ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014,

5 Νοεμβρίου

.

812.—Ο βάρβαρος Κρούμος με τους βούργαρούς του, καταλαμβάνει την Δεβελτό τής Θράκης. Μετά τον θάνατο τού Αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄στο πεδίο τής μάχης, ο Κρούμος άρχισε μία σειρά επιδρομών εναντίον τού Θέματος Θράκης. Παρά τις επιτυχίες του, ζήτησε ειρήνη από τον Μιχαήλ Α΄ απειλώντας ότι εάν δεν γίνονταν αποδεκτοί οι όροι του, θα συνέχιζε τις επιθέσεις, κάτι το οποίο έπραξε εφ’ όσον ο Μιχαήλ απέρριψε την πρότασή του. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά τις εστίες τους. Σε πρωτοβουργαρική μάλιστα επιγραφή τού «Hambarli», αναφέρεται ότι επί Κρούμου καταστράφηκαν τα κάστρα Σερδική, Δεβελτός, Κωνσταντία, Βερσινικία, και Αδριανούπολη· πρόκειται όμως γιά καταστροφή των πόλεων και όχι γιά μόνιμη εγκατάσταση των βούργαρων σ’ αυτές.

.—Φθάνει η είδηση στην Βασιλεύουσα, ότι οι βούργαροι κυρίευσαν την Μεσήμβρια τής Θράκης.

1633 ή 1635.—Σεισμός στην Ζάκυνθο προκάλεσε την αποκοπή τμήματος τού νησιού με αποτέλεσμα την δημιουργία μιάς νέας μικρής νήσου που υπάρχει μέχρι σήμερα και ονομάζεται Άγιος Σώστης.

1479.—Οι οθωμανοί αρχίζουν εκστρατεία εναντίον τού Κροκόνδειλου Κλαδά, ο οποίος μετά την συνθηκολόγηση (και προδοσία) των Ενετών (βλ. 4/9) άρχισε επανάσταση.

1600.—Ο Ρόδιος Φραγκίσκος Ακκίδας αναχωρεί από την Μεσσήνη ως κατάσκοπος τού Καρόλου Εμμανουήλ με σκοπό να βρει τις κατάλληλες επαφές ώστε να κινήσει επανάσταση στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, μεγάλη υποστήριξη βρήκε στο πρόσωπο τού Πελοπονήσιου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Σωφρωνίου τού Δ΄.

1798.—(ν.ημ.)  Φτάνουν στην Κέρκυρα τα πρώτα ρωσικά πλοία (ρωσοτουρκική συμμαχία), και αρχίζουν την πολιορκία της. Η Ρωσία και η τουρκία οι οποίες μετά την ήττα των Γάλλων στο Αμπουκίρ είχαν συμμαχήσει, απέσπασαν με τον κοινό τους στόλο από την Γαλλία τα Ιόνια νησιά, με πρώτο από αυτά τα Κύθηρα. Οι τούρκοι φέρθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, σε αντίθεση με τους Ρώσους που προσπάθησαν να διασώσουν τους Γάλλους αιχμαλώτους. Η Λευκάδα και η Κέρκυρα αντιστάθηκαν γιά αρκετό διάστημα, στην δε Κέρκυρα η αντίσταση παρατάθηκε επί τετράμηνο έως τις 13/25-2-1799. Στην καθυπόταξη τής νήσου συνεργάσθηκαν και 3.000 τουρκαλβανοί σταλμένοι από τον Αλή Πασά. Αργότερα όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι, παρέμειναν κύριοι τής νήσου οι τούρκοι.

1815.—(5-7/11ου π. ημ.) Η «Ιερά συμμαχία» και το κράτος τής Γαλλίας, υπογράφουν Συνθήκη στο Παρίσι. Διά τής Συνθήκης αυτής, οι Ρώσοι, υποχρεούνται να σταματήσουν κάθε παροχή και ενίσχυση προς τους Έλληνες, σε παν ενδεχόμενο απελευθερωτικού κινήματος και όχι μόνον. Με την Συνθήκη των Παρισίων, και την λήξη των Ναπολεόντιων πολέμων, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονται ως ελεύθερη και ανεξάρτητη Πολιτεία, με το όνομα «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων». Κατόπιν τής εν λόγω Συνθήκης, και την αποκατάσταση τής ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα απετέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος υπό την αποκλειστική «προστασία» τής Μεγάλης Βρετανίας, και μετονομάστηκαν σε «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων». Το 1850, το Κοινοβούλιο των Επτανήσων ψήφισε την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά η Μεγάλη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη την απέρριψε. Ύστερα από πιέσεις τής Αυστρίας και τής Ρωσίας, η Ένωση πραγματοποιήθηκε το 1864.

1818.—Ο αγωνιστής Γεώργιος Καλαράς μυεί τον Πανούτσο Νοταρά στην Φιλική Εταιρία.

1821.—Συγκροτείται στο Μεσολόγγι υπό την προεδρία τού Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, η Συνέλευση τής Δυτικής Χέρσου Ελλάδος (βλ.& 4/11).

.—Συνεχίζει η πολιορκία των τούρκων στην Ακρόπολη, μετά τις νίκες των Ελλήνων υπό τον Κτενά στο Χαλάνδρι και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Αθήνα.

.—Ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Μέϊτλαντ, εκδιώκει τους Έλληνες πρόσφυγες απ’ τα Επτάνησα. Τα Επτάνησα, σε όλη την σκοτεινή και αβάστακτη περίοδο τού οθωμανικού ζυγού υπήρξαν καταφύγιο γιά τους Έλληνες, αρχικώς τής Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση, στην συνέχεια γιά τους Κρήτες μετά την κατάκτηση τής νήσου από τους οθωμανούς το 1669, τους Παργιανούς όταν η Πάργα έπεσε στα χέρια τού Αλή Πασά, και τους  Αρματολούς  και Κλέφτες τού Σουλίου.

1822.—«Ὁ Ὀδυσσεὺς Ἀνδροῦτσος ἐπεσκέφθη ἐν Ἁγίᾳ Μαρίνῃ τῆς Ὑπάτης τὸν Τσελελεντήμπεην».

.—«Συνελήφθη Ἀγγλικὸν πλοῖον φέρον τροφὰς εἰς τοὺς πολιορκουμένους τούρκους Ναυπλίου». Οι Έλληνες πλοίαρχοι συνέλαβαν αγγλικό πλοίο το οποίο μετέφερε εφόδια των εγκλείστων τούρκων τού Ναυπλίου. Βασικό ρόλο στον ναυτικό αποκλεισμό τού Ναυπλίου διαδραμάτισε η  Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Οι επιθέσεις της εναντίον τού Ναυπλίου ήταν μία  σελίδα απαράμιλλου ηρωισμού. Αυτό φαίνεται και από την αφήγηση τού ιστορικού αλλά και αυτόπτη μάρτυρα Ανάργυρου Χατζή-Αναργύρου, ο οποίος γράφει γιά αυτήν τα εξής: «…μάλιστα δὲ τὸ σπάνιο γεγονὸς εἰς τὰ χρονικὰ τῶν ἐθνῶν, μία γυνὴ νὰ ἐπιστρατεύσῃ, γυνὴ πλουσία, ἀποφασίσασα καὶ πλοῖα καὶ χρήματα καὶ υἱούς ὁλοκαύτωμα εἰς τὸν βωμὸν τῆς πατρίδος νὰ προσφέρῃ. [] Ἦτο δὲ πράγματι λεοντόθυμος [] ἐνώπιον αὐτῆς, ὁ ἄνανδρος ἡσχύνετο καὶ ὁ ἀνδρεῖος ὑπεχώρῃ…», Ι.Φιλήμων, ἱστορικός.

1825.—«Ὁ Κωλέτης εἰς Ἀταλάντην ὡς Ἔπαρχος τῆς Εὐβοίας».

.—Οι στρατιώτες τού Ιμπραήμ επιπίπτουν κατά των κατοίκων τής Αγουλινίτσας οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν προς τις νησίδες τής λίμνης με μονόξυλα. Οι άνδρες αφού ασφάλισαν τα γυναικόπαιδα στράφηκαν κατά των Αιγυπτίων, ακολούθησε δε πεισματώδης μάχη μέσα στην λίμνη που διήρκεσε ολόκληρη την ημέρα. Εν τέλει, οι Αιγύπτιοι αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν. Οι απώλειές τους ανήλθαν σε 170 νεκρούς των οποίων τα πτώματα επέπλεαν στην λίμνη. Μετρήθηκαν επίσης άνω των 100 πτωμάτων αλόγων. Από τους κατοίκους τής Αγουλινίτσας χάθηκαν περί τους 140.

1827.—Οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βάσος, Καρατάσος και Γάτσος, με τους στρατιώτες τους, φθάνουν στο Τρίκερι το πολιορκούν αλλά δεν το καταλαμβάνουν. «Ἄφιξις Βάσσου Μαυροβιουνιώτου, Καρατάσου, Γάτσου καὶ Δουμπιώτου εἰς Τρίκκερι τοῦ Βόλου πρὸς ἅλωσιν τῆς κωμοπόλεως καὶ ἀπόκρουσις. Ἐνταῦθα τῶν τούρκων ἀρχηγοὶ  ἦσαν οἱ Νουρκάμπεης Σέρβανης καὶ Δεϋρήμ Κονίτζμπεης».

.—Η απόπειρα τού ναυάρχου Κανάρη στο Τσεσμέ δεν έχει αποτελέσματα.

.—«Ἄφιξις Ἀλμέϊδα μετὰ στρατοῦ εἰς Χίον».

.—(5ή6/11)Κατά την διάρκεια περιπολίας κοντά στο νησί τής Αστυπάλαιας σε επιχείρηση εξαλείψεως τού φαινομένου τής πειρατείας στο Αιγαίο, ο πλοίαρχος Ιππόλυτος Μπισόν (Bisson) πεθαίνει ανατινάζοντας τις μπαρουταποθήκες τού πειρατικού μπρικιού «Παναγιώτης» το οποίο είχε συλλάβει, γιά να μην παραδοθεί στον πειρατικό στόλο που τον είχε κυκλώσει.

1828.—Απελευθέρωση τής Λιβαδειάς από τις Ελληνικές δυνάμεις τού Δημητρίου Υψηλάντη.

1843.—Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, βλέποντας την μεγάλη αναρχία που επικρατεί στην χώρα μας μετά την μεταβολή τού πολιτειακού κατόπιν τής εξώσεως τού Όθωνα, την οποία οργάνωσαν οι ίδιοι, υπογράφουν «πρωτόκολλο ενίσχυσης» τής Ελλάδος. Φυσικά, το πρωτόκολλο, δεν περιείχε άλλα από: α) την σύσταση μιάς δήθεν «συνετής νομοθεσίας», β) τον περιορισμό τής Ελλάδος στα χαραγμένα σύνορά της [ο Όθων απέβλεπε στην απελευθέρωση των περιοχών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας] και, γ) την μέριμνα από πλευράς μας γιά την αποπληρωμή των χρεών μας προς τους ίδιους.

1889.—Κυριακή βράδυ, όταν ένας σεισμός ξεσήκωνε τους Γιαννιώτες. Επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα στις έξι το πρωί.

1898.—Οι Κρητικοί εγκαταλείπουν τα όπλα υπακούοντας στην εντολή τού Εκτελεστικού των Μ. Δυνάμεων γιά να διευκολυνθεί η μεταβίβαση τής εξουσίας στον εντολοδόχο πρίγκιπα Γεώργιο, που έφτασε στο νησί στις 9 Δεκεμβρίου. Στις επανειλημμένες εκκλήσεις και πιέσεις των Ναυάρχων των Μεγάλων Δυνάμεων γιά αφοπλισμό, οι Κρήτες έθεταν ως απαράβατο όρο και προϋπόθεση την απομάκρυνση από την Κρήτη τού τουρκικού στρατού ο οποίος ήταν σύμβολο τής τουρκικής κατοχής, αλλά και το στήριγμα των ατάκτων και των τουρκοκρητών. Ήδη στις 25 Αυγούστου 1898 εν μέσω διαπραγματεύσεων ο εξαγριωμένος τουρκικός όχλος με την παρότρυνση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών, κινήθηκε σε μία πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή τού αμάχου πληθυσμού. Μεταξύ των θυμάτων υπήρξαν και Άγγλοι στρατιώτες. Η μεγάλη σφαγή τού Ηρακλείου επέσπευσε την λύση τού Κρητικού Ζητήματος. Η μακραίωνη περίοδος τής τουρκοκρατίας στην Κρήτη είχε τελειώσει.

1899.—Ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών – Καλαμάτας, μήκους περίπου 240 χιλιομέτρων, με την παράδοση την προηγούμενη ημέρα στην κυκλοφορία τής γραμμής Χράνοι –  Δεσύλλας.

1901.—(ν. ημ.) Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Κεφαλληνία. Ελάχιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν.

1902.—Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο Σπάρτης Θεόκλητος ο Α’. Η θητεία τού φωτισμένου Αρχιεπισκόπου με το τεράστιο έργο, θα διαρκέσει μέχρι το έτος 1917 όπου θα καθαιρεθεί γιά πολιτικούς λόγους.

1904.—Οι βούργαροι κομιτατζήδες στην Μακεδονία συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο. Πυρπολούνται ολόκληρες οικογένειες μέσα στα σπίτια τους, ενώ οι δολοφονίες προκρίτων και ιερέων είναι πλέον φαινόμενο καθημερινό.

1905.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι, συνεχίζοντας το όργιο εγκλημάτων στην Μακεδονία, απαγάγουν τον εργοστασιάρχη γαιανθράκων Ευθύμιο Κονδύλη από την Μερόφτσα. Δώδεκα ημέρες μετά, κατόπιν τής αρνήσεώς του να εκβουργαριστεί, παρά των φρικτών μαρτυριών που υπέστη, η συμμορία τού Λαζάρου θα τον θανατώσει με αγριόγατο τρόπο.

.—Συμμορία των αιμοσταγών βουργάρων οι οποίοι βάφουν με αίμα την Μακεδονία, δολοφονεί αγρίως τον ιερέα και προύχοντα τού χωριού Αγία Παρασκευή Φλωρίνης, Στέφανο Ιωσήφ.

1906.—Η φρουρά τής Βιτώλιτσας επιτίθεται με δύο λόχους εναντίον τού σώματος Βολάνη στην περιοχή τής Μπέσιτσας. Ο ηρωικός Κρητικός τους γλίστρησε μέσα από τα χέρια.

1912.—Η VI (6η) Μεραρχία εκδιώκει τους τούρκους και απελευθερώνει την Άρνισσα Έδεσσας. Στην περιοχή υπάρχει μνημείο υπέρ των Πεσόντων στην μάχη, Αλεξανδρόπουλου Ιωάννη από την Μεσσήνη, Καραντζά Ανδρέα από την Σύρο και Ντεντάκη Βασίλειου από την Ευβοία.

.—Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στην Χιμάρα όπου και μετά από σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη. Ταυτοχρόνως το Δυρράχιο καταλαμβάνουν Σερβικές δυνάμεις. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι, τόσο η Χιμάρα όσο και η Κορυτσά (7/12/1912) τής Βορείου Ηπείρου, απελευθερώθηκαν δύο και πλέον μήνες νωρίτερα από τα Ιωάννινα (21/2/1913). Ωστόσο οι αλλοδαπές και κατά τα άλλα «Σύμμαχες» δυνάμεις είχαν άλλα σχέδια γιά την Αλύτρωτη Ομογένεια τής Βορείου Ηπείρου…

.—Οι Σέρβοι συλλαμβάνουν ή σκοτώνουν 200.000 τούρκους στο Μοναστήρι.

1914.—Η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την αγγλοτουρκική Συνθήκη τού 1878 και αναγγέλλει την προσάρτηση τής Κύπρου υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης.

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός καταδιώκει τούρκους ατάκτους.

1920.—Στην Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1923.—Ογκώδη συλλαλητήρια σημειώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μετά το στασιαστικό κίνημα, ενώ διεξάγονται έρευνες γιά την συμμετοχή τού βασιλιά.

1924.—Σαν σήμερα έγιναν τα εγκαίνια τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών. Σύντομα θα αρχίσει την λειτουργία της και η Ανώτερη Ιερατική Σχολή Πεντέλης (βλ.& 4/11).

1929.—Σε ανακοίνωσή της, μία αγγλική εταιρεία αναφέρει πως ανακάλυψε φλέβες χρυσού κοντά στην Θεσσαλονίκη. Οι έρευνες συνεχίζονται.

1930.—Η σάτυρα και η κριτική γιά την επίσκεψη τού Ελ.Βενιζέλου στην τουρκία από έναν φανταστικό ήρωα τού θεάτρου σκιών, τον Νώντα. Στο φύλλο τής 5ης Νοεμβρίου 1930 τής εφημερίδος «Καθημερινή»,  διαβάζουμε την άποψη τού Νώντα γιά τον λόγο που εκφώνησε ο Ελ. Βενιζέλος από το μπαλκόνι τού υπουργείου Συγκοινωνίας: «Προχτές μάς ρεζίλεψε ο χαλβάς πέρα ‘κει στον τόπο των ογλού και χτες ήθελε να πάει ο κοσμάκης να τον μπιζάρει γιά το κατόρθωμά του πούκανε, πούφαγε δηλαδής το πιλάφι μαζί με τον Κεμάλ. Θάτανε προτιμώτερο ρε κύριε νάκανες μόκο. Ας είναι όμως, έπρεπε να ζούσε σήμερις ο Διάκος, ο Κατσαντώνης, ο Σουλιώτης και ο Μπάρμπα Γιώργος τού Μόλλα (καραγκιοζοπαίκτη) να τού κάνανε τη μούρη κρεμμυδαριό που πήγε κι έφαγε μαζί με τους τούρκους. Δεν πήγες ρε συ μιά μέρα στον Μόλλα να δεις τί του κάνανε τού Κατσαντώνη οι κοκκινοφεσάδες;  Έχεις δίκιο όμως, γιατί φέσι φοράς και συ. Νώντας». Την περίοδο εκείνη αρκετοί από τους τύπους τού θεάτρου σκιών, κυρίως ο Καραγκιόζης αλλά και ο Μπαρμπα Γιώργος, ο Σταύρος και ο Νώντας, ενσωματώθηκαν και σε άλλα είδη, λ.χ. στην κωμωδία και στην επιθεώρηση ή σε άλλες περιπτώσεις δάνεισαν την ματιά τού ήρωα σε σατιρικές στήλες εφημερίδων.

1931.—Μετά την αιματηρή καταστολή τής Κυπριακής εξεγέρσεως τον Οκτώβριο τού 1931, αντικαθίσταται ο κυβερνήτης Στόρς (Storrs) από τον σερ Χέρμπερτ Ρίτσμοντ Πάλμερ. Η ‘’Παλμεροκρατία’’ χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σκληρότερες, λόγω των δικτατορικών μέτρων που πήρε κατά των Κυπρίων που άγγιζαν τα όρια τής γελοιότητας. Εκτός από την κατάπνιξη κάθε προσωπικής ελευθερίας, ο Πάλμερ έβγαλε ειδική εγκύκλιο με την οποία απαγόρευε στους νεαρούς Έλληνες μαθητές να χρησιμοποιούν τετράδια με Ελληνικά σημαιάκια!

1933.—Στην Θεσσαλονίκη, αρχίζει τις εργασίες της η Βαλκανική Διάσκεψη. Πρόεδρος τής ελληνικής πλευράς ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, τού οποίου η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειές της να επιδείξει φιλικές προθέσεις προς την βουργαρία, προσφέρθηκε να παραχωρήσει μέρος τού λιμένα τής Θεσσαλονίκης […]

1938.—Αρχίζει η εφαρμογή τής λογοκρισίας σε βιβλία τής εποχής, κυρίως αυτά τα οποία κακοποιούσαν την Ελληνική Γλώσσα.

1939.—Στην Ιταλία ο Μουσολίνι ζητά περισσότερο στρατό και διατάσσει στρατιωτική αναδιοργάνωση.

1940.—Γύρω στις 14:30 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν επίθεση στον τομέα Καλπακίου, τα επιτιθέμενα όμως τμήματά τους διαλύθηκαν από το ελληνικό πυροβολικό. Στον κεντρικό τομέα κατάφεραν να περάσουν τον Καλαμά, αλλά ελληνική αντεπίθεση τους έριξε πάλι μέσα και πέρα από τον ποταμό. Νέα επίθεση στο ύψος τού χωρίου Παρακάλαμου, υποστηριζόμενη από επιλαρχία αρμάτων, απέτυχε παταγωδώς και 15 άρματα εγκαταλείφθηκαν.

.—Το βράδυ τής 5ης Νοεμβρίου ο ασύρματος τής 8ης ΜΠ υποκλέπτει ένα ραδιογράφημα Ιταλικής Μονάδας που έλεγε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις αναμένοντας ενισχύσεις. Οι Έλληνες οι οποίοι είναι γνωστοί γιά το πείσμα και την επιμονή τους, οργάνωσαν από τον καιρό τής ειρήνης το τραχύ και ανώμαλο έδαφος τής Ηπείρου με τέτοια μεθοδικότητα και επιμέλεια, ώστε κάθε βράχος αποτελεί μία φωλιά πολυβόλων και κάθε σπήλαιο μία θέση άμυνας και παρουσιάζουν τόση λύσσα στον αγώνα ώστε χρειάζονται περισσότερα και ισχυρότερα μέσα γιά να τους εκδιώξουμε».

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Καστοριά, τον Βόλο και την Πάτρα.

.—Το Ελληνικό πυροβολικό βομβαρδίζει την Κορυτσά.

1943.—Άνδρες τής Εθνικής Αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΟ, σε ενέδρα κατά Γερμανών στα Φύσκα τού Νομού Κιλκίς, κατάφεραν να εξοντώσουν δύο εχθρούς.

.—Αντάρτες τού ΕΛΑΣ στην περιοχή Λαμίας – Καρπενησίου, συνεχίζουν τις παρενοχλήσεις Γερμανών και τις δολιοφθορές. Σαν σήμερα, μετά από ατυχή «μάχη» στον Τυμφρηστό, οι Γερμανοί θεωρούν ότι το Καρπενήσι είναι έδρα των ανταρτών. Θα εισβάλλουν περίπου χίλια κτήνη δύο ημέρες μετά, όπου θα ακολουθήσει η ισοπέδωση τής πόλεως αλλά και πράξεις που δεν τις χωράει ο νους (βλ. 7/11ου).

1944.—Κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ θανατώνουν με μαρτυρικό θάνατο τους ιερείς Δημήτρη Νικολαΐδη, Ελ. Πασχαλίδη, και έναν τρίτο τού οποίου τα στοιχεία δεν σώθηκαν. Ο π. Ελευθέριος Πασχαλίδης, αφού απήχθη στις 4/11 από τους κομμουνιστές στην μάχη τού Κιλκίς, εκτελέσθηκε με πυροβόλο μαζί με διακοσίους περίπου πολίτες.

.—Η πατριωτική πνοή τού π. Δημήτριου Νικολαΐδη,  τον έκαμε να μπει στην Εθνική Αντίσταση ως στρατιωτικός ιερεύς. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, τον απήγαγαν οι κομμουνιστές που τον είχαν επισημάνει από καιρό γιά την εθνική αντικομμουνιστική του δράση. Ύστερ’ από πολλά βασανιστήρια τον σκότωσαν στην Κρηστώνα. (Η λύσσα των κομμουνιστών έπεσε και στον γιό του Γεώργιο. Τον έπιασαν και τον σκότωσαν στα Κρούσια).

1948.—Υπογράφεται ελληνοϊταλική συνθήκη φιλίας.

1952.—Ο δρ. Φλέμινγκ ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη (συνεργαζόταν με την Ελληνίδα Ποντία Ποτουρίδου), ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Αθηναίων σε επίσημη τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο. Σύζυγός και επιστημονική του συνεργάτης ήταν η Ελληνίδα Αμαλία Φλέμιγκ.

1955.—Γίνεται γνωστό ότι, η κυβέρνηση Καραμανλή παραχωρεί αμνηστία στους καταδικασθέντες τής «Δίκη των Αεροπόρων» .

.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Χαραλάμπους Γεώργιος, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμούς Άγγλων στρατιωτών εναντίον ομάδας διαδηλωτών στην οποία συμμετείχε.

1959.—Ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο αποφυλακίσεως εγκληματιών πολέμου που είχαν ήδη καταδικαστεί και εκρατούντο σε ελληνικές φυλακές, βάσει τού οποίου αφέθηκε ελεύθερος ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν. Κατηγορείτο γιά εγκλήματα κατά των Εβραίων τής Θεσσαλονίκης. Καταδικάστηκε μετά την σύλληψή του το 1957 σε 25 χρόνια κάθειρξη, αλλά, η επίσκεψη τού Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Βόνη τον Νοέμβριο τού 1958, η οποία έφερε γιά την ελληνική κυβέρνηση δάνειο 200 εκατομμυρίων μάρκων και περαιτέρω τεχνική βοήθεια γιά έργα υποδομής, εγκαινίασε μιά νέα φάση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Δυτικής Γερμανίας, ακριβώς γιατί έβαλε επισήμως τελεία στο ζήτημα διώξεως εγκληματιών πολέμου και κατ’ επέκταση στην υπόθεση Μέρτεν.

1974.—Ασκείται δίωξη από τον προϊστάμενο τής Εισαγγελίας Εφετών Μενέλαο Κουτσάκο εναντίον των αρχηγών τού καθεστώτος τής 21ης Απριλίου και των συνεργατών τους, μετά από τις μηνύσεις που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Δημήτρη Χαρισιάδη και τής “Ενώσεως Δημοκρατικών Δικηγόρων”.

1989.—Παρά την νίκη της με 46,2% (ΠαΣοΚ 40,70%, Συνασπισμός 11%), στις εκλογές, η ΝΔ λόγω τού ισχύοντος εκλογικού συστήματος αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση· ως αποτέλεσμα σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον  Ξενοφώντα Ζολώτα. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές τής 18ης Ιουνίου τού 1989 και θα ακολουθούσαν οι εκλογές τής 8ης Απριλίου 1990.

1992.—Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Καλαφάτης και 22 ακόμη φίλοι και συνεργάτες τού Αντώνη Τρίτση καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τις συνθήκες θανάτου τού εκλιπόντος δημάρχου Αθηναίων.

.—Γίνεται διεθνές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

1993.—Ισλαμική οργάνωση ρίχνει εκρηκτικό μηχανισμό στον περίβολο Ελληνικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

2003.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα τις εκθέσεις παρακολουθήσεως προετοιμασίας εντάξεως των 10 υπό ένταξη χωρών. Αναφορικά με την Κύπρο, και συγκεκριμένα στο πολιτικό σκέλος, η Επιτροπή «εκφράζει την ισχυρή πεποίθησή της ότι υπάρχει περιθώριο εξευρέσεως λύσεως στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαΐου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη μιάς ενωμένης Κύπρου». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση πριν από την ημερομηνία προσχωρήσεως, το πρωτόκολλο 10 που είναι προσαρτημένο στην Συνθήκη Προσχωρήσεως προβλέπει την αναστολή τής ισχύος τού κεκτημένου στις περιοχές τής χώρας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο τής Κυπριακής Κυβερνήσεως».

.—Ο αρμόδιος γιά την διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ενώπιον τής ολομέλειας τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα κράτος μέλος (τής ΕΕ), η Κύπρος, το οποίο θα προστατεύεται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. δεν το αξίζει αυτό.

2004.—Ὁ πρέσβυς ἐπὶ τιμῇ Χρῆστος Ζαχαράκις ὁ ὁποῖος ὡς μόνιμος ἀντιπρόσωπος τῆς Ἑλλάδος στὸν ΟΗΕ διαπραγματεύθηκε τὴν Ἐνδιάμεση Συμφωνία τοῦ 1995 μὲ τὰ Σκόπια, δήλωσε σὰν σήμερα σὲ συνέντευξη ποὺ παραχώρησε στὸν Ραδιοφωνικὸ Σταθμὸ ΑΛΦΑ 98,9 Φ.Μ. Ἀθηνῶν: «ν διαλυθε ατό τ κράτος [τα Σκόπια] λβανική μειονότητα θ χει λλες βλέψεις, σλαβικ τ διο κα καταλαβαίνετε τί θ γίν. ν δν μς συμφέρει διάλυση, τότε ν κολουθήσουμε μία πολιτικὴ στήριξης τῶν Σκοπίων. ν πάντηση εναι τι τ θέμα το νόματος εναι τέτοιο, στε άν λλάξει, τότε διαλύεται τ κράτος [τῶν Σκοπίων], τότε πάντηση εναι αυτονόητη»…

2006.—Ο Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται ως νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

2007.—Αιματηρό επεισόδιο έξω από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Κατά τις πρωινές ώρες αστυνομικοί των ΤΑΕ (Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων) κατευθύνονταν στο χωριό προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους γιά εντοπισμό χασίς. Λίγο πριν εισέλθουν στο χωριό δέχτηκαν πυρά με Καλάσνικοφ από περίπου δέκα άτομα που είχαν ακροβολιστεί σε μιά πλαγιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά· ο 27χρονος Στάθης Λαζαρίδης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση έως τον Σεπτέμβριο τού 2015, οπότε και εξέπνευσε. Σαράντα ημέρες πριν τον τραυματισμό του, είχε γίνει πατέρας γιά πρώτη φορά.

2008.—Οι χειριστές τού ελικοπτέρου AH-64A –APACHE- τής Αεροπορίας Στρατού, ταγματάρχης Σκούρας Δημήτριος, ετών 36, πιλότος-εκπαιδευτής, πατέρας δύο παιδιών από την Γραμμενίτσα Άρτας, και ο 33χρονος συγκυβερνήτης του, λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος, πατέρας ενός παιδιού από την Λάρισα, απανθρακώθηκαν λόγω πτώσεώς του. Ντοκουμέντα τού αμερικανικού Κογκρέσου τα οποία παρουσίασε η εφημερίδα «Μακεδονία» κατ’ αποκλειστικότητα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ήδη από τις 03/08/2008, προειδοποιούσαν γιά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έλλειψη ανταλλακτικών γιά σειρά ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός στρατός, μεταξύ των οποίων και τα «Απάτσι», όπως αυτό που προξένησε τον θάνατο των πιλότων μας. Το “Απάτσι” επειδή ήταν φορτωμένο με πυρομαχικά τα οποία εκρήγνυντο συνεχώς, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα σωστικά μέσα παρά το γεγονός ότι έφτασαν εγκαίρως στην περιοχή.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση