ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΛΕΝΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (+28/3/1957)

.

.

Λένας Στυλιανός

.

……….Γεννήθηκε στο χωριό Χανδριά, τής επαρχίας Λεμεσού, το 1931 ή 1932. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1957 στο αγγλικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου, όπου μεταφέρθηκε πληγωμένος, μετά από μάχη. Γονείς : Χριστοφής και Αθηνά Λένα. Αδέλφια : Παρασκευή, Ελένη, Προκόπης, Ανδρέας, Ιωάννης, Μελπομένη, Κυριακή, Μαρούλα. Άλλα έξι αδέλφια του είχαν πεθάνει στην παιδική τους ηλικία.

……….Ο Στυλιανός Λένας φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Χανδριών και εργαζόταν ως σιδηρουργός στην Λευκωσία. Έδωσε τον όρκο τού ΕΜΑΚ μεταξύ των πέντε πρώτων αγωνιστών, το 1954. Ήταν στέλεχος τής ΟΧΕΝ. Διακρινόταν γιά την βαθιά χριστιανική του πίστη, την τόλμη και την επινοητικότητά του.

……….Την 1η Απριλίου 1955, ως ένας από τούς πέντε πρώτους ομαδάρχες Λευκωσίας, κτύπησε τον στρατώνα Γούσλεϋ Μπάρακς στην Λευκωσία επί κεφαλής τής ομάδας του. Μετά τις 19 Ιουνίου 1955, οπότε ο Διγενής έδωσε εντολή γιά επανάληψη τής δράσης, συμμετείχε σε απόπειρα εναντίον τού Άγγλου κυβερνήτη Αρμιτέϊτζ, στην οποία πήρε μέρος και ο ήρωας Μάρκος Δράκος.

……….Τον Αύγουστο τού 1955 κατέφυγε στην Λύση, όπου ανέλαβε, κατόπιν εντολής τού Διγενή, την εκπαίδευση των εφεδρικών ομάδων δολιοφθορέων τού τομέα Αμμοχώστου.

……….Στην συνέχεια κατέφυγε στην περιοχή τού Πενταδακτύλου, συνενώθηκε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων. Με την ανάθεση τού τομέα Πιτσιλιάς στον Αυξεντίου, τον Νοέμβριο τού 1955, τον ακολούθησε και ο Λένας, αναλαμβάνοντας, ως ένας από τούς υποτομεάρχες του, την περιοχή τής νότιας Πιτσιλιάς.

……….Τον Αύγουστο τού 1956, με βάση στρατηγικό σχέδιο τού Διγενή, ο τομέας Αυξεντίου χωρίστηκε σε τέσσερεις υποτομείς. Ο Λένας τέθηκε επί κεφαλής τής ομάδας τού τμήματος από τον Άγιο Θεόδωρο μέχρι και τον Άγιο Μάμα, όπου ξεχώρισε γιά τις θαρραλέες και επιτυχείς επιθέσεις του εναντίον τού εχθρού και την κατασκευή χειροβομβίδων και εκρηκτικών συσκευών. Η κατασκευή και η τελειοποίηση των χειροβομβίδων τύπου ΜΚ2 ήταν δικό του έργο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκρηκτικών υλών τής ΕΟΚΑ είχαν δημιουργηθεί από τον Λένα, όπου θα πάρει και το ψευδώνυμο «Γίγαντας», ενώ οι Άγγλοι αποικιοκράτες τον αποκαλούσαν «Κρούπ τής ΕΟΚΑ».

……….Τόσο συχνές ήταν οι ενέδρες κι οι επιθέσεις του, ώστε τα αγγλικά στρατεύματα κινούνταν στην περιοχή του, παίρνοντας πάντοτε Έλληνες ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο Διγενής τού σύστησε μάλιστα να περιορίσει την δράση του.

……….Μετά τις προδοσίες στην Πιτσιλιά, τον Ιανουάριο τού 1957, ο Λένας οδήγησε την επταμελή ομάδα των ανταρτών του σε ασφαλές καταφύγιο στην ορεινή περιοχή τής Γεράσας. Κατόπιν επέστρεψε στον τομέα του με έναν από τούς αντάρτες του, και διευθέτησε την μεταφορά ολόκληρου τού οπλισμού σε νέες κρύπτες. Στην συνέχεια επιδόθηκε και πάλι σε επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

……….Στις 17 Φεβρουαρίου 1957, ενέπεσε σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών έξω από το κρησφύγετό του και πληγώθηκε στην μάχη που ακολούθησε. Συνελήφθη βαριά τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο αγγλικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου, όπου πέθανε σε 40 μέρες. Τάφηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τούς Άγγλους, γιά τον φόβο λαϊκών εκδηλώσεων.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση