ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ (ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ + 18/5/1828)-ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΩΝ

 

Σύνθεση προσωπογραφίας τού οπλαρχηγού Νταλιάνη και τού Φραγκοκάστελου.
Σύνθεση προσωπογραφίας τού οπλαρχηγού Νταλιάνη η οποία βρίσκεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και τού Φραγκοκάστελου.

 ,

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΩΝ

,

Σταύρος Καρκαλέτσης – Ιστορικός

Στο ανατολικό άκρο τής επαρχίας των Σφακίων, δίπλα στα κύματα τού Λιβυκού Πελάγους και την άγρια μονοτονία τού τοπίου, στέκει ένα μοναχικό κάστρο, απομεινάρι τής Βενετοκρατίας. Τον Μάιο τού 1828, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μία από τις σφοδρότερες μάχες τής Ελληνικής Επαναστάσεως και ο χώρος ταυτίσθηκε με την θυσία τού Βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, ο οποίος έπεσε με τους άνδρες του επί των επάλξεων. Έτσι, το Φραγκοκάστελλο πέρασε στην Ιστορία και έγινε θρύλος.(…) Η μάχη που έλαβε χώρα μέσα και γύρω από το κάστρο, χαρακτηρίσθηκε από πολλούς ιστορικούς ως μία από τις συγκλονιστικότερες και φονικότερες τής εθνεγερσίας τού 1821.

Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης γεννήθηκε στους Βουλιαράτες τής Βορείου Ηπείρου το 1775. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μιχάλης Χρήστου. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους ως προσκυνητής και έλαβε (όπως πολλοί άλλοι) την προσωνυμία «Χατζής». Στις αρχές τού 19ου αιώνα, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης μετανάστευσε στην Ιταλία και επιδόθηκε με επιτυχία στο εμπόριο. Το 1815 φέρεται να μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, πιθανότατα στην Τεργέστη. Έως την έναρξη τής Επαναστάσεως αφιερώθηκε αποκλειστικά στο έργο κατηχήσεως και εντάξεως στους κόλπους τής Εταιρείας ενός εντυπωσιακού αριθμού Ελλήνων πατριωτών, στην Ιταλία και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Τον Ιούλιο τού 1821, ενώ η Επανάσταση εξαπλωνόταν, ο Νταλιάνης ναύλωσε ιδίοις εξόδοις, δύο ιστιοφόρα στην Τεργέστη και κατέπλευσε στην Κύπρο, όπου οι οθωμανοί επιδίδοντο σε σφαγές προκρίτων και κληρικών. Υπό μυθιστορηματικές συνθήκες, απεγκλώβισε δεκάδες επιφανών Κυπρίων, τους οποίους μετέφερε στην Ιταλία. Στην συνέχεια, οργάνωσε αποστολές διά θαλάσσης εμπροσθογεμών όπλων και πυρομαχικών στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα.

Λίγο αργότερα έσπευσε και ο ίδιος στην επαναστατημένη Ελλάδα και έλαβε μέρος σε δεκάδες μάχες και επιχειρήσεις, διακρινόμενος γιά το θάρρος του και την ευψυχία του. Πολέμησε εναντίον των τουρκοαιγυπτικών στρατευμάτων τού Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και συνεργάσθηκε με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στις επιχειρήσεις τού τελευταίου στην Ρούμελη. Αμέσως μετά, τον Μάρτιο τού 1826, ο Νταλιάνης κατόρθωσε με παράτολμο εγχείρημα να διασπάσει τον κλοιό των τούρκων, οι οποίοι πολιορκούσαν τον Φαβιέρο στην Κάρυστο.

Θεωρείται ο ιδρυτής των μονάδων ιππικού των επαναστατών, αφού ήταν ο πρώτος που οργάνωσε το σώμα αυτό. Το 1827, η προσωρινή κυβέρνηση τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο του αρχηγού τού ιππικού.

Στα τέλη τού έτους, η Επανάσταση στην Κρήτη εξελισσόταν αρνητικά. Μόνο η οχυρωμένη θέση τής Γραμβούσας, στο ομώνυμο ακρωτήριο (…) βρισκόταν στα χέρια των επαναστατών, οι οποίοι σχημάτισαν εκεί μία υποτυπώδη Αρχή, με την επωνυμία «Κρητικόν Συμβούλιον». Τον Οκτώβριο τού 1827, ο Ανδρέας Μιαούλης επικεφαλής ναυτικής μοίρας, μετέφερε στην Γραμβούσα 1.100 άνδρες, ενώ στις 5 Ιανουαρίου 1828 αποβιβάσθηκε στο ίδιο σημείο και ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, επικεφαλής 700 ακόμη στρατιωτών, από τους οποίους οι 100 ήταν ιππείς.

Ολόκληρο το αφιέρωμα στον Βορειοηπειρώτη Ήρωα και την μάχη μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση