ΕΙΠΕΝ ΟΜΗΡΟΣ

.

ulises-y-las-sirenas-john-william-waterhouse.

 Σειρῆνες

 

……….Οι Σειρήνες, καθώς αναφέρουν ο Ντεκαρμέ και ο Ρισπέν στην «Ελληνική μυθολογία», ο Απολλόδωρος στην «Βιβλιοθήκη» του και ο Όμηρος στην «Οδύσσεια», είναι τα πιό δημοφιλή μυθικά όντα· το όνομά τους μάς φέρνει στον νου την γοητεία και την σαγήνη μα και την αδυναμία εκείνων που τις άκουγαν, ν’ αντισταθούν στον πειρασμό. Η Κίρκη στην Οδύσσεια, λέει στον Οδυσσέα:

……….«Γοητεύουν όλους τούς άνδρες, που τις πλησιάζουν. Άλλοι-μόνο όμως σ’ εκείνον, που από άγνοια θα τις πλησιάσει πολύ και τις ακούσει. Ποτέ πιά η γυναίκα του, ούτε τα παιδιά του, δεν θα χαρούν γιά τον γυρισμό του. Οι Σειρήνες, καθισμένες σ’ ένα λιβάδι, τριγυρισμένες από ένα μεγάλο σωρό ανθρωπίνων σκελετών και σαρκών που σέπονται, θα τον κρατήσουν γιά πάντα με το αρμονικό τους τραγούδι».

……….Τι ήταν όμως οι Σειρήνες; Πολλά ειπώθηκαν γιά την καταγωγή τους, και τον τόπο που κατοικούσαν. Ήταν θυγατέρες τού Αχελώου και τής Μούσας Μελπομένης, η Πεισινόη, η Αγλαόπη και η Θελξιέπεια. Η μία έπαιζε την κιθάρα, η άλλη τραγουδούσε και η τρίτη έπαιζε τον αυλό. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ήταν δύο ανθρωπόμορφα τέρατα με κεφαλή γυναίκας, σώμα πουλιού, που κατοικούσαν στο στενό τής Μεσσήνης και με την γοητεία του τραγουδιού τους, που οφειλόταν στην συγγένειά τους με τις Μούσες, τραβούσαν κοντά τους τούς ναυτικούς. Ο Όμηρος γράφει στην Οδύσσεια πως οι Σειρήνες προσπαθούσαν να πείσουν τον Οδυσσέα με τούτα τα λόγια:

……….«Έλα σε μάς, δοξασμένε Οδυσσέα, τιμή τής Ελλάδας, σταμάτησε το πλοίο σου γιά ν’ ακούσεις τη φωνή μας. Ποτέ δεν περνούν ναυτικοί απ’ εδώ χωρίς να σταθούν ν’ ακούσουν τα γλυκά τραγούδια μας. Ύστερα φεύγουν ευχαριστημένοι και ξέροντας πολύ περισσότερα πράγματα».

……….Οι Σειρήνες έβαλαν επίσης την ουρά τους και στην εκστρατεία των Αργοναυτών· δεν κατάφεραν όμως να κάνουν τίποτα, γιατί στο πλοίο έπαιζε την λύρα του ο Ορφέας. Μόνο έναν απ’ αυτούς, τον Βούτη ξεγέλασαν και ρίχτηκε στην θάλασσα, αλλά και τούτον τον έσωσε η Αφροδίτη, που δεν τις χώνευε, γιατί δεν αγαπούσαν τον έρωτα. Αυτός είναι ο λόγος που τις γοητευτικές γυναίκες που ξετρελλαίνουν τούς άντρες σε σημείο ώστε να μη σκέπτονται τίποτα άλλο εξόν απ’ αυτές, τις λέμε Σειρήνες.

***
Ἠλεκτρονικὴ πηγ  νότητα: «Εδικ θέματα-μηρος»

(Εικόνα: Δημιουργία τού Άγγλου ζωγράφου, Τζων Γουίλιαμ Γουότερχαουζ, εμπνευσμένη από την Οδύσσεια τού Ομήρου, με θέμα τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες).

Αφήστε μια απάντηση