,
,
Μητρόπολις Ναυπακτίας και Ευρυτανίας
Ιερ. Αργύριος Βούρβας
.
……….Δεξιά στον δημόσιο δρόμο Καρπενησιού-Αγρίνιου και πέντε χιλιόμετρα απ’ αυτόν, είναι η Βίνιανη. Χωριό μέ καλοκτισμένα σπίτια και που την κάποια οικονομική του ευχέρεια την έχει από τους ξενητεμένους του. Βουνά και βράχοι γύρω γύρω. Γι’ αυτό όσοι μένουν εκεί είναι κτηνοτρόφοι. Τα κακοτράχαλα βουνά του ήσαν κρησφύγετα των συμμοριτών και στην Κατοχή έδρα γιά την ψεύτικη κυβέρνηση τού ΕΑΜ.
……….Σ’ αυτό το χωριό γεννήθηκε στα 1905 ο Αργύριος Βούρβας. Ήταν βλαστός χριστιανικής και με καλήν υπόληψη οικογενείας. Ο πατέρας του από την Αμερική όπου εργαζόταν, έστελνε, γιά να σπουδάσει ο γιός του. Τελείωσε το Γυμνάσιο Καρπενησιού, υπηρέτησε την πατρίδα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο κι έκαμε σύζυγό του την Ειρήνη Μουτσέλου. Στα 1942 αξιώθηκε να δει πραγματικότητα την ζωηρή του επιθυμία’ χειροτονήθηκε ιερεύς κι έγινε εφημέριος στο χωριό του.
……….Ηθικός, τίμιος, αξιοπρεπής, ειλικρινής, σταθερός. Αγάπησε κοντά στα παραπάνω την εκκλησία και την υπηρετούσε με ζήλο και αυταπάρνηση. Ήθελε να είναι το καλό παράδειγμα στους Χριστιανούς του, μα κι ο πιστός και στοργικός βοσκός και φύλακας.
……….Σαν μεγάλο εχθρό τού κοπαδιού του είδε τον κομμουνισμό. Άγρυπνος φρουρούσε ο καλός βοσκός και πάντα ο λύκος, προσπαθώντας να μπει στην στάνη του, τον εύρισκε μπροστά του.
……….Ωργισμένοι οι κομμουνισταί πήραν την απόφασή τους. Έμαθε ο παπάς τα σχέδια των εχθρών του κι έκρινε φρόνιμο να προφυλαχθεί. Φεύγει λοιπόν με πολλούς ενορίτας του στο Καρπενήσι με πόνο ψυχής περιμένοντας να περάσει ο κίνδυνος γιά να γυρίση στο χωριό του. Εκείνος έκαμε το σωστό, μα ο Κύριος τον ήθελε κοντά Του.
……….Τον Ιανουάριο τού 1949, οι συμμορίτες μπήκαν στο Καρπενήσι. Έκτος από άλλους, πήραν και τρεις ιερείςֹ’ τον εφημέριο τής Αγίας Τριάδος και τον εφημέριο Δομιανών. Ο τρίτος ήταν ο π. Αργύριος. Αυτόν κυρίως ήθελαν. Τους δυο συλλειτουργούς του, τους άφησαν να φύγουν.
……….Ο ιερός τόπος, που αγιάσθηκε με το μαρτυρικό αίμα τού καλού κι εναρέτου ιερέως, είναι στην περιοχή τού χωρίου Στένωμα. Εκεί, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον σκότωσαν. Με άλλους πενήντα νεκρούς τον έρριξαν σ’ ένα κοινό λάκκο.
……….Ίσως γιά να παν τα θύματά τους μαζί με τον ποιμένα τους στον Ουράνιο Πατέρα.
***
Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας : « Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο »
Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»
Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους, ἄς εἶναι ἡ μνήμη αἰωνίᾳ.