Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

 

……….20/04/1926: Ημέρα κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό τού Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ). Ο αθλητικός σύλλογος ήταν μία πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα τής ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, που συμβολίζουν τις αλύτρωτες πατρίδες και την ελπίδα, που δεν σβήνει. 

Η Ίδρυση

……….Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς τής Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά τής Κωνσταντινούπολης – το Πέρα. Το πρώτο καταστατικό τού συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση τού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).

……….Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).

……….Το πρώτο έμβλημα τού Π.Α.Ο.Κ. (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά τής λέξης Π.Α.Ο.Κ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν γιά τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης γιά την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Το πρώτο Δ.Σ.

……….Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο τού ΠΑΟΚ (1926-1927) αποτελούνταν από:

  • 1) Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,
  • 2) α’ αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,
  • 3) β’ αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,
  • 4) γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,
  • 5) Ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας,
  • 6) ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,
  • 7) έφορος ποδοσφαίρου: Α. Αγγελόπουλος,
  • 8 ) σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και
  • 9) Σ. Τριανταφυλλίδης.

……….Αμέσως μόλις συστάθηκε ο Π.Α.Ο.Κ. και μετά από δύο μήνες προετοιμασίας, αποφασίστηκε να κατέβει η ομάδα σε αγώνες με τις υπόλοιπες ομάδες τής Θεσσαλονίκης. Η λαχτάρα όλων να δουν την νέα ομάδα αγωνιζόμενη, οδήγησε πολύ κόσμο στο γήπεδο τού Ηρακλή (στις 26 Ιουλίου 1925), τον οποίο και νίκησε με 2-1.

Ο πρώτος Ύμνος

……….«Είμαστε εμείς τής Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα, που παίζουμε τη μπάλα ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη, που δεν την έχει ομάς καμμία άλλη. Το σύστημά μας είναι πάσα-πάσα, στο τέλος τής σεζόν θα κάνουμε την …κάσα, να δούμε πόσα γκολ μάς έχουν δώσει, και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει. Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια, παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες, γιά να τρελαίνονται οι …δεσποινίδες. Δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλη μερακλή.»

Η συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης

……….Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση τής συγχώνευσης με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929 κράτησε ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο αδερφών σωματείων. Τότε ο πρόεδρος τού πολιτικού σωματείου τής Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε την συγχώνευση των δύο προσφυγικών ομάδων τής Θεσσαλονίκης.

……….Μετά την συγχώνευση με την ΑΕΚ, το 1929, ο Π.Α.Ο.Κ. αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση τού συλλόγου και την επάνοδο τής μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και την Δύση. Η διαφορά τού εμβλήματος από αυτό τής ΑΕΚ – που είναι και το σύμβολο τής Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – είναι πως τού Π.Α.Ο.Κ. έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη τού μακροχρόνιου πένθους, λόγω τού ξεριζωμού από την πατρίδα.

……….Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων τής ομάδας γιά την δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο τού Συντριβανίου, η πρώτη έδρα τής ομάδος.  Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο: υπογράφηκε από τον Σύλλογο στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Σύμφωνα με αυτό, ο ποδοσφαιριστής Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από τον Σύλλογο «Πέρα Κλουμπ»  τής Κωνσταντινούπολης, θα εισέπραττε μηνιαίως 4.000 δρχ.

……….Τα έτη 1931-1932 δούλεψε στον Δικέφαλο ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία τής ομάδας, ο Γερμανός Ροδόλφος Γκάνσερ. Στις 28 Μαΐου 1939 η ομάδα συμμετείχε στον τελευταίο προπολεμικό τελικό τού Κυπέλλου Ελλάδας. Αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο γήπεδο τής Νέας Φιλαδέλφειας και γνώρισε την ήττα με 2-1, αν και προηγήθηκε στο σκορ με τον Ιωαννίδη στο 31ο λεπτό. Γιά τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν σ’ εκείνον τον τελικό οι: Σωτηριάδης – Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

ΒΑΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο αριστερός οπισθοφύλακας τού ΠΑΟΚ Γεώργιος Βατίκης, είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας αθλητής στο Έπος 1940-1941.


ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΙΑ ΣΑΡΙΣΑ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Αφήστε μια απάντηση