ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Πεσόντες στὴν ἀεροαποβατικὴ ἐπιχείρηση “ΝΙΚΗ”
22 Ιουλίου

838.—Ο αραβικός στρατός με επικεφαλής τον χαλίφη Αλ Μουτασίμ, συντρίβει τον ρωμαϊκό στην πόλη Δαζιμώνα κοντά στην Άγκυρα, την οποία και καταλαμβάνει, ενώ ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος, μόλις διέφυγε την αιχμαλωσία. Στην συνέχεια στις 12 Αυγούστου, οι Άραβες κατέλαβαν το Αμόριο, έδρα τού Θέματος των Ανατολικών και γενέθλια πόλη τού Αυτοκράτορα. Μετά την νικηφόρα εκστρατεία των ρωμαϊκών στρατευμάτων κατά των Αράβων το 837 και την ενίσχυση των Περσών επαναστατών εναντίον τους στα πλαίσια διπλωματικών κινήσεων, ο Αλ Μουτασίμ ήθελε να πάρει την εκδίκησή του.

968.—Ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Β΄ ενώ πριν τρείς ημέρες έστειλε μέρος τού στόλου μας γιά να βοηθήσει τον Ιταλό ηγεμόνα Αδαλβέρτο κατά  τού Όθωνα Α΄ τής Γερμανίας,  αναχωρεί από την Βασιλεύουσα γιά εκστρατεία εναντίον των μωαμεθανών στην Ανατολή.

1686.—Επτά Έλληνες διοικητές τουρκικής κανονιοφόρου, αυτομολούν και ενώνονται με τον στόλο των Ενετών.

1687.—Ο Μοροζίνι με 14.000 άνδρες αποβιβάστηκε στις Ιτιές, δυτικά των Πατρών, και αντιμετώπισε με επιτυχία τις συνεχόμενες επιθέσεις τού τρομερού τουρκικού ιππικού. Ο Αχμέτ πασάς έχασε 2.000 στρατιώτες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πάτρα καταφεύγοντας στο φρούριο τού Ρίου. Εκεί όμως ο βενετικός στόλος με ναύαρχο τον Σανούδο, κανονιοβόλησε το φρούριο και τον έτρεψε σε φυγή.

1806.—Νέα αποστολή τού Γ. Βούλγαρη από την Ύδρα, εναντίον πειρατών, την οποία τού ανέθεσε ο τούρκος ναύαρχος. Αυτή την φορά κυνήγησε Καρυστινό καράβι με είκοσι επτά άνδρες (βλ. & 4 Φεβρουαρίου 1803).

1821.—(21 & 22) Καταστροφή των τούρκων στην μάχη τής Αμπέλου Κρήτης. Σώμα Γερλήδων αποτελούμενο από εννιακόσιους εξήντα άνδρες (τους επίσημους), με αρχηγό τον Ομέρ Εφένδη, ξεκίνησε από το Ηράκλειο γιά να δρέψει και αυτό τμήμα τής δόξας από την καταστροφή των Σφακίων.  Εισήλθε στα Σφακιά από τον Καλλικράτη και διανυκτέρευσε εκεί στις 20 Ιουλίου. Την επομένη στην θέση Άμπελος Ασφένδου οι καπετάνιοι Μανουσέλης, Δεληγιαννάκης, Μανουσογιαννάκης, Βουρδουμπάς, Πωλογεωργάκης και Πρωτοπαπαδάκης με τριακόσιους πενήντα άνδρες, κτύπησαν τους νέους εισβολείς· η μάχη κράτησε δύο ημέρες και έληξε με την ολοκληρωτική σφαγή των εχθρών. Από όλους, έμειναν και παραδόθηκαν πενήντα τέσσερα άτομα τα οποία αργότερα εκτελέστηκαν.

1822.—(22-23«Εξήλθον ξιφήρεις και υπό την ηγεσίαν τού Κρεβατά, Γιατράκου, Π. Κολοκοτρώνη, Γ. Μαυρομιχάλη, Δ. Πλαπούτα, οι εντός τού φρουρίου Άργους πολιορκούμενοι Έλληνες και εσώθησαν άπαντες.» Οι πολιορκημένοι από τον Δράμαλη Έλληνες στο φρούριο τού Άργους, εξέρχονται ξιφήρεις και διασκορπίζουν τους τούρκους, φτάνοντας σώοι στο στρατόπεδο τού Κολοκοτρώνη.

.—(21-25«Κανονιοβολισμός φρουρίου Ναυπλίου υπό Μαχμούτ πασά Δράμαλη και αντικανονιοβολισμός υπό των Φιλελλήλων Άστιγγος, Χάνη, Ανεμάστα και Γέρβα.»

1823.—Στην θέση Παναγίτσα των Βρυσακίων Χαλκίδος, οι Έλληνες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, επιτίθενται εναντίον των τούρκων και τους νικούν. «Μάχη παρά το όρος Παγώντα των Βρυσακίων τού Δήμου Κηρέως τής Επαρχίας Χαλκίδος και νίκη Ελλήνων, ων αρχηγοί ήσαν οι Οδυσσεύς Ανδρούτσος και Στ. Νικολάου κατά Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη.»

1825.—Ο Ελληνικός Στόλος κατόπιν σκληρής ναυμαχίας έξω από το Μεσολόγγι, κατορθώνει και διασκορπίζει τον τουρκικό στόλο εφοδιάζοντας την ηρωική πόλη.

.—Ο οπλαρχηγός Γρηγοριάδης με τούς άνδρες του, κατανικά τον στρατό τού Ιμπραήμ στις Άνω Καρυές Αρκαδίας.

1826.—Κριεζώτης, Μαυροβουνιώτης, Νάκος Πανουργιάς και άλλοι αρχηγοί, ενώνονται με το στράτευμα υπό τις διαταγές τού Καραϊσκάκη στην Ελευσίνα.  Οι δύο οπλαρχηγοί, Βάσσος και Κριεζιώτης, συνέχισαν να αγωνίζονται εναντίον τού Ομέρ Πασά από την Κάρυστο, ο οποίος εισέβαλε στην Αττική μαζί με τον Κιουταχή γύρω στα μέσα Ιουλίου τού 1826. Κατόρθωσαν να ελέγχουν την Κάζα και τα Δερβενοχώρια με μικρή δύναμη ανδρών, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις τού Κιουταχή γιά υποταγή με αντάλλαγμα μεγάλες αμοιβές. Ο Καραϊσκάκης όταν επέστρεψε από το Ναύπλιο ως Γενικός Αρχηγός, ζήτησε την γνώμη τους γιά το καταλληλότερο μέρος συγκροτήσεως στρατοπέδου. Αρχικά έγινε λόγος να στήσουν το στρατηγείο στον Πειραιά, πληροφορούμενος όμως την επομένη ότι ο Κιουταχής κατέλαβε το Μετόχι τού Αγίου Σπυρίδωνα, αποφάσισε να συγκεντρώσει τον στρατό του στην Ελευσίνα. Η θέση τής Ελευσίνας είχε πολλά πλεονεκτήματα, διότι αφ’ ενός τους έδινε την δυνατότητα παρεμποδίσεως ανεφοδιασμού τού Κιουταχή και αφ’ ετέρου θα μπορούσαν να επικοινωνούν με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, να επιτίθενται κατά τού τουρκικού στρατοπέδου και να έρχονται σε επαφή με την φρουρά τής Ακροπόλεως.

1829.—Η Δ΄ Εθνική Συνέλευση στο Άργος αποφασίζει την ίδρυση Γερουσίας.

1905.—Κατόπιν απάνθρωπων εξευτελισμών,  τα μέλη τής συμμορίας τού Μήτρου Βλάχου κατακρεουργούν τις Χριστίνα Δέλλιου και Βασιλική Ράμμου, από την Όστιμα τής Μακεδονίας. Οι άτυχες Ελληνίδες είχαν αρνηθεί να εκβουργαριστούν. Την ίδια ημέρα, στο Κουμανίτσοβο,  οι αιμοχαρείς βούργαροι κατασφάζουν και την ογδοντάχρονη Φιλιώ Γρηγορίου και την Σουλτάνα Νικολάου.

.—Ανθελληνικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Βουκουρέστι. Πρωτάκουστες οι ύβρεις και οι προσβολές εναντίον τής Πατρίδας μας.

1906.—Οι βούργαροι πυρπολούν την Στενήμαχο και σφάζουν πολλούς  από τους Έλληνες κατοίκους  της.

1907.—Συμπλοκή των Μακεδονομάχων τού Καραπάνου με αιμοδιψείς βούργαρους στην περιοχή «Καλύβια Γιαννακούλα» τού όρους Βόρα.

1908.—Οι Μακεδονομάχοι, στα πλαίσια τής συμφωνίας με τους νεότουρκους, αρχίζουν την παράδοση τού οπλισμού τους και την διάλυση των σωμάτων τους.

1913.—Συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξούσιων των εμπόλεμων κρατών, γιά την σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση τής βουργαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, την Δράμα και την Καβάλα.

1915.—Οι Σύμμαχοι, μάς παραχωρούν μεν την Σμύρνη, αλλά, με αντάλλαγμα γιά την εκχώρηση τής Καβάλας στους βούργαρους. Η κυβέρνηση Βενιζέλου το είδε θετικότατα.(…)

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

1920.—Κατόπιν μεγάλης διπλωματικής πιέσεως από τους δήθεν «Συμμάχους», οι τούρκοι αποδέχονται και υπογράφουν τις αποφάσεις τής Διασκέψεως στην πόλη Σπα τού Βελγίου. Οι «Σύμμαχοι» απείλησαν την τουρκία ότι εάν δεν υπογράψει, η Κωνσταντινούπολη θα πάψει να είναι πρωτεύουσά τους εφόσον θα υφίστατο σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Οι τούρκοι υποχώρησαν, συνυπογράφοντας σαν σήμερα.

.—Καταγγελία τού Συμφώνου Βενιζέλου-Τιτόνι εκ μέρους τής Ιταλίας (ν.ημ.) Η συμφωνία Βενιζέλου – Τιτόνι (στις 29 Ιουλίου 1919 στο Παρίσι) τελικά δεν ίσχυσε, καθώς η Ιταλία ισχυρίστηκε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι αξιώσεις της στην Μικρά Ασία οι οποίες προβλέπονταν από την συμφωνία. Αποτέλεσμα,  η καταγγελία της από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών κόμη Σφόρτσα σε συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Βενιζέλο (βλ.& 9/7).

.—Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Ντεμερτζή.

.—Με την κατάληψη τής γραμμής Προύσας-Τσεντίζ-Ουσάκ, λήγει η πρώτη περίοδος των επιχειρήσεων τού Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία.

1921.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας συνάπτονται μικροσυμπλοκές μεταξύ Ελλήνων και τούρκων.

1922.—Η Κυβέρνηση τής Ελλάδος αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την οικονομική κατάσταση τής χώρας και να μελετάει τα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα και ιδίως τις ανάγκες τού στρατεύματος, οι οποίες απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά.

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία οχυρώνεται και δέχεται επιθέσεις περιπόλων.

1929.—Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει την διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

1930.—Μετά τα εγκαίνια τού νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία τής Ομόνοιας, στην πρωτεύουσα Αθήνα αρχίζει την λειτουργία του ο νέος σταθμός τού ηλεκτρικού.

1935.—Νέος πατριάρχης Ιεροσολύμων εκλέγεται ο πρώην Ιορδάνου, Τιμόθεος Α΄. Η καταγωγή τού πατριάρχη ήταν από την Σάμο. Μετά από την αποφοίτησή του από την  Θεολογική Σχολή τού Σταυρού και την χειροτόνησή του σε διάκονο, σπούδασε στο πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης αγγλική γλώσσα και αρχαιολογία. Γι’ αυτό εξ άλλου ως Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου, συγκρότησε την αρχαιολογική υπηρεσία τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

1941.—Το υποβρύχιο «Γλαύκος», βύθισε ένα επίτακτο από τον γερμανικό στρατό κατοχής  ελληνικό πετρελαιοκίνητο, κοντά στο Καστελλόριζο.

1942.—Δύναμις ισχυρά Ιταλών, επιδραμούσα εις Κάτω Σιατερλί Φαρσάλων, αφού συνήψε μάχην και κατέβαλε απομακρύνασα την δύναμιν τού Αρχηγείου Φαρσάλων, τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας (ΕΣΑΠ), ενέπρησε τα οικήματα τού Γρηγορίου Σούρλα, διαρπάσασα 2.000 αιγοπρόβατα.

1943.—Κατά την διάρκεια διαδηλώσεως περίπου διακοσίων χιλιάδων Ελλήνων  που έγινε στην Αθήνα εναντίον τής σχεδιαζόμενης από τις Αρχές Κατοχής πολιτικής επιστρατεύσεως, αλλά και τής αναγγελθείσας επεκτάσεως τής βουργαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, οι Γερμανοί δολοφόνησαν  είκοσι δύο και τραυμάτισαν πάνω από εκατό διαδηλωτές.

.—Επιτυχής ολοκλήρωση τής δεύτερης φάσεως τού επιχειρησιακού σχεδίου «Άνιμαλς», κατά την οποία διεξήχθη η Μάχη τού Μακρυνόρους διάρκειας μεγαλύτερης από μία εβδομάδα. Στην διάβαση τού Μακρυνόρους, γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούσαν να φτάσουν στην Άρτα, ακινητοποιήθηκαν από μία δύναμη 450 ανδρών υπό τον Στυλιανό Χούτα και υπέστησαν απώλειες σχεδόν χιλίων ανδρών. Η μάχη ξεκίνησε από τις 7 Ιουλίου και έληξε με επιτυχία στις 22 τού ίδιου μήνα. Το επιχειρησιακό σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο τού 1943 στον ελλαδικό χώρο, και εκτελέστηκε από τις ελληνικές ομάδες ανταρτών. Είχε προηγηθεί η επιχείρηση «Χάρλινγκ», γιά την ανατίναξη τής γέφυρας τού Γοργοπόταμου τον Νοέμβριο τού ’41. Το σχέδιο «Άνιμαλς» σκοπό είχε τον αντιπερισπασμό των δυνάμεων τού Άξονα, ώστε να παραπλανηθούν και να πιστέψουν ότι οι Σύμμαχοι σκόπευαν να αποβιβαστούν στην Ελλάδα έπειτα από την νίκη στο Μέτωπο τής Βορείου Αφρικής. Σχέδιο αποβάσεως υπήρχε, όμως δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά στην Σικελία, όπως και εν τέλει συνέβη στις 10 Ιουλίου 1943.

.—Αρχίζει ο χαλασμός τού χωριού Αγία Αναστασία στην Ήπειρο. Την πρώτη ημέρα, οι αποκτηνωμένοι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό και έκλεψαν τα πάντα. Αφού έκλεψαν παντός είδους τρόφιμα, σκεύη, ως και μικρά και μεγάλα ζώα, κατόπιν προέβησαν στην πυρπόληση τού σχολείου και 41 οικιών. Την επόμενη ημέρα, άρχισε η μεγάλη σφαγή..

.—Η άγρια δολοφονία του ιερέα Αργύριου Σούκα, από τους απάνθρωπους και κτηνώδεις Γερμανούς. Ο άτυχος εφημέριος τού χωριού Παγκράτιο, τής Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, συνελήφθη από τους Γερμανούς και βασανίστηκε απάνθρωπα. Τελικά, οι αγριάνθρωποι τον δολοφόνησαν με τις λόγχες τους, στην θέση «Τρία ρέματα» (κατά άλλους στα «Τρία πλατάνια»). Άλλη πηγή, αναφέρει τον μαρτυρικό θάνατο τού άτυχου ιερέα στις 19 Ιουλίου.

.—Μετά από βασανιστήρια δύο μηνών, οι κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ, δολοφονούν στην Μυγδαλιά τής Γορτυνίας τον Ιερομόναχο και Ηγούμενο τής Ι. Μονής Κερνίτσης, στην Μεγαλούπολη τής Πελοποννήσου, Κλεόπα Σταθόπουλο. Τον δούλο τού Θεού είχαν απαγάγει ήδη από τον μήνα Μάϊο.

.—Μετά από την υπογραφή κοινής συμφωνίας στο χωριό Περτούλι Τρικάλων, μεταξύ των μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ και τής Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), ιδρύεται τριμελές κοινό Στρατηγείο γιά τον συντονισμό τής δράσεώς τους εναντίον τού κατακτητή. Στην συμφωνία αυτή προσχώρησε αργότερα και η οργάνωση τής ΕΚΚΑ (5/42 Σύνταγμα), εκπρόσωπος τής οποίας συμμετείχε στο κοινό Στρατηγείο.

1944.—Ολοκληρώνεται στο Μπρέτον Γούντς τού Νιού Χάμσαϊρ των Η.Π.Α., το Χρηματοπιστωτικό Συνέδριο (1-22 Ιουλίου) στο οποίο έλαβε μέρος και η Ελλάδα. Σκοπός τού Συνεδρίου ήταν η λήψη οικονομικών ρυθμίσεων γιά τον μεταπολεμικό κόσμο μετά την αναμενόμενη ήττα τής Γερμανίας και τής Ιαπωνίας. Σ’ αυτό έλαβαν μέρος εμπειρογνώμονες οι οποίοι εκπροσωπούσαν σαράντα τέσσερα κράτη, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάς. Κατά την διάρκειά του, συντάχθηκαν δύο σχέδια· γιά την Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (IBRD), η οποία θα χορηγούσε μακροπρόθεσμα κεφάλαια στα κράτη που χρειάζονταν επειγόντως την ξένη βοήθεια, και γιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ. ή IMF) το οποίο θα χρηματοδοτούσε βραχυπρόθεσμες  ανισορροπίες στις διεθνείς πληρωμές, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η IBRD συστάθηκε στα τέλη τού 1945 και το I.M.F. το 1946. Η προοπτική πάντως λειτουργίας των δύο αυτών μηχανισμών στηρίξεως δεν ήταν μακροπρόθεσμη, και δηλώθηκε ότι θα έπρεπε να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα. Μετά το τέλος τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γιά την Ευρώπη άρχισε μία μακρά περίοδος ανασυγκροτήσεως και οικονομικής αναπτύξεως έτσι ώστε να ανακάμψει. Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός χρησίμευσε αρχικά ως βασικό αποθεματικό νόμισμα, τελικά κέρδισε έδαφος το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα που συνδέεται με την τιμή τού χρυσού. Όμως, το 1971 επί προεδρίας Ριχάρδου Νίξον, το σύστημα τού Μπρέτον Γούντς κατέρρευσε όταν αποφασίστηκε η διακοπή τού δεσμού ανάμεσα στο δολάριο και τον χρυσό. Έτσι αποφασίστηκε ότι το ένα τρίτο τού χρυσού μπορούσε να καλύψει το ποσό των δολαρίων σε ξένα χέρια. Αποτέλεσμα αυτής τής μεταβάσεως ήταν η εκτόξευση τής τιμής τού πετρελαίου, τραπεζικές χρεοκωπίες και πληθωρισμός, καθώς και το άνοιγμα τού δρόμου γιά την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

1947.—Στην ευρύτερη περιοχή τής Ηπείρου, ολοκληρώνεται η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Κόραξ», η οποία είχε σκοπό την πάταξη τού κομμουνισμού. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος χιλιάδες στρατού, ενώ είχε ξεκινήσει από την 21η Ιουνίου.

.—Η ματωμένη Νιγρίτα τού λεγόμενου «εμφύλιου» και η εισβολή των κομμουνιστών στην πόλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός» τής 23/7/1947, «[…] κομμουνιστικαί συμμορίαι ενήργησαν τας πρωϊνάς ώρας (21 προς 22.7.1947) επιδρομήν κατά τής […] Νιγρίτης […]. Την επίθεσιν ενήργησαν 300 συμμορίται.[…] Ούτοι κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν το φυλάκιον τής ανατολικής πλευράς, εισήλθον εις την πόλιν, εντός τής οποίας επηκολούθησε σκληρά μάχη σώμα προς σώμα μετά τής […] χωροφυλακής και η οποία διήρκεσε μέχρι τής 3ης πρωινής. […] Οι συμμορίται κατέσφαξαν 30 πολίτας, αδιακρίτως φύλου και φρονημάτων.[…] Προσεπάθησαν επίσης να απαγάγουν τους εντός των φυλακών ευρισκομένους αναρχικούς, οι οποίοι όμως ηρνήθησαν να (τους) ακολουθήσουν. […]Κατόπιν τής αρνήσεως αυτής […] οι συμμορίται έρριψαν εναντίον των χειροβομβίδας φονεύσαντες 4 και τραυματίσαντες άλλους 4 εξ αυτών. Σοβαράς βλάβας υπέστη το ταχυδρομείον. […] Απετεφρώθησαν 13 οικίαι. Τας πρωϊνάς ώρας, τμήμα τής χωροφυλακής Σιτοχωρίου έσπευσε προς ενίσχυσιν […] τη βοηθεία δε τού πυροβολικού, η συμμορία κατεδιώχθη φεύγουσα προς Κερδύλλια όρη. […] Αι απώλειαι των επιτεθέντων αναρχικών ανέρχονται εις 12 νεκρούς και πολλούς τραυματίας.»

1949.—Εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

1951.—Ο βασιλέας Παύλος απευθύνει νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα γιά τον σχηματισμό κυβερνήσεως ευρέως συνασπισμού.

1959.—Λήγει η δίκη τού Μανώλη Γλέζου και άλλων κομμουνιστών ενώπιον τού Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών, κατά την οποία καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, με την κατηγορία τής κατασκοπείας υπέρ τής (αγαπημένης πατρίδας τους) Ε.Σ.Σ.Δ. Συγκεκριμένα ο Γλέζος, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής τής εφημερίδας “ΑΥΓΗ”, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, τετραετή εκτόπιση και οκταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Καταδικάστηκαν ακόμα πέντε, ενώ εννέα απαλλάχτηκαν των κατηγοριών. Ο ίδιος ο πρόεδρος τού Ανώτατου Σοβιέτ, στρατάρχης Βοροσίλωφ, είχε στείλει μήνυμα στον βασιλέα Παύλο εκφράζοντας την ανησυχία του γιά την τύχη τού Γλέζου. Τελικά, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο τού 1962.

1960.—Η Ιωάννα Κοντώση ισοφαρίζει στην Αθήνα με 12,4 την καλύτερη επίδοση των 100 μέτρων γυναικών, που είχε πετύχει πριν από τον πόλεμο η Δομνίτσα Καβουνίδου-Λανίτου, η οποία ήταν και η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1963.—Υπογράφονται στην Ιαπωνία τα συμβόλαια γιά την ναυπήγηση δύο γιγαντιαίων πετρελαιοφόρων μεταξύ εκπροσώπου τού Αριστοτέλη Ωνάση και τής Ιαπωνικής εταιρίας “Ισικαβατζίμα – Χαρίμα”.

.—Με επιβολή κυρώσεων στους λουόμενους σε μολυσμένες από αποχετεύσεις περιοχές απειλεί το υπουργείο Πρόνοιας. Λουόμενοι στο Φαληρικό Δέλτα, ξυλοκόπησαν αγρίως λιμενοφύλακα που τους συνέστησε να μην κάνουν μπάνιο σε απαγορευμένη περιοχή τής Φαληρικής παραλίας.

1964.—Αιματηρές συγκρούσεις εργατών και χωροφυλάκων, με δεκάδες τραυματίες στο Λαύριο, κατά την διάρκεια απεργίας στην κλωστοϋφαντουργία “Καρέλα”.

1970.—Αεροπειρατεία σημειώνεται σε αεροπλάνο τής Ολυμπιακής στον εναέριο χώρο πάνω από την Ρόδο. Παλαιστίνιοι ζήτησαν από την ελληνική Κυβέρνηση την απελευθέρωση συντρόφων τους.

1974.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., διατάσσει κατάπαυση τού πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ.. Την ίδια ώρα οι τούρκοι παραβιάζουν την εντολή…

.—Η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την σύμφωνη γνώμη τού διορισμένου ως Προέδρου τής λεγόμενης Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, υπαναχωρεί στην απόφασή της, και αφήνει αβοήθητη την Κύπρο στις ορδές τού ΑΤΤΙΛΑ.

.—(Ξημέρωμα τής 22/7) Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, το αεροσκάφος Noratlas τής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (ΝΙΚΗ 4), καταρρίφθηκε από φίλια πυρά κατά την διαδικασία προσγειώσεώς του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Νεκροί οι: Παναγόπουλος Βασίλειος (κυβερνήτης), Συμεωνίδης Στέργιος (συγκυβερνήτης), και τα μέλη τού πληρώματος Δάβαρης Γεώργιος και Άνθιμος Ηλίας.  http://www.pasoipa.org.gr/

.—(Ξημέρωμα τής 22/7) Οι καταγόμενοι από τον Νομό Έβρου καταδρομείς, Χριστόδουλος Δοϊτσίδης και Χρίστος Χατζόπουλος, πέρασαν στην αθανασία όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε γιά να υπερασπιστούν την Κυπριακή Γη. Ήταν μεταξύ των 30 καταδρομέων τού ΝΙΚΗ 4 που επέβαιναν στο μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas τής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Είχαν απογειωθεί από την Κρήτη το βράδυ τής 21ης Ιουλίου.

.—114 Π.Μ. (Τανάγρα) Ο ανθυποσμηναγός Δημήτριος Χατζηαντωνίου, ετών 26, τής 343, μετά από αναχαίτιση τουρκικού σχηματισμού εκτελεί αναγκαστική προσγείωση λόγω απώλειας καυσίμων. Το αεροσκάφος αναφλέγεται και καταστρέφεται ολοσχερώς φονεύοντας τον χειριστή.

.—Το πρωί όλα τα εν ενεργεία ΝΟΡΑΤΛΑΣ προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα. Το απόγευμα ελήφθη απόφαση επαναλήψεως τής αποστολής ΝΙΚΗ σε μικρότερη κλίμακα και με 4 μόνο αεροσκάφη, λόγω βλαβών των περισσοτέρων. Η αποστολή θα ήταν μεταφορά και ρίψη εφοδίων στην περιοχή Πάφου.

.—Το πρωί τής Δευτέρας 22 Ιουλίου 1974, οι αλεξιπτωτιστές-καταδρομείς τής Α΄ Μ.Κ. μεταφέρθηκαν με κάθε μυστικότητα στον χώρο τής Ιερατικής Σχολής Λευκωσίας.

.—ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Στις 05:15 ακυρώθηκε λίγο πριν από την απογείωσή της, η αποστολή βομβαρδισμού τής τουρκικής αποβάσεως στην Κυρήνεια. Ήταν αποστολή αυτοκτονίας που εκουσίως και με ακμαιότατο ηθικό θα επιτελούσαν οι αεροπόροι μας, οι οποίοι λόγω τής μη δυνατότητας ανεφοδιασμού με καύσιμα, μετά το πέρας τής αποστολής θα κατευθύνονταν -αν μπορούσαν- προς Βυρηττό.

.—Η 33η μοίρα καταδρομών αντεπιτέθηκε γιά να εξαλείψει το προγεφύρωμα των τούρκων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Λεπτομέρειες από το προσωπικό ημερολόγιο τού αστυνομικού Πολύδωρα Γεωργιάδη αναφέρουν τα ακόλουθα: «[…] Ενώ υποχωρούσαμε, κατέφθασαν 20 λοκατζήδες. Φορούσαν όλοι κοντά παντελόνια και κρατούσαν τσέχικα όπλα. Ο ένας από αυτούς, ο Αντρέας Μάμα Στυλιανού, ήταν τραυματισμένος. Οι λοκατζήδες μάς είπαν να υποχωρήσουμε. Αυτοί τράβηξαν εμπρός. Τέτοιο θάρρος δεν είδα ποτέ στην ζωή μου. Οι τούρκοι εξαπέλυσαν την στιγμή εκείνη την δεύτερη επίθεση. Τότε κροτάλισαν τα αυτόματα των λοκατζήδων. Το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο. Οι τούρκοι έπεφταν νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Οι λοκατζήδες πολεμούσαν σαν πραγματικοί ήρωες. Κάτω από τις ελιές γέμισε ο τόπος με πτώματα τούρκων. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι την νύκτα». Υπό την πολεμική σημαία τής 33 Μοίρας Καταδρομών, έπεσαν ή αγνοούνται 66 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.

1977.—Με τον Ν. 641/22 Ιουλίου 1977, ιδρύθηκε Τμήμα Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη τής Θράκης. Δυστυχώς, άρχισε να λειτουργεί από το 1985.

1980.—Ολυμπιακοί Αγώνες Μόσχας. Ο Στέλιος Μυγιάκης τού Εθνικού Γ.Σ., κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών τής ελληνορωμαϊκής πάλης. Αρχικά  κέρδισε τον χρυσό Ολυμπιονίκη τού 1976 Πολωνό Κάζιμιερς Λίπιεν και στην συνέχεια τον Γκουλάμ από το Αφγανιστάν και τον Σουηδό Μάλκβιστ. Αντιμετώπισε τον Σοβιετικό Μπόρις Κραμορένκο, τον επικρατέστερο γιά το Χρυσό μετάλλιο, περνώντας στον τελικό με τον Ούγγρο Ιστβαν Τοτ. Ο Τοτ προσπάθησε να βγουν και οι δύο ηττημένοι με τρείς παρατηρήσεις, επειδή είχε καλύτερη τεχνική βαθμολογία, αλλά δεν τα κατάφερε.

1982.—Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη τής μοιχείας.

1987.—Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την χώρα. Δεκάδες άτομα χάνουν την ζωή τους.

1991.—Παλαιοντολογικά ευρήματα από ανθρωποειδή, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους και αντιλόπες, ηλικίας 8-10 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτονται στην Νικίτη Χαλκιδικής.

1994.—Η ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σκόπια, και εγκρίνει την σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

1996.—Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα των Η.Π.Α. Ο Βαλέριος Λεωνίδης κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 64ων  κιλών τής άρσεως βαρών μετά από μία συγκλονιστική μάχη με τον αντίπαλό του. Ολοκλήρωσε το αρασέ με τον Ναίμ Σουλεϊμάνογλου να προηγείται κατά 2,5 κιλά αφού εκείνος σήκωσε 147,5 κ. βάρος το οποίο έχασε ο Έλληνας πρωταθλητής. Στο ζετέ, οι δύο αντίπαλοι ξεκίνησαν πετυχημένα από τα 180 κιλά και ο τούρκος σήκωσε και τα 185. Ο Βαλέριος προκειμένου να καλύψει την διαφορά των δυόμισι κιλών από το αρασέ, ζήτησε να μπει η μπάρα στα 187,5 κιλά και τα σήκωσε κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά από αυτό, ο Ναίμ έπρεπε να σηκώσει και αυτός τα ίδια κιλά κάτι που το κατάφερε με υπερπροσπάθεια. Ακολούθως ο Λεωνίδης έβαλε την μπάρα στα 190 κιλά, αλλά δεν τα κατάφερε, μένοντας στην δεύτερη θέση. Ο Λεωνίδης σήκωσε 145 κιλά στο αρασέ, 187,5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332,5 στο σύνολο. Γιά τον Σουλεϊμάνογλου ήταν το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.

2018.—Απεβίωσε ο Μάνος Ελευθερίου, Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από τετρακόσια τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Στην κατοχή του είχε περιέλθει ολόκληρο το αρχείο τής δολοφονημένης από την ΟΠΛΑ ηθοποιού, Ελένης Παπαδάκη, βάσει τού οποίου έγραψε βιβλίο γιά την θεατρική της πορεία και το τραγικό της τέλος.

2019.—Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση το βράδυ τής Δευτέρας 22 Ιουλίου στην αίθουσα τής ολομέλειας τής Βουλής.

.—Η αύξηση στα τιμολόγια τής Δ.Ε.Η., χωρίς όμως επιβάρυνση γιά τους καταναλωτές, αφού θα μειωθούν ισόποσα άλλες χρεώσεις τού λογαριασμού τού ρεύματος, περιλαμβάνεται (σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης) στα άμεσα μέτρα στηρίξεώς της.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση