16 Φεβρουαρίου, το Γενικό Στρατηγείο θα εκδώσει διαταγές γιά νέα επίθεση. Σύμφωνα με το σχέδιο των επιχειρήσεων, η κύρια ενέργεια θα εκδηλωνόταν από τα δυτικά, με το Β΄ Τμήμα Στρατιάς, έχοντας ως σκοπό την υπερκέραση τού Μπιζανίου, ενώ ταυτοχρόνως από το κέντρο και τα ανατολικά θα εκδηλωνόταν παραπλανητική επίθεση, με ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού.

1914.—Συλλαμβάνονται οι Μάτσας, Εμπειρίκος και Ηλιόπουλος γιά κατάχρηση στην Τράπεζα Αθηνών και την απώλεια 40.000.000 δραχμών.

1916.—Οι Γάλλοι σύμμαχοι τού Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκόπτουν την σιδηροδρομική σύνδεση τής Θεσσαλονίκης με την βόρειο Μακεδονία. Με την ανατίναξη τής σιδερένιας γέφυρας Στρυμόνα- Σιδηροκάστρου, εκτός των άλλων, αποκόπηκε και η όποια δυνατότητα δραστηριότητας τού Δ΄ Σ. Στρατού.

.—Κατόπιν επιπλοκών λόγω γρίπης, απεβίωσε ο Γεώργιος Θεοτόκης. Διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός και υπουργός και συνέδεσε το όνομά του με την ανασυγκρότηση των εθνικών δυνάμεων και την διοικητική αναδιοργάνωση τού κράτους. Ως υπουργός Ναυτικών, παρήγγειλε τα  θωρηκτά «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρά» και βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση στο Ναυτικό με την καλύτερη εκπαίδευση των πληρωμάτων και την δημιουργία ναυτικών σχολών.

1921.—Στην Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν με περιπόλους.

.—Οι φερόμενοι ως «Σύμμαχοι» και εγγυητές γιά την ήδη χρονίζουσα μικρασιατική εκστρατεία, θέλοντας να διευθετήσουν την κατάσταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, αποφασίζουν να συγκαλέσουν Διάσκεψη στο Λονδίνο (8/2/1921).

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία, προβαίνει σε επιχειρήσεις αναγνωρίσεως.

1929.—Οργανώνεται η Ελληνική Γεωργική Τράπεζα.

1930.—Επισημοποιείται η απόσχιση τού Κονδύλη, αρχηγού τού εθνικού δημοκρατικού κόμματος, από το κόμμα των Φιλελεύθερων τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1933.—Με την εισαγωγή νομοθετήματος, ιδρύονται οι πρώτες Παιδαγωγικές Ακαδημίες με σκοπό την εκπαίδευση νέων δασκάλων.

1938.—Κυκλοφορεί στον Τύπο προκήρυξη τού Γ. Καφαντάρη, σύμφωνα με την οποία αναιρεί όσα επί δύο ημέρες έγραφε εναντίον των έργων τού Ι. Μεταξά.

1940.—Με απόφασή του, ο Ιωάννης Μεταξάς θεωρεί πως η δήλωση μετανοίας είναι αρκετή γιά την αποφυλάκιση κομμουνιστών.

1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις αντιδρούν στις επιθέσεις των Ελλήνων με σφοδρή δράση πυροβολικού και όλμων.

.—Οι εθελοντές τού Συντάγματος Δωδεκανησίων, ορκίστηκαν και παρέλαβαν την πολεμική σημαία.

1943.—Ελληνική αντάρτικη ομάδα τού ΕΣΑΠ, επιτίθεται και εξουδετερώνει την Ιταλική φρουρά Καλαμπάκας. «[…]Δύναμις πεντήκοντα περίπου ανδρών υπό την αυτοπρόσωπον ηγεσίαν τού Ταγ/χου Κωστόπουλου Γ. τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας (ΕΣΑΠ), κατέλαβε την πόλιν τής Καλαμπάκας αφού εξουδετέρωσε την Ιταλικήν εξ 80 ανδρών φρουράν της. Κατά την δοθείσαν μάχην, ετραυματίσθη ελαφρώς μόνον ο αντάρτης Δεκανεύς Ντεζές Γεώργιος, ενώ από την εχθρικήν δύναμιν εφονεύθη εις Γερμανός, ετραυματίσθη ο Λοχαγός Διοικητής τής φρουράς και τρεις Ιταλοί στρατιώται, συλληφθέντος και ενός Ιταλού στρατιώτου αιχμαλώτου, των λοιπών τραπέντων εις φυγήν ανά τους αγρούς».

1944.—Ο Πειραιάς μετρά τις τραγικές του απώλειες μετά τον ανηλεή τριπλό βομβαρδισμό του, από «Συμμαχικά» αεροπλάνα. Εκτός από τις υλικές καταστροφές, πολλοί αθώοι Πειραιώτες κάθε ηλικίας βρήκαν οικτρό θάνατο από ασφυξία, κάτω από τα σωριασμένα κτήρια και κυρίως στα υπόγεια τους.

.—Ο Ιερός Λόχος πραγματοποιεί περιπόλους αναγνωρίσεως στα νησιά Πάτμο, Λειψούς και Ψέριμο.

1945.—Ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι συναντάται με εκπροσώπους τού ΕΛΑΣ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων τερματισμού των εχθροπραξιών.

1947.—Αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής τού αντιστράτηγου Γιαντζή από κομμουνιστές, με πολλά όμως θύματα από την επίθεσή τους.  Ενώ είχαν ήδη ληφθεί κυβερνητικά μέτρα  κατευνασμού των παθών και επικρατήσεως πολιτικής σταθερότητας, εκδηλώθηκε επίθεση 70 κομμουνιστών στον σταθμό τής Γραβιάς, με σκοπό την απαγωγή τού διοικητή τού Α΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγου Δημήτριου Γιαντζή. Η επίθεση απέτυχε ως προς τον στόχο της, διότι την τελευταία στιγμή ο αντιστράτηγος άλλαξε μέσο μετακινήσεως, είχε όμως τραγικό απολογισμό, λόγω των αθώων θυμάτων που θερίστηκαν από τις ριπές των αυτόματων όπλων. Δεκαοκτώ πολίτες, φαντάροι και σιδηροδρομικοί, φονεύθηκαν, ενώ από τους πρώτους που έπεσαν νεκροί ήταν οι λοχαγοί Σταθακόπουλος Ιωάννης και Νικολόπουλος Γεώργιος. Μετά από την επίθεση, οι κομμουνιστές πυρπόλησαν τον σταθμό, κατέστρεψαν την αμαξοστοιχία, κατάκλεψαν τους αιχμαλώτους και το ταμείο των Σιδηροδρομικών, και διέφυγαν προς την Οίτη μαζί με ομήρους, που την επομένη άφησαν ελεύθερους.

1949.—(11-15/1) Κομμουνιστικές δυνάμεις με αρχηγό τον Μπελογιάννη, επιτέθηκαν σε ολιγάριθμες Εθνικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στην Νάουσα, αναγκάζοντάς τες σε σύμπτυξη. Η πόλη έπεσε στα χέρια τους και ακολούθησαν τρομερές λεηλασίες. Σε ερώτημα τού σύντροφού του, Αχιλλέα Ζαχαρόπουλου γιατί εφόσον το ΚΚΕ γνώριζε τον συσχετισμό δυνάμεων, πήρε τα όπλα αντί να κάνει πολιτικό αγώνα, ο Ζαχαριάδης απάντησε : «[…] Κρίμα που είμαστε και πατριωτάκια, κρίμα που είσαι και μορφωμένος. Και ποιός σού είπε εσένα ότι πηγαίναμε να πάρουμε την ηγεσία. Εμείς δημιουργήσαμε μία ανωμαλία στην Ελλάδα γιά να μπορεί ο σύντροφος Στάλιν να εδραιώσει το καθεστώς μας στις χώρες που τού έδωσε ο Τσώρτσιλ πίσω από την πλάτη τού Ρούσβελτ».

1950.—Μεγάλη διαδήλωση φοιτητών στο κέντρο τής Αθήνας γιά το Κυπριακό.

1954.—Στην Αθήνα, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και άλλοι φορείς, ολοκληρώνουν την δενδροφύτευση στο Θησείο. Η οικολογική πρωτοβουλία των Αθηναίων άρχισε από τις 4 τού μήνα και θα καλύψει μεγάλο μέρος τού χώρου.

1960.—Μεγάλες πλημμύρες στην Θράκη λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες ξεκίνησαν από τις 10 τού μήνα, ενώ στην Κομοτηνή υπάρχει ένας νεκρός και 4 τραυματίες.

1961.—Υπογράφεται η εξαγορά τής «Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών Πειραιώς» από την ΔΕΗ. Η απόφαση πάρθηκε στις 4 τού μήνα.

1966.—Η Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου, αποφυλακίζει το σύνολο των κομμουνιστών κρατουμένων.

1968.—Δήλωση Μακαρίου σχετικά με την Ένωση τής Κύπρου: «Αν η ένωση είναι στόχος ευκταίος, δεν είναι πιά εφικτός. Οι Κύπριοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να συνεχίσουν να αγωνίζονται γιά την πραγματοποιήσιμη λύση, που είναι η ανεξαρτησία τής Κύπρου».

1970.—Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ντακότα, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή ρίψεως αλεξιπτωτιστών, συνετρίβη στις υπώρειες τού όρους Κιθαιρώνας. Την ζωή τους έχασαν οι Επισμηναγοί Δημόπουλος Θεοφάνης, Μώρος Γεώργιος και οι Αρχισμηνίες Ψωμαδάκης Ηλίας, Τσάρης Αλέξανδρος και Κωστόπουλος Γεώργιος.

1971.—Επεισόδια απειλούνται από τους καπνεργάτες τού Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί γιά άνδρες.

1973.—Θεμελιώνονται τα νέα κτήρια τής Σχολής Ευελπίδων στην Βάρη.

1974.—Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, εκλέγεται ο Ιωαννίνων Σεραφείμ. Έμεινε γιά 24 χρόνια στον θώκο, μέχρι την κοίμησή του στις 10 Απριλίου 1998. Γεννήθηκε στις 10/2/1913 στο χωριό Αρτεσιανό τού Νομού Καρδίτσας, με το κοσμικό όνομα Βησσαρίων Τίκας.

1979.—Η Κυβέρνηση αποκαλύπτει και επικηρύσσει γιά 2 εκ. δραχμές, δύο άτομα, καταζητούμενα γιά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

1991.—Ελλάδα και αλβανία συμφωνούν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες τής μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη, και ότι μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι κατέφυγαν στην Ελλάδα.

.—Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές συμμετέχουν γιά πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1992.—Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από την Ιταλία και την Γερμανία ότι, η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί (..) να αναγνωρίσει την λεγόμενη δημοκρατία των σκοπίων.

.—Υπέρ τής απόσχισής της από το κράτος των σκοπίων τάσσεται η αλβανική μειονότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

.—Τρομοκρατικό κτύπημα με έκρηξη δύο βομβών, συγκλονίζει την Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκή εξέγερση».

1997.—Τρεις νεκροί, τέσσερεις  αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα.

.—Το πλέον ακραίο περιστατικό βροχοπτώσεως των τελευταίων δεκαετιών, καταγράφηκε στην περιοχή τής Κορίνθου. Έπεσαν 344 χιλ. βροχής μέσα σε μόλις 36 ώρες, με τις πλημμύρες να φέρουν ευθύνη γιά τον θάνατο 6 ανθρώπων.

2007.—Στην πρωτεύουσα Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτα κατά τού κτηρίου τής πρεσβείας των Η.Π.Α.. Με αντιαρματικό από την οδό Λαμψάκου, εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον τής πρεσβείας, με στόχο τον Θυρεό που βρίσκεται στην πρόσοψη τού κτηρίου. Έχασαν τον στόχο τους για λίγα μόνο εκατοστά. Το περιστατικό έγινε θέμα στα διεθνή δίκτυα διότι ήταν το πλέον εντυπωσιακό χτύπημα.

2011.—Πραγματοποιείται ἀπό τὴν Ε.Α.Β. ἡ ἀποστολή τῆς ὀπίσθιας ἀτράκτου (Aft Fuselage) τοῦ ἀεροσκάφους «nEUROn» μὲ προορισμὸ τὸ Istres τῆς Γαλλίας καὶ ἀρχίζουν οἱ ἐργασίες τῆς τελικῆς συναρμολογήσεως καὶ τοποθετήσεώς της στὸ ἀεροσκάφος. Στὴν συνέχεια παραδόθηκαν καὶ τὰ ὑπόλοιπα συστήματα ἐξαγωγῆς καυσαερίων καὶ ξεκίνησε ἡ τοποθέτησή τους στὸ τελικὸ ἀεροσκάφος, ἀπό προσωπικὸ τῆς ΕΑΒ. Ἀπό τὶς 23 Νοεμβρίου τοῦ 2010, ἡ Ἑλληνική Ἀεροπορική Βιομηχανία, συμμετέχοντας στὴν κοινοπραξία ποὺ ἀναπτύσσει τὸ νέο εὐρωπαϊκό μαχητικὸ μὴ ἐπανδρωμένο ἀεροσκάφος «nEUROn» εἶχε παραδώσει τὸ πρῶτο δοκιμαστικὸ πρωτότυπο τοῦ συστήματος ἐξαγωγῆς καυσαερίων τὸ ὁποῖο δοκιμάστηκε μὲ πλήρη ἐπιτυχία σὲ συνθῆκες κανονικῆς λειτουργίας. Τὸ 10% περίπου τοῦ πρωτότυπου αὐτοῦ ἀεροσκάφους, σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, ἀναπτύχθηκε καὶ κατασκευάστηκε ἀπό τοὺς Μηχανικοὺς τῆς Διευθύνσεως Μελετῶν, Ἔρευνας, Σχεδιάσεως καὶ Ἀναπτύξεως Ἀεροδιαστημικῶν Συστημάτων, καὶ ἀπό τὶς Διευθύνσεις Ἀεροκατασκευῶν καὶ Ἠλεκτρονικῶν τῆς Ε.Α.Β. Ἡ παρθενικὴ πτήση τοῦ «nEUROn» πραγματοποιήθηκε τὴν 1η Δεκεμβρίου 2012.

2018.—Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται στο λιμάνι τής Πάτρας όπου επικρατεί χάος. Παράνομοι αλλοδαποί ανεβαίνουν κρυφά και φανερά σε φορτηγά, των οποίων οι οδηγοί προσπαθούν να τους κατεβάσουν. Στόχος των αλλοδαπών είναι περάσουν παράνομα σε  άλλες χώρες τής Ευρώπης. Η απεργία τής Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας γέμισε το λιμάνι τής Πάτρας με φορτηγά που περίμεναν την λήξη της στις 12 τα μεσάνυχτα, γιά να περάσουν απέναντι. Αυτό σήμανε συναγερμό στις ορδές των παράνομων αλλοδαπών, οι οποίες εφόρμησαν στο λιμάνι γιά να τρυπώσουν σε κάποιο από τα σταθμευμένα φορτηγά. Γιά να ελεγχθεί το φαινόμενο των παράνομων αλλοδαπών οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν κατά ομάδες να εισέλθουν στην λιμενική ζώνη, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στο νέο λιμάνι τής Πάτρας.

2020.—Ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, επιβεβαίωση την διάψευση των Η.Π.Α. γιά τα ελληνοτουρκικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Η φημολογούμενη δήθεν πρωτοβουλία διαμεσολαβήσεως γιά την αποκλιμάκωση τής εντάσεως στα ελληνοτουρκικά, δεν ισχύει. Σε διάψευση αυτής τής φήμης είχε προχωρήσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 11 Ιανουαρίου.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com 

Αφήστε μια απάντηση