ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (+17/7/1958)

,

,

……….Γεννήθηκε το 1936 στην Ιορδανία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Σκοτώθηκε στις 17 Ιουλίου 1958 στο Πάνμπουρι της Αγγλίας, κατά πάσαν πιθανότητα από τη Σκότλαντ Γιάρντ. Γονείς : Θωμάς και Ελένη Ιωάννου. Αδέλφια : Κώστας, Γιάννης, Γεώργιος, Δημήτρης, Λευτέρης, Ειρήνη, Ανδρούλα, Ξένια, Μαρίνα.

……….Ο Νικόλας Ιωάννου, με τον επαναπατρισμό τής οικογένειάς του από την Ιορδανία, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Καϊμακλίου, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας το 1955 και όταν σκοτώθηκε ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο τού Λονδίνου, όπου σπούδαζε Χημεία και Μηχανολογία.

……….Είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ από τις αρχές τού Αγώνα μαζί με την μητέρα και τα αδέλφια του. Ήταν ορφανός από πατέρα. Το σπίτι τους χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο γιά επιθέσεις τής πρώτης ομάδας εκτελεστικού Λευκωσίας και ως καταφύγιο γιά απόκρυψη καταζητουμένων προσώπων μεταξύ των οποίων και ο ήρωας Μιχαλάκης Καραολής.

……….Στο Λονδίνο ο Νικόλας είχε συνδεθεί με το εκεί Γραφείο Εθναρχίας τής Κύπρου και την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αγγλίας, προεκτείνοντας την αγωνιστική του δράση στον σχεδιασμό δραπέτευσης πολιτικών καταδίκων, αγωνιστών τής ΕΟΚΑ, που κρατούνταν στις φυλακές Γουώρμγουντ Σκραπς τού Λονδίνου και Γουέκφιλντ τού Γιορκσιάιαρ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός του Γεώργιος. Το όλο σχέδιο περιλάμβανε συνεργασία με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙRA) και θα διεκπεραιωνόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο τού Αυγούστου τού 1958.  Άνδρες τού IRA θα συνόδευαν, μετά την δραπέτευσή τους, τους άνδρες τής ΕΟΚΑ μαζί με κρατούμενους τού IRA στην Ιρλανδία, όπου θα εκπαιδεύονταν με στόχο τον μυστικό επαναπατρισμό τους γιά συνέχιση τής δράσης τους στις τάξεις τής ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

……….Το σχέδιο φαίνεται ότι περιήλθε σε γνώση τού Ειδικού Κλάδου τής Σκότλαντ Γιάρντ, η οποία παρακολουθούσε κάθε του κίνηση. Στις 17 Ιουλίου 1958, επέστρεψε στο αεροδρόμιο τού Μάντσεστερ, όπου είχε αφήσει την μοτοσικλέτα του, από δεύτερη επίσκεψή του στο Δουβλίνο. Από το Μάντσεστερ ο Νικόλας ξεκίνησε με την μοτοσικλέτα γιά το Λονδίνο, καθ’ οδόν όμως καταπλακώθηκε κοντά στο Πάνμπουρι από φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε φρουρός των φυλακών Γουέκφιλντ. Πριν αναχωρήσει γιά το Δουβλίνο είχε πει στην αδελφή του Ειρήνη Νιούμαν, κάτοικο Λονδίνου, ότι όλα ήταν έτοιμα γιά την απόδραση. Με βάση το σχέδιο αυτό δραπέτευσε αργότερα από τις φυλακές τού Γουέκφιλντ ο Σέιμους Μέρφυ, Ιρλανδός συνεργάτης των Κυπρίων καταδίκων, μέλος τού IRA.


Αφήστε μια απάντηση