ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-20 ΙΟΥΛΙΟΥ

20 Ιουλίου

356 π.Χ.—Περίπου αυτή την εποχή, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, γεννήθηκε ο Μέγιστος των Ελλήνων, Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας, στην Πέλλα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ως ημερομηνία γεννήσεως τού Μακεδόνα βασιλέα και Μεγάλου Στρατηλάτη την έκτη ημέρα τού μηνός Εκατομβαιώνος κατά το Αττικό Ημερολόγιο, ή Λώου κατά το Μακεδονικό, που κατά προσέγγιση είναι η 20η Ιουλίου. (Ως ημερομηνίες όμως αναφέρονται και η 20η Ιουνίου καθώς και η 23 Ιουλίου). «Πατέρας του (Αλεξάνδρου), ο Μακεδών Φίλιππος· επίμονος, προνοητικός, ψύχραιμος αλλά και εκρηκτικός, παθιασμένος, και ακούραστος, μπορεί να καταπιάστηκε με την ιδέα να ενώσει τούς Έλληνες και να στήσει στην κορυφή τους Μακεδόνες του, αυτό όμως δεν ήταν αυτοσκοπός μέσα του. Μετέδωσε όμως την ορμή και το όραμα στον Αλέξανδρο.Μητέρα του η Ολυμπιάς, κόρη τού Ηπειρώτη βασιλέα Νεοπτόλεμου με καταγωγή από την γενιά τού Αχιλλέα. Γυναίκα όμορφη, κατακαιόμενη από φλογερά πάθη και κλεισμένη στον εαυτό της. Την νύχτα πριν τον γάμο της, λέγεται ότι ονειρεύτηκε πως μία φοβερή θύελλα μαινόταν γύρω της, όταν ξαφνικά ένας κεραυνός μπήκε μέσα της που τινάχτηκε μετά έξω σαν άγρια φωτιά. (Γιά την φύση του ο μάντης Αρίστανδρος ο Τελμησσεύς προείπε, ερμηνεύοντας ένα όνειρο τού Φιλίππου, ότι θα ήταν «θυμοειδής και λεοντώδης»). Από τέτοιο εκρηκτικό μείγμα προήλθε ο Αλέξανδρος, που φρόντισε όμως ο πατέρας του από νωρίς, να μορφωθεί και διδαχθεί από τον Αριστοτέλη. Αυτός μύησε το γεμάτο πάθος αγόρι, στον ανώτερο κόσμο και στην πολιτεία των ιδεών, την ιδέα τού μεγάλου να συλλάβει και να τάξει όρο και επιταγή στην ζωή του· την απόλαυση να φεύγει, και σε πάθη να μην παραδίνεται, αλλά το μύχιο πάθος μέσα του να εξευγενίζει, και στην ακράτητη ρώμη του να δίνει μέτρο και βάθος. Με τέτοια επίδραση μορφώθηκε ο χαρακτήρας και η μεγαλοφυΐα του». (Ιστορία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γ΄έκδοση., J.G.Droysen, Ρένου-Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη).

.—Την ίδια ημέρα, ο Ηρόστρατος πυρπόλησε τον μεγάλο ναό τής Αρτέμιδος στην Έφεσο, και όσοι μάγοι βρέθηκαν εκεί, άρχισαν να οδύρονται χτυπώντας το πρόσωπό τους και βοώντας ότι την στιγμή εκείνη δεν σημειωνόταν μόνο το μεγάλο κακό τής καταστροφής τού ναού, αλλά γεννιόταν και μία μεγάλη συμφορά γιά την Ασία. Άλλοι είπαν ότι η θεά Άρτεμις, μαζί με όλους τους άλλους θεούς, παρευρίσκετο στην γέννηση τού Αλέξανδρου και γι’ αυτό είχε αφήσει τον ναό της απροστάτευτο.

811.—Τα στρατεύματα τού Αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄, εισβάλουν στο στρατόπεδο τού βούργαρου Κρούμου στην πόλη Πλεύνα, και το διαλύουν. Πολλά τα λάφυρα και ο αρχηγός τού εχθρού μετά βίας σώθηκε. Το σκηνικό θα αλλάξει μετά από πέντε ημέρες.

1054.—Το σχίσμα ανάμεσα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Δυτική Καθολική, καθίσταται οριστικό.

1583.—Ενώ η Κύπρος έχει κατακτηθεί από τους οθωμανούς, ο ευπατρίδης Ευγένιος Πενάκης, αναλαμβάνει διαπραγματεύσεις εξ ονόματος τού Δούκα τής Σαβοΐας ο οποίος αξιώνει να τού παραχωρηθεί η νήσος με βάση μία συμφωνία τού 1509.

1648.—Ιερείς των Χανίων με έγγραφη δήλωσή τους, πιστοποιούν την γνησιότητα τού λειψάνου τής Κάρας τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου σε κάποιον τούρκο (Σεμπάν Ρεΐζ). Αφού ο τούρκος κατάφερε να αποσπάσει τις υπογραφές τους, κατόπιν, πούλησε την τίμια Κάρα στην Κωνσταντινούπολη σε κάποιον ιερομόναχο Γρηγόριο εκ Πελοποννήσου. Η Κάρα τού Αγίου Ιωάννου, αρπάχτηκε ως λάφυρο σε επιδρομή τούρκων στα Χανιά, το 1645.

1684.—Ο ενωμένος χριστιανικός στόλος, αποτελούμενος από 38 γαλέρες και διάφορα άλλα σκάφη, προσορμίστηκε στα Δεμάτια τής Ηπείρου όπου αποβίβασε Αρματολούς, προετοιμάζοντας το έδαφος γιά την πολιορκία τής Λευκάδας. Την ίδια στιγμή, ο Μοροζίνι προσεγγίζει το νησί στο οποίο –το βράδυ- θα αποβιβάσει δυνάμεις στρατού.

1686.—Τριακόσιοι γενίτσαροι τού σερασκέρη τής Πελοποννήσουκαταφέρνουν να γλιστρήσουν μέσα στην νύκτα στο πολιορκούμενο από τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Ναύπλιο. Το εγχείρημά τους έγινε από την λεγόμενη «πύλη τής θαλάσσης».

1715.—Οι τούρκοι καταλαμβάνουν το Ναύπλιο από τους Ενετούς.

1735.—Η… «απαλλοτρίωση» τής Μήλου από τον σεισμό και ο αποδεκατισμός των κατοίκων. «Στην παλαιά χώρα έγινε σεισμός και ανοίξανε και τα μνήματα τού νεκροταφείου κι’ ύστερα έγιναν πολλές βροχές και ο ποταμός που περνούσε κοντά από το νεκροταφείο παρέσυρε τα κόκαλα των πεθαμένων και τα σκόρπισε στους δρόμους και γι’ αυτό έπεσε πανούκλα», γράφει ο ιστορικός. Τα 6,5 Ρίχτερ και η πλημμύρα που ακολούθησε ήταν τα βασικά αίτια τής δημογραφικής αλλοιώσεως, μιάς και, από τους 5.000 κατοίκους στο νησί δεν παρέμειναν παρά 200 άτομα (…)

1792.—Ανήμερα τού Άη Λιά, χιλιάδες τουρκαλβανοί με αρχηγό τον Ομέρ Βρυώνη, επιτέθηκαν εναντίον των Σουλιωτών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το Σούλι, την Σαμωνίβα και το Ναβαρίκο, και είχαν οχυρωθεί στην Κιάφα. Ο Σπύρος Μελάς περιγράφοντας την μάχη έγραψε: «Οι Σουλιώτες δεχόντανε τις απανωτές εφόδους μ’ ακατάπαυστη φωτιά, που αραίωνε φοβερά τον στρατό τού Αλή. Τα πιό διαλεχτά παλικάρια πέσανε κάτω από τα μάτια τού Ομέρ Βρυώνη. Ώρες κι ώρες βρέχαν οι αρβανιτάδες τ’ άγρια βράχια με το αίμα τους, χωρίς να μπορέσουν να κερδίσουν ούτε πιθαμή. Ήταν μεσημέρι, καιγόταν η σιδερόπετρα, ο αέρας είχε ανάψει από τον ήλιο και το ντουφεκίδι, η λαύρα κυμάτιζε καυτερή πάνω από το λιθάρι και το ξερό χορτάρι, και θάμπωνε τα μάτια και έλιωνε τα κορμιά. Τα ντουφέκια όμως ανάψανε, αραίωσε το ντουφεκίδι, σβήσανε οι κρότοι, σκόρπισαν οι καπνοί και μιά παράξενη σιγαλιά απλώθηκε. Τότε γίνηκε κάτι αναπάντεχο πούκρινε την μάχη. Οι γυναίκες πούχανε καταφύγει με τα παιδιά τους στα απάτητα ψηλώματα τής Κιάφας, μην ακούγοντας ούτε ντουφέκι, ούτε φωνή πολεμική, θαρέψανε πως οι άντρες τους χάσανε τον αγώνα. Τότε η Μόσχω τού Λάμπρου, ψυχή γεμάτη φλόγα, γυναίκα με αντρίκιο φρόνημα, έμπηξε φωνή: – Τί καθόμαστε; Απάνω στα σκυλιά.” (!!). Αυτό ήταν και το τέλος των τουρκαλβανών. Τράπηκαν σε άτακτη φυγή, ενώ αποδεκατίζονταν από τους Σουλιώτες τού Γ. Μπότσαρη που έτρεξαν να σώσουν τις γυναίκες τους!! Στην μάχη αυτή τραυματίστηκε κι’ ο Λάμπρος, ενώ άλλοι 16 Σουλιώτες έπεσαν ηρωικά».

1798—Ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποστέλλει στην Μάνη τους Δήμο και Νικόλαο Στεφανόπουλο που είχε στην υπηρεσία του (με καταγωγή από τους μεταναστεύσαντες στην Κορσική Μανιάτες), γιά να συνεννοηθούν με τους αρχηγούς της σχετικά με το ενδεχόμενο εξεγέρσεώς τους εναντίον των τούρκων. Στους Στεφανόπουλους είχε δώσει επιστολή, απευθυνομένη προς τον «Αρχηγόν τού ελευθέρου λαού τής Μάνης». Οι Μανιάτες, ενθουσιασμένοι, απέστειλαν στον Βοναπάρτη ως δώρο, αρχαίο άγαλμα γυναίκας η οποία κρατούσε στο δεξί χέρι δόρυ, στο δε αριστερό, στέφανον δάφνης και πίνακα, στον οποίο ανεγράφοντο οι Νόμοι. Ο Ναπολέων ευχαριστημένος από το δώρο, σχολίασε ότι μοιάζει με Αγία.  — «Είναι η μεγαλυτέρα από όλας τας αγίας, η Ελευθερία», απάντησε ο αντιπρόσωπος των Μανιατών. Δυστυχώς, όμως η πολιτική τού Βοναπάρτη άλλαξε, και στράφηκε υπέρ τής τουρκίας.

1821.—«Οι Ομέρ πασάς Βρυώνης και Ομέρμπεης τής Καρύστου εκυρίευσαν τας Αθήνας.» Ο Ομέρ Βρυώνης διαλύοντας την πολιορκία της, εισέρχεται στην Αθήνα, τής οποίας οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στην Αίγινα και την Σαλαμίνα.

.—Άφιξη τού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στο Μεσολόγγι. «Άφιξις Αλεξ. Μαυροκορδάτου εις Μεσολόγγιον.»

.—Η μάχη τού Αλισακίου στο Λευκοχώρι. Ο οπλαρχηγός Κομνάς Τράκας από την Αγόριανη, οχυρωμένος μαζί με τους πολεμιστές του πίσω από προχώματα που έφτιαξαν, κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τις εφόδους των τούρκων αποδεκατίζοντάς τους, αλλά τους καταδίωξαν αποκομίζοντας και πολλά λάφυρα. Ανήμερα τής γιορτής τού Προφήτη  Ηλία, ο Δεμίρ Πασάς πορευόμενος προς το Μάνεσι, σκόρπισε τους άντρες των οπλαρχηγών Μπούσγου, Χαλκούτση και Μανίκα. Όμως ο Κομνάς Τράκας, σε πρώτη φάση, με 100-150 παλικάρια από Αγόριανη, Σουβάλα και Δαδί, πολέμησαν γενναία και σκότωσαν αρκετούς εχθρούς, ενώ μετά οχυρώθηκαν και κατάφεραν να τους καταδιώξουν. Ο Μπούσγος, όταν έπαψαν οι κανονιοβολισμοί, έγραψε από την Αγία Μαρίνα στον Οδυσσέα Ανδρούτσο που βρισκόταν στην Σουβάλα. «Ο πόλεμος έπαυσε και αγνοούμε τί απόγιναν οι δικοί μας κλεισμένοι, αλλά αν δεν κλεινόταν ο Κομνάς Τράκας στο Αλησάκι τού Μάνεσι, κανείς από μάς που φύγαμε δεν θα έμενε ζωντανός από το ιππικό των τούρκων που μάς καταδίωκε».

.—Οι Σφακιανοί οπλαρχηγοί κατακόπτουν παρά την Άμπελον τού Ασκύφου σώμα εξ 960 Γερλήδων τούρκων. Εκ τούτων διεσώθησαν μόνον μερικαί δεκάδες. «Μάχη παρά τον Άμπελον, συνοικίαν απόκεντρον τού Ασκύφου τής Κρήτης, καθ’ ην συνελήφθη αιχμάλωτος και εθανατώθη ο αρχηγός τού τουρκικού σώματος Ομέρ Γερλή Αγάς, κεγαχιάς τού Χασάν πασά. Ταύτην την μάχην διηύθυνον οι οπλαρχηγοί Ρ. Βουρδουμπής, Μανουσέλης, Βεληγιαννάκης, Μανουσογιαννάκης, Πωλογεωργάκης και Πρωτοπαπαδάκης».

1822.—«Άφιξις τουρκικού, αιγυπτιακού και αλγερινού στόλου εις Μεσολόγγιον, οδηγουμένων υπό τού Καπετάν Μεχμέτ πασά». Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος επιχείρησε με 90 σκάφη να καταλάβει το Βασιλάδι (Μεσολόγγι), αλλ’ αποκρούστηκε  από τους Έλληνες με βαριές απώλειες.

.—«Μάχη Μαλάξας τής Κρήτης καθ’ ην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Πρωτοπαπαδάκης. Νίκη τούρκων ων ηγείτο ο Μουσταφάπασας. Αρχηγοί των Ελλήνων ήσαν οι Σήφακας, Β. Χάλης, Παναγιωτάκης. Επληγώθη ο Μουστάμπεης Γκιρτιλής.» Στην ατυχή μάχη στην Μαλάξα Κρήτης οι Έλληνες υπέστησαν επίθεση εκ μέρους των τούρκων. Στην μάχη την οποίαν κέρδισαν οι τούρκοι, φονεύθηκε ο οπλαρχηγός Πρωτοπαπαδάκης. Το σχέδιο των Κρητών καπεταναίων  ήταν να τους χτυπήσουν νύχτα, όπως και έγινε από τον Πρωτοπαπαδάκη. Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο Παπαδοπετράκης, οι Χάλης και Σήφακας δεν κινήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πεντακοσίαρχος Πρωτοπαπαδάκης με τριάντα Σφακιανούς και να τραυματιστούν πάνω από πενήντα άνδρες του. Προς στιγμήν οι συγγενείς των νεκρών θέλησαν να εκδικηθούν τον Σήφακα, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκε ο εμφύλιος. Έτσι η Μαλάξα παρέμεινε στα χέρια των εχθρών.

1824.—Οι Έλληνες σε μάχη που έγινε στα περίχωρα τής Αθήνας έτρεψαν τούς τούρκους σε φυγή. «Μάχη έξω των Αθηνών και νίκη Ελλήνων ων αρχηγοί ήσαν οι Ι. Γκούρας και Ευμορφόπουλος, των δε τούρκων ο Ομέρ πασάς τής Καρύστου.»

.—«Άφιξις Ομέρ πασά Βρυώνη μετά στρατευμάτων εις Καρβασαράν.» Ο Ομέρ Βρυώνης, κατέβηκε το Μακρυνόρος και δίχως ιδιαίτερη αντίσταση εισέβαλε στον Καρβασαρά (Αμφιλοχία).

.—Την ίδια ημέρα, φτάνει στο Ναύπλιο η πρώτη δόση από το δάνειο των 800.000 λιρών, το οποίο είχε συμφωνηθεί στις 9 Φεβρουαρίου με τον Οίκο Λόφναν. Δυστυχώς, από το αρχικά συμφωνημένο ποσό, οι κλέφτες Ευρωπαίοι έστειλαν μόλις 298.000 λίρες, γεγονός το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να συνάψει νέο δάνειο στις επόμενες κιόλας ημέρες (31/7ου).

1825.—Η απάντηση των Μεσολογγιτών μέσω επιστολής τού Λάμπρου Βεΐκου σχετικά με την παράδοση τής ηρωϊκής πόλεως. Την επιστολή έστειλε ο Λάμπρος Βέϊκος στον αλβανό φίλο του Ταχίρ αγά, από τον οποίο και ζητούσε να μεταφέρει τα γραφώμενά του στον Ρούμελη βαλεσί, έτσι ώστε να κατανοήσει γιά ποιούς λόγους το ηρωϊκό αλωνάκι δεν παραδίδεται. «Ένδοξε Ταχίρ-αγά. Ημείς είμεθα φίλοι και η περίστασις τής θρησκείας το έφερε να πολεμήσωμεν, όμως πάντοτε η φιλία μας να τρέχει. Φίλε μου, βλέπω ότι έχεις δύο φορές όπου ήλθες εις αντάμωσιν διά να μεσιτεύσεις να παραδοθεί το Μεσολόγγιον· ακόμη βλέπω, ότι ο Ρούμελης μάς ζητεί δύο Τάμπιες διά να βάλει ανθρώπους του· ηξεύρετε πολύ καλά, ότι τον Θεόν τον έχομεν μαζί, και η ελπίδα μας κρεμάται από εκεί, όθεν ως φίλον σ’ αφήνω να στοχασθείς, ότι ένα Κάστρον με τζεμπιχανέδες, με ζαϊρέν, με νερό και καθ’ εξής όλα τα χρειαζούμενα, εις αυτόν τον καιρόν και ημείς εδώ μέσα, να το παραδόσωμεν, θα έχωμεν πρώτον την συνείδησιν τού Θεού, και δεύτερον την κατηγορίαν τού κόσμου και ξεχωριστά εσένα τού φίλου μας, όπου εις αυτό είμεθα βέβαιοι ότι όχι μόνον δεν θα εύρωμεν εις το εξής τόπον να ζήσωμεν, τόσον μισητοί θα είμεθα, όσον από τον Θεόν και την ανθρωπότητα και από τους ιδικούς μας και φίλους μας. Όθεν τού Ρούμελη χώρισέ του το παστρικά, καθώς μάς γνωρίζεις, ότι να ηξεύρει καλά, χωρίς να κάμει γιουρούσι να εμβεί με το σπαθί, το Μεσολόγγι δεν παίρνει. 1825 Ιουλίου 20 Μεσολόγγι. Ταύτα και μένω ο φίλος σου. ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΕΪΚΟΣ. – Προς τούτοις λάβε και τέσσαρες μποτίλιες ρούμι να τες δώσεις τους Μπαϊρακτάριδές σου, όταν θα κάμουν το γιουρούσι

1826.—Στο χωριό Αχμέτ Αγά τής Τεγέας, έγινε νικηφόρα υπέρ των Ελλήνων μάχη με τους τούρκους. «Μάχη εις το χωρίον Μεχμέτ Αγά τού Δήμου Τεγέας τής Επαρχίας Μαντινείας, καθ’ ην εκυριεύθησαν δύο τουρκικαί σημαίαι και εξ τύμπανα. Νίκη Ελλήνων. Ταύτην διηύθυνον οι Γενναίος Κολοκοτρώνης, Αλμέϊδας, Χατζή Μιχάλης Νταλιάνος, Ζαχαρόπουλος, κατά Ιμβραήμ πασά.»

1827.—«Ο στόλαρχος Κόχραν και ο πλοίαρχος Θωμάς συνέλαβον έξω τής Γλαρέντζας τής Ηλείας δύο τουρκικά πλοία.» Ο Βρετανός ναύαρχος Κόχραν και ο Φιλέλληνας Τόμας, με τα πλοία “Ελλάς” και “Σωτηρία” καταναυμαχούν στην Γλαρέντζα Ζακύνθου τέσσερα αιγυπτιακά πολεμικά. Από αυτά, δύο αιχμαλωτίστηκαν, μεταφέρθηκαν στον Πόρο, και πήραν τα ονόματα “Ύδρα” και “Αθηναΐς”.

1828.—«Απεβίωσεν εν Βιέννη ο Γεν. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.» (Πηγές αναφέρουν και την 19η Ιανουαρίου ως ημερομηνία θανάτου).

1834.—Φτάνει στην Αθήνα, με εντολή τού Λουδοβίκου Α΄, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze), έφορος των κτηρίων τής βασιλικής Αυλής, προκειμένου να ελέγξει το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ, και να μεριμνήσει γιά την συντήρηση των αρχαίων μνημείων. Ο Κλέντσε τροποποίησε το αρχικό σχέδιο και τοποθέτησε τα Ανάκτορα στον λόφο τού Αγίου Αθανασίου, περιλαμβάνοντας και το Θησείο στους ανακτορικούς κήπους. Φιλοτέχνησε επίσης και σχέδια των Ανακτόρων. Η πρότασή του, αν και εγκρίθηκε από τον Όθωνα τον Σεπτέμβριο, τελικά δεν εφαρμόστηκε.

1835.—Ο υποστράτηγος Γόρδων καταφθάνει στην Ναύπακτο επί κεφαλής 800 ανδρών, με σκοπό την πάταξη τού φαινομένου τής ληστείας στην Ακαρνανία, η οποία την εποχή αυτή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλο μέρος. Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, πολυπληθής συμμορία ληστών υπό τους Μαλάμο, Πεσλή, Καινούργιο, Στράτο κ.α., έχουν υψώσει μπαϊράκι στην περιοχή τού Βάλτου διαλαλώντας αξιώσεις από τον Όθωνα.

.—Την ίδια μέρα, οι αρχιληστές εγκληματίες Χοσάδας και Καλαμάτας εισβάλουν στο χωριό Σπαρτιά, κοντά στην Στυλίδα, φονεύουν δύο άτυχους κατοίκους και προβαίνουν στο μιαρό τους έργο. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο χωριό Καλαμάκι κοντά στην Λαμία, όπου λεηλάτησαν όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες…

1866.—Η απάντηση τής Υψηλής Πύλης στα αιτήματα των Κρητών (βλ. 14-5-1866) τοιχοκολλήθηκε, με την μορφή επιστολής τού μεγάλου βεζίρη Μωχάμετ Ρουσδή προς τον Ισμαήλ πασά. Ήταν απορριπτική και απειλητική. «Περισσότερον από όλους τούς υπηκόους τής αυτοκρατορίας», επισήμαινε ο Μεγάλος Βεζίρης, «οι Κρήτες απολαύουσιν ευεργετημάτων» και «δεν έχουν ούτε δικαίωμα ούτε κανέν λόγον να ζητώσι την κατάργησιν των φόρων», ενώ «όσον αφορά τούς δρόμους, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κ.τ.λ.», οι βελτιώσεις «δεν δύνανται να εκτελεστούν ταυτοχρόνως αλλά πολύ βαθμιαίως». Αφ’ ετέρου, προβάλλοντας αυτά τα αιτήματα, οι Κρήτες «εξηγέρθησαν, έκαμαν συγκεντρώσεις, και συμπεριεφέρθησαν κατά τρόπον ο οποίος δεν ηδύνατο να χαρακτηριστεί ή ως ανταρσία». Συνεπώς, η Γενική Διοίκηση τής νήσου διατασσόταν να στείλει στρατεύματα και να συλλάβει τους αρχηγούς αυτής τής «ανταρσίας», διασκορπίζοντας τους υπόλοιπους «διά τής βίας», εκτός και αν «υποταχθούν και δώσουν εγγυήσεις εγγράφους τής υποταγής αυτών εις το μέλλον».

1871.—Καταστρεπτικοί σεισμοί στην Φωκίδα.

1893.— (π.ημ.Ημερομηνία γεννήσεως τού βασιλέα τής Ελλάδος Αλεξάνδρου τού Α΄.

1899.—Συμμορία βούργαρων εισβάλει στα Πορόϊα και κατασφάζει κατοίκους. Φόβοι γιά γενίκευση των συγκρούσεων (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1903.—Οι Εξαρχικοί επαναστατούν στην Μακεδονία ανήμερα τής εορτής τού προφήτη Ηλία, γι’ αυτό και ονομάστηκε «η επανάσταση τού Ήλι-ντεν». Ήταν σχεδιασμένη από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO) και καταστάλθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. Η επανάσταση τού Ήλιντεν έκανε την ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος τού προβλήματος στην Μακεδονία και την υποχρέωσε να προετοιμάσει την ελληνική αντίδραση.

1904.—Ο αριθμός των διακοσίων Ευρωπαίων αξιωματικών που απέστειλαν οι Μεγάλες Δυνάμεις γιά την επάνδρωση τής Μακεδονικής χωροφυλακής, αποφαίνεται ανεπαρκής. Επιπλέον οι έντονες αντιζηλίες μεταξύ τους δυσχέρειναν την πρόοδο τού Σώματος.

.—Νέος ηγούμενος τής μονής Μεγάλου Σπηλαίου εκλέχθηκε ο Χαρίτων (Κανελόπουλος).

.—Με αφορμή την γιορτή «Ήλιντεν» των βούργαρων, σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στο χωριό Άγρας τής Έδεσσας και σε πολλά άλλα μέρη τής Ελλάδος. Έλληνες και βούργαρους χώρισε η επέμβαση τής τουρκικής χωροφυλακής.

1905.—Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο που κήρυξαν οι «Προστάτιδες Δυνάμεις» στην Κρήτη, οι Ρώσοι, στους οποίους ανατέθηκε η περιοχή τού Ρεθύμνου, καταλαμβάνουν αιφνιδιαστικά το λιμάνι τού Κολυμπαρίου το οποίο κατείχαν οι Κρήτες και υψώνουν την σημαία τής Κρητικής Πολιτείας.

.—Το σώμα τού τρομερού καπετάν Μάλλιου (Δούκας Στέφανος από την Κορυτσά) βρίσκεται στο χωριό Πλιάστη (ή Πλιάσσα) τής Βορείου Ηπείρου, σε έδαφος στο οποίο δεν έχει βούργαρους αλλά «κάτι Κουτσόβλαχους που παίρνουν μισθό και λένε ότι είναι Ρουμάνοι». Ο Μάλλιος, συγκέντρωσε τους διχασμένους κατοίκους μαζί με όλα τα ρουμάνικα βιβλία, κι’ αφού τα παρέδωσε στην πυρά εξήγησε με τον τρόπο που έπρεπε στον ξεπουλημένο δάσκαλο και την επιτροπή τής εκκλησίας το πώς λογίζει ο ίδιος την εθνική προδοσία. Το ίδιο βράδυ, οι κάτοικοι έδωσαν όρκο στον αρχηγό πως θα τιμήσουν τα κόκαλα των Ελλήνων πατέρων τους, αλλά τον δάσκαλο τού χωριού ο Μάλλιος τον έδιωξε.

1906.—Ὁ Κρῆς ὁπλαρχηγὸς Γεώργιος Σκαλίδης, ἔπεσε ἡρωικῶς μαχόμενος στὸ Ἴβεν (χωριὸ δυτικὰ τοῦ Μοναστηρίου στὴν καμπὴ τοῦ Ἐριγῶνα ποταμοῦ). Ὁρισμένες πηγὲς ἀναφέρουν ὡς ἡμερ. θανάτου τὶς 20 ἤ 23 ἤ 25  Μαρτίου 1906. Κατὰ ἄλλες ἡ μάχη δόθηκε τὸν Ἀπρίλιο τοῦ 1906 κοντὰ στὴν πόλη Ἴβενικ, καὶ ὁ ἀριθμὸς τῶν ἀνδρῶν του ποὺ σκοτώθηκαν ἦταν 16 (8 Κρῆτες καὶ 8 Μοριχοβῖτες). Μοναδικὸς ἐπιζῶν ὁ Μανινάκης ἀπὸ τὶς Καλάθενες Κισσάμου.

.—Ολοσχερής καταστροφή τής Αγχιάλου και κάθε τι Ελληνικού, καθώς και εξόντωση δεκάδων Ελλήνων από περίπου 1.500 βουργαροκομιτατζήδες. Οι διωγμοί εξαπλώθηκαν σε όλα τα υπόλοιπα αστικά κέντρα με ελληνικό πληθυσμό.  

.—Οι βούργαροι προβαίνουν στην κατάληψη τού μοναστηριού τού Αγίου Γεωργίου, αλλά λίγο αργότερα θα προβούν και στην πυρπόληση τού Ιερού Ναού τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στην Αγχίαλο. Εκτός από τον πυρποληθέντα Ναό, σε 1.000 υπολογίζονται τα πυρποληθέντα σπίτια, ενώ ταυτοχρόνως καταστράφηκαν 200 καταστήματα, δύο σχολεία, και η βιβλιοθήκη.

1908.—Μετά από συμφωνία των νεότουρκων με την ελληνική κυβέρνηση, οι οπλαρχηγοί τού Μακεδονικού Αγώνα άρχισαν να αποχωρούν από την Μακεδονία.

.—Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου. Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας αγωνιζόμενος στο μήκος άνευ φόρας, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και ουσιαστικά ήταν ο μοναδικός που απείλησε τον χρυσό νικητή. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 24 αθλητές από 11 χώρες. Επικρατέστερος νικητής θεωρείτο ο Αμερικανός Ρέι Ιούρι, ο οποίος επιβεβαίωσε την φήμη του κατακτώντας την πρώτη θέση.

1912.—Οι Έλληνες επαναστάτες τής νήσου Ικαρίας, ανακηρύσσουν την προσωρινή «Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας», μέχρι την Ένωσή τους με την Μητέρα Πατρίδα. Η προσωρινή διοίκηση είχε πρόεδρο τον Ι. Μαλαχία και στρατιωτικό διοικητή τής νήσου τον Γ. Φουντούλη.

1913.—Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η τουρκία βρήκε την ευκαιρία και με αντεπίθεση ανακατέλαβε την Αδριανούπολη από την βουργαρία. Τα δεινά των Ελλήνων, με την συνεχή αλληλουχία κατοχικών καθεστώτων δεν είχαν τελειωμό. Κατά την διάρκεια τού Α΄ Βαλκανικού πολέμου, όταν η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Αδριανούπολη, η Σηλυβρία, η Ραιδεστός και η Ηράκλεια, καταλήφθηκαν από τον δήθεν «σύμμαχο» βουργάρικο στρατό, υπέφεραν από την βιαιότητά του. Με την έκρηξη τού Β΄ βαλκανικού πολέμου, η Ανατολική Θράκη ανακαταλήφθηκε από τους τούρκους και πολλά ελληνικά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις τουρκικές θηριωδίες. Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνικός Στρατός γινόταν την ίδια εποχή κύριος τής Ξάνθης, τής Κομοτηνής και τής Αλεξανδρουπόλεως, η Συνθήκη τής Κωνσταντινουπόλεως  (16/29 Σεπτεμβρίου 1913), επιδίκασε την Δυτική Θράκη στην βουργαρία, ενώ η Ανατολική παρέμεινε οθωμανική. Και οι μεν βούργαροι επεδίωξαν την εθνολογική αλλοίωση τού ελληνισμού με την αποδυνάμωση τής εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής δραστηριότητας, οι δε νεότουρκοι, εξανάγκασαν το ελληνικό στοιχείο σε απελάσεις, εκπατρισμούς και κάθε είδους εκφοβισμό. Με την έκρηξη τού Α΄ παγκοσμίου πολέμου, οι Έλληνες τής Ανατολικής Θράκης εκτοπίστηκαν σε μακρινές και απρόσιτες περιοχές τής Μικράς Ασίας.

1914.—Ο βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄ στην συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφώνησε με τα επιχειρήματα τού πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη τής Τριπλής Συνεννοήσεως (Αντάντ).

1915.—Η κατάσταση των Ελλήνων στα Δωδεκάνησα εμπρός στις αυθαιρεσίες των Ιταλών κατακτητών,  είναι απελπιστική.

1917.—Η Επιτροπή τής Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο τής Σερβίας, υπέγραψαν την Διακήρυξη τής Κέρκυρας, η οποία «δημιουργούσε» το μεταπολεμικό βασίλειο τής Γιουγκοσλαβίας. Η υπογραφή τού Συμφώνου τής Κέρκυρας έγινε μεταξύ τού Σέρβου Πάσιτς και τού Κροάτη Τρούμπιτς. Το σχετικό σύμφωνο απέβλεπε στην ίδρυση Γιουγκοσλαυϊκού κράτους, το οποίο θα περιελάμβανε υπό το σκήπτρο των Καραγεώργεβιτς όλα τα υπό των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων κατοικούμενα εδάφη. Την εποχή εκείνη, η σερβική κυβέρνηση και ο στρατός τής χώρας της, βρίσκονταν εξόριστοι στο νησί τής Κέρκυρας.

.—Οι αρχές των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής, αποχώρησαν από την Ήπειρο.

.—Ο δευτερότοκος γυιός τού Κωνσταντίνου Α΄, Αλέξανδρος Α΄, έδωσε τον νενομισμένο πολιτικό όρκο στην Βουλή.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920.—Στην Σηλυβρία (τής Προποντίδας), εγκαταστάθηκαν οι Ελληνικές Αρχές. Ο Ελληνικός Στρατός με την μεραρχία Κυδωνιών, εκκαθαρίζει την περιοχή Ντεμερτζή.

1921.—Στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας, οι Ελληνικές δυνάμεις καταδιώκουν τις τουρκικές οι οποίες συμπτύσσονται στην περιοχήν Σαγγαρίου.

.—Οι υποτιθέμενοι «Σύμμαχοι», απορρίπτουν κάθε ιδέα προελάσεως προς την Κωνσταντινούπολη. Τα σχέδια γιά είσοδο τού Ελληνικού Στρατού στην Κωνσταντινούπολη, λίγο έξω από την Πρωτεύουσα τού Γένους, σταμάτησε η Γαλλία. Βεβαίως, και οι υπόλοιποι «Σύμμαχοι» έλαβαν το μέρος της.

1922.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες αναγνωρίσεως των θέσεων τού εχθρού.

1927.—Γιά να αντιμετωπίσει την βαθιά κρίση που μαστίζει την χώρα, η οικουμενική κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε κυβέρνηση των φόρων και των δανείων. Από το 1924 μέχρι το 1930, εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια. Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικού ύψους, 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις Η.Π.Α. κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

1930.—Εγκαίνια τού νέου σταθμού τής πλατείας Ομονοίας.

1934.—Γεννιέται η ηθοποιός τού ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου Αλίκη Βουγιουκλάκη.

1936.—Στο Μοντραί τής Ελβετίας, υπογράφεται Συνθήκη μεταξύ Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Ελλάδος, Γιουγκοσλαυΐας, Ρουμανίας και τουρκίας, η οποία κυρίως προβλέπει και καθορίζει το διεθνές νομικό καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, στην κατεχόμενη από τους τούρκους Θράκη. Η υπογραφή της ήταν το αποτέλεσμα τής Συνδιασκέψεως η οποία άρχισε στις 22/6ου.

.—Πρώτη τελετή αφής τής Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Πρωθιέρεια ήταν η Κούλα Πράτσικα και την εκδήλωση σκηνοθέτησε σε ταινία η Γερμανίδα ηθοποιός, φωτογράφος και σκηνοθέτης, Λένι Ρίφενσταλ, η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα ειδικά γιά την τελετή τής Αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται γιά την επίσημη ταινία των Ολυμπιακών Αγώνων τής χρονιάς εκείνης, με το ναζιστικό κόμμα και τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία. Μεταφέρθηκε στο Βερολίνο (1/8/1936) από 3.840 λαμπαδηδρόμους.  Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι οι δάδες έφεραν το σήμα τής γερμανικής εταιρείας KRUPP, η οποία παρήγαγε όπλα γιά την Βέρμαχτ. Άλλη μία διαπίστωση τής τεράστιας απόστασης που χωρίζει το Ελληνικό ιδεώδες από την δυτική «κουλτούρα».

1941.—Ιδρύεται η οργάνωση Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ).

1942.—Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό «Αδρίας Ι» στο Newcastle τής Αγγλίας. To 1943 στις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή Δωδεκανήσων, προσέκρουσε σε νάρκη, απώλεσε την πλώρη του, κατάφερε όμως μετά από ηρωικές προσπάθειες τού κυβερνήτη και τού πληρώματος  να καταπλεύσει στην Αλεξάνδρεια, γεγονός που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των Συμμαχικών Δυνάμεων και ανύψωσε το ηθικό των πληρωμάτων των Ελληνικών πλοίων.

.—Αποστολή ενός πλοίου από την Ιταλία στον Πειραιά, φορτωμένο κυρίως με σιτάρι.

.—Το χωριό Μεσοβούνι τού Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου πυρπολείται από τους Γερμανούς. Η παλιά θέση τού χωριού βρίσκεται στον Άγιο Χαράλαμπο ανάμεσα στα βουνά. Λόγω τής θέσεώς του, δεχόταν συχνά επιδρομές και υπέστη αλλεπάλληλες καταστροφές με τελευταία, το κάψιμο από τους Γερμανούς το 1943.

1943.—Στα Κούρεντα Ιωαννίνων, εξετελέσθη υπό Γερμανών ο Ευθύμιος Αγγελής, κατόπιν επιχειρήσεως υπό των βαρβάρων.

.—Την ίδια ημέρα, οι βάρβαροι Γερμανοί διενεργούν επίθεση και καταστροφή του χωριού Δερβίζιανα Ιωαννίνων. «Εις την Κοινότητα ταύτην, αριθμούσα 125 οικογενείας (άτομα 550), οι Γερμανοί ενήργησαν επανειλημμένως λεηλασίαν εις τρόπον ώστε ουδέν να απομείνει. Σιτηρά, άλλα γεωργικά προϊόντα, είδη ρουχισμού και αρκετός αριθμός μεγάλων ζώων διηρπάγησαν. Κατά την επιδρομήν των, επυρπόλησαν τας καλύβας των χωρικών. Παρέλαβον 30 ομήρους. Εκ τούτων δεν επέστρεψεν ο Δημήτριος Λιόντας, τού όποιου αγνοείται η τύχη.»

.—Ο χαλασμός στο Κοπάνη Ιωαννίνων. «Οι Γερμανοί, κατόπιν συμπλοκής με ομάδα Εθν. Αντιστάσεως, εισελθόντες, προέβησαν εις γενικήν λεηλασίαν τού χωρίου, ως και εμπρησμόν 63 οικημάτων. Ο εκ τού χωρίου Χρ. Πασχάλης, εφονεύθη υπό των Γερμανών, ριφθείς εις φρέαρ. Ομοίως εφονεύθη ο Ιωάννης Κοστρούμπας. Εκ των κατοίκων απήχθησαν ως όμηροι δύο (2), μη επιστρέψαντες μέχρι τούδε

.—Οι απάνθρωποι Ιταλοί ενεργούν επίθεση στο χωριό Λαγάτουρα (σημερινή Μαυροδάφνη) των Ιωαννίνων.  Πυρπόλησαν οικίες ενώ απήγαγαν κάποιον τοπικό, ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ στο χωριό. Επίσης, οι ατυχείς κάτοικοι δέχτηκαν επίθεση και από Γερμανούς, από τους οποίους βομβαρδίστηκαν ανηλεώς, ενώ απήγαγαν και εκτέλεσαν έναν κάτοικο. Γενικά, το χωριό δέχτηκε αρκετές επιδρομές από τα απολίτιστα κτήνη, τα οποία λεηλατούσαν, άρπαζαν και κατέστρεφαν περιουσίες.

.—Το ΕΑΜ αλβανίας συνεδριάζει με σκοπό να παρασύρει τούς βορειοηπειρώτες εναντίον τού Ναπολέοντα Ζέρβα και τής Ελλάδας. Ευτυχώς, λίγο νωρίτερα, οι Έλληνες κατάφεραν να έχουν επαφές με πατριώτες, καθώς επίσης και με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, ενέργειες οι οποίες απέτρεψαν τα σχέδια των ανθελλήνων. «Εάν θέλετε κάποτε ο δυστυχισμένος αυτός τόπος να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα, συνεργασθείτε με τις δυνάμεις τού ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ τού Ναπολέοντα Ζέρβα… εάν θέλετε να τον στείλετε στον διάβολο, συνεργασθείτε με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ», φέρεται να δήλωσε ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων.

1944.—Μάχη μεταξύ ανδρών ανταρτών των ομάδων τής Εθνικής Αντιστάσεως ΕΑΟ – ΕΣΕΑ, και βούργαρων, στον Προμαχώνα τής Μακεδονίας. Οι αντάρτες μας οδηγούσαν αποστολή με 25 τραυματίες στην Θεσσαλονίκη, όταν έγιναν αντιληπτοί από τους βούργαρους. Η μάχη κράτησε μέχρι την επόμενη ημέρα και είχε τραγικά αποτελέσματα (βλ. 21η Ιουλίου).

.—Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους Εβραίους από 16 ετών έως 60 στο Τσιμενλίκ (Πλατανάκια) Ρόδου. Έπειτα μάζεψαν και τα γυναικόπαιδα και τα υποχρέωσαν να παραδώσουν τα κοσμήματά τους. Τους έκαναν σωματική έρευνα, διέταξαν και έρευνα στα σπίτια τους και επειδή πολλοί τα είχαν κρύψει ή τα είχαν παραδώσει σε φίλους Έλληνες, τους άφησαν χωρίς φαγητό και νερό γιά να αναγκαστούν να τα παραδώσουν. Από την Εβραϊκή παροικία τής Ρόδου, μόνο τρεις οικογένειες σώθηκαν από τις 500, κι’ αυτές ως αλλοδαποί υπήκοοι, εκτός εκείνων που πρόλαβαν κι’ έφυγαν στο εξωτερικό πριν τον πόλεμο.

.—Το ολοκαύτωμα στα χωριά Χώρα και Αγορελίτσα τής Μεσσηνίας. Οι Γερμανοί, σε αντίποινα γιά το χτεσινό κτύπημα των κομμουνιστών έξω από το χωριό Χώρα, έκαψαν πολλά σπίτια και σκότωσαν όσους από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

1947.—Ο εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Απόστολος Παπαγεωργίου, απήχθη, υπέστη μαρτυρικά βασανιστήρια και κατόπιν εξετελέσθη από τους κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ.

1950.—Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει στην Γενική Γραμματεία τού Ο.Η.Ε. ότι θέτει στην διάθεσή της έξι μεταγωγικά αεροπλάνα τύπου «Ντακότα», με τα πληρώματά τους, γιά της επιχειρήσεις στην Κορέα.

1954.—Φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη τής Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Republic F-84 G Thunderjet.

1958.—Ὁ ἀγωνιστὴς τῆς ΕΟΚΑ, Τουμάζου Παναγιώτης, μὲ ἐντολὴ τῆς Ὀργανώσεως, ἐπιτέθηκε μαζί μὲ ἕναν συναγωνιστὴ του ἐναντίον τούρκου πράκτορα τῶν Ἄγγλων. Ἡ ἐπίθεση πραγματοποιήθηκε στὸ πλαίσιο ἀντιποίνων τῆς ΕΟΚΑ γιὰ τὶς πρόσφατες τουρκικὲς ἐπιθέσεις ἐναντίον Ἑλλήνων.

1970.—Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο ΥΠΕΞ Παναγιώτης Πιπινέλλης, πριν αναχωρήσει γιά την Ζυρίχη.

1974.—Η τουρκία εισβάλει στην Κύπρο. Μετά από εντολή τού τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφος 2 τής Συνθήκης Εγγύησης τού 1960, αρχίζει την 5η πρωινή η πρώτη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο. Στόχος της, όπως προπαγανδίστηκε, ήταν η αποκατάσταση τής τάξεως στο νησί, όπως προέβλεπαν οι Συμφωνίες τού 1960, και η προστασία τού τουρκοκυπριακού πληθυσμού. Οι τούρκοι, χρησιμοποιώντας την  βάση των Η.Π.Α. τού Ιντσιρλίκ καθώς και το Αγγλικό αεροπλανοφόρο  ‘’Ερμής’’, πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές διευκολύνοντας την εισβολή στην Κύπρο. Η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε ανενόχλητη, διότι τα ελληνικά αντιαεροπορικά είχαν ρητές διαταγές να μην ανοίξουν πυρ. Τελικά η Εθνική Φρουρά τής Κύπρου διέταξε την εφαρμογή τού Σχεδίου Αμύνης στις 07:00, και χωρίς διαταγή των Αθηνών.

.—«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Νο1». Το ζητούμενο στην αποστολή αυτή ήταν η μεταφορά από την Θεσσαλονίκη στην Λευκωσία τής 2ης ΜΚ, περίπου 400 καταδρομέων με τον ατομικό οπλισμό τους καθώς και την μεταφορά τού βαρέως οπλισμού τού τάγματος. Τα μόνα κατάλληλα αεροσκάφη την δεδομένη χρονική στιγμή ήταν τα Β-707.

.—Αεροσκάφη τού 6ου Στόλου των Η.Π.Α. εκτελούν ασυνήθιστες πτήσεις εκτός τού ελληνικού FIR σε απόσταση 60ΝΜ Νότια και Ανατολικά τής Κρήτης μέχρι την Ρόδο, δημιουργώντας  ένα είδος “φράγματος” μεταξύ τού ελληνικού και τού κυπριακού FIR. Ζεύγος μαχητικών F-5 τής Πολεμικής μας Αεροπορίας ενεπλάκη σε αερομαχία με ζεύγος αμερικανικών F-4 στην περιοχή τής Μήλου. Τα ελληνικά βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση 2 φορές, και ζήτησαν άδεια εκτελέσεως βολών, η οποία δεν ενεκρίθη.

.—Η 33η Μοίρα καταδρομών, ξεκινά την επιχείρηση καταλήψεως των πρώτων οχυρωματικών γραμμών τού Αγίου Ιλαρίωνα.

.—Οι προδομένες Θερμοπύλες τής Κερύνειας. Ο Διοικητής τού 251 Τ.Π, Κουρούπης Παύλος με τους περισσότερους άνδρες του, μάχονται υπό τρομερά αντίξοες συνθήκες και χωρίς καμμία βοήθεια, εναντίον των πυρών τού στρατού ξηράς, τής αεροπορίας και τού ναυτικού των τούρκων εισβολέων. Έχοντας να αντιμετωπίσουν την εγκατάλειψη των Αθηνών και τις υπέρτερες σε αέρα, θάλασσα και ξηρά τουρκικές δυνάμεις, κράτησαν τους εισβολείς έξω από την Κερύνεια γιά δύο σχεδόν ημέρες, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες μέχρις ότου έπεσαν ηρωικά. Ο Διοικητής Παύλος Κουρούπης δεν βρέθηκε ποτέ, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγνοούμενους. Τελευταία σημεία ζωής μετά τον τραυματισμό του στον αριστερό ώμο στις 22/7 στο χωριό Τέμπλος, έδωσε στις 23/7 το πρωί, όταν τηλεφώνησε από την Κυρήνεια στο γραφείο τού Τσεριώτη ζητώντας βοήθεια γιά να βρεί τρόπο διαφυγής.

.—Πίπτουν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή γη από τις δυνάμεις τού Αττίλα, ο ηρωικός κυβερνήτης τής Τορπιλακάτου «Τ-Α3» υποπλοίαρχος Λευτέρης Τσομάκης και οκτώ από τούς εννέα ηρωικούς του ναύτες. Οι Ελλαδίτες Βιτουλαδίτης, Καρέτσος, Δεριζιώτης, Στιβακτάς και οι Ελληνοκύπριοι, Καρεφυλλίδης, Φιερός, και Κεφαλλονίτης. Αναμετρήθηκαν μόνοι με τον τουρκικό στόλο εισβολής και την τουρκική αεροπορία στ’ ανοιχτά τού λιμανιού τής Κερύνειας μας, που από τότε είναι ο υγρός τους τάφος, λησμονημένοι από το επίσημο κράτος και προδομένοι. Η προτομή τού υποπλοιάρχου Τσομάκη, στήθηκε με εισφορές συμμαθητών του…

1975.—Σε ενέργεια τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ, αποδίδεται ο εμπρησμός στις παραλίες τού ΕΟΤ σε Βούλα και Βουλιαγμένη στην Αττική.

1980.—Έντονη είναι η διαμαρτυρία των πολιτών τής Ρόδου αλλά και των πολιτικών κομμάτων, κατά τής ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας (έκτοτε πολλά άλλαξαν…).

1981.—Απεβίωσε ο συγγραφέας Δημήτρης Χατζής.

1984.—Σὲ δήλωσή του στὴν Ε.Ρ.Τ. ὁ Εὐάγγελος Ἀβέρωφ σχετικὰ μὲ τὸ Κυπριακό, εἶπε ὅτι, «Πολεμήσαμε γιὰ τὸ πρῶτο, γιὰ τὴν Ἕνωση, πολεμήσαμε ἐπίμονα. Δὲν τὸ καταφέραμε. Πολεμήσαμε γιὰ τὸ δεύτερο, γιὰ τὴν Ἀνεξαρτησία μὲ ἔντονη Ἑλληνικὴ σφραγίδα. Τὸ καταφέραμε».  Πολλὲς φορὲς ὁ Εὐάγγελος Ἀβέρωφ, προέβαλε τὸν ἑαυτὸ του καὶ τὴν κυβέρνησή του ὡς σθεναροὺς διεκδικητὲς τῶν ἐθνικῶν δικαίων γιὰ τὸ Κυπριακό. Ἡ πικρὴ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ἡ κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλῆ ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ἀναλήψεως τῆς ἐξουσίας βιαζόταν νὰ δείξῃ καλὴ «φιλοδυτική» διαγωγὴ καὶ νὰ κλείσῃ ὅσο γρηγορότερα μποροῦσε τὸ Κυπριακό.

1989.—Απεβίωσε ο πολυπράγμων σκηνογράφος, σκηνοθέτης, μεταφραστής και ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης.

1990.—Τα τροχαία και τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία των θανάτων στην χώρα μας.

1992.—Σε μία προσπάθεια προσηλυτισμού σε βάρος των Ορθοδόξων τής αλβανίας, κάποιοι εκδίδουν την αλβανική έκδοση τού Κορανίου σε 1.000.000 αντίτυπα. Βεβαίως, ο πρόλογος ξεκινούσε με τον κομμουνισμό ο οποίος «προσπάθησε να καταστρέψει το ωραίο τρίγωνο τού ισλάμ» (ενν. αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία), και κατέληγε στον «καταραμένο διάβολο τού Ευαγγελισμού στον Χριστιανισμό» (…)

1993.—Παραιτείται από βουλευτής και από Πρόεδρος τής ΕΔΑ ο Ανδρέας Λεντάκης, και προσχωρεί στο νεοϊδρυθέν κόμμα τής ΠΟΛΑΝ (Πολιτική Άνοιξη) τού Αντώνη Σαμαρά.

1994.—Την υποψηφιότητά τού Θεόδωρου Πάγκαλου γιά την δημαρχία τής Αθήνας, εγκρίνει το Ε.Γ. τού Πα.Σο.Κ.

1995.—Την απειλή ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε τα Κατεχόμενα θα ενσωματωθούν στην τουρκία, επαναλαμβάνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

1998.—Με μύριους κόπους γίνεται η ενθρόνιση τού νέου Μητροπολίτη Κορυτσάς Χριστόδουλου. Οι αλβανοί αντέδρασαν άσχημα με την εκλογή τριών Μητροπολιτών σύμφωνα με τους Κανόνες τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τού Τυπικού τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, και γενικά προέβαλαν (απίστευτες) δυσκολίες σε ό,τι αφορά την Ορθοδοξία, διότι θεωρούσαν και θεωρούν ακόμα, ότι ζουν την εποχή τού Χότζα και τα πάντα είναι κρατικά (!..)

2015.—Ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην δημοσιογράφο Δέσποινα Αυγερίδου τού «FM100», επιτέθηκε δίχως αιτία κατά πάντων των Ελλήνων και τής ίδιας τής δημοσιογράφου με χείριστες εκφράσεις. Ο ακριβοπληρωμένος τραγουδοποιός και μόνιμος διασκεδαστής των φεστιβάλ τής Κ.Ν.Ε., συκοφάντησε τους Έλληνες ως τεμπέληδες, χαρακτήρισε ως δειλούς αυτούς οι οποίοι εξαναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό γιά εύρεση εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχουμε αυταπάτες από μία επίπλαστη ευμάρεια που δημιούργησε το ΠαΣοΚ. Ο Θηβαίος, τού οποίου οι περιοδείες κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, γιά κάποιο διάστημα ήταν γαμβρός τού Υπ. Πολιτισμού σε δύο κυβερνήσεις τού ΠαΣοΚ, Θάνου Μικρούτσικου.

2018.—Η αντίδραση των Ελλήνων τής Κύπρου γιά την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμένος, υπουργός Άμυνας τής Ελλάδος, παραβρέθηκε στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή τού 1974, το οποίο τελέστηκε στην Εκκλησία τής Φανερωμένης στην Κύπρο. Εκεί, οι εκπρόσωποι τού ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ, οι οποίοι επίσης παρευρίσκονταν, αναφώνησαν “Αλήτες, Προδότες Πολιτικοί, η Μακεδονία είναι Ελληνική”. Αρκετός κόσμος χαιρέτισε το σύνθημα αυτό και παρότρυνε τους ασυμβίβαστους νέους να συνεχίζουν να φωνάζουν γιά το ξεπούλημα τού Ελληνισμού. Μετά από 30 λεπτά, και την φανερή ενόχληση τού Καμένου, αστυνομική δύναμη με χρήση σωματικής βίας συνέλαβε και οδήγησε εννέα φοιτητές στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού.

.—Άλλο ένα τεράστιο γερμανικό σκάνδαλο έρχεται στο φως τής δημοσιότητας, με πρωταγωνιστές υπουργούς αλλά και γενικώς την κρατική μηχανή τής ετέρας (ενν. στην Ε.Ε.) Γερμανίας. Διεθνές κύκλωμα, το οποίο εξαρθρώθηκε την άνοιξη τού 2017 στην Αθήνα, έκλεβε πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία τού ΕΟΠΥΥ και τα πουλούσε παράνομα στην Γερμανία. Στην ιστοσελίδα τής Tagesschau (δελτίο ειδήσεων τού πρώτου προγράμματος τής γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD), δημοσιεύτηκε άρθρο στο οποίο αποκαλυπτόταν ότι η φαρμακευτική εταιρεία Lunapharm από το Βρανδεμβούργο, διακινούσε επί χρόνια κλεμμένα από νοσοκομεία (και τής Ελλάδος) αντικαρκινικά φάρμακα αξίας εκατομμυρίων!.. Η εταιρεία φέρεται ότι προμηθευόταν τα φάρμακα από ένα ελληνικό φαρμακείο ‘’βιτρίνα’’ στην Καλλιθέα Αττικής, στο οποίο κατέληγαν τα κλεμμένα από τα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία τού ΕΟΠΥΥ φάρμακα!.. (…) Συνεχίζοντας, η Tagesspiegel σχολίασε ότι το σκάνδαλο δεν αφορά μόνον το Βρανδεμβούργο, αλλά ολόκληρη την Γερμανία και ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες διότι το κράτος δεν προστάτεψε τους πολίτες του από εγκληματικά κυκλώματα. Ουσιαστικά αυτό που απασχόλησε τους Γερμανούς ήταν το εάν εξ αιτίας των συνθηκών μεταφοράς και διατηρήσεως, τα φάρμακα έχασαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η Task Force εντόπισε μεγάλα προβλήματα στο σύστημα εποπτείας τής φαρμακευτικής αγοράς σε ολόκληρη την Γερμανία!.. Μετά από την αποκάλυψη τού εγκλήματος, η Νταϊάν Γκόλτζε, υπουργός Υγείας στο κρατίδιο τού Βραδεμβούργου, στέλεχος τού αριστερού Die Linke, παραιτήθηκε. Ο ασκός τού Αιόλου άνοιξε το 2017, όταν οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν ότι από το 2013 έγιναν εκτεταμένες κλοπές αντικαρκινικών φαρμάκων από ελληνικά νοσοκομεία και φαρμακεία τού ΕΟΠΥΥ (!..) τα οποία στην συνέχεια πουλήθηκαν στην Γερμανία. Η εισαγγελία και η υπηρεσία διώξεως τού εγκλήματος ειδοποίησαν επίσης το υπουργείο Υγείας, αλλά αυτό δεν έκανε σχεδόν τίποτα και η εταιρεία συνέχισε!.. Κεντρικό πρόσωπο τού εγκληματικού κυκλώματος ο 70χρονος Αιγύπτιος με γερμανική υπηκοότητα, Μοχάμεντ Ντεγιάμπ, ο οποίος κρατήθηκε από τις ανακριτικές αρχές Αθηνών ως ο εγκέφαλος τού κυκλώματος. Εκτός από την Γερμανία, οι ευρωπαϊκές αρχές έμαθαν επίσης αργά γιά την έκταση τού κυκλώματος, οπότε και διενεργήθηκαν έρευνες σε εταιρείες τής Ολλανδίας, τής Ελβετίας και ένα φαρμακείο στην Νάπολη, που σύμφωνα με την ελληνική δικογραφία παράγγελναν και παραλάμβαναν αντικαρκινικά και αλλά φάρμακα από τον γερμανικής υπηκοότητας Αιγύπτιο…

2019.—Το σχέδιο διασώσεως τής Δ.Ε.Η. η οποία διανύει την πιό κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, περιέγραψε σε τίτλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων. Αναλυτικότερα το σχέδιο διασώσεως τής Δ.Ε.Η. θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη στην Βουλή το απόγευμα τής Δευτέρας 22/7. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι 1. Δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι καταναλωτές με αυξήσεις. 2. Θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα όπου χρειαστεί, γιά να ενισχυθεί η δημόσια επιχείρηση. 3. Θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. 4. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

.—Ο νέος πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και την μείωση τού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων γιά οφειλές στο Δημόσιο. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση