ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΣΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (+1/8/1958)

.

……….Ο Σουρουκλής Ανδρέας γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι, τής επαρχίας Λάρνακας, στις 26 Οκτωβρίου 1933. Έπεσε στην μάχη των Τρούλλων την 1η Αυγούστου 1958 στην τοποθεσία “Σαμερή”. Σύζυγός του, η Γεωργία Σουρουκλή και τέκνα του, η Χριστίνα και η Αντρούλα, που γεννήθηκε δυο μήνες μετά τον θάνατο τού πατέρα της… Γονείς του, ο Δημήτρης και η Χριστίνα Σουρουκλή ενώ αδέλφια του ήταν οι Πηνελόπη, Γιωρκάτζης, Κωστής, Μιχάλης, Μάμας, Κυριακούλα, Θεοδοσία και Παναγιώτα.

……….Ο Ανδρέας Σουρουκλής τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και εργαζόταν στα κτήματά του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ μαζί με τα αδέλφια, τους γονείς και την σύζυγό του και συνεργάστηκε με την ανταρτική ομάδα τής περιοχής του. Κατασκεύασαν κρησφύγετο σε χωράφι τους, όπου εγκαταστάθηκαν αντάρτες τής ΕΟΚΑ, τους οποίους ο Ανδρέας φιλοξενούσε και στο σπίτι του.

……….Ο Μιχαλάκης Παρίδης, μετά την δραπέτευσή του από το νοσοκομείο στις 12 Δεκεμβρίου 1957, όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές γιά εγχείρηση, κατέληξε στους Τρούλλους και εγκατέστησε το αρχηγείο του στο σπίτι τού Ανδρέα Σουρουκλή, όπου κατασκεύασε προσωπικό του κρησφύγετο. Τόσο το κρησφύγετό του, όσο και την εκεί παραμονή του, ο Παρίδης, κρατούσε απόλυτη μυστικότητα και από αυτούς τους αντάρτες του, που έμεναν στο ίδιο σπίτι. Μετά τον θάνατο τού Ανδρέα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες που έκαμαν οι Άγγλοι, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το κρησφύγετο.

……….Την νύκτα τής 1ης Αυγούστου 1958, η τοπική ομάδα τής ΕΟΚΑ Τρούλλων και οι αντάρτες που ήταν στο σπίτι τού Σουρουκλή, έστησαν ενέδρα εναντίον των Άγγλων στην τοποθεσία “Σαμερή”, σε ένα γεφύρι τού δρόμου Λάρνακας – Τρούλλων, κοντά σε ένα βαθύ χαντάκι. Τους πρόσφερε κάλυψη μιά καλαμιά. Η νύκτα ήταν φεγγαρόλουστη και η υποχώρηση δύσκολη. Ο Ανδρέας κτυπήθηκε κατά την οπισθοχώρηση, όταν ακολούθησε την γραμμή τής όχθης και έμεινε ακάλυπτος από την καλαμιά.

1-8-2

……….Ο πατέρας τού ήρωα, συνοδεύοντας την νύφη του μπροστά στο φέρετρο τού παιδιού του, έσκυψε και τού φίλησε το χέρι. Το ίδιο έκαμαν και η σύζυγος και όσα από τα αδέλφια του πρόλαβαν να παρευρεθούν στην κηδεία. Οι Άγγλοι είχαν επιτρέψει σε ελάχιστους να παραστούν στην κηδεία, παρεμποδίζοντας ακόμα και μερικά από τα αδέλφια του.


Αφήστε μια απάντηση