ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ;

,

sinthesi-who-killed-homer

,

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ… ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ 

 

………..Η προσωπική  εμπειρία των συγγραφέων στις Κλασικές Σπουδές είναι περιορισμένη, φυσικά, αλλά όχι ασήμαντη. Καθένας από μάς έχει ξοδέψει πάνω από δύο δεκαετίες μελέτης και διδασκαλίας τού αρχαίου κόσμου τής Ελλάδας και τής Ρώμης από συμπληρωματικές προοπτικές (ένας ελληνιστής και ένας λατινιστής, ένας ιστορικός και ένας κριτικός λογοτεχνίας). Φοιτήσαμε και διδάξαμε στα περισσότερα είδη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: καλά δημόσια πανεπιστήμια, μέτρια πολιτειακά πανεπιστήμια, κορυφαία κολέγια ελευθέρων σπουδών, μέτρια κολέγια ελευθέρων σπουδών.

……….Γνωριστήκαμε στο διδακτορικό πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών στο Στάνφορντ, στα τέλη τής δεκαετίας τού 1970 και, συμπτωματικά, δημιουργήσαμε και οι δύο προπτυχιακά προγράμματα στις Κλασικές Σπουδές. Διδάξαμε μέχρι και δεκατρία μαθήματα (και ποτέ λιγότερα από επτά) κάθε χρόνο. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας γιά επτά κλασικιστές σε διάστημα επτά ετών. Εκδώσαμε ακαδημαϊκά βιβλία, δημοσιεύσαμε άρθρα και αποκτήσαμε μάλιστα και μία δεκαπεντάλεπτη μίνι διασημότητα, όταν πήραμε (1991) τα ετήσια Βραβεία Αριστείας στην Διδασκαλία τής Αμερικανικής Φιλολογικής Ένωσης, που απονέμονται κάθε χρόνο στους κορυφαίους καθηγητές προπτυχιακών σπουδών στα Ελληνικά και στα Λατινικά.

……….Είμαστε και οι δύο ένοχοι – δόλια όσο και κατάφωραγιά πολλά από τα επαγγελματικά εγκλήματα που μεμφόμαστε εδώ. Έχουμε γράψει και οι δύο βιβλία και άρθρα που δεν διαβάστηκαν παρά μόνο από μιά χούφτα άλλους στενόμυαλους ειδικούς, εκδόσεις που οι υποσημειώσεις, η βιβλιογραφία, τα ευρετήρια και οι κώδικές τους ήταν μόνο γιά δική τους κατανάλωση Έχουμε δεχτεί προσκλήσεις να διασχίσουμε την χώρα αεροπορικώς, με έξοδα άλλων, γιά να παρουσιάσουμε εργασίες σε εθνικά συνέδρια. Έχουμε πάρει λεφτά από ιδιώτες και από το δημόσιο γιά να κάνουμε έρευνα και να γράψουμε, εις βάρος τής διδασκαλίας. Δημιουργήσαμε και οι δύο από το τίποτα προπτυχιακά προγράμματα, μόνο και μόνο γιά να τα απαρνηθούμε εξ αποστάσεως στην κατάρρευσή τους.

……….Υπήρξαμε, προς όνειδός μας, πολύ συχνά στο παρελθόν εκείνοι ακριβώς οι σιωπηλοί στρατιώτες που επικρίνουμε ανεπιφύλακτα σε τούτο το βιβλίο, οι δειλοί δάσκαλοι των Ελληνικών και των Λατινικών που, ενώ έβλεπαν τον τομέα τους να διαλύεται, δεν είπαν τίποτα.
.
.
Πηγή: Βίκτορ Χάνσον (Victor Davis Hanson) και Τζον Χίθ, (John Heath), από το έργο τους «Ποιός σκότωσε τον Όμηρο», στις εκδόσεις Κάκτος.

Ηλεκτρονική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση