Ύμνοι τής Ελληνικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

,

,

Ύμνοι τής Ελληνικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

 

Χριστούγεννα

25 Δεκεμβρίου

,

Απολυτίκιο των Χριστουγέννων

.

……….«Η γέννησή σου, Χριστέ, Θεέ μας, ανέτειλε γιά τον κόσμο το φως τής γνώσης. Μέσα από αυτήν εκείνοι, που λατρεύουν τα άστρα, διδάσκονταν να προσκυνούν εσένα, τον ήλιο τής δικαιοσύνης, και να σε αναγνωρίζουν ως ανατολή από τα υψηλά. Κύριε, δόξα σε σένα!».

.

Κοντάκιο των Χριστουγέννων
Ποίημα τού Ρωμανού τού Μελωδού

.

……….«Η Παρθένα σήμερα γεννά τον υπεράνω ουσίας και η γη προσφέρει το σπήλαιο στον απρόσιτο. Άγγελοι μαζί με βοσκούς δοξολογούν. Μάγοι μαζί με ένα άστρο οδοιπορούν. Γιά εμάς γεννήθηκε ένα νέο παιδί, ο προαιώνιος Θεός».

.

Κανόνας των Χριστουγέννων
Ποίημα τού Ιωάννη τού Δαμασκηνού

.

……….«Τον παμμακάριστο γιό τής πάναγνης νύμφης αξιώθηκε να δει, πέρα από κάθε λογική, η ομάδα όσων ξαγρυπνούσαν στους αγρούς, και συγκλονίστηκε από το παράδοξο συμβάν, καθώς και την τάξη των ασώματων που υμνούσε τον βασιλιά Χριστό, ο οποίος σαρκώθηκε δίχως σπορά άνδρα».

***

Μετάφραση: Αθανάσιος Τσακνάκης, Θεολόγος – Φιλόλογος, 25/11/2017.

***

Σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων:

……….Το κείμενο αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία τού συγγραφέα.

……….Επιτρέπεται η δωρεάν αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και μόνον, αυτούσιου και χωρίς αλλαγές τού παρόντος κειμένου, μόνον μετά από άδεια τού συγγραφέα, και με τον αυστηρό όρο να αναφέρονται σαφώς ο συγγραφέας και η αρχική πηγή δημοσίευσης, και εφ’ όσον η αναδημοσίευση περιλαμβάνει το σύντομο βιογραφικό τού συγγραφέα, και την σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων.

……….Απαγορεύεται η αφαίρεση ή προσθήκη λέξεων, φράσεων και η με κάθε άλλο τρόπο τροποποίηση ή αλλοίωση τού κειμένου και τού περιεχομένου του.

***   ***   ***
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΣΑΚΝΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

……….Ο Αθανάσιος Τσακνάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στα 1971.

……….Είναι πτυχιούχος τής Θεολογικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Απόκρυφη Χριστιανική Γραμματεία, και πτυχιούχος τού τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού ιδίου Πανεπιστημίου.

……….Έχει σπουδάσει Παλαιογραφολογία, Πληροφορική και Ξένες Γλώσσες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Μεγάλη Βρετανία.

……….Διετέλεσε Πρόεδρος τού Οργανισμού Διεθνοποίησης τής Ελληνικής Γλώσσας.

……….Στα 25 χρόνια του τιμήθηκε με το αξίωμα τού Τακτικού Μέλους τής Ελληνικής Ακαδημίας τής Χώρας των Βάσκων.

……….Εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στην Ξάνθη και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής ξένων γλωσσών και μεταφραστής.

……….Το συγγραφικό και μεταφραστικό έργο του περιλαμβάνει περίπου 50 βιβλία, ενώ τα μαθήματά του έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

***