ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΘΕΤΙΣ» – ΣΤΟΧΟΣ ΚΡΗΤΗ (23/7/1943)

Από την 336 ΜΔ οι Ανθυποσμηναγοί, Σ. Σκάντζικας και Ε. Αθανασάκης. Από την 335 ΜΔ οι Επισμηνίες Β. Δούκας και Μ. Λάϊτμερ.

,

,

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ «ΘΕΤΙΣ» – Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΔΙΩΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

.

……….Στις 23 Ιουλίου 1943 τόσο η 335 ΜΔ όσο και η 336, είχαν σημαντικές απώλειες σε χειριστές πιλότους, όταν συμμετείχαν από κοινού στην επιχείρηση Θέτις την σημαντικότερη των ελληνικών μοιρών διώξεως στην Μέση Ανατολή. Στόχος η προσβολή γερμανικών στόχων στην κατεχόμενη Κρήτη.

……….Η αποστολή είχε χαρακτήρα εκδικήσεως γιά την ομαδική σφαγή τής Κανδάνου από τους Γερμανούς. Οκτώ αεροσκάφη τής 335 ΜΔ απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο τής Μάρσα Ματρούχ με χειριστές τους σμηναγούς Γ. Πάγκαλο και Ν. Βολονάκη, τους ανθυποσμηναγούς Κ. Μιχαηλίδη και Ε. Χατζηϊωάννου, τους αρχισμηνίες Α. Κουντούρη και Ν. Φράγκο και τους επισμηνίες Β. Δούκα και Μ. Λάϊτμερ. Επίσης απογειώθηκαν εννέα αεροσκάφη τής 336 ΜΔ, με χειριστές τους σμηναγούς Σπ. Διαμαντόπουλο, Ιωάννη Κατσαρό, τον υποσμηναγό Δ. Βουτσινά, τους ανθυποσμηναγούς Ελευθέριο Αθανασάκη και Σωτήρη Σκάντζικα, τους αρχισμηνίες Γ. Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνο Κόκκα και Αν. Φραγκιά και τον επισμηνία Γ. Νικολόπουλο.

Επιφυλακή στο αεροδρόμιο τής Χάϊφα. Όρθιοι από αριστερά οι χειριστές Γεωργιάδης Ι.,Σκλήρης Μ. και Ξύδης Ε.

……….Κατά την απογείωση τού σχηματισμού, αποκολλήθηκε η δεξαμενή καυσίμων από την αριστερή πτέρυγα τού αεροπλάνου τού Ελευθερίου Αθανασάκη, ο οποίος είχε την τελευταία στιγμή αντικαταστήσει τον ανθυποσμηναγό Στ. Ξύδη. Παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στην βάση του, ο Αθανασάκης παρέμεινε στον σχηματισμό, ενέργεια που ουσιαστικά ισοδυναμούσε με αυτοκτονία καθώς ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην βάση του.

4444

……….Στο βιβλίο του, «Πετώντας σε ξένους ουρανούς», ο Ηλίας Καρταλαμάκης παραθέτει την μαρτυρία τού ανθυποσμηναγού Κόκκα ο οποίος πετούσε πλάι στον Αθανασάκη.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com
***
Πηγή εικόνων : https://www.haf.gr/
Επιμέλεια εικόνων : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση