ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ-Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΣΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ (+30/10/1940)

,

,

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ-Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΣΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ (+30/10/1940)
,

……….Ξημερώνει η τρίτη μέρα τού πολέμου. Η πρωινή ομίχλη είναι βαριά ακόμα. Μόλις αφήνει να διακρίνουμε τις σιλουέτες (τα περιγράμματα) των αεροπλάνων αναγνωρίσεως «ΧΕΝΣΕΛ» τού 2ου ανεξάρτητου Σμήνους…

……….Ο ανθυποσμηναγός Γιάνναρης ειδοποιείται ότι τον θέλει ο Διοικητής. Παρουσιάζεται μαζί με τον αρχισμηνία Τζάντα Λεωνίδα. Ο Διοικητής τούς ανακοινώνει ότι το Σμήνος τους, έλαβε διαταγή να πραγματοποιήσει μία ενδιαφέρουσα αποστολή γιά να βοηθήσει το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας. Τα πληρώματα έχουν ορισθεί. Πρώτο αεροσκάφος, χειριστής, Κωνιωτάκης Κωνσταντίνος, παρατηρητής Βουτσινάς Δημήτριος, δεύτερο αεροσκάφος, χειριστής, Καρατζάς Δημήτριος, παρατηρητής Κατσιμούρης Αντώνιος. Τρίτο αεροσκάφος, χειριστής Τζάντας Λεωνίδας, παρατηρητής Γιάνναρης Ευάγγελος.

……….Η εκτέλεση όμως τής αποστολής κατέστη αδύνατη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και έτσι το πλήρωμα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς Κορυτσά με σκοπό να βομβαρδίσει τα εκεί αεροδρόμια. Στην πορεία τους όμως, συνάντησαν σχηματισμό εχθρικών καταδιωκτικών με τα οποία ενεπλάκησαν σε σφοδρή αερομαχία.

……….Αποτέλεσμα τής αερομαχίας ήταν η αναγκαστική προσγείωση τού ελληνικού αεροσκάφους στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» Βασιλειάδας Καστοριάς από τον τραυματισμένο χειριστή του, Λεωνίδα Τζάντα, ενώ ο παρατηρητής Γιάνναρης ήταν ήδη νεκρός.

……….Μία λεπτομέρεια τού ιστορικού αυτού γεγονότος είναι ότι την αποστολή αυτή έπρεπε να εκτέλεση ένα φίλος τού υποσμηναγού, ο οποίος όμως μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα στην μονάδα και ήταν κουρασμένος. Πιστός στην φιλία και στο καθήκον, ο Ευάγγελος Γιάνναρης ζήτησε να τον αντικαταστήσει και έτσι έγινε ο πρώτος πεσών Έλλην αεροπόρος στο έπος τού 40’.

***
Πηγή:  http://www.pasoipa.org.gr/
 Επιμέλεια κειμένου και εικόνας : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση