ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΣ (+25/1/1957)

.

25-1-1957-georgiou-nikos

.

Γεωργίου Νίκος. Γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 17 Οκτωβρίου 1918. Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1957 στα κρατητήρια Πλατρών, από βασανιστήρια. Γονείς: Γεώργιος και Παναγιωτού Γεωργίου. Αδέλφια: Μαρία και Ανδρέας.

……….Ο Νίκος Γεωργίου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιχωρίου και σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Λευκωσία, όπου διδάχθηκε την τέχνη τού επιπλοποιού, παρακολουθώντας και μαθήματα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Αργότερα άνοιξε δικό του καθαριστήριο στην Λευκωσία.

……….Υπήρξε μέλος τής ΟΧΕΝ και τής οργάνωσης ΠΕΟΝ (Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας). Μυήθηκε στον αγώνα στο τέλος τού 1954 και συνεργάστηκε με τον αγωνιστή Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στον τομέα των πληροφοριών. Το 1955 εντάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λευκωσίας μαζί με τον Ιάκωβο Πατάτσο. Διατηρούσε κρύπτη στο καθαριστήριό του, στην οποία έκρυβε όπλα και πυρομαχικά. Ο ίδιος δεν είχε τότε άμεση ανάμειξη σε εκτέλεση, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Είχε όμως συνεργασθεί με την ομάδα του σε άλλου είδους δράση, όπως ήταν η προετοιμασία γιά την τοποθέτηση βόμβας στο κρεβάτι τού Κυβερνήτη Χάρντιγκ, στις 20 Μαρτίου 1956.

……….Στις 16 Απριλίου 1956 οι Άγγλοι πήγαν γιά έρευνα στο καθαριστήριό του. Διέφυγε την σύλληψη προσποιούμενος ότι θα πήγαινε να καλέσει δήθεν τον ιδιοκτήτη τού καταστήματος. Ο στρατός ανακάλυψε τα πυρομαχικά που έκρυβε κάτω από τον λέβητα τού νερού. Ο Νίκος κατέφυγε τότε στα βουνά τού Μαχαιρά, όπου ενώθηκε με την ομάδα τού Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν με το ποσό των 5.000 λιρών.

……….Τον Αύγουστο τού 1956, με την επέκταση τού τομέα Αυξεντίου και στα κρασοχώρια Λεμεσού, ο τομέας χωρίστηκε σε τέσσερεις υποτομείς. Ο Νίκος Γεωργίου εντάχθηκε στην ομάδα, η οποία με κέντρο τα Λαγουδερά – Σαράντι, δρούσε στο βόρειο τμήμα τού τομέα και είχε πλούσια δράση.

……….Στις εξονυχιστικές έρευνες που διεξήγαγε ο αγγλικός στρατός τον Ιανουάριο τού 1957, ανακαλύφθηκε στο σπίτι τού Παπαχαράλαμπου το κρησφύγετό τους στο Σαράντι, όπου συνελήφθηκαν οι Νίκος Γεωργίου, Γεώργιος Μάτσης και Αργύρης Καραδήμας. Ο Νίκος Γεωργίου υπέκυψε σε τρομερά βασανιστήρια από τούς Άγγλους στα κρατητήρια Πλατρών, όπου είχε μεταφερθεί με το Γεώργιο Μάτση, αρνούμενοι να αποκαλύψουν μυστικά τής Οργανώσεως.

……….“Από το διπλανό κελί όπου βρισκόμουν”, μαρτυρεί ο Γεώργιος Μάτσης”, είδα κάποιον από τούς βασανιστές που κλώτσησε στο κεφάλι τον Νίκο Γεωργίου εκεί που τον βασάνιζαν κι αμέσως το αίμα άρχισε να τρέχει από το στόμα του. Φτάνει, τον σκοτώσατε, τους φώναξα. Ο θάνατός του έγινε αιτία να σταματήσουν προσωρινά τα βασανιστήρια γιά όλους τούς άλλους που είχαμε συλληφθεί από ολόκληρη την Πιτσιλιά”.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση