1907-1908 ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

,

,

1907 1908 ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

.
……….Το έπος του θρακικού αγώνα, στις απαρχές του 20ού αιώνα, παρέμεινε άγνωστο, κυριολεκτικά στην σκιά του μακεδονικού αγώνα,
τον οποίο καθαγίασε η θυσία του Παύλου Μελά, αλλά και η πολυάριθμη συμμετοχή αγωνιστών από την ελεύθερη και την υπόδουλη Ελλάδα. Ωστόσο και ο Θρακικός Αγώνας, είχε τις μεγάλες στιγμές του, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες που εργάσθηκαν γι’ αυτόν.

……….Το ιστορικό πλαίσιο, είναι γνωστό. Το βουλγαρικό κράτος, μετά την τόσο άδικη και αιφνιδιαστική προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1880, άρχισε ένα φοβερό εξοντωτικό αγώνα κατά του ελληνικού στοιχείου στην βόρεια Ελλάδα γενικότερα, προωθώντας τις επεκτατικές του τάσεις. Ένας αιματηρός αγώνας, που κράτησε χρόνια, αλλά άρχισε να κορυφώνεται μετά την γνωστή βουλγαρική επανάσταση του Ίλιντεν.

……….Η επανάσταση αυτή έβαλε ουσιαστικά τις βάσεις, για ν’ αρχίσει ο ένοπλος αγώνας των κομιτατζήδων, με απώτερο στόχο την προσάρτηση εδαφών της Μακεδονίας και της Θράκης και την έξοδό του στο Αιγαίο. Ήδη, χάρη στην πολιτική της Βουλγαρίας, είχαν ξεριζωθεί από τις πανάρχαιες κοιτίδες του Ελληνισμού, περισσότεροι από 300.000 Έλληνες, ενώ πολλοί βρήκαν φρικτό θάνατο. Παντού όπου υπήρχε ακμαίος Ελληνισμός, υπήρχαν ερείπια και στάχτες. Κατέστρεψαν εντελώς το 1906 την ελληνικότατη Αγχίαλο.

……….Στην βόρεια Θράκη έκαψαν οι Βούλγαροι 80 ελληνικά σχολεία, ρήμαξαν ή άρπαξαν για λογαριασμό τους πάνω από 70 ελληνικές εκκλησίες. Αφάνισαν όλα τα ελληνικά ευαγή ιδρύματα. Οι λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης αδιαφορούσαν.

……….Στην Θράκη, το 1907  δρούσαν για παράδειγμα διάφορες βουλγαρικές συμμορίες, οι οποίες το 1908 μετατράπηκαν βάσει σχεδίου σε μαχητικά ένοπλα τμήματα ή σε μαχητικές προπαγανδιστικές ομάδες. Επρόκειτο βασικά για 200 κομιτατζήδες, οι οποίοι εισήλθαν από τα εδάφη της Βουλγαρίας το 1907 και διασπάσθηκαν σε τρία τμήματα.

……….Το ένα με περίπου 60 άνδρες κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το άλλο επίσης με 60 άνδρες, προς την περιοχή της Κομοτηνής, με επικεφαλής τον Αρναούτωφ και το τρίτο με 80 άνδρες πήγε στην Ανατολική Θράκη και κυρίως προς την περιοχή Κεσάνης-Μαλγάρων-Σαράντα Εκκλησιών, σκορπώντας τον τρόμο και την φρίκη στον υπόδουλο ελληνικό πληθυσμό.

……….Κατά διαστήματα βοεβόδες της δύναμης αυτής διετέλεσαν οι Π. Βάσκωφ, ο Ντάνωφ, ο Κεσάνωφ, ο Τσόγκωφ κλπ.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο:  www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση