ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Άγριλος Αρκαδίας 1760 – Σφακτηρία 1825)

.

 [Πίνακας του Πέτερ φον Χες «Ο Αναγνωσταράς νικά τους τούρκους στο Βαλτέτσι». ]
Πίνακας του Πέτερ φον Χες «Ο Αναγνωσταράς νικά τους τούρκους στο Βαλτέτσι». 

……….Ο Χρήστος Αναγνωσταράς ήταν Αρματολός, φιλικός και οπλαρχηγός τής Επανάστασης. Γεννήθηκε το 1760 στην Aγριλό Αρκαδίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Παπαγεωργίου. Την προσωνυμία αυτή έλαβε επειδή ήταν αναγνώστης και στην εκκλησία, αλλά και λόγω τῆς ρωμαλέας σωματικής του διάπλασης. Άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο, αλλά σύντομα συγκρούστηκε με τον προεστό Δ. Δικαίο τον οποίο και σκότωσε. Έτσι βγήκε Κλέφτης και συγκρότησε δικό του σώμα. Το 1785 ήταν αρχηγός ομάδας Κλεφτών στην επαρχία Λεονταρίου. Τότε συνεργάστηκε με τον Ζαχαριά, τον Κολοκοτρώνη και τον Πετμεζά.

……….Το 1804, κατά τον διωγμό των Κλεφτών και των Αρματολών από τους Τούρκους, κατέφυγε στα Επτάνησα (Ζάκυνθο) και κατατάχτηκε με τον βαθμό τού ταγματάρχη στον ρωσικό στρατό. Το 1807, όταν κατέλαβαν τα Επτάνησα με συνθήκη οι Γάλλοι, υπηρέτησε σαν ταγματάρχης στον γαλλικό στρατό. Στο τάγμα του υπηρετούσαν πολλοί Έλληνες. Αργότερα όταν τα Επτάνησα κατελήφθησαν από τους Άγγλους, υπηρέτησε και στον Αγγλικό στρατό.

……….Μετά την διάλυση των Αγγλικών Ταγμάτων ο Αναγνωσταράς είχε ήδη χάσει και τους δύο γιους του σε ναυάγιο και ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση. Έτσι έφυγε στην Ρωσία μαζί με τους οπλαρχηγούς Η. Χρυσοσπάθη και Π. Δημητρόπουλο. Το 1817 όλοι τους μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρία και ήταν ο πρώτοι στρατιωτικοί εταίροι της. Έκτοτε ο Αναγνωσταράς στα πλαίσια τής Φιλικής Εταιρείας, θα αναπτύξει πλούσια δράση και σημαντική εθνεγερτική δραστηριότητα. Λίγο αργότερα επέστρεψαν στην Ελλάδα και μύησαν κι άλλους. Ο Αναγνωσταράς μύησε μεταξύ άλλων τον Κολοκοτρώνη και Παπαφλέσσα.

……….Με την κήρυξη τής επανάστασης είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απελευθέρωση τής Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Κολοκοτρώνη και τους Κουμουνδουράκηδες. Έλαβε μέρος επίσης στην πολιορκία τής Τριπολιτσάς, στην μάχη τού Βαλτετσίου και σε άλλες μάχες. Λόγω τής προχωρημένης του ηλικίας και τής αντιπάθειας που είχε γιά τον Κολοκοτρώνη, αποσύρθηκε από την πολεμική δράση και αφιερώθηκε στην πολιτική. Υπήρξε επίσης σύμβουλος τού Δημήτριου Υψηλάντη. Στις εμφύλιες διαμάχες πήρε το μέρος τής κυβέρνησης τού Κουντουριώτη. Τον Μάϊο τού 1823 έγινε υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Κουντουριώτη από την οποία πολέμησε τον Κολοκοτρώνη. Κατά την εισβολή τού Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο συμμετείχε στον αγώνα γιά την απόκρουσή του. Τελικά σκοτώθηκε στις 26 Απριλίου τού 1825 κατά την πολιορκία τής Σφακτηρίας από τους Αιγυπτίους.


Αφήστε μια απάντηση