ΜΝΗΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

.

025.

.

Εβραϊκό νεκροταφείο

.

 

Ο φωτογράφος είναι σαφέστατος. Στην υπόμνησή του γράφει cimetiere Israelite de Salonique. Πρόκειται φυσικά για τον ιστορικό χώρο τών εβραϊκών νεκροταφείων. Τεράστιος και πολλών στρεμμά­των ιδρύθηκε στα τέλη τού 15ου αιώνα εκτός τών ανατολικών τειχών για να καλύψει τις ανάγκες τής εβραϊκής κοινότητας. Ο χώρος συλήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια τής κατοχής.

,

Διακρίνονται επίσης: το κτήριο τής Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και η Ροτόντα.

,

,

Ἀντί πηγῆς: Εὐχαριστῶ τὸν καλὸ φίλο Κωνσταντῖνο Νίγδελη γιὰ τὴν πανέμορφη κασετίνα ποὺ φέρει τὸν τίτλο «Θεσσαλονίκη 1912-2012: Ψηφῖδες μνήμης» καὶ, γιὰ τὴν ἄδειά του πρὸς δημοσίευση εἰκόνων.

,

,

Ἀναδημοσίευσις ἐπιβάλλεται μὲ τὴν αὐτονόητη πάντοτε ἀναφορᾶ στὴν πηγῆ

.

.

.

 

 

0 απαντήσεις στο “ΜΝΗΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ”

 1. Το νεκροταφείο δεν ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα αλλά διαθέτει τάφους από τον 2ο αιώνα και προφανέστατα οι Γερμανοί δεν το κατέστρεψαν αλλά οι Ελληνες Χριστιανοί της πόλης – έλεος με τον αναθεωρητισμό. Σε λίγο θα διαβάσουμε οτι ο Αγιος Δημήτριος κτίστηκε με κλεμμένες εβραϊκές ταφόπλακες γιατί έβαλε ο Μέρτεν πιστόλι στο κεφάλι του Μητροπολίτη.

 2. Selanikli καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

  Λοιπόν…
  Διευκρινίζω πως, ο τίτλος της ανάρτησης καθώς και το περιεχόμενο, είναι αυτά που έχει ο ίδιος συγγραφέας, και, αυτά που πραγματεύεται πάλι ο ίδιος. Πράγμα που σημαίνει πως το ιστολόγιο ΔΕΝ παρενέβη στο κείμενο -και γιατί να το κάνει άλλωστε;!
  Από εκεί και πέρα, αν δεν υπονοείς ότι το εβραϊκό νεκροταφείο είναι εβραϊκό από τον 2ο αιώνα […..], τότε, μάλλον δεν πρόσεξες ότι ο ερευνητής εστιάζει ΜΟΝΟΝ σ’ αυτό που βλέπεις στην εικόνα και που σου λέει ο τίτλος της.
  Παραδείγματος χάριν, αν το συντριβάνι μπροστά στην ΔΕΘ ήταν νωρίτερα τέμενος του μουλά Ομάρ, ή, αν το εργοστάσιο του Κάρολου Φιξ ο Μέγας Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε ως τον προσωπικό σταύλο του Βουκεφάλα, είναι εντελώς διαφορετικά (και άσχετα) με τις φωτογραφίες και τις μικρές λεζάντες που τις συνοδεύουν.
  Πάντως, να γνωρίζεις ότι, με χαρά θα διάβαζα κάποιο δικό σου κείμενο για τον συγκεκριμένο χώρο και πολύ ευχαρίστως να το σχολίαζα, χωρίς καμμία διάθεση αναθεωρισμού! Άλλωστε, η ιστορία είναι η τέχνη μας και ευχαρίστως να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της αληθείας.

  Καληνύχτα και σε ευχαριστώ και πάλι.

  ΥΓ. Θα περιμένω να μου υποδείξεις κείμενό σου.

Αφήστε μια απάντηση