Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

Η Ανδρική Σαρακατσάνικη φορεσιά

 

Η ενδυμασία τού Σαρακατσάνου αποτελείται από:

……….Το μαύρο βρακί, είδος στενού παντελονιού από σαγιάκι. Πάνω από αυτό φοράνε την μάλλινη φουστανέλα που είναι επίσης φτιαγμένη από σαγιάκι. Η φουστανέλα έχει λαγκιόλια (τρίγωνα κομμάτια υφασμάτινα ραμμένα μεταξύ τους) και οι ραφές της καθώς και τα ανοίγματα στις τσέπες είναι στολισμένα με μαύρο μάλλινο κορδόνι· 

το πουκάμισο, λευκό βαμβακερό πλατυμάνικο που στο κάτω μέρος τού μανικιού στενεύει·  το γιλέκο, από μαύρο σαγιάκι κεντημένο με μαύρα γαϊτάνια· το “κορμί” (είδος γιλέκου πάνω στο οποίο στερέωναν την φουστανέλα)· το τζιμαντάν, είδος ζακέτας με μανίκια, που το φορούσαν τον χειμώνα·την μάλλινη φουστανέλα. Οι Σαρακατσάνοι την φορούν επίσης και με μάλλινες λευκές γκέτες (είδος κάλτσας), διακοσμημένες με μαύρα γαϊτάνια. Στην μέση φορούν το ζωνάρι, μάλλινο υφαντό και πάνω από αυτό το “σλιάφι” δερμάτινη ζώνη. Στο κεφάλι φορούν τον σκούφο, είδος μαύρου βελούδινου καπέλου. Στα νεότερα χρόνια φορέθηκε επίσης και το κασκέτο, είδος τραγιάσκας.

……….Στον λαιμό οι Σαρακατσάνοι τής Θράκης φορούν το “σιάλι” μακρύ μεταξωτό ριγωτό υφαντό ύφασμα, με κρόσια στις δύο άκρες. Γιά το πολύ κρύο ο Σαρακατσάνος ρίχνει επάνω του την “κοντόκαπα” που μοιάζει πολύ με το θρακιώτικο “γιαμουρλούκι”. Γενικά το καθημερινό σαρακατσάνικο ένδυμα είναι επηρεασμένο από την ανδρική θρακιώτικη ενδυμασία. Η επίσημη, γιορτινή σαρακατσάνικη ενδυμασία αποτελείται από την φουστανέλα, με τα πολλά λαγκιόλια και είναι φτιαγμένη από αγορασμένο πανί. Χαρακτηριστικό εξάρτημά της, είναι το “τσιπκένιο” (γιλέκο) με αναρριχτά μανίκια στην πλάτη από τσόχα κεντημένη περίτεχνα με μαύρα και χρυσά γαϊτάνια.

.

Γυναικεία Σαρακατσάνικη φορεσιά Κεντρικής Μακεδονίας, Κασσανδρινή, μπροστά και πίσω

 

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

……….Η γυναικεία Σαρακατσάνικη ενδυμασία είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζεται από τούς σκούρους χρωματισμούς της. Αποτελείται από: το κατασάρκι, μάλλινη υφαντή φανέλα με πρόσθετα πλεχτά μανίκια. Το πουκάμισο, λευκό βαμβακερό, που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Στον ποδόγυρο έχει λευκοκέντημα και στα μανίκια πλατύ κέντημα, σταυροβελονιά, σε βυσσινί και μαύρο χρώμα.

……….Την πολύπτυχη μάλλινη μαύρη φούστα με κίτρινες, γαλάζιες και χρυσές τρέσες στο κάτω άκρο της. Το “τσαμαντάνι”, είδος γιλέκου, πάνω στο οποίο στερεωνόταν η πολύπτυχη φούστα. Πάνω από το “τσαμαντάνι” οι νέες φορούσαν την “μτόγκα” είδος γιλέκου με επίρραπτες τρέσες, που ήταν διακοσμημένο και οι ηλικιωμένες φορούσαν το “πατατούκι” (είδος γιλέκου) απλό. Στην μέση μπαίνει το υφασμάτινο ζωνάρι και πάνω από αυτό το ασημοζούναρο. Στα πόδια φοράνε τις κάλτσες, πολύχρωμα τσουράπια διακοσμημένα με διάφορα γεωμετρικά σχέδια. Την “παναούλα” ποδιά, χαρακτηριστικό εξάρτημα τής γυναικείας Σαρακατσάνικης ενδυμασίας τής Θράκης.

……….Η ποδιά αυτή είναι ένα έργο τέχνης. Πάνω σ’ αυτήν η Σαρακατσάνα τής Θράκης θα κεντήσει με χρώματα διάφορα μοτίβα και σύμβολα, που που ταυτίζονταν με τον κύκλο τής ζωή της, ακόμη σύμβολα που εκφράζουν το δέος της μπροστά στις φυσικές δυνάμεις που καθόριζαν την ζωή της, την ζωή τής οικογένειάς της και των κοπαδιών της. Μοτίβα όπως ο κύκλος, σύμβολο αιωνιότητας που το ταυτίζει με τον δικό της κύκλο ζωής ή κύκλος που κλείνει μέσα του το μοτίβο τού σταυρού, σύμβολο φυλακτικό και αποτρεπτικό. Σχήματα αυστηρά, γεωμετρικά, βυζαντινά, κλαδιά και δέντρα κόκκινα που συμβολίζουν το χρώμα τής χαράς και τής θυσίας.

Φορεσιά Μακεδονίας νεώτερη, μπροστά και πίσω
Πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση