ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (+3/10/1958)

.

,

……….Ο Xρυσοστόμου Παναγιώτης γεννήθηκε στο χωριό Στύλλοι, τής επαρχίας Αμμοχώστου, το 1921. Σκοτώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1958 στην Αμμόχωστο από Άγγλους στρατιώτες, που τον βασάνισαν. Σύζυγος: Ελισάβετ Χρυσοστόμου. Παιδιά: Νάκης, Δημήτρης, Γιώργος, Ανδρούλα, Μαρία, Φωτούλα. Γονείς: Χρυσόστομος και Δέσποινα Χρυσοστόμου. Αδέλφια: Φίλιππος, Νεοκλής, Γεώργιος, Προκοπία, Παρασκευή.

……….Ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Στύλλων και κατοικούσε στην Αμμόχωστο. Ήταν υποδηματοποιός. Συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου 1958 από “δυνάμεις ασφαλείας”, ως μέλος τής ΕΟΚΑ. Η σύλληψή του έγινε μέσα στο σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρία τής συζύγου του, την οποία έδωσε στο δικαστήριο κατά την θανατική ανάκριση γιά τα αίτια τού θανάτου του.

……….«Ο άντρας μου ήταν καλά στην υγεία του», κατέθεσε ενώπιον τού Άγγλου ανακριτή, που παρίστατο στο δικαστήριο εκ μέρους τού Στέμματος, «όταν Άγγλοι στρατιώτες με κόκκινα μπερέ τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον κτυπούν και να τον οδηγούν σε στρατιωτικό αυτοκίνητο, στις 3 Οκτωβρίου 1958 ».

……….Κατέθεσαν επίσης στο δικαστήριο άλλοι δύο Κύπριοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν μαζί με τον Παναγιώτη Χρυσοστόμου και άλλους. Εκείνοι κατέθεσαν ότι είδαν δύο στρατιώτες να ποδοπατούν τον Παναγιώτη και στην συνέχεια ο ένας να τον τραβά από τον βραχίονα και ο άλλος να τον κτυπά μέχρι που έπεσε αναίσθητος στο στρατόπεδο, όπου τους είχαν μεταφέρει.

……….Ο κυβερνητικός παθολόγος που έκαμε την νεκροψία κατέθεσε ότι ο Χρυσοστόμου έφερε πολλούς μώλωπες και επτά από τις πλευρές του ήταν σπασμένες. Ο θάνατός του, είπε, προήλθε από συγκοπή καρδίας.


Αφήστε μια απάντηση