ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΟΥ 1854 ΚΑΙ 1878 ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

,

,

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΟΥ 1854 ΚΑΙ 1878 ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

,

,ΝΙΚΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

……….(…) Ύστερα από την απελευθέρωση της μικρής εκείνης γωνιάς στη νότια Ελλάδα, η Μακεδονία και ιδιαίτερα η Χαλκιδική που συνεισέφεραν πολύ περισσότερα από όσο άλλες περιοχές της Ελλάδας στον αγώνα και σε χρήμα και σε αίμα, έφεραν βαριά το γεγονός ότι αυτές,  παρ’ όλες τις προσπάθειές τους και τους πολυαίμακτους αγώνες τους, έμειναν υπόδουλες στους Τούρκους,  και κυριολεκτικά τις σκανδάλιζε το τρόπαιο της απελευθερωμένης Ελληνικής γωνιάς.

……….Δεν άφηναν ευκαιρία να μην εκδηλώσουν τις ανησυχίες τους και να μη κάνουν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό. Μια τέτοια ευκαιρία δόθηκε στα 1854 όταν ο περίφημος Τσιάμης Καρατάσος ξεσήκωσε τους Μακεδόνες και τους Χαλκιδικιώτες ιδιαίτερα κατά των Τούρκων.

……….Κατά την παράδοση όμως, οι επίσημοι στην Αθήνα δεν ευνοούσαν το καινούργιο αυτό απελευθερωτικό κίνημα και παρήγγειλαν κατάλληλα στους πρωτοστατούντες να αποφύγουν κάθε ανάμιξη, γιατί αυτοί και το αποδοκίμαζαν και το θεωρούσαν ασφαλώς αποτυχημένο.

……….Τις μέρες εκείνες ο τότε Μητροπολίτης Κασσανδρείας Ιγνάτιος και ο Διοικητής και Προεστός της Χαλκιδικής Γιαννάκης Αικατερινάρης, πληροφορούνται ότι πολυάριθμος Τουρκικός στρατός για να προλάβει προφανώς την εξέγερση στη Χαλκιδική, κατευθύνεται προς τον Πολύγερο.

……….Σε κοινή τότε σύσκεψη των προκρίτων αποφασίσθηκε να γίνει στους Τούρκους επίσημη υποδοχή για να διασκεδασθούν οι φόβοι τους. Η υποδοχή του Τουρκικού στρατού θα γίνει στο «Λ ε ι β ά δ ι». Την άλλη μέρα, παραμονή του Αγίου Γεωργίου, πεζός αγγελιοφόρος φθάνει στον Πολύγερο από το Καγιατζίκι (το σημερινό Παλιόκαστρο) φέρνοντας την είδηση ότι ο Τουρκικός στρατός έφθασε εκεί και έρχεται στον Πολύγερο.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση