ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΑΡΤΕΜΟΣ (+8/8 ἤ 11-12/8/1956)

,

Φραντζέσκου Αρτέμος (ἤ Αρτέμιος)

,

Φραντζέσκου Αρτέμος. Γεννήθηκε στο χωριό Αθιένου, τής επαρχίας Λάρνακας, το 1931. Σκοτώθηκε το βράδυ τής 11ης προς την 12η Αυγούστου 1956 (ή κατά άλλη πηγή στις 8/8), από ανάφλεξη εκρηκτικού υλικού. Γονείς : Κώστας και Ροδοθέα Φραντζέσκου. Αδέλφια : Φλώρος και Παναγιώτα.

……….Ο Αρτέμος Φραντζέσκου τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και ήταν μηχανουργός. Μελετούσε πολύ τα κοινωνικά συστήματα και ήταν ιδεολόγος σοσιαλιστής. Έδωσε από τις αρχές τού αγώνα τον όρκο τής ΕΟΚΑ στο Μετόχι τού Κύκκου μαζί με άλλους συγχωριανούς του, των οποίων και ανέλαβε την αρχηγία με το ψευδώνυμο «Άθως». Τον Νοέμβριο τού 1955 πραγματοποίησε μαζί με συναγωνιστές του την πρώτη του ενέδρα εναντίον των Άγγλων στο χωριό τους. Τον Ιανουάριο τού 1956, ως επικεφαλής τής ομάδας του, συγκέντρωσε εικοσιένα κυνηγετικά όπλα τα οποία διένειμε στα γύρω χωριά. Στις 21 Μαΐου 1956 έστησαν και δεύτερη ενέδρα εναντίον των Άγγλων στον δρόμο Αθιένου-Πυρογίου, στην οποία χρησιμοποίησαν και βόμβες δικής τους κατασκευής.

……….Καθ’ υπόδειξη συγχωριανού τους χημικού, άναβαν κληματόβεργες σε φούρνο, κι όταν γίνονταν κόκκινα τα κάρβουνα, έκλειναν τον φούρνο και τα κάρβουνα έσβηναν, χωρίς απαραίτητα να τα βρέξουν. Στην συνέχεια άλεθαν τα κάρβουνα και ανακάτευαν την σκόνη τους με θειάφι και νίτρο. Με αυτού τού είδους την πυρίτιδα γέμιζαν τις βόμβες τους με τις οποίες προμήθευαν και τα γύρω χωριά. Στην εργασία αυτή, που γινόταν στο σπίτι τού Φραντζέσκου, βοηθούσαν οι γονείς και τα αδέλφια του.

……….Το βράδυ τής 11ης προς την 12η Αυγούστου 1956 (σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου στις 8/8), ενώ ο Αρτέμος με άλλους συνεργάτες του κατασκεύαζε την πυρίτιδα στο σπίτι του, ξαφνικά μία σπίθα έπεσε στο τενεκεδένιο κιβώτιο με το εύφλεκτο υλικό.

……….Ο Αρτέμος”, αφηγείται συναγωνιστής του, “αρπάζοντας τον θάνατο αγκαλιά, όρμησε έξω και μάς γλίτωσε. Είδαμε τον αρχηγό μας να φλέγεται σαν λαμπάδα. Την επομένη, προτού τον θάψουμε, τον περιφέραμε τιμητικά στους ώμους από όλους τούς δρόμους τού χωριού, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία”.

……….Ο θάνατος τού Αρτέμου Φραντζέσκου, όπως κι ο θάνατος άλλων αγωνιστών σε παρόμοιες συνθήκες, είναι ενδεικτικός των δυσκολιών που συναντούσαν οι μαχητές τής ΕΟΚΑ στην τιτάνια προσπάθεια γιά την ελευθερία τής Κύπρου.


Αφήστε μια απάντηση