,
,.
ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΩΡΙΟΥ ΧΟΡΤΟΚΟΠΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΔΡΑΝΟΒΑ)
.
Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ιερεύς – Δάσκαλος
.
……….Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την συνθήκη τής Λωζάννης που προέβλεπε την ανταλλαγή πληθυσμών (των ελληνικών τού Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης), άρχισε ο ξεριζωμός των κατοίκων από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι κάτοικοι τού σημερινού χωριού Χορτοκοπίου, όλοι ανεξαιρέτως προέρχονται από την περιοχή Τραπεζούντας (Νομός Τραπεζούντας), επαρχίας Ροδοπόλεως (Ματσούκας) που είχε πρωτεύουσα την πόλη Τζεβισλίκ (Δικαιόσημον). Προέρχονταν δε από τα χωριά :
……….1) Χορτοκόπι, το όνομα τού οποίου δόθηκε και στο χωριό Δράνοβα τού Πραβίου (Ελευθερούπολη Καβάλας) επειδή οι περισσότεροι ήσαν από το χωρίον αυτό, 2) Καπήκιοϊ, 3) Λαραχανή και 4) Διβερά ή Λιβερά και Σκαλίτα.
……….Έφθασαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο τού 1923 και αποβιβάσθηκαν άλλοι στον Πειραιά (οι τού χωρίου Χορτοκοπίου), άλλοι στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και άλλοι στην Καβάλα. Ήταν όλοι ανταλλάξιμοι με τους εδώ τούρκους. Ο ξεριζωμός τους έγινε βίαια χωρίς να μπορούν να πάρουν τίποτα μαζί τους. Ήρθαν με ένα μπόγο στο χέρι. Από ανάγκη εξεύρεσης χώρου μόνιμης εγκατάστασης (λόγω των μεγάλων οικογενειακών αριθμών ατόμων), έψαχναν και ρωτούσαν να βρουν τόπο κατάλληλο που να έχει περίπου τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με την ωραία πατρίδα τους.
……….Έτσι κάποιος από τους εκ Χορτοκοπίου πρόσφυγες, ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, απόφοιτος τής Μεγάλης τού Γένους Σχολής Κωνσταντινουπόλεως που είχε διορισθεί ως διαχειριστής στο Ορφανοτροφείο Πραβίου (Ελευθερουπόλεως), αδελφός τού δασκάλου τού Φροντιστηρίου Τραπεζούντος Αντωνίου Παπαδόπουλου, ύστερα από επίσκεψή του στο λίγο ψηλότερα από το Πράβι χωριό Δράνοβα, που κατοικούνταν μόνο από τούρκους και οι οποίοι ετοιμάζονταν να φύγουν, είδε και διακρίβωσε ότι το χωριό αυτό ήταν κατάλληλο, με εξαιρετικό κλίμα και έμοιαζε με το χωριό Χορτοκόπι τού Πόντου.
-
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com
***
-
Η εικόνα τού Χορτοκοπίου στον Πόντο αλιεύθηκε από την δορυφορική Google
-
Πηγή εικόνων τού Νέου Χορτοκοπίου
-
Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο