ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΑΝΝΑΟΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (+ 18/11/1958)

.

18-11-1958-kannaouros-xristodoulos

.

Καννάουρος Χριστόδουλος. Γεννήθηκε στο χωριό Κυπερούντα, τής επαρχίας Λεμεσού, το 1908. Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στην γενέτειρά του, στις 18 Νοεμβρίου 1958. Σύζυγος: Χριστίνα Χριστοδούλου. Παιδιά: Μιχάλης, Ανδρέας, Ευτυχία, Παναγιώτα, Ελένη και Ρεβέκκα. Γονείς: Σάββας Κοιλιάρης και Ευσταθία Γιαννή Χατζηδημήτρη. Αδέλφια: Γιαννής, Στυλιανή και Κυριακού.

……….Ο Χριστόδουλος Καννάουρος υπήρξε στέλεχος τής Νέας Συντεχνίας Κυπερούντας και από τα πρώτα μέλη τής ΕΟΚΑ. Τα καθήκοντά του στον αγώνα ήταν η απόκρυψη οπλισμού, η διακίνηση τής αλληλογραφίας και η φιλοξενία ανταρτών και καταζητούμενων, γιά την ασφάλεια των οποίων διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι του. Τον Φεβρουάριο τού 1957, ο Παναγιώτης Αριστείδου, καταζητούμενος αντάρτης τής ΕΟΚΑ, πληγώθηκε στην μάχη τού Πελεντρίου, κατά την οποία έπεσαν οι ήρωες Σωτήρης Τσαγκάρης και Δημητράκης Χριστοδούλου και πληγώθηκε ο Στυλιανός Λένας. Ο Αριστείδου μπόρεσε να διαφύγει και κατέφυγε στο σπίτι τού Χριστόδουλου, όπου κρύφτηκε και τού προσφέρθηκε η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, μέχρι που έγινε καλά.

……….Στις 18 Νοεμβρίου 1958 συνελήφθη μεταξύ Αμιάντου – Κυπερούντας, ο σύνδεσμος Κυπερούντας με όλη την αλληλογραφία που προερχόταν, τόσο από την ανταρτική ομάδα, που βρισκόταν την ημέρα εκείνη στον Αμίαντο, όσο και από άλλα μέλη τής περιοχής. Με βάση το περιεχόμενο των επιστολών, οι αγγλικές αρχές επιδόθηκαν σε συλλήψεις και έρευνες στην περιοχή.

……….Ο Γεώργιος Κάζανος από την Κυπερούντα, που ανέμενε να παραλάβει την αλληλογραφία, ειδοποιήθηκε γιά τα συμβάντα και μετέβη στο χωριό Αγρίδια όπου ενημέρωσε τον υπεύθυνο τής ΕΟΚΑ Κυπερούντας, ο οποίος ήταν δάσκαλος διορισμένος στα Αγρίδια. Γυρίζοντας πίσω στο χωριό του κατά τα μεσάνυκτα, πήγε να μείνει γιά ασφάλεια στο σπίτι τού Χριστόδουλου Καννάουρου, όπου υπήρχε κρησφύγετο. Μόλις μπήκε μέσα και προτού τακτοποιηθεί στο κρησφύγετο κτύπησε η πόρτα και Άγγλοι στρατιώτες, που συνοδεύονταν από Τούρκους επικουρικούς, πυροβόλησαν θανάσιμα τον Χριστόδουλο Καννάουρο, ελευθέρωσαν την είσοδο, όρμησαν μέσα και συνέλαβαν τον Γεώργιο Κάζανο.

……….Με βάση το επίσημο ανακοινωθέν, ο Χριστόδουλος Καννάουρος, μόλις άνοιξε την πόρτα, αποπειράθηκε να αφαιρέσει το όπλο Άγγλου στρατιώτη, γιά να καθηλώσει τούς υπόλοιπους, οπότε πυροβολήθηκε θανάσιμα.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση