ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΑΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

.

Κόντογλου Φώτης - Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας
Κόντογλου Φώτης – Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας

 

Άγιος Αγγελής ο Νεομάρτυς 1η Σεπτεμβρίου

.

Ήταν από την ενορία του άγιου Κωνσταντίνου Κωνσταντινουπόλεως.

Είχε έξη τέκνα τα οποία ανέτρεφε χριστιανικά. Έχοντας το επάγγελμα του χρυσοχόου, φρόντιζε την οικογένειά του ζώντας βίο ήσυχο.Κάποια ήμερα συκοφαντήθηκε από τούρκους ότι αρνήθηκε την πίστη τους κι οδηγήθηκε στον βεζύρη, στον όποιο είπε:

 «Ό,τι θέλεις κάνε, δέρνε, κόβε, σφάζε, κάψε με, ρίξε με στά θηρία, καταπόντισέ με στή θάλασσαֹ καί ο,τι άλλο μπορείς καί θέλεις κάνε σ’ αυτό τό πήλινο μου σώμα, εγώ τόν Χριστό μου δεν τόν αρνούμαι».

Όταν γείτονάς του μπέης τον επισκέπτεται στη φυλακή τού λέει:

«Τουρκέψου γιά να ελευθερωθείςֹ έπειτα σύναξε την περιουσία σου. Πάρε τα παιδιά σου και τη γυναίκα σου και σύρε σ’ άλλο τόπο να ζεις σαν χριστιανός».

 Ο Αγγελής τού αποκρίνεται: «Νά μή γίνει αυτό ποτέ, νά έλθω σέ τέτοια ανοησία, νά κάνω τέτοια ασέβεια».

Στην προσπάθειά τους οι τούρκοι να τον μεταπείσουν από την αμετάθετη γνώμη του, στέλνουν τη σύζυγό του στη φυλακή. Οι φωνές της ,τα κλάματα, και οι παρακλήσεις της δεν τον έκαμψαν διόλου.

Να τί απάντησε στα λόγια της:

«Γυναίκα μου, ας είναι για σένα και για μένα αντί πάντων ο Χριστός. Σ’ Εκείνον σήμερα σε παραδίνω και σένα και τα τέκνα σου. Για τον Χριστό υπομένω με χαρά τον μαρτυρικό αυτό θάνατο. Υπόμεινε λοιπόν και ‘συ, γυναίκα μου, για τον Χριστό, τη στέρησή μου, ώστε στην άλλη ζωή ν’ ανταμωθούμε ξανά και να ευφραινόμαστε μαζί αιώνια. Ποιό το όφελος από την προσωρινή αυτή ένωση και αυτή τη ζωή; Ποιό το κέρδος πού έχουμε να λάβουμε από τα τερπνά τού κόσμου αυτού, αν χάσουμε τις ψυχές μας, των όποιων όλος ο κόσμος δεν είναι αντάξιος;

Πήγαινε λοιπόν, αγαπημένη μου και φίλη ψυχή στο καλό κι εγώ όπου να’ναι πηγαίνω στον ποθούμενό μου Χριστό και σε λίγο έρχεσαι κι εσύ για να απολαύουμε μαζί την αιώνια μακαριότητα». Σαν άκουσε τα λόγια του η ευλογημένη, πείστηκε πιο πολύ από εκείνον από το να τον πείσει αυτή, και βγήκε από τη φυλακή στερεωμένη στην ελπίδα και στην αγάπη τού Χριστού.

Σε λίγο ο Αγγελής αποκεφαλίστηκε. Τό μαρτυρικό του λείψανο πλημμύρισε ουράνια φωτοχυσία και τάφηκε με τιμές σε μοναστήρι τού νησιού Πρώτη. Σύζυγος και τέκνα διήλθαν το υπόλοιπο τού βίου τους με τη χαρά ότι είχαν ασφαλή πρεσβευτή στον ουρανό

(Κωνσταντινούπολη, 1680).

 

Αφήστε μια απάντηση