ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

1955

Φανούλας Αργυρού

.

 Αποσπάσματα από το κεφάλαιο με τίτλο:

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας,
η ΕΟΚΑ και οι απαγχονισμοί 1955/59

 .

Μ16 a department known in the Foreign Office, politely, but not very sincerely, as the Friends – Monty Woodhouse.

(Η ΜΙ6, Μυστική Υπηρεσία Κατασκοπείας Εξωτερικού – British Intelligence, είναι ένα τμήμα γνωστό στο Foreign Office ευγενικά, αλλά όχι με μεγάλη ειλικρίνεια ως οι «Φίλοι») – Ελέχθη από τον Monty Woodhouse, ο οποίος ήταν ο σταθμάρχης της επώνυμης υπηρεσίας στην Τε­χεράνη, την περίοδο 1951 -1955).

Η περίοδος που οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας πραγματικά είχαν φθά­σει στο ζενίθ των δραστηριοτήτων τους, αναπόφευκτα ήταν εκείνη του Απε­λευθερωτικού Αγώνα 1955 – 59.

Με κατασκοπείες, κόντρα κατασκοπείες, προ­σπάθειες να εισχωρήσουν στην οργάνωση ΕΟΚΑ, με στόχο την αποδυνάμωση και κατάρρευση της αφενός και την περισυλλογή όσο το δυνατό περισσοτέ­ρων πληροφοριών για τη δράση της αφετέρου.

Το πως οι Βρετανοί του Macmillan κατάφεραν να μας αλυσοδέσουν χειροπόδαρα με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με την συνεργασία του Ευάγγελου Αβέρωφ και Κων­σταντίνου Καραμανλή (γνωστού ως νονού της Ανεξαρτησίας της Κύπρου) δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα πλήρως.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (British Intelligence) και η αμερικανική αντίστοιχη – CIA, είχαν έντονα δραστη­ριοποιηθεί τα χρόνια 1955/59 στην απάνθρωπη εξαγορά συνειδήσεων στον ελ­ληνικό χώρο, μέχρι που πέτυχαν το μεγαλύτερο τους επίτευγμα (κατ’ ιδίαν ομολογία), και μας επέβαλαν την γάγγραινα της Ζυριχικής «ανεξαρτησίας».

Για το θέμα έγραψε Βρετανός βουλευτής, με το ψευδώνυμο Nigel West. Στο βιβλίο του «Οι φίλοι» αναφέρει και τα εξής:

«Britain’s post-war Secret Intelligence Operations: The key to the Cyprus success, which it certainly was, lies in the brilliant work done behind the scenes in Athens by the head of Station, Christopher Phillpotts, and his CIA colleague Al Ulmer. Phillpotts used characteristic initiative to mount a series of highly productive operations of a nature that are still too secret to be disclosed, while Ulmer and his staff bought influence by adding senior members of the Greek administration to the payroll…»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : http://www.egolpion.com/ 

Αφήστε μια απάντηση