ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ – ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΙΤΣΟΣ) ΑΡΓΥΡΑΚΟΣ – ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

.

Αργυράκος Χρήστος (Κίτσος Μουρίκης) από τη Βλαστή.

    Χρήστος (Κίτσος) Αργυράκος – Καπετάν Μουρίκης

.

……….Ο Χρήστος Αργυράκος γεννήθηκε το 1876 στο Μπλάτσι (Βλάστη ἤ Βλάτσι) Εορδαίας τής Κοζάνης. Το 1904 συγκρότησε ένοπλο σώμα, στο οποίο συμμετείχαν και οι αδερφοί του. Τάχθηκε κατά των βούλγαρων κομιτατζήδων και των οθωμανών.

……….Το 1905 συνεργάστηκε με το σώμα τού αξιωματικού Πέτρου Μάνου. Στις 21 Απριλίου τού 1905 έλαβε μέρος στην Μάχη Μουρικίου εναντίον οθωμανικού στρατού, στην οποία και διακρίθηκε. Στη συνέχεια επιτέθηκε με το σώμα του κατά βουλγαρικών στόχων στην περιοχή Καστανοχωρίων, στην Σταρίτσανη (Λακκώματα), στο Ζούζελτσι (Σπήλαια), στην Οσνίτσανη (Καστανόφυτο) και στην Μάρτσιστα (Κάτω Περιβόλι).

……….Συνεργάστηκε επίσης, με τον αξιωματικό Γ. Φαληρέα. Στις 8 Μαΐου τού 1907 πήρε μέρος στην Μάχη τού Παλαιοχωρίου (Φούφα) εναντίον βουλγάρων.

……….Στις 14 Ιουνίου τού 1907  έδωσε σκληρή μάχη με τρία οθωμανικά τάγματα (σύνολο 700 αντρών) στη ράχη Σουμπρέτσι τού Λεχόβου, προκειμένου να διευκολύνει τα σώματα τών Γ. Φαληρέα, Γεωργίου Λεπιντάτου (καπετάν Αρκούδα) και Ευσ.Θειάφη, να διαφύγουν.

……….Έμεινε μόνος με το σώμα του που αποτελούνταν τότε, από συνολικά 26 άντρες. Μετά από πολύωρη μάχη και αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά, ο καπετάν Κίτσος Αργυράκος σκοτώθηκε μαζί με τους 25 συμπολεμιστές του. Στη Μάχη τού Σουμπρετσίου σκοτώθηκαν και 70 οθωμανοί στρατιώτες.

……….Η αυτοθυσία του υπήρξε παροιμιώδης και τραγουδήθηκε από τη λαϊκή μούσα.

                               Προτομή του κοσμεί την γενέτειρά του, Βλάστη.


Πηγή το μεγάλο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση