ΛΕΟΠΟΛΔΟΣ ΑΛΑΣ- «Ο ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ»

.

Λεοπόλδος Άλας (Leopoldo Alas y Ureña)

.

Λεοπόλδος Άλας

«Ο πετεινός τού  Σωκράτη»

 

Ο «άγιος τής φιλοσοφίας» στην νεο-λατινική λογοτεχνία

 

Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια και βιογραφίες:

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Ξάνθη 2011

.

 

Πρόλογος

 

……….Ανάμεσα στα πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα Διηγήματά («Cuentos») του, ο Ισπανός συγγραφέας Λεοπόλδος Άλας («Leopoldo Alas») συμπεριλαμβάνει και το σύντομο, διασκεδαστικό, φιλοσοφικό κείμενο, που επιγράφεται Ο πετεινός τού Σωκράτη («El gallo de Sócrates»). Πρόκειται γιά μία ιδιότυπη αναφορά στην τελευταία ημέρα ζωής τού πετεινού, που θα θυσιαζόταν στον Θεό Ασκληπιό, σύμφωνα με την θεωρούμενη ως ύστατη επιθυμία τού μεγάλου Αθηναίου φιλοσόφου.

……….Ο μελλοθάνατος πετεινός, που κατά τύχη ανήκει στον διάσημο ρήτορα Γοργία, συνομιλεί με τον Κίμωνα, τον πιστό μαθητή τού Σωκράτη, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας οργής και αυξανόμενης επιθετικότητας. Μέσα σ’ αυτόν τον ζωηρότατο διάλογο, ο Λεοπόλδος Άλας βρίσκει την αφορμή ν’ ασκήσει δριμεία κριτική στην δογματική συμπεριφορά εκείνων των ανθρώπων, που επί μακρόν υπήρξαν τακτικοί μαθητές μίας μεγάλης μορφής τού πνεύματος, καθώς και στην μισαλλοδοξία των κάθε είδους φατριών, κυρίως των θρησκευτικών και φιλοσοφικών.

……….Στην παρούσα έκδοση βιογραφείται ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Λεοπόλδος Άλας. Ακολουθεί μία σύντομη εισαγωγή στο έργο και έπεται η μετάφρασή του από το ισπανικό πρωτότυπο, σχολιασμένη από τον υποφαινόμενο.

Αθανάσιος Τσακνάκης

,

 

22-1

.

Εισαγωγή

.

Τα θέματα τού έργου

……….Ο πετεινός τού Σωκράτη είναι ένα διήγημα φιλοσοφικού περιεχομένου με κοινωνικό προσανατολισμό. Δύο είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα του. Ο κύριος σκοπός του είναι να θίξει και να κατακρίνει την μισαλλοδοξία, από την οποία διακατέχονται οι άκαμπτοι και ανένδοτοι οπαδοί των διαφόρων κοινωνικών ομάδων: φιλοσοφικών, θρησκευτικών και πολιτικών. Στο λογοτεχνικό στόχαστρό του, λοιπόν, τίθεται εξαρχής ο τυφλός δογματισμός και η βδελυρή αδιαλλαξία των κατόχων τής επιφανειακής γνώσης και τής αβαθούς πίστης.

……….Παράλληλα, ο Λεοπόλδος Άλας επιχειρεί να συνθέσει έναν ύμνο προς τον φιλόσοφο Σωκράτη, τον μεγαλοφυή Έλληνα, τον ηρωικό διδάσκαλο, τον πρωτοπόρο στοχαστή. Ωστόσο, κοντά στο ιερό πρόσωπο τού Σωκράτη τιμώνται και όλα τα μεγάλα πνεύματα τής ανθρωπότητας, οι αυθεντικοί διανοητές, οι γνήσιοι μύστες, εκείνες οι ανεπανάληπτες προσωπικότητες, οι οποίες χαράζουν νέους δρόμους και ανοίγουν νέους ορίζοντες, οποιοδήποτε και αν είναι το τίμημα που – σχεδόν πάντοτε – καλούνται να καταβάλουν.

Ολόκληρο το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε στο: https://www.academia.edu/

 ***

Επιμέλεια εικόνων : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση