.
.
Δράκος Μάρκος. Γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 24 Σεπτεμβρίου 1932. Έπεσε τα μεσάνυχτα τής 18ης Ιανουαρίου 1957 κοντά στην Ευρύχου, σε σύγκρουση με τους Άγγλους. Γονείς : Κυριάκος και Δέσποινα Δράκου. Αδέλφια : Μεγαλήνη και Μαρία.
……….Ο Μάρκος Δράκος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο των χωριών Καλοπαναγιώτη, Βατιλής και Λεύκας και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Ήταν λογιστής στην Ελληνική Εταιρεία. Διετέλεσε μέλος τού Γενικού Συμβουλίου τής ΣΕΚ. Το 1952, ως μέλος τής επιτροπής τής οργάνωσης ΠΕΟΝ, εργάστηκε στην οργάνωση τής νεολαίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καλλιέργεια των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών.
……….Την πρώτη Απριλίου 1955 ηγήθηκε τής ομάδας του στην επίθεση εναντίον τής τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας και στις 19 Ιουνίου 1955 οργάνωσε βομβιστική επίθεση εναντίον τού αστυνομικού σταθμού τής Πύλης Κερύνειας στην Λευκωσία. Στις 25 Μαΐου 1955 ηγήθηκε απόπειρας εναντίον τού Άγγλου Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς. Συνελήφθη από τους Άγγλους στις 30 Ιουνίου 1955 και κρατήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε μεταφέρθηκε στο Φρούριο τής Κερύνειας με βάση τον νέο νόμο περί κρατήσεως προσώπων άνευ δίκης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 δραπέτευσε μαζί με άλλους αγωνιστές και επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Κατέφυγε στα βουνά τού Κύκκου, όπου σχημάτισε την πρώτη ανταρτική ομάδα τής περιοχής με την επωνυμία “Ουρανός” και διηύθυνε πολλές επιχειρήσεις εναντίον τού εχθρού, μεταξύ των οποίων και την ενέδρα στις 15 Δεκεμβρίου 1955 στο Μερσινάκι, όπου έπεσε ο ήρωας Χαράλαμπος Μούσκος και συνελήφθησαν οι ήρωες Χαρίλαος Μιχαήλ και Ανδρέας Ζάκος. Ο Δράκος κατόρθωσε να διαφύγει τραυματισμένος στο κεφάλι. Στις 12 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη ηγήθηκαν επίθεσης στην Ξεραρκάκα εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο Λεύκας – Καλοπαναγιώτη.
……….Στα λημέρια τού Δράκου κατέφυγε και ο Διγενής στις 17 Ιανουαρίου 1956 και παρέμεινε μέχρι τον Μάιο τού ιδίου έτους. Τον Διγενή είχε συνοδεύσει ο Δράκος και λίγο πριν την έναρξη τού αγώνα από την Κακοπετριά στην Λευκωσία μέσω Λεύκας.

……..
……….Στις 15 με 16 Ιανουαρίου 1957 ο Μάρκος Δράκος και τέσσερεις αντάρτες του, είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν το κρησφύγετό τους στην περιοχή Τρουλινός τού χωριού Καλοπαναγιώτης, κατόπιν εκτεταμένων ερευνών που άρχισαν εκεί οι Άγγλοι, μετά από προδοσία, και να καταφύγουν στον τομέα Σολέας. Την νύχτα τής 18ης Ιανουαρίου 1957, ενώ προσπαθούσε, επικεφαλής τής ομάδας του, να διασπάσει τον κλοιό των Άγγλων που επεκτείνοντας τις έρευνές τους είχαν ασφυκτικά περικυκλώσει ολόκληρη την περιοχή Σολέας και να οδηγήσει τους άνδρες του σε ασφαλέστερο μέρος, ενέπεσε σε ενεδρεύοντες Άγγλους στρατιώτες. “Στην προσπάθειά μας αυτή“, αφηγείται ο συναγωνιστής του Τεύκρος Λοΐζου, “πέσαμε τρεις κατά συνέχεια φορές πάνω σε Άγγλους στρατιώτες. Την πρώτη ανταλλάξαμε πυροβολισμούς, τη δεύτερη όχι. Επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία. Στην λάμψη μιάς αστραπής ο Μάρκος Δράκος και ένας Άγγλος στρατιώτης αλληλοεπισημάνθηκαν και αλληλοπυροβολήθηκαν. Ήμουν δίπλα του. Τον είδα να πέφτει και άκουσα το βρόγχο στον λαιμό του. Μου φάνηκε σαν να ήθελε να πει κάτι. Οι υπόλοιποι αλλάξαμε πορεία και καταφέραμε να διαφύγουμε“.
-
Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε.
-
Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου
-
Επιμέλεια εικόνας και κειμένο: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο