ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΑΚ ΝΤΑΓ ΜΑΝΤΕΝ

.

Ακ Νταγ Μαντέν.

ΑΚ ΝΤΑΓ ΜΑΝΤΕΝ

Διοικητικά υπαγόταν στην Άγκυρα, ενώ εκκλησιαστικά στην μητρόπολη Χαλδίας· το όνομά της σημαίνει, το μεταλλείο τού Ακ νταν (Λευκού όρους) και βρισκόταν στο μέσον πεδιάδας, βόρεια τού συγκεκριμένου βουνού.

Είχε 8.000 κατοίκους από τους οποίους 5.000 Έλληνες. Προέρχονταν από την Αργυρούπολη και η γλώσσα που λαλούσαν ήταν το ιδίωμα τής Χαλδίας με λίγες παραλλαγές.

Οι κάτοικοι αρχικά εργάστηκαν στα μεταλλεία τής περιοχής, αλλά όταν και αυτά σταμάτησαν να λειτουργούν (1880) στράφηκαν στη γεωργία και το εμπόριο. Στο Ακνταγμαντέν κατοικούσαν 1.200 οικογένειες Ελλήνων, 200 Τούρκων και 80 Αρμενίων.

Ανάμεσά τους υπήρχαν αρκετοί κρυπτοχριστιανοί από το Σταυρίνοϊ οι οποίοι το 1876 αποκαλύφθηκαν και παρακολούθησαν την αναστάσιμη λειτουργία στον ναό του Αγίου-Χαραλάμπους. Άρχισε τότε μια σειρά από διώξεις (φυλακίσεις, εκτοπίσεις, τάγματα εργασίας) που διήρκεσαν μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το Ακ Νταγ Ματέν, είναι άλλη μια επαρχία με τις τραγικές μνήμες από τα απερίγραπτα μαρτύρια του ελληνισμού ανάμεσα στο 1876 και το 1922.

Ονομαστά είναι τα παλικάρια τού Ακ Ντάγ Ματέν που αγωνίστηκαν μπροστάρηδες για την ελευθερία, οι, Πεχλιβάνεν Γεώργιος Αμαραντίδης, Νικόλ’ Εφέντης, και Πούλος.

Με τη ανταλλαγή των πληθυσμών οι κάτοικοι του Ακ Νταγ Ματέν εγκαταστάθηκαν στην πλειοψηφία τους στην Αριδαία τού νομού Πέλλας.

Είχε τέσσερις μεγάλες ενορίες:

α) Άνω μαχαλά ή Ταχμαζάντων

β) Σταμπούλογλού μαχαλάς

γ) Γατσάγ

δ) Τσάρση μαχαλάς.

Αφήστε μια απάντηση