ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

.

Καποδίστριας και Ναύπλιο Πρωτεύουσα τής Ελλάδος

.

[Κείμενο τού 2008]

.
.
……….Με αφορμή τις εκδηλώσεις [ ] γιά τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη τής πόλης τού Ναυπλίου ως πρώτης πρωτεύουσας τής Ελλάδας με τον ερχομό τού Ιωάννη Καποδίστρια έλαβα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από το φίλο μου Δημήτρη Γεωργόπουλο (Ιστορικό – Αρχειονόμο).

ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ;

……….Φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την άφιξη στην Ελλάδα τού αείμνηστου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Όπως κάθε χρόνο ο δήμος Ναυπλίου σε συνεργασία με άλλους φορείς τής πόλης έχει προγραμματίσει διάφορες καλλιτεχνικές και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Στην πρόσκληση που έστειλε ο κος Δήμαρχος υπάρχει μία ανακρίβεια. Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι οι εκδηλώσεις γίνονται «Γιά τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη τής πόλης του Ναυπλίου ως πρώτης Πρωτεύουσας τής Ελλάδος με τον ερχομό τού Ιωάννη Καποδίστρια».

……….Καταρχήν θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Ελληνικό Κράτος που «ιδρύθηκε» την 1 Ιανουαρίου 1822 με την διακήρυξη τής Α΄. Εθνοσυνέλευσης τής Επιδαύρου (Πιάδας) βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση προς την τουρκική αυτοκρατορία. Έτσι, η έδρα των οργάνων τής Διοίκησης, Κυβέρνησης και Βουλής, άλλαζε ανάλογα με τις καταστάσεις. Μάχες κατά των Τούρκων με νίκες ή ήττες, εμφύλιοι πόλεμοι και άλλα πολλά αποτελούσαν καθοριστικούς παράγοντες, που επέβαλλαν την μετακίνηση τής έδρας τής Διοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την αρχή τού 1822 μέχρι τις 4 Μαΐου 1827 τα διοικητικά όργανα μετακινήθηκαν σε περίπου 20 πόλεις και χωριά με κυριότερα την Κόρινθο, την Τρίπολη, την Αίγινα και το Ναύπλιο, άλλοτε τυπικά, δηλαδή με νόμο ή ψήφισμα και άλλοτε άτυπα.

……….Η Γ΄. Εθνοσυνέλευση στην Β΄ σύνοδό της στην Τροιζήνα εξέδωσε «Το Πολιτικόν Σύνταγμα τής Ελλάδος», με το οποίο μετέβαλε την μορφή τού πολιτεύματος. Έτσι, η μέχρι τότε «Προσωρινή Διοίκησις τής Ελλάδος» αντικαταστάθηκε από την «Ελληνικήν Πολιτείαν». Δηλαδή, το Κράτος «εισήλθεν εις δευτέραν μορφήν πολιτειακής οργανώσεως , μη προσωρινής»[1]. Από την ίδια συνέλευση στις 3/4/1827 εκλέχθηκε και ψηφίστηκε «ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας [ ] Κυβερνήτης τής Ελλάδος» γιά 7 χρόνια.

……….Η ίδια συνέλευση στις 4 Μαΐου 1827, θεώρησε, «[]ότι κατάλληλος καθέδρα τής Κυβερνήσεως άλλος τόπος δεν είναι προς το παρόν ειμή το Ναύπλιον».

Ψηφίζει

  • Α΄. «Η πόλις του Ναυπλίου διορίζεται Καθέδρα της Κυβερνήσεως και της Βουλής…».

……….Η ανακήρυξη, λοιπόν, τού Ναυπλίου ως πρωτεύουσας δεν έγινε το 1828 αλλά στις 4 Μαΐου τού 1827.

……….Τέλος, θα μπορούσε ο εορτασμός να είναι γιά τα 180 χρόνια από την άφιξη τού Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο, που ήδη από το προηγούμενο έτος είχε ανακηρυχθεί πρωτεύουσα.

Δ. Χ. Γεωργόπουλος

Ιστορικός – Αρχειονόμος


Παραπομπή: [1] Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Το Ναύπλιον έδρα τής κυβερνήσεως (1823-1834), Ναυπλιακά Ανάλεκτα ΙΙΙ (1998), σ. 119. Στο άρθρο αυτό η συγγραφέας διαπραγματεύεται το θέμα τής «πρωτεύουσας» τού νεοελληνικού κράτους με κάθε λεπτομέρεια.

.


Αφήστε μια απάντηση