ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Καταδρομέας Γεώργιος Κατσάνης (+21/7/1974)
21 Ιουλίου

365.—(Ίσως το 366) Ο φοβερός Εγκέλαδος κάνει ένα καταστροφικότατο πέρασμα από την νήσο Κρήτη. Συνέβη τα ξημερώματα τής σημερινής, και το μέγεθός του εκτιμήθηκε στα 8,2 Ρίχτερ. Ήταν η αιτία καταστροφής 10 πόλεων στην Κρήτη όπως επίσης διαρρήξεως βράχων στις κορυφές τού Ταΰγετου (!..) Το επίκεντρο ήταν μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, γι’ αυτό υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά σημεία των δύο αυτών περιοχών. Το τεράστιο θαλάσσιο σεισμικό κύμα που δημιουργήθηκε, έφτασε μέχρι την Αλεξάνδρεια στην οποία πέταξε τα καράβια στην ξηρά. Τα θύματα σύμφωνα με την εκτίμηση ιστορικών, πρέπει να έφτασαν τις 50.000.

1425.—Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών κατόπιν πολλαπλών εγκεφαλικών που είχε υποστεί. Τον έθαψαν στον Ναό τού Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, και τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Βησσαρίων Τραπεζούντιος. Ο Μανουήλ ήταν δημοφιλής στους υπηκόους του, κυρίως γιατί είχε διαφυλάξει την αξιοπρέπεια τής Εκκλησίας και τού λαού του, χωρίς να ενδώσει στις αξιώσεις τού πάπα και των Λατίνων. Τον διαδέχτηκε ο γυιός του Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. Λίγο πριν τον θάνατό του, έγινε μοναχός και έλαβε το όνομα Ματθαίος. Μετά τον θάνατό του ανακηρύχτηκε άγιος. Ο Μ. Γεδεών σημειώνει ότι η αγιοποίησή του έγινε άγνωστη ημέρα, παρά ταύτα ο όσιος Μανουήλ Αυτοκράτορας τιμάται στις 27 Ιουλίου σταθερά, σύμφωνα με τον Συναξαριστή τού αγίου Νικόδημου τού Αγιορείτη.

1570.—Ο ήδη ογκώδης τουρκικός στόλος ενισχύεται με επιπλέον πολυάριθμα στρατεύματα. Σκοπός τους η άλωση τής Κύπρου μας. 

1575.—Σαν σήμερα απεβίωσε ο λόγιος, μαθηματικός και αστρονόμος, Φραγκίσκος Μαυρόλυκος. Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος γεννήθηκε στην Μεσσήνη τής Ιταλίας από Έλληνες γονείς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί μετά από την Άλωση τής Κωνσταντινουπόλεως.

1718.—Αρχίζουν οι επαφές γιά την επικείμενη Συνθήκη τού Πασάροβιτς (Σερβία), μεταξύ Βενετίας, Αυστρίας και τουρκίας, η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιουλίου (βλ. ημ.) Η τουρκία έχασε εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια, ενώ κέρδισε τις κτήσεις τής Βενετίας στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Η Βενετία επίσης παραχώρησε στην οθωμανική αυτοκρατορία την Τήνο και την Αίγινα. Στην δυτική Ελλάδα (νησιά τού Ιονίου), επήλθε συμφωνία καταπαύσεως των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονταν μεταξύ 1715 και 1718, και η οθωμανική αυτοκρατορία παραχώρησε στην Βενετία τα Κύθηρα, και μερικές πόλεις τής Ηπείρου και τής Ακαρνανίας. Οι οθωμανοί κατέλαβαν τα Κύθηρα το 1715 χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, αλλά η οθωμανική κατάκτηση κράτησε μόνο έως το 1718, οπότε η συνθήκη τού Πασάροβιτς επέστρεψε τα Κύθηρα στούς Ενετούς. Η ενετική κυριαρχία στα Κύθηρα τερματίστηκε μετά την Συνθήκη τού Κάμπο Φόρμιο και την οριστική κατάλυση τής Βενετικής Δημοκρατίας. Η Αυστρία από την μεριά της κέρδισε το Βελιγράδι, την Βοσνία, την Ερζεγοβίνη, την μικρή Βλαχία και το Τεμεσβάρ. Τέλος η αυστριακή αυτοκρατορία πέτυχε πολλές ευνοϊκές διομολογήσεις, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο εμπορικούς δρόμους μέσα στην ίδια την οθωμανική αυτοκρατορία. Μέσω αυτών αναπτύχθηκε το Ελληνικό επιχειρείν με το εμπόριο και ακολούθησαν οι ανθούσες Ελληνικές κοινότητες.

1774.—(ν.ημ.) Η Ρωσία και η οθωμανική αυτοκρατορία υπογράφουν την Συνθήκη τού Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας την λήξη τού Ρωσοτουρκικού πολέμου. Βάσει τής Συνθήκης αναγνωρίστηκε η αυτονομία των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, στις οποίες προετοιμάστηκε η Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται γιά την πιό φημισμένη ως προς την μεθερμήνευση των όρων της Συνθήκη –λόγω και τής σκόπιμης αοριστίας πολλών σημείων της – και συγκαταλέγεται στις ευφυέστερες διπλωματικές ενέργειες τής Ρωσίας. Την Συνθήκη δεν αποδέχτηκε ο Λάμπρος Κατσώνης και συνέχισε τον ένοπλο αγώνα του γιά την απελευθέρωση τού Γένους μαζί με τους Μανιάτες, έχοντας ως βάση το Πόρτο Κάγιο. 

1821.—Οι τούρκοι τής Μονεμβασιάς, κατόπιν τής στενής πολιορκίας τους από τούς Έλληνες, υπογράφουν πρωτόκολλο παραδόσεως τού φρουρίου στον Ι. Καντακουζηνό. Η παράδοση τής Μονεμβασιάς έγινε στις 23/7.

1822.—Κατά την διάρκεια τής θαλάσσιας πολιορκίας τής Εύβοιας, σκοτώθηκε ή πέθανε από οργανικά αίτια, ο Θρακιώτης αγωνιστής Αντώνης Βισβίζης. Το γεγονός αυτό ωθεί την σύζυγό του Δόμνα, να αναλάβει ως καπετάνισσα το πλοίο του και να συνεχίσει τον Αγώνα. Σημαντική και καθοριστική ήταν η συμβολή τού καπετάν Αντώνη στις μάχες που δόθηκαν στην Στυλίδα και την Αγία Μαρίνα, όπου συμμετείχαν οι Οδυσσέας Ανδρούτσος, Νικηταράς, Δυοβουνιώτης, Ζαφειρόπουλος, Κοντογιάννης, Σκαλτσάς και Πανουργιάς. Μυστηριώδης έμεινε ο θάνατός του. Κάποιοι λένε ότι προήλθε από συμφόρηση, ενώ άλλοι ότι ο Βισβίζης σκοτώθηκε την ώρα τής μάχης.

.—(21-25) Ο Δράμαλης κανονιοβολεί το Ναύπλιο και δέχεται αντίποινα από τούς Φιλέλληνες Άστιγγα, ΧανΑνεμάστα και Γέρβα. «Κανονιοβολισμός φρουρίου Ναυπλίου υπό Μαχμούτ πασά Δράμαλη και αντικανονιοβολισμός υπό των Φιλελλήλων Άστιγγος, Χάνη, Ανεμάστα και Γέρβα.»

1824.—«Άφιξις Ελληνικού στόλου εις Κάσσον οδηγουμένου υπό τού Γ. Σαχτούρη.»

1825.—«Έφοδος Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή προς άλωσιν τού φρουρίου Μεσολογγίου και αποτυχία. Μεγάλη νίκη Ελλήνων.» Ενεργείται γενική τουρκική επίθεση δυνάμεως 24.000 ανδρών, υπό τον Κιουταχή, κατά τού Μεσολογγίου. Οι τούρκοι αποτυγχάνουν γιά άλλη μία φορά να καταλάβουν την πόλη, και αναγκάζονται να επιστρέψουν στις βάσεις τους, εγκαταλείποντας 1.500 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1832.—(ν.ημ.) Λήξη τής Διασκέψεως Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των τριών Μεγάλων Δυνάμεων και τής τουρκίας, κατά την οποία υπογράφηκε ο «Διακανονισμός τής Κωνσταντινουπόλεως». Η οθωμανική αυτοκρατορία υπόγραψε μαζί με τις τρείς Δυνάμεις, αποδεχόμενη τα ελληνοοθωμανικά σύνορα στην γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Την ακριβή χάραξη ανέλαβε επιτροπή οροθετών. Η διάσκεψη ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου τού ίδιου έτους, (βλ. ημ.)

1834.—Δημοσιεύεται το Βασιλικό Διάταγμα σχετικά με την διακοπή τού φον Μάουρερ από μέλος τής Αντιβασιλείας. Ακολούθησε η επιστροφή του στην Βαυαρία κατόπιν διαταγής τού βασιλέα Λουδοβίκου Α΄. Ο φον Μάουρερ ως μέλος τής Αντιβασιλείας είχε προβεί στην (ανα)σύσταση των δικαστηρίων (τριμελών), τα οποία είχαν καταργηθεί μετά την δολοφονία τού Καποδίστρια. Συνέγραψε ένα τεράστιο νομοθετικό έργο, τον «Ποινικό Νόμο», ο οποίος δημοσιεύτηκε σε μετάφραση των Σχοινά και Πολυζωίδη.

1868.—(2/8 ν.ημ.) Γέννηση τού Διαδόχου (μετέπειτα βασιλέα) Κωνσταντίνου Α΄. Βασίλευσε στις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τούς νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό, έως την Μικρασιατική Καταστροφή. Απεβίωσε εξόριστος στο Παλέρμο τής Ιταλίας στις 11 Ιανουαρίου τού 1923.

1874.—Η ‘’αρχαιότερη’’ καταγραφή περί υποτυπώδους αθλητικής κινήσεως, βρίσκεται στο φύλλο τής σμυρναϊκής εφημερίδας «Ιωνική», στο οποίο γίνεται μνεία για το γυμναστήριο τού ιδιωτικού σχολείου Ισοκράτης, όπου δίνονταν μαθήματα σπαθασκίας και ραβδομαχίας και βεβαίως γυμναστικής.

1884.—Υπογράφεται η σύμβαση έργου γιά την διαπλάτυνση τού ποταμού Στρυμόνα, ώστε αυτός να καταστεί πλωτός.

1896.—(ν.ημ.) Το σώμα τού Μπρούφα κατευθυνόμενο προς το Βέρμιο, ήλθε αντιμέτωπο στο Καρά-Τσαΐρ με τουρκικό στράτευμα το οποίο κατάφερε να νικήσει, πιάνοντας αρκετούς αιχμαλώτους και πολεμοφόδια· τους αιχμαλώτους άφησε ελεύθερους την επομένη. Στην συνέχεια είχε δεύτερη σύγκρουση με τουρκικό απόσπασμα στην κορυφή τού Βερμίου και μετά χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η μία, υπό τις διαταγές τού Νάτσιου, κατευθύνθηκε προς την Φλώρινα, η άλλη υπό τις διαταγές τού Μπρούφα, βόρεια (βλ. 9/7 με το π.ημ.)

1900.—Ο Βρετανός πρεσβευτής Κωνσταντινουπόλεως, προβαίνει σε διάβημα στον σουλτάνο με σκοπό και αίτημα την απελευθέρωση Κρητών κρατουμένων.

1901.—Τρείς θάνατοι από ηλίαση στο Μεσολόγγι, με την θερμοκρασία να φθάνει στους 40 βαθμούς υπό σκιάν.

1904.—Λόγω των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούσαν στην Μακεδονία οι ληστρικές συμμορίες των βούργαρων, η Πύλη απέστειλε μεγάλα τμήματα στρατού στην Θεσσαλονίκη.

1905.—Το σώμα τού τρομερού Βορειοηπειρώτη καπετάν Μάλλιου, αποτελούμενο από 45 άνδρες, μετά το χθεσινό κατόρθωμα στο χωριό Πλιάστη (βλ. 20/6ου) οδεύει γιά την Γράμμουστα.

1907.—Το ελληνικό κομιτάτο ανακαλύπτει τον προδότη τού καπετάν Μητρούση Γκογκολάκη (βλ. 14/7ου), κάποιον Δίγκα, τον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες ‘’καθαρίζει’’.

1912.—Εξέγερση κατά τής οθωμανικής διακυβερνήσεως σημειώνεται στην αλβανία.

1913.—Γεννήθηκε στην Λίνδο τής Ρόδου ο λόγιος και πολιτικός Ιωάννης Ζίγδης.

.—Οι τούρκοι ανακαταλαμβάνουν την Αδριανούπολη από τούς βούργαρους.

1914.—Οι νεότουρκοι κήρυξαν γενική επιστράτευση όλων των εθνοτήτων και, από 19 ως 45 χρονών, κλήθηκαν όλοι υπό τα όπλα. Όσοι δεν παρουσιάζονταν μέσα σε έντεκα μέρες, κρίνονταν λιποτάκτες και καταδικάζονταν σε θάνατο. Η διαταγή τοιχοκολλήθηκε σε όλα τα τζαμιά, τις εκκλησίες, τα καφενεία, και γενικά σε όλα τα δημόσια κτήρια, και έχοντας την νομική της κάλυψη άρχισαν να εξοντώνουν όσους είχαν συμπεριλάβει στους μαύρους πίνακες με την κατηγορία τής λιποταξίας. Πρόκειται γιά την εκκίνηση των περίφημων «ταγμάτων εργασίας», τα οποία στοίχισαν χιλιάδες ψυχές…

1916.—Οι Ιταλικές αρχές απελαύνουν από την Ρώμη και άλλες Ιταλικές πόλεις, Έλληνες,  με το αιτιολογικό ότι είναι Γερμανόφιλοι (…)

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται στο Ντεμερτζή τής Μ. Ασίας.

1921.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας κατόπιν τής ελληνικής πιέσεως, οι τούρκοι υποχωρούν και οχυρώνουν τον Σαγγάριο ποταμό.

.—Στην Μόσχα λήγει το 3ο Συνέδριο τής Γ΄ Διεθνούς. Από τον βούργαρο Κολλάρωφ είχε τεθεί το ζήτημα τής αυτονομήσεως τής Μακεδονίας, στην οποία περιελάμβανε την τού «Βαρδάρ» (Γιουγκοσλαβική), την τού «Πιρίν» (βουργαρική) και την τού «Αιγαίου» (Ελληνική). Ο αντιπρόσωπος τού Κ.Κ.Ε. και Γενικός Γραμματέας του, Κ. Γεωργιάδης, αρνήθηκε να συμφωνήσει και προσπάθησε να ματαιώσει αυτή την επιδίωξη των βούργαρων. Σε λίγο ο Γεωργιάδης διώχθηκε από το Κ.Κ.Ε.

.—Ἡ διεθνὴς διάσκεψις τοῦ Δουνάβεως καὶ ὁ προοδευτικὸς μαρασμὸς τῆς Ἑλληνικῆς παρουσίας καὶ Ἑλληνικῆς ποταμοπλοΐας. Στὴν διεθνὴ διάσκεψη γιὰ τὸν Δούναβη, σὰν σήμερα ὑπογράφηκε τὸ «Σύμφωνο γιὰ τὸν καθορισμὸ τοῦ ὁριστικοῦ καταστατικοῦ τοῦ Δουνάβεως». Ἑκεῖ ἡ Ἑλλὰς ζήτησε τὴν διατήρηση τῆς πλήρους ἐλευθερίας στὴν ποταμοπλοΐα, αἴτημα τὸ ὁποῖο τὴν ἔφερε σὲ ἀντίθεση μὲ τὴν ῥουμανικὴ ἀντιπροσωπεία. Ἀποτέλεσμα ἦταν ἡ ἀπαγόρευση κυκλοφορίας στὸν Προῦθο πλοίων ὑπὸ ἑλληνικὴ σημαία, καθιστῶντας ὑποχρεωτικὴ τὴν ῥουμανική.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά αναδιαρθρώθηκε με την νέα ηγεσία της και δέχεται μικροεπιθέσεις εκ μέρους των τούρκων.

.—Ο Αρχιστράτηγος Γ. Χατζανέστης, με προσωπική διαταγή συνιστά την αποφυγή κάθε συγκρούσεως των δυνάμεών μας με τις φερόμενες ως «συμμαχικές» Δυνάμεις, κυρίως στην Θράκη.

1924.—Ο Ιωάννης Μεταξάς περιοδεύει στην Κεντρική Μακεδονία, επισκεπτόμενος προσφυγικούς συνοικισμούς.

.—Παραχωρείται οριστικά στην ομάδα Παναθηναϊκός, το γήπεδο τής “Περιβόλας” στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το 1933 θα αποκτήσει σκεπαστή κερκίδα ενώ θα είναι και το πρώτο γήπεδο με χορτάρι πανελλαδικά. Το 1981, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης θα το μετονομάσει σε «Απόστολος Νικολαΐδης», τιμώντας τον μεγάλο παράγοντα τού Π.Α.Ο. και τού ελληνικού αθλητισμού, που πέθανε στις 15/10/80.

1927.—Σκοτώθηκαν οι πιλότοι μας Μιχόπουλος και Πιερράκος στο Τατόϊ, συνεπεία αεροπορικού ατυχήματος.

1928.—Δύο μήνες μετά την μετάθεσή του στην Πρέβεζα, αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Ως δημόσιο υπάλληλο με πολύ καλή θέση τον περιέγραψε ο ποιητής Τέλλος Άγρας: «…πρόθυμο και περιποιητικό, τουλάχιστον στο φαινόμενο, ομιλητικό και συνετό, που χαμογελούσε συχνά, μα — παράξενο πράγμα! Ακριβώς αυτό το χαμόγελο ήταν το μόνο που φανέρωνε όλη του την πικρία! Χαμογελούσε, μπορεί να πει κανείς, μόνο με το μισό του πρόσωπο. Τ’ άλλο μισό έμενε όπως και πριν. Κι’ έτσι, η φυσιογνωμία του γινόταν, θαρρείς, ακανόνιστη, διχασμένη, δισυπόστατη· οι σφαίρες του έπληξαν την ζωή του, αλλά όχι την Ποίησή του.»

1930.—Ο δήμος τής Βιέννης, δίνει το όνομα τού Ρήγα σε μία οδό τού 17ου διαμερίσματος τής πόλεως. Η σχετική πλάκα αναφέρει: «Ρήγας-Φεραίος 1754—1798,  Έλλην, τής Ελευθερίας ποιητής».

.—Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός τού ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών – Πειραιώς με το λεγόμενο «Θηρίο», δηλαδή την γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

.—Θραύση κάνουν τα αφροδίσια νοσήματα στην χώρα μας. Η εξάπλωση τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, ενώ οι ανάγκες από γιατρούς, προσωπικό και ιατρεία είναι τεράστιες.

1931.—Ένας Έλληνας αξιωματικός τού πολεμικού ναυτικού, κατορθώνει να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό με κότερο.

1937.—Με το κυβερνητικό διάταγμα 149, ο Ντε Βέκι (De Vecchi), 13ος διοικητής τής Δωδεκανήσου, καταργεί τα Ελληνικά σχολεία. Όλα τα μαθήματα (πλην των θρησκευτικών), διδάσκονται στην Ιταλική γλώσσα. Αρκετοί δάσκαλοι απολύονται και διδάσκουν κρυφά στα σπίτια. 

1941.—Μέσα σε δύο ημέρες το υποβρύχιο ‘’Γλαύκος’’ στα ανοικτά τής Ρόδου, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Βασίλειο Αρσλάνογλου, βυθίζει δύο κατάφορτα ιταλικά ιστιοφόρα.

1943.—Συνεχίζοντας την καταστροφή των χωριών τού Νομού Πρεβέζης, οι Ιταλοί έρχονται αντιμέτωποι με αντάρτες και συνάπτουν μάχες. Λόγω των απωλειών τους, εισβάλουν γιά δεύτερη φορά στην Κλεισούρα μετά την 7η Ιουλίου (βλ. ημερομηνία) και προβαίνουν σε νέο ολοκαύτωμα. Έκαψαν 90 κατοικίες και εκτέλεσαν 21 αθώους ανθρώπους. Η εξ ίσου τραγική λεπτομέρεια γιά τους κατοίκους των χωριών τής περιοχής, είναι το γεγονός ότι μετά τις επιθέσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, και δεν επέστρεψαν παρά μόνον μετά την αποχώρηση και των Γερμανών (Οκτώβριος 1944)…

.—Λήγουν οι μάχες με τα αντάρτικα τμήματα τού Ζέρβα εναντίον των Ιταλών στο Μακρυνόρος. Ο Στυλιανός Χούτας κατάφερε να καθηλώσει γιά επτά ημέρες μία ολόκληρη ιταλική μεραρχία, η οποία έσπευδε στην Ιταλία γιά να ενισχύσει τον ιταλικό στρατό στην συμμαχική απόβαση στην Σικελία. Οι μάχες ξεκίνησαν στις 14 τού μήνα, με μεγάλες απώλειες γιά τους Ιταλούς και πολλά λάφυρα γιά τους άνδρες τού Ζέρβα.

1944.—Δεύτερη ημέρα τής μάχης στον προμαχώνα μεταξύ Ελλήνων ανταρτών των Εθνικών ομάδων τής Αντιστάσεως, ΕΑΟ – ΕΣΕΑ και βούργαρων. Δυστυχώς, εκτός από τους 25 τραυματίες που μετέφερε το τμήμα, απωλέσθηκαν άλλοι 28 τραυματιοφορείς και 20 συνοδοί. Από τους υπόλοιπους, δέκα αντάρτες μας οι οποίοι πέρασαν τον Στρυμόνα απήχθησαν από άνδρες τού ΕΛΑΣ, καταδικάστηκαν ως δήθεν «φασίστες» και εκτελέστηκαν.

.—Οι υπάνθρωποι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν τον άτυχο ιερέα Κωνσταντίνο Μώραλη. Είχε μεταβεί στην πρώτη ενορία του γιά να εξοικονομήσει λίγο σιτάρι, όπου και συνελήφθη λόγω αντιποίνων γιά την δολοφονία δύο Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες. Εκτελέστηκε στην Σκύδρα, αφού προηγουμένως βασανίστηκε σκληρά.

.—Οι Γερμανοί απαγχονίζουν πενήντα τέσσερεις ανθρώπους στο Χαρβάτι τής Αττικής.

.—Ο Ναπολέων Ζέρβας ζητά με έγγραφό του στο Αρχηγείο των Αθηνών, τον Ν. Βερίτση ως διοικητή τού Τάγματος των Βορειοηπειρωτών. Κατά την διάρκεια τού Αγώνα, οι αδελφοί τής Βορείου Ηπείρου στελέχωσαν δύο Τάγματα στο πλευρό τού Ναπολέοντα Ζέρβα.

.—Ημερομηνία θανάτου τού άτυχου εφημέριου και δημοδιδάσκαλου τού χωριού Καλέντζι, στο Αλιβέρι τής Εύβοιας, Γεωργίου Λαθουρά. Τον ιερέα απήγαγαν κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, και αφού τον ανάγκασαν να σκάψει ο ίδιος τον τάφο του, τον κατακρεούργησαν με τσεκούρι. (Άλλη πηγή αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου την 25η Αυγούστου.)

1946.—Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική των σχολείων, λειτούργησαν στην Δωδεκάνησο κατά το σχολικό έτος 1946-1947, 104 ελληνικά σχολεία με διδακτικό προσωπικό 379 (243 άρρενες, 136 θήλεις) και μαθητές 17.836 (άρρενες 9.819, θήλεις 8.017). Σύμφωνα με τα αρχεία τής Γενικής Επιθεωρήσεως Δωδεκανήσου, στις 21-7-1946 ο ισολογισμός Ταμείου είχε συνολική δαπάνη 18.291.200 ιταλικά φράγκα.

1950.—Η Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου, διοργάνωσε συλλαλητήριο στο καλλιμάρμαρο Στάδιο των Αθηνών. «Παρόντες ήταν όλοι οι ιερείς των Αθηνών. Στην μέση τού Σταδίου δημιουργήθηκε το περίγραμμα τής Κύπρου, στο κέντρο τού οποίου στήθηκε το βήμα, απ’ όπου ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων μίλησε απευθυνόμενος προς τις χιλιάδες τού λαού και προς το επίσημο κράτος, όπως και προς κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Με στεντόρεια φωνή συγκίνησε τους πάντες και έκανε το κυπριακό αίτημα πανελλήνιο».

1959.—Ανοίγουν τρείς νέες αίθουσες τού Μουσείου Ακροπόλεως των Αθηνών, με αριστουργήματα τής αρχαίας ελληνικής τέχνης.

1962.—Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.

1964.—Κυβερνητικό σχέδιο νόμου γιά τον εκδημοκρατισμό τού συνδικαλιστικού κινήματος, προβλέπει την αναλογική εκπροσώπηση των σωματείων σε όλα τα επίπεδα. Έντονες αντιδράσεις τής Γ.Σ.Ε.Ε. και τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

1965.—Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Αθήνα, καθώς στους δρόμους ρίχνονται ομάδες των λεγόμενων “Λαμπράκηδων”. Ο Σωτήρης Πέτρουλας σκοτώνεται στην γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε εκατόν πενήντα.

1968.—Με λειτουργία τού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στην Μητρόπολη των Αθηνών και ομιλία τού Γ. Παπαδόπουλου στο Ηρώδειο, αρχίζει το 19ο Κληρολαϊκό Συνέδριο τής Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

1971.—Κλείνει η Σχολή τής Χάλκης γιά να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως.

1974.—Η 33η Μοίρα καταδρομών κατέλαβε τις πρώτες οχυρωματικές γραμμές τού Αγίου Ιλαρίωνα. Υπό την πολεμική σημαία τής 33ης Μοίρας Καταδρομών, έπεσαν ή αγνοούνται, 66 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.

.—Σκοτώνεται στην Μονή τού Αγίου Ιλαρίωνα κατά την διάρκεια τής τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων Γεώργιος Κατσάνης. Προς τιμήν τού δρομέα του, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης έδωσε το όνομά του στο κλειστό γήπεδο τού «βόλεϊ».

.—Το Αλέξανδρος 1 μπήκε στον διάδρομο 290 στις 01:50 περιμένοντας άδεια απογειώσεως. Τα άλλα δύο αεροσκάφη θα ήταν έτοιμα σε 10 λεπτά λόγω υπάρξεως μίας μόνο γεννήτριας γιά την εκκίνηση των κινητήρων. Η άδεια ήρθε, αλλά ήταν γιά την Θεσσαλονίκη διότι ο διοικητής τής 2ης ΜΚ ζήτησε και πέτυχε την ματαίωση τής αποστολής. 

.—Πραγματοποιείται η Αποστολή  «ΝΙΚΗ» μεταφοράς τής 1ης Μοίρας Καταδρομέων από την Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο τής Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas τής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15, το ΝΙΚΗ-4 καταρρίφθηκε το ξημέρωμα τής 22ας Ιουλίου από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν οι τέσσερεις χειριστές και είκοσι εννέα επιβαίνοντες καταδρομείς. Ο τριακοστός διασώθηκε βαρύτατα τραυματισμένος. Άλλα 3 αεροσκάφη έπαθαν σοβαρές ζημιές και καταστράφηκαν στο έδαφος. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την αποστολή, όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες τής ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν, δεν έχουν τιμηθεί ακόμα από το Ελληνικό Κράτος.

.—Η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση τού Ο.Η.Ε. γιά κατάπαυση τού πυρός στην Κύπρο, μία μέρα μετά την τουρκική εισβολή.

.—Η νικηφόρα αερομαχία Ελληνικού ζεύγους αναχαιτίσεως τής Πολεμικής μας Αεροπορίας εναντίον τουρκικών που «θάφτηκε», και μάλιστα ουδέποτε οι ήρωες πιλότοι μας, Υποσμηναγός Γιάννης Δινόπουλος και Ανθυποσμηναγός Θωμάς Σκαμπαρδώνης έλαβαν έστω ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση.  Σε αυτήν καταρρίφθηκε το ένα τουρκικό μαχητικό ενώ το δεύτερο με πανικόβλητο χειριστή και με τελειωμένα καύσιμα έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση. Το περιστατικό αποσιωπήθηκε από τις Ελληνικές αρχές, ενώ στο αντίποδα, η τούρκικη προπαγάνδα διέδιδε ότι καταρρίφθηκαν Ελληνικά αεροσκάφη.

1975.—Εκδίδεται το πρώτο φύλλο τής καθημερινής απογευματινής εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Το τελευταίο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου τού 2011. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Μάγια Τεγοπούλου, η ίδια βλέποντας το αδιέξοδο των οικονομικών προβλημάτων τής εφημερίδας, είχε ζητήσει κατ’ επανάληψιν να κλείσει, με τους συνδικαλιστές να βρίσκονται απέναντί της. Η εκλιπούσα πλέον Τεγοπούλου, αναφέρθηκε τότε και στις υψηλότατες αμοιβές των δημοσιογράφων, όπως τού Σεραφείμ Φυντανίδη που έφταναν τα 60.000 ευρώ μηνιαίως…

1983.—Ισχυρότατοι άνεμοι πλήττουν την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Βόλο. Στο αεροδρόμιο τής Θεσσαλονίκης, οι ριπές έφθασαν μέχρι και τους 80 κόμβους.

1989.—Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται στην Άγκυρα γιά την σύλληψη 100 γυναικών στην Κύπρο, οι οποίες διαδήλωναν κατά τής τουρκικής κατοχής.

1991.—Μνημόσυνο γιά τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τελείται στην Μητρόπολη Αθηνών.

1993.—Η Εθνική Πινακοθήκη αρχίζει να εκθέτει έργα τού Άντι Γουόρχολ.

1994.—Την υποψηφιότητα τής Μαρίας Δαμανάκη γιά τον δήμο τής Αθήνας, αποφασίζει ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία τού ΣΥΝ.

1995.—Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στον δασώδη ορεινό όγκο τής νοτιοανατολικής Πεντέλης, αποτεφρώνοντας δάση και καταστρέφοντας κατοικημένες περιοχές.

1996.—Ο Λεωνίδας Σαμπάνης συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Ατλάντα, παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 59 κιλών, σηκώνοντας 137,5 κιλά στο αρασέ, 167,5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.Ο Σαμπάνης χάνοντας στην τρίτη προσπάθεια τού αρασέ τα 140 κιλά, έχασε ταυτόχρονα και το πλεονέκτημα που θα είχε έναντι των αντιπάλων του στο ζετέ. Στην πρώτη του προσπάθεια είχε σηκώσει 162.5 κιλά, ενώ λίγο αργότερα οι αντίπαλοί του σήκωσαν 165 κιλά. Τα 167,5 κιλά κατάφερε να σηκώσει με την τρίτη προσπάθεια, ανεβαίνοντας έτσι στην δεύτερη θέση τού βάθρου.

2000.—Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση στέκει πλήρως απαθής μετά το γεγονός τής 5ης Ιουλίου, επτά Ηπειρώτες και Δυτικομακεδόνες βουλευτές, καταθέτουν  ερώτημα γιά την «Απελευθερωτική ταξιαρχία Τσαμουριάς».

2001.—Η εφημερίδα «Απογευματινή» αποκαλύπτει την δράση κέντρου εκπαιδεύσεως αλβανών Τσάμηδων, οι οποίοι καθοδηγούνται τόσο από το αλβανικό λόμπι των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και τής τουρκίας.

2002.—Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις γιά την 17Ν: Ένα ακόμη άτομο, ο Θωμάς Σερίφης προσέρχεται στην εισαγγελία από το Μόρφιο Θεσπρωτίας στην Αθήνα, όπου ανακρίνεται και τελικά συλλαμβάνεται γιά πιθανή συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Εισαγγελέας ποινικής διώξεως, τού απαγγέλλει βαριές κατηγορίες γιά συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, εκρήξεις κατά συρροή, ληστείες κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Σερίφης ομολογεί τα πάντα ενώπιον τού Εισαγγελέα.

2003.—Δικαιοσύνη γιά τον χαμό των 81 επιβατών και μελών τού πληρώματος τού “Εξπρές Σάμινα” έρχεται ν’ απονείμει το πόρισμα τού Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση τού Συμβουλίου, επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α΄μηχανικό, Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δεν θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες τού μηχανοστασίου ήταν κλειστές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη εάν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Ενώ ο ήρωας που υπηρετούσε την θητεία του, στρατιώτης Βασίλης Ραχούτης, έδωσε την ζωή του παλεύοντας με τα κύματα γιά να σώσει συνανθρώπους του, ο υπουργός Ναυτιλίας τού Πα.Σο.Κ Χρήστος Παπουτσής, έμεινε στην («πρωτότυπη») δήλωση : «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»(!).

2017.—Σεισμικὴ δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμῶν τῆς κλίμακας Ρίχτερ ἔπληξε στὴν 01:31 τὴν νῆσο Κῶ, σύμφωνα μὲ ἐκτίμηση τοῦ Γεωδυναμικοῦ Ἰνστιτούτου τοῦ Ἐθνικοῦ Ἀστεροσκοπείου Ἀθηνῶν. Τὸ ἐπίκεντρο τοῦ σεισμοῦ ἐντοπίστηκε στὸν  θαλάσσιο χῶρο περίπου 15-16,3 χιλιόμετρα βορειοανατολικὰ  τῆς Κῶ, καὶ 10,3 χλμ ἀπὸ τὶς ἀκτὲς τῆς Ἀλικαρνασσοῦ, ἐνῶ τὸ ἑστιακὸ βάθος ἐκτιμήθηκε στὰ 8 χιλιόμετρα. Ζημιὲς καὶ θύματα εἶχε μόνον ἡ Κῶς. Δύο νεκροί (ἕνας τοῦρκος κι΄ ἕνας Σουηδός) καὶ πολυτραυματίες εἶναι ὁ ἀπολογισμός σὲ ἀνθρώπινα θύματα.  Τέσσερεις πολυτραυματίες μεταφέρθηκαν στὴν Κρήτη ἐκ τῶν ὁποίων ὁ ἕνας ἀκρωτηριάστηκε καὶ στὰ δύο του πόδια. Ρηγματώσεις παρουσιάστηκαν στὸ λιμάνι τῆς Κῶ, ἐνῶ καταστράφηκαν ἐμπορεύματα καὶ ἐξοπλισμός καταστημάτων. Τὸ  μόνο εὐχάριστο ἦταν ἡ κατάρρευση τοῦ μιναρὲ τοῦ τζαμιοῦ Ντεφτερντάρ, στὴν πλατεία Ἐλευθερίας. Ὁ σεισμὸς ἔγινε αἰσθητὸς  στὴν Ῥόδο καὶ στὰ ἄλλα νησιᾶ τοῦ νοτιοανατολικοῦ Αἰγαίου, ἐνῶ ἡ Ἀλικαρνασσός  χτυπήθηκε ἀπὸ μικρὸ θαλάσσιο σεισμικὸ κῦμα τὸ ὁποῖο παρέσυρε ἀντικείμενα ποὺ βρίσκονταν κοντά στὶς ἀκτές.

2019.—Ο αυτοαποκαλούμενος «πρόεδρος τής Τσαμουριάς», Φεστίμ Λατό, φέρεται να σκοτώθηκε στην Ολλανδία, όπως γράφουν τα αλβανόφωνα μέσα ενημερώσεως, αλλά και οι φίλοι του στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αλβανοτσάμηδες και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρός τους, Φεστίμ Λατό, δημιούργησαν την λεγόμενη «Δημοκρατία τής Τσαμουριάς»-«Republika e Çamëricë» και μάλιστα, υπέγραφαν διαβατήρια στα μέλη τής ανύπαρκτης κυβερνήσεως. Η δολοφονία τού Λατό, σύμφωνα με το ολλανδικό δημοσίευμα, έγινε γιά εκδίκηση λόγω εξαπατήσεως δεκάδων θυμάτων με σκοπό το κέρδος, μεταξύ αυτών επιχειρηματιών, συμβολαιογράφων και πρώην συνεργατών του.Το ποσό που καταχράστηκε έφτασε τα επτά εκατομμύρια ευρώ και όπως σημειώνεται, κατόρθωσε να αποσπάσει χρήματα ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Ο αλβανός απατεώνας κατάφερε να μπει σε διεθνείς οργανισμούς, διοργάνωσε συνέδρια και πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Παλάτι τής Ειρήνης στην Χάγη.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση