ΠΑΤΜΟΣ

,

Η Πάτμος το 1897
Η Πάτμος το 1897
ΠΑΤΜΟΣ

Ιστορία

……….Η Πάτμος στην μακρόχρονη ιστορία έχει υποστεί την κατοχή από διάφορους λαούς. Αυτό όμως που την έκανε να ακολουθήσει μία σταθερή πορεία ανάπτυξης με πολύ μικρές μεταπτώσεις, ήταν η καλή γενικά μεταχείριση που είχε και η ελευθερία δράσης που τής παραχωρούσαν οι εκάστοτε κατακτητές της. Αυτό συνέβαλε τα μέγιστα έτσι ώστε το νησί να πάρει μέρος στην έξαρση τού εμπορίου που συντελέστηκε γενικά στον Ελλαδικό χώρο μεταξύ τού 16ου και 17ου αιώνα κυρίως. Ήταν τότε που οι Έλληνες ναυτικοί όργωναν τις θάλασσες και έκαναν μακρινά ταξίδια που έφεραν μεγάλο πλούτο στην Ελλάδα και στην Πάτμο ειδικότερα. Αλλά ας δούμε τις εξελίξεις με την σειρά που έγιναν.

……….Τον 11ο αιώνα φτάνει στον νησί ο Όσιος Χριστόδουλος και ιδρύει την Ιερά Μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου. Αργότερα οι ανάγκες κατασκευής τής Μονής επέβαλαν τον ερχομό στο νησί εργατών και μετά από μερικά χρόνια των οικογενειών τους. Οι εργάτες αυτοί προερχόταν κυρίως από την Σινώπη και δεν τους επιτρεπόταν να κατοικούν κοντά στην Μονή κατά τα σημερινά πρότυπα των μοναστηριών τού Άθω. Ωστόσο σύντομα αναγκάστηκαν να περάσουν σε επιεικέστερη τακτική και να επιτρέψουν την κατοίκιση γύρω από την Μονή. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση, είναι κυρίως οι επιθέσεις των πειρατών. Μένοντας γύρω από την Μονή, οι κάτοικοι μπορούσαν εύκολα να φυλαχθούν από τις ξαφνικές επιθέσεις τους. Οι πειρατές αποτελούσαν την μάστιγα εκείνης τής περιόδου γιά το νησί. Είναι χαρακτηριστική η επιγραφή που υπάρχει σε ένα μικρό παρεκκλήσι τού 1616 που αναφέρει ότι χτίστηκε σε ανάμνηση ενός Πατμίου που τον είχαν δολοφονήσει οι πειρατές.

……….Επίσης στην βιβλιοθήκη τής Μονής, σώζεται ένα λατινικό έγγραφο τού 1727, με το οποίο ο αυτοκράτορας Κάρολος ο 6ος (VI) διαβεβαιώνει τους Πατμίους γιά την προστασία του από τους Μαλτέζους πειρατές. Αυτή η πρώτη μικρή κοινωνία, ήταν ο πυρήνας γιά την δημιουργία τού οικισμού τής Χώρας, πού απλώνεται γύρω από την Μονή. Μέχρι να φτάσει στην σημερινή του μορφή το νησί θα υποστεί τον ζυγό πολλών κατακτητών.

……….Η αρχή θα γίνει με τους Νορμανδούς, γύρω στο 1190. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το νησί περνάει στα χέρια των Τούρκων, αφού μεσολάβησε πρώτα ένα διάστημα κατοχής από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Η Τουρκική κατοχή περιοριζόταν μόνο στην είσπραξη φόρων και άφηνε ελεύθερη την εμπορική δραστηριότητα. Τότε ήταν που η Πάτμος γνώρισε την μεγαλύτερή της ανάπτυξη. Δεν είναι μόνο ο πλούτος που έφεραν οι ναυτικοί μαζί τους από τα μακρινά τους ταξίδια, είναι και η κουλτούρα που ανέπτυξαν ερχόμενοι σε επαφή με άλλες νοοτροπίες  και ιδεολογικά ρεύματα τής εποχής. Άρχισαν να κατανοούν την αξία τής μόρφωσης και τής τέχνης.

……….Έφτιαξαν αρχοντικά σπίτια, τα οποία διακόσμησαν με έπιπλα που έφεραν μαζί τους από τα ταξίδια τους. Άρχισαν να ταξιδεύουν, όχι μόνο με σκοπό το εμπόριο, αλλά και την μόρφωση· όλο αυτό το δυναμικό πλούτου και γνώσης, ήταν από τους πρώτους που το διέθεσαν το 1821 στον αγώνα γιά την απελευθέρωση. Ένας από τους ιδρυτές τής Φιλικής Εταιρείας είναι ο Πάτμιος Εμμανουήλ Ξάνθος. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, θα ανασταλεί προσωρινά από τους Ενετοτουρκικούς πολέμους, γύρω στο 1660.

Η Πάτμος το 1782 σε λιθογραφία
Η Πάτμος το 1782 σε λιθογραφία

……….Το 1713,  ιδρύεται η Πατμιάδα Σχολή, από τον Πάτμιο Μακάριο Καλογερά και το 1774 υπογράφεται η συνθήκη το Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Η Πάτμος πάλι αρχίζει ανοδική πορεία. Στο διάστημα μέχρι την έναρξη τού αγώνα τού 1821, το νησί είναι έτοιμο να βοηθήσει υλικά και πνευματικά. Δίνει πλοία εφόδια και άνδρες έτοιμους πνευματικά να θυσιαστούν γιά την λευτεριά αν χρειαστεί, μία λευτεριά που γιά την Πάτμο όπως και γιά τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, θα έρθει αργότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Πάτμος μεταξύ 1900 και 1930
Η Πάτμος μεταξύ 1900 και 1930

……….Την Τουρκική κατοχή διαδέχθηκε η Ιταλική το 1912 και το 1943 οι Γερμανική. Το τέλος αυτής τής αλληλοδιαδοχής κατακτητών, θα δοθεί την 7η Μαρτίου τού 1947, όταν  υψώθηκε η Ελληνική σημαία στο νησί. Με την ένωση των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, αρχίζει μία άλλη ενότητα στην ιστορική εξέλιξη τού νησιού.

……….Έχουμε την τουριστική ανάπτυξη τού τόπου που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλει στην πολύ καλή σημερινή εικόνα τού νησιού σε όλους τους τομείς. Αυτή την στιγμή η Πάτμος έχει περίπου 2900 μόνιμους κατοίκους, έχει έκταση 34τ.χλμ και απέχει από τον Πειραιά 163 ναυτικά μίλια. Ο πληθυσμός κατανέμεται σε τρεις κυρίως οικισμούς, στην Χώρα, την Σκάλα και τον Κάμπο. Οι κύριες επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων σήμερα είναι, η αλιεία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο και κυρίως τα διάφορα τουριστικά επαγγέλματα. Αυτή την στιγμή η Πάτμος έχει αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή (συγκοινωνία, ξενοδοχεία, εστιατόρια), και αποτελεί πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τού κάθε επισκέπτη της.


Πηγή το μεγάλο: www.e-istoria.com 

Αφήστε μια απάντηση