ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΠΗ (+5/11/1955)

,

5-11-1955

,

Χαραλάμπους Γεώργιος τού Χαμπή

 .

Χαραλάμπους Γεώργιος. Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Επιφάνιος τής Σολέας, κοντά στην Φλάσου, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 16 Μαρτίου 1932. Πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 1955 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από τραύματα που τού προκάλεσαν Άγγλοι στρατιώτες. Γονείς : Χαμπής Γιωρκή και Παναγιώτα Χαραλάμπους. Αδέλφια : Ιωάννης, Μυριάνθη, Θεόδωρος. Μνηστή : Χρυστάλλα Ιωάννου.

……….Ο Γεώργιος Χαραλάμπους φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Φλάσου και εργαζόταν ως ξυλουργός. Κατοικούσε στο χωριό Κυρά τής επαρχίας Μόρφου, όπου ήταν αρραβωνιασμένος με την Χρυστάλλα Ιωάννου και ετοιμαζόταν να νυμφευθεί στις 30 Οκτωβρίου 1955. Στον αγώνα συνεργαζόταν με φοιτητική ομάδα τού Διδασκαλικού Κολεγίου Μόρφου.

……….Τον Οκτώβριο τού 1955, ο Διγενής είχε δώσει εντολή γιά μαχητικές διαδηλώσεις, ακόμη και σε περίπτωση επέμβασης των αρχών, με αφορμή την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι βρετανικές αρχές τής Κύπρου δεν επέτρεψαν τον εορτασμό τής ένδοξης επετείου και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διγενής,«… ήταν προφανές ότι ο δυνάστης ήθελε να καταπνίξει τον εθνικόν εορτασμόν εις το αίμα».

……….Στην κωμόπολη Μόρφου, υπεύθυνος τής ΕΟΚΑ την εποχή εκείνη ήταν ο εξ Ελλάδος καθηγητής τού Γυμνασίου, Βασίλειος Μπαρπάνης, ο οποίος και οργάνωσε την διαδήλωση. Σ’ αυτή, οι μαθητές τού Γυμνασίου Μόρφου και οι φοιτητές τού Διδασκαλικού Κολεγίου, στους οποίους προστέθηκαν και πολλοί πολίτες, πορεύθηκαν προς τον αστυνομικό σταθμό και υποχρέωσαν τούς αστυνομικούς και τούς εκεί Άγγλους στρατιώτες να βγουν από τον σταθμό.

……….Κατά την έξοδό τους, ρίφθηκαν εναντίον τους βόμβες, δύο από τις οποίες εξερράγησαν. Στο μεταξύ ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να πυρπολήσει κυβερνητικά κτήρια. Οι Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον τού πλήθους πληγώνοντας τρία άτομα, από τα οποία το ένα ήταν ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ο οποίος πέθανε σε λίγες μέρες, στις 5 Νοεμβρίου 1955, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τον είχαν μεταφέρει.

……….Ο θάνατός του φούντωσε την οργή και ατσάλωσε την θέληση γιά συνέχιση τού Αγώνα, που βρισκόταν ακόμη στην πρώτη του φάση.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης – ΙΔ.Α.Α.Ε

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση