ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΑΙΤΙΑ , ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

,

……….

……….Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε στην Ευρώπη μετά την δολοφονία τού Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου τής Αυστρουγγαρίας, στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο και τερματίστηκε τυπικά το 1918. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος που άρχισε το 1939, αποτέλεσε στην ουσία την συνέχεια τού Πρώτου. Τα δε αίτια τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πρέπει να αναζητηθούν στις υπερβολικές απαιτήσεις των δυτικών δυνάμεων κατά την συζήτηση τής Συνθήκης Ειρήνης των Βερσαλλιών. Με αυτή την συνθήκη αποδιοργανώθηκε η γερμανική δημοκρατία, η οποία είχε ιδρυθεί το 1918 και διευκολύνθηκε η άνοδος τού Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

……….(…) Η Συνθήκη Ειρήνης που επιβλήθηκε από τις νικήτριες δυνάμεις στους ηττημένους, καταδίκασε την Γερμανία στην καταβολή δυσβάστακτων πολεμικών αποζημιώσεων οι οποίες αποτέλεσαν και την «ταφόπλακα τής Δημοκρατίας». (…) Τα οικονομικά βάρη που επιβλήθηκαν στην Γερμανία, δημιούργησαν έναν απίστευτα υψηλό πληθωρισμό, μεγάλη ανεργία και εξαθλίωση τής μεσαίας τάξης.

……….(…) Την απελπιστική και ζοφερή κατάσταση τής μεταπολεμικής Γερμανίας, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον ο αυστριακής καταγωγής Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος διαθέτοντας δημαγωγικό ταλέντο, κατόρθωσε να επωφεληθεί πολιτικά από τα οικονομικά προβλήματα τής θετής του πατρίδας. (…) Το «κραχ» τής Γουόλ Στρήτ, εκτός από τις ΗΠΑ έπληξε και την Ευρώπη. Τα μεροκάματα εκμηδενίστηκαν και οι άνεργοι ενώθηκαν με την μπουρζουαζία η οποία είχε βρεί καταφύγιο στο ιταλικό φασιστικό κόμμα, στο κόμμα των Ναζί και στους Κομμουνιστές.

……….(…) Η Ρωσία των Μπολσεβίκων τού Στάλιν είχε περισσότερες ομοιότητες με το Τρίτο Ράιχ, απ’ ό,τι η Φασιστική Ιταλία τού Μοσολίνι. Το Ανώτατο Σοβιέτ ήταν τόσο ασήμαντο ως ανώτατο όργανο, όσο και το Ράιχσταγκ. Σε αμφότερες τις χώρες δεν υπήρξαν ανεξάρτητες εφημερίδες, ούτε ελεύθερες εκλογές, ή ανεξάρτητα συνδικάτα. Η προπαγάνδα, οι εκτοπίσεις και οι εκτελέσεις χαρακτήριζαν την απόλυτη εξουσία των δύο αυτών καθεστώτων.

……….(…) Μολονότι οι πατρίδες των τριών δικτατόρων είχαν μεταμορφωθεί σε αστυνομικά κράτη, τα οποία λογοδοτούσαν μόνο στους ίδιους, αυτοί ήταν δημοφιλείς, επειδή είχαν υποσχεθεί την νομιμότητα, την τάξη και την απασχόληση.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση