ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΠΑΠΑΒΕΡΚΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+7/2/1957)

7-2-1957-papaverkiou-georgios

.

Παπαβερκίου Γεώργιος. Γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, τής επαρχίας Πάφου, στις 30 Ιουνίου 1938. Έπεσε σε μάχη εναντίον των Άγγλων, μεταξύ των χωριών Προδρόμι και Ανδρολίκου, στις 7 Φεβρουαρίου 1957. Γονείς : Παπαβέρκιος Φιλίππου και Μάρθα Παπαβερκίου Αδέλφια : Ήβη, Ιουλία, Φίλιππος, Σταματία, Ανδρέας.

……….Ο Γεώργιος Παπαβερκίου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Άνω Αρόδων, στο Γυμνάσιο Πάφου, μέχρι την τρίτη τάξη και συνέχισε την φοίτησή του στο Κολέγιο Πάφου, όταν εντάχθηκε στον αγώνα. Αρχικά συμμετείχε στις διαδηλώσεις ως ένα από τα μαχητικότερα στοιχεία των μαθητικών ομάδων και στην διανομή φυλλαδίων. Αργότερα κατατάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Κτήματος και πήρε μέρος στην ρίψη χειροβομβίδων και σε εκτελέσεις. Στις 22 Ιουνίου 1955 συμμετείχε στην επίθεση εναντίον τού πρώην Διοικητή της Πάφου Κρην Μπέη, μαζί με τον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

……….Σε ερώτηση τού πατέρα του κατά πόσο θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, απάντησε : “Θα το ήθελα, πατέρα, αν η πατρίδα μου ήταν ελεύθερη. Μετά τον Αγώνα, αν ζήσω, θα πάω με το πρόσωπό μου καθαρό, να συνεχίσω τις σπουδές μου.”

……….Τον Ιούλιο τού 1956, καταζητήθηκε γιά την δράση του και κατέφυγε στα βουνά, όπου ενώθηκε με άλλους αντάρτες στην περιοχή τού χωριού Κρίτου – Τέρα. Τόπος διαμονής τους ήταν η περιοχή Τοξεύτρα, όπου είχαν τα κρησφύγετά τους. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν αντί τού ποσού των 5.000 λιρών. Ως αντάρτης έδρασε στην περιοχή από το χωριό Έμπα μέχρι τον Κάθικα, την Πόλη Χρυσοχούς και την Τσάδα, στήνοντας ενέδρες εναντίον Άγγλων με μεγάλη επιτυχία.

……….Στις 23 Ιανουαρίου 1957 έστησε ενέδρα με συναγωνιστές του έξω από το χωριό Κρίτου-Τέρα και επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικού οχήματος με ηλεκτρικώς πυροδοτηθείσα νάρκη και όπλα. Συμπαραστάτες του στην δράση που ανέπτυσσε, είχε τόσο τον πατέρα του, που ήταν εφημέριος τής εκκλησίας Άνω Αρόδων, όσο και την μητέρα του.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1957, ο Γεώργιος Παπαβερκίου μαζί με τον 16χρονο συναγωνιστή του, Τάκη Σοφοκλέους, έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Άγγλων, αφού ανατίναξαν με νάρκη στρατιωτικό όχημα αυτοκινητοπομπής και ακολούθως άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας επτά, στην τοποθεσία “Αμπελάκια”, μεταξύ των χωριών Προδρομίου – Ανδρολίκου.

……….Την επομένη τής ταφής τους, 8 Φεβρουαρίου 1957, συναγωνιστές, εκδικούμενοι τον θάνατό τους, επιτέθηκαν με ηλεκτρικές νάρκες και ανατίναξαν στρατιωτικά αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών στα χωριά Κρίτου – Τέρα και Κινούσα.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση