ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΒΟΖΙΚΗΣ

,

,

Ο γενναίος Μακεδονομάχος Δημήτριος Α. Βοζίκης

,

Γράφει ο Βασίλειος Κ. Πασχαλίδης.

 

……….Ο Δημήτριος Βοζίκης ήταν ένας ηρωικός, γενναίος και έντιμος Μακεδονομάχος. Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Δράμας κατά το έτος 1886 και σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος ως αντάρτης στον αγώνα εναντίον των κομιτατζήδων στην περιοχή Δράμας και Σερρών. Ήταν ενταγμένος στο Σώμα τού καπετάν Δούκα και διακρίθηκε σε πολλές συγκρούσεις με τούς Βουλγάρους κομιτατζήδες. Το όνομά του τρόμαζε όλους τούς εχθρούς του. Τα στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεσή μας, τον παρουσιάζουν αμείλικτο διώκτη κάθε εχθρού τής πατρίδος. Οι αγώνες του που συνεχίσθηκαν μετά τον Μακεδονικό αγώνα κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στις περιοχές τής Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, τον είχαν αναδείξει σ’ έναν υπέροχο αγωνιστή και πρόμαχο τής Ελληνικής Ιδέας.

……….Ο καπετάν Δούκας είχε αντιληφθεί εγκαίρως τις αρετές τού Βοζίκη και τού ανέθετε τις πλέον επικίνδυνες αποστολές. Είχε μεγάλη αντίληψη, μυαλό πολύστροφο, ετοιμότητα δράσης, ευελιξία κινήσεων, μεγάλη σωματική αντοχή και ήταν επιδέξιος χειριστής των όπλων. Ο καπετάν Δούκας εκτιμώντας την ικανότητα και την αξία του, τον είχε πάντοτε δίπλα του. Σε μία φωτογραφία μάλιστα που κυκλοφόρησε στα χρόνια εκείνα ως καρτ-ποστάλ με λεζάντα στην ελληνική, τουρκική και γαλλική γλώσσα, ο Δημήτριος Βοζίκης παρουσιάζεται στα δεξιά τού καπετάν Δούκα.

……….Οι αγώνες τού Βοζίκη δεν σταμάτησαν με την λήξη τού Μακεδονικού αγώνα. Τούς συνέχισε και μετά το έτος 1908. Παρακολουθούσε, επέμβαινε και τιμωρούσε τούς κομιτατζήδες που κινούνταν ύποπτα.

……….Έτσι ο Βοζίκης έπαιρνε εντολές από το ελληνικό κομιτάτο και κατέβαινε τακτικά στην πόλη τής Δράμας μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα. Παρακολουθούσε τις κινήσεις των κομιτατζήδων που τριγυρνούσαν στην πόλη κάθε φορά που γίνονταν το εβδομαδιαίο παζάρι. Η τουρκική χωροφυλακή προσπαθούσε να τον συλλάβει γιατί είχε επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του. Είχε σκοτώσει έναν φοβερό Βούλγαρο κομιτατζή με εντολή τού ελληνικού κομιτάτου και η τουρκική αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ήταν αυτός ο δράστης τού φόνου.  Οι Τούρκοι όμως είχαν και μία άλλη πληροφορία, πολύ σημαντική.

……….Εγνώριζαν ότι ο Βοζίκης περιφέρονταν κάθε τόσο στό παζάρι τής πόλης ντυμένος με ρούχα χανούμισσας. Έτσι τον εντόπισαν σε μία κάθοδό του στην πόλη και τον συνέλαβαν.

……….Αυτό έγινε κατά το έτος 1910. Οδηγήθηκε στις φυλακές Δράμας και αργότερα των Σερρών, όπου, κατόπιν δίκης, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών γιά τον φόνο τού κομιτατζή. Κατόρθωσε όμως, έπειτα από 4 μήνες και 20 ημέρες να δραπετεύσει και να σωθεί πηγαίνοντας στην Ελλάδα.

……….Κατά τούς Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, εντάχθηκε στην 5η Μεραρχία και πολέμησε τούς Τούρκους υπό τις διαταγές τού Μεράρχου Ματθαιοπούλου. Έλαβε μέρος στις πολύνεκρες μάχες γιά την απελευθέρωση τού Λεχόβου και τής Κλεισούρας που καταστράφηκε εντελώς από το τουρκικό πυροβολικό τού Μπεκίρ αγά. Επίσης έλαβε μέρος στις μάχες γιά την απευλευθέρωση τού Βογατσικού (οδομαχίες), τής Σιατίστης, όπου έπαθε πανωλεθρία το τουρκικό απόσπασμα τού Αρίφ-Ασλάν, τής Νεγκοβάνης, τού Αμυνταίου και τής Μπίλιστας.

……….Το έτος 1913, μετά την απελευθέρωση τής Δράμας και τής περιοχής της από τούς Βουλγάρους, ο Βοζίκης επανέρχεται στο χωριό του, αναπαυμένος ότι έκανε το καθήκον του προς την Πατρίδα.

***

Ολόκληρη την δράση τού μακεδονομάχου μας κατά των βουργάρων (έως και το 1944) μπορείτε να διαβάσετε στο : http://yaunatakabara.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση