ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΙΣΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

.

.

……….Ο Ανδρέας Ίσκος ήταν αρματολός τού Βάλτου στην Δυτική Ελλάδα κατά την περίοδο τής επαναστάσεως τού 1821.

……….Γεννήθηκε στην Δούνιστα (Ντούνιστα) Βάλτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας (σημερινό Σταθά) γύρω στο τέλος τού 18ου αιώνα. Ήταν γιός τού Δημήτρη Καραΐσκου – Λαλαγιώργου και λεγόταν και Καραΐσκος. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Δημήτρης Καραΐσκος ήταν πατέρας τού στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, πράγμα που τον καθιστά αδελφό του από τον ίδιο πατέρα και διαφορετική μάνα. Υπηρέτησε τόσο στο αρματολίκι τής περιοχής όσο και στην αυλή τού Αλή Πασά ως τζοχαντάρης, όπως και πολλοί άλλοι οπλαρχηγοί.

……….Κατά την διάρκεια τής επαναστάσεως τού 1821, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Δυτική Ελλάδα. Πολέμησε και διακρίθηκε στην μάχη στην Λαγκάδα, στην Κιάφα, στην Πλάκα και στο Πέτα. Ήταν παρών σε όλες τις πολιορκίες τού Μεσολογγίου και κατά την τελευταία πολιορκία, ήταν ένας από τους αρχηγούς τής πόλεως.

……….Το 1829, εκλέχτηκε πληρεξούσιος στην Δ’ Εθνοσυνέλευση. Πέθανε στο Αιτωλικό το 1850 και τάφηκε στο Μεσολόγγι.

……….Ο Ανδρέας Ίσκος είχε πολλά παιδιά (Γεώργιος, Νίκος, Θανάσης, Αλεξάνδρα, Μαρία Ελένη και Ευθυμία). Αδελφός του ήταν ο Ιωάννης Ίσκος, που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την επανάσταση. Συγγενής του ήταν και ο Χρόνης Ίσκος, που πολεμώντας τους τούρκους έχασε το ένα του χέρι. Σκοτώθηκε κατά την έξοδο τού Μεσολογγίου.


Αφήστε μια απάντηση