ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – Ιερ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΑΝΕΛΗΣ (+13/1/1948)

 

.

.

Μητρόπολις Φθιώτιδος

 Ιερ. Βασίλειος Δανέλης (+13/1/1948)

 

……….Ο π. Βασίλειος Δανέλης γεννήθηκε στο Μαρτίνο Λοκρίδος το 1898. Στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, σπούδασε  κατά το 1925-26, δείχνοντας επιμέλεια και σεμνότητα. Χειροτονήθηκε το 1927 κι έγινε εφημέριος στο χωριό Λούτσα.

Ο π. Βασίλειος ήταν φιλάνθρωπος, φιλόξενος, δραστή­ριοςκαι προοδευτικός. Ενίσχυε κάθε πρωτοβουλία γιά κοι­νωφελή έργα, κάθε προσπάθεια, που απέβλεπε στην ορθή πρόοδο των ενοριτών του, συνεταιρισμούς και άλλα. Μ’ ενέργειά του κτίσθηκε έξω από το χωριό ο Ι. Ναός τού Αγ. Σεραφείμ.

……….Μα και διδακτικός ήταν ο ιερεύς μας και η διδασκαλία του, όταν το έφεραν οι καιροί, ήταν έλεγχος τού κομμου­νισμού. Καυτηρίαζε πάντοτε τις αντιχριστιανικές αρχές τού κομμουνισμού και δεν μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με τις αμαρτωλές αξιώσεις και απαιτήσεις των οπαδών του. Γι’ αυτό και σε μιά ομαδική σύλληψι που έκαμαν, ο π. Βα­σίλειος ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στον κατάλογο. Αμέσως άρχισαν τα μαρτύριά του. Τον έδεσαν τόσο σφικτά, που κάποιος από τούς ίδιους έφτασε να τούς κάνει την μάταιη άλλωστε υπόδειξη να χαλαρώσουν λίγο το δέσιμο. Τέλος τον χώρισαν από τούς άλλους και τον σκότωσαν σε ηλικία 50 ετών, στις 13 Ιανουαρίου 1948. Πικραμένη κα­τάκαρδα από το άδικο σφάξιμο τού ιερέως πέθανε σε λίγο και η πρεσβυτέρα του.

……….Οι ενορίτες του, από εκτίμησι κι αγάπη προς την μνήμη τού ιερέως των, φρόντισαν γιά την αποκατάσταση των ορ­φανών κοριτσιών του, γιά επαλήθευσι των λόγων τής Αγίας Γραφής: «ορφανόν καί χήραν αναλήψεται».

***

Επιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση